... CIKKEK ...

Cinema 1998/12

Stephen King: Apt Pupil

Bryan Singer filmet készített arról, hogyan rontották meg a nácik a fiatalokat. A Közönséges bűnözők rendezőjéről ezek után olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy ő maga is veszélyes a fiatalkorúakra.

Az égen tornyosuló felhők cseppet sem tetszenek Bryan Singernek. Az előzetes tervek szerint a K.B. rendezőjének már csak egyetlen napja maradt, hogy leforgassa a középiskolai záróbulit bemutató jelenetet. Több mint 700 ember vár most arra, hogy kitisztuljon az ég, és ugyanúgy süssön a nap, mint az előző jelenet végén.

Az Apt Pupil Stephen King azonos című novellája alapján készült. A történet középpontjában a 16 éves Todd Bowden (Brad Renfro) áll. A középiskola biztonságos világa szilánkokra hullik, amikor a srác összetalálkozik Arthur Denkerrel (Ian McKellen), az egykori SS-tiszttel. Az idős férfi sötét múltja valósággal lenyűgözi a fiút. A kettőjük közötti tanár-diák viszonynak rettenetes következményei lesznek. "Számomra King története elsősorban a fiatalok kíváncsiságáról ‚s az ebből adódó bonyodalmakról szól. A náci tiszt a kábítószert, az alkoholt és az erőszakot szimbolizálja, azt a sok komor titkot, amit a fiatalok olyan szívesen kipróblánának. Olyasmit, ami miatt már jó páran megégették az ujjukat" - magyarázza Singer rendező.

Singer a történetet 19 éves korában, egyetemistaként olvasta. Annyira megtetszett neki, hogy forgatókönyvet írt belőle, amit azonnal elküldött SK-nek. A kézirat elnyerte a mester tetszését, aki ezért egyetlen dollár jelképes tiszteletdíj fejében átengedte Singernek az Apt Pupil megfilmesítésének jogát. Abban viszont még maga Singer sem biztos, hogy Kingnek a kész film is tetszeni fog. "Mindent megtettem azért, hogy megtartsam az eredeti témát, de a történetet meg kellett változtatni. King harmadik fejezete túl komor és túl vad volt. Ha hűségesen kitartottam volna az eredeti változat mellett, akkor kihívtam volna magam ellen a gyermekvédő szervezetek haragját."

Singer saját bőrén tapasztalta, hogy milyen kellemetlenséget tud okozni a feldühödött szülők bosszúszomja. Már állt bíróság előtt egy 1997 áprilisában leforgatott zuhanyzós jelenet miatt. A felvétel készítésekor arra utasította a fiatalkorú statisztákat, hogy meztelenül zuhanyozzanak. Korábban viszont arról volt szó, hogy tangában állhatnak a kamera elé. A vakmerő ötlet miatt hatalmas összegeket kellett fizetni a dühöngő szülőknek, és sokan a film bojkottjára szólították fel.

Ez a pereskedés csupán a buktatók kezdetét jelentette. Singer filmje többször forgott komoly veszélyben. Az előkészítő munkálatokat 1996 júliusában pénzügyi nehézségek miatt le kellett állítani. A munka csak akkor folytatódhatott, amikor Mike Medavoy, a Phoenix Picturestől hajlandó volt fedezni a 14 milliós költségvetést. A szereplők kiválasztása is komoly nehézséget okozott. "Szeretem a hosszú párbeszédeket, és ezekből jócskán akad a filmben. Nagyon kevés fiatal színész képes az ilyesmire" - magyarázza a rendező. Több mint kétszáz jelentkező közül választották ki Brad Renfrót. "Neki nem kellett játszania, ő maga volt Todd" - lelkesedik Singer. Az, hogy Denker szerepét Ian McKellen fogja eljátszani, már az első pillanattól kezdve világos volt.

Úgy tűnik, Singerhez ezen a forgatási napon kegyesek az égi hatalmak. Eloszlanak a felhők, és süt a nap. Folytatódhat a forgatás. Fellélegezhetnek a Phoenix Pictures vezetői. Egy újabb hideg zuhanyt nem bírtak volna elviselni.

- Scott Orlin -