... ÁLOMCSAPDA : ISMERTETŐ ...

Írta: Vic
Készült: 2002. augusztus 3.

Ahelyett, hogy ismertetőt írnék, inkább néhány gondolatot vetnék képernyőre, amely eszembe jutott, miközben az Álomcsapdát olvastam.

Előszor is a történettel kapcsolatban: lehet, hogy igazam van, lehet, hogy nincs, de vélemenyem szerint a történet maga a legelvontabb és legfurcsább, amellyel valaha találkoztam egy Stephen King-regényben. Ez lehet, hogy valamilyen összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy az Álomcsapda az idő tájt keletkezett, amikor Steve súlyos balesetéből épült fel.

Másodszor: a történet három másik King-regényre emlékeztetett: a Végítéletre, az Azra és A Rémkoppantókra. Mindhárom műből elemeket lelhetünk fel az Álomcsapdában: olvashatunk egy vírusról, amely terjedőben van a Földön, öt fiú (majd férfi) szoros barátságáról, ami több, mint barátság, és földönkívüliek leszállásáról a bolygónkon. De semmi kétség: Steve nem ismétli önmagát, egy teljesen új históriát kreált, amely lassan és lenyűgöző módon bontakozik ki a szemünk előtt.

Bár, harmadszor, be kell vallanom, hogy a törtenet kezdete és vége közti rész számomra kicsit túl hosszúra sikerült. (Ezzel a problémával egyébként már A Rémkoppantók olvasása közben is találkoztam!) Miután teljes mértékben kibontakozott a törtenet, lassan világossá vált a gond igazi eredete, és mielőt megoldásra kerülne, van egy rész, ami kicsit lassú és nehézkes.

Ennek ellenére az Álomcsapda egy olyan regény, amelyben minden (és talán - hosszát figyelembe véve - túl sok is) megvan: egy magával ragadó történet, lenyűgöző, életszagú szereplők, nagyon érdekes összefüggések más King-regényekkel (elsősorban az Azzal) és egy befejezés, amely egyszerre vidám és szomorú, amely ismételten kétségek között hagyja az olvasót. És végül elemeket hordoz Steve balesetéből, aki ezzel a regénnyel probál(t) megbírkózni a szörnyű eseménnyel. És igaz ugyan, hogy az Álomcsapda bizonyos részei túl lassúak (majdhogynem unalmasak), a végéhez közeledve azonban felgyorsul, és épp ezért is jó regény. Nem ez King legjobb könyve, de figyelembe véve keletkezésének körülményeit, jó regény. És meglehetősen szokatlan.