... RÉMAUTÓ : ISMERTETŐ ...

Írta: Vic
Készült: 2003. május 1.

Amikor először hallottam SK új regényéről és annak cselekményéről, természetesen legelőször Christine (1983) című regényére kellett gondolnom. Miután elolvastam a From a Buick 8-et, elmondhatom, hogy nem csupán a történet, de a kocsi szerepe is teljesen más ebben a regényben.

2001 júliusában Curt Wilcox rendőrtiszt életét veszti egy autóbalesetben a Statler nevű fiktív nyugat-pennsylvaniai városban. Tizennyolc éves fiának, Nednek, egy évvel később hat volt kolléga és barát, Shirley, Sandy, Arky, Eddie, Huddie és Phil elmesél egy történetet. Egy történetet a gyerek édesapjáról, és egy titokzatos kocsiról, egy Buick 8 Roamasterről, amely még mindig a rendőrség egyik fészerében áll.

A történetnek látszólag semmi köze Curt Wilcox halálához, annál inkább más furcsa történésekhez. Időről időre valaki vagy valami majdhogynem nyomtalanul eltűnik Statlerből. Ennis Rafferty, a pennsylvaniai rendőrség egyik tagja is köztük van. De vannak dolgok, amik váratlanul feltűnnek a Buick környezetében: dolgok, amelyek a jelek szerint egy másik világból származnak. Például valami, ami úgy néz ki, mint egy denevér, valami, ami hasonlít egy nagyméretű halra, és valami sárgás-rózsaszínű, ami semmilyen élőlényre sem hasonlít.

Ned Wilcox meghallgatja a hat rendőr által elmesélt történetet, és válaszokat akar. Nem csupán válaszokat a Buick-kal kapcsolatos kérdéseire, de - mindenek előtt - válaszokat az édesapja halálával kapcsolatosakra. Mert, végül is, mégiscsak úgy néz ki, hogy van összefüggés a Buick megjelenése és Curt halála között. Kielégítő válaszokat azonban egyik rendőr sem tud neki adni. Elmondják a történetet a maga nyers formájában - ez minden, amit tehetnek. Ha vannak egyáltalán válaszok vagy következtetések, azokat Nednek kell levonnia...

A From a Buick 8 felettébb érdekes regény. Nekem személy szerint nagyon tetszett, és mégis érdekes könyvnek tartom. Először is ott van az a véletlen - amelyről SK a könyvvégi jegyzetében is szól -, mely szerint a könyv első vázlatát saját, majdhogynem végzetes 1999-es balesete előtt írta. Curt balesetének részletei pedig megdöbbentő hasonlóságokat mutatnak a sajátjával.

Másodszor, a regény befejezése nem ad valódi válaszokat Ned és az olvasó kérdéseire. Mindkettőnek magának kell megtalálnia azokat, ha léteznek egyáltalán. Mert vannak bizonyos dolgok az életben, amelyekre nem léteznek válaszok. Mint például az - ahogyan az a regényben is szerepel -, hogy honnan jöttünk és hová tartunk...

Harmadszor, a regény szerkezete, amely részben emlékeztetett SK egyik remekművére, az Az-ra. Az a tény, hogy jelen és múlt között ugrál, nagyon emlékeztet 1986-os művének szerkezetére. És: a történetet különböző szemszögből mesélik el - méghozzá a hat rendőréből -, akárcsak az Az-ban, ahol a történéseket a Vesztesek Klubjának tagjaitól tudjuk meg. De a legérdekesebb tény és összefüggés a két regény között az, hogy mindkettő egy huszonhét éves periódust ölel fel: az Az 1957/58 és 1984/85 között, a From a Buick 8 1979 és 2006 között játszódik. Valószínűleg ismét csak puszta véletlenről van szó, de ki tudja... elvégre két SK-regényről van szó!

Végül, de nem utolsó sorban ott van a regény egész hangulata, amely nagyon nyugodt és melankolikus, ez pedig nem igen jellemző SK műveire. Ez olyasvalami, ami összefügghet korával, visszavonulási terveivel és a baleset utáni új életével. Természetesen ezek csupán találgatások, a tény az, hogy nekem tetszett a regény eme újfajta hangulata, és a From a Buick 8-et egy nagyon érdekes és jól megírt regénynek tartom.