... KNYVEK ...
... DANSE MACABRE ...

Magyar munkacm: A Horror Anatmija
Eredeti cm: Danse Macabre
Megjelens: 1981

Magyar kiads: Eurpa Knyvkiad
Megjelens: 2010
ISBN: 978-963-07-8760-4

Fordtotta: Mller Bernadett s Totth Benedek
Fedlterv: Odegnl Rbert
Kts: paprkts
Terjedelem: 644 oldal

Megj.: Fekete-fehr fotkkal illusztrlt.

Szinopszis

"...megprblok rijeszteni az olvasmra. De ha ez nem megy, akkor megprblom rettegsbe tasztani; s ha gy ltom, nem jn ssze, akkor jhet a gyomorforgats. Nem vagyok finnys."

King 1981-ben, szerkesztje tancsra llt neki, hogy egy knyvben foglalja ssze, mit gondol vlasztott mfajrl, a horrorrl s annak megjelensi formirl. Ekkoriban egyetemen is tartott kurzust a mfajrl, adott volt ht a lehetsg, hogy jegyzeteit s tantvnyaival val vitit is felhasznlva alapvet knyvet rjon.

A tz fejezetben kitr minden, ltala fontosnak tartott tmra s mre, fleg azokra, amelyek 1950 s 1980 kztt szlettek, de azrt visszatekint a tizenkilencedik szzadra is. A vizsgldst a mtoszok tavval kezdi, ahonnan minden meghatroz m mert - s amihez hozz is ad. Komolyan elemez nhny fontos, rgi horrorregnyt, s prat a hetvenes vtized javbl. Megtudhatjuk, milyen formkat lthet a vmpr, a farkasember s a megnevezhetetlen lny knyvben, filmvsznon s a tv kpernyjn. Olvashatunk rgi rdimsorokrl s kpregnyekrl. Bosszant nletrajzi kitrjben mg a csaldjrl s gyermekkora helyszneirl is megemlkezik.

King kzen fogja Hsges Olvasjt, s vgigtncol vele kedvenc mfajn. s hiba jelenti ki elre, hogy bocsnatot kr, ha r tallna lpni a lbunkra, ezt termszetesen sohasem teszi meg. Lelkesen, sok tudssal s j humorral forgat meg minket a blterem nha kihuny csillrja alatt.