... CIKKEK ...

Cinema 1998/12

Stephen King: Apt Pupil

Bryan Singer filmet ksztett arrl, hogyan rontottk meg a ncik a fiatalokat. A Kznsges bnzk rendezjrl ezek utn olyan pletykk kaptak szrnyra, hogy maga is veszlyes a fiatalkorakra.

Az gen tornyosul felhk cseppet sem tetszenek Bryan Singernek. Az elzetes tervek szerint a K.B. rendezjnek mr csak egyetlen napja maradt, hogy leforgassa a kzpiskolai zrbulit bemutat jelenetet. Tbb mint 700 ember vr most arra, hogy kitisztuljon az g, s ugyangy sssn a nap, mint az elz jelenet vgn.

Az Apt Pupil Stephen King azonos cm novellja alapjn kszlt. A trtnet kzppontjban a 16 ves Todd Bowden (Brad Renfro) ll. A kzpiskola biztonsgos vilga szilnkokra hullik, amikor a src sszetallkozik Arthur Denkerrel (Ian McKellen), az egykori SS-tiszttel. Az ids frfi stt mltja valsggal lenygzi a fit. A kettjk kztti tanr-dik viszonynak rettenetes kvetkezmnyei lesznek. "Szmomra King trtnete elssorban a fiatalok kvncsisgrl s az ebbl add bonyodalmakrl szl. A nci tiszt a kbtszert, az alkoholt s az erszakot szimbolizlja, azt a sok komor titkot, amit a fiatalok olyan szvesen kiprblnnak. Olyasmit, ami miatt mr j pran meggettk az ujjukat" - magyarzza Singer rendez.

Singer a trtnetet 19 ves korban, egyetemistaknt olvasta. Annyira megtetszett neki, hogy forgatknyvet rt belle, amit azonnal elkldtt SK-nek. A kzirat elnyerte a mester tetszst, aki ezrt egyetlen dollr jelkpes tiszteletdj fejben tengedte Singernek az Apt Pupil megfilmestsnek jogt. Abban viszont mg maga Singer sem biztos, hogy Kingnek a ksz film is tetszeni fog. "Mindent megtettem azrt, hogy megtartsam az eredeti tmt, de a trtnetet meg kellett vltoztatni. King harmadik fejezete tl komor s tl vad volt. Ha hsgesen kitartottam volna az eredeti vltozat mellett, akkor kihvtam volna magam ellen a gyermekvd szervezetek haragjt."

Singer sajt brn tapasztalta, hogy milyen kellemetlensget tud okozni a feldhdtt szlk bosszszomja. Mr llt brsg eltt egy 1997 prilisban leforgatott zuhanyzs jelenet miatt. A felvtel ksztsekor arra utastotta a fiatalkor statisztkat, hogy meztelenl zuhanyozzanak. Korbban viszont arrl volt sz, hogy tangban llhatnak a kamera el. A vakmer tlet miatt hatalmas sszegeket kellett fizetni a dhng szlknek, s sokan a film bojkottjra szltottk fel.

Ez a pereskeds csupn a buktatk kezdett jelentette. Singer filmje tbbszr forgott komoly veszlyben. Az elkszt munklatokat 1996 jliusban pnzgyi nehzsgek miatt le kellett lltani. A munka csak akkor folytatdhatott, amikor Mike Medavoy, a Phoenix Picturestl hajland volt fedezni a 14 millis kltsgvetst. A szereplk kivlasztsa is komoly nehzsget okozott. "Szeretem a hossz prbeszdeket, s ezekbl jcskn akad a filmben. Nagyon kevs fiatal sznsz kpes az ilyesmire" - magyarzza a rendez. Tbb mint ktszz jelentkez kzl vlasztottk ki Brad Renfrt. "Neki nem kellett jtszania, maga volt Todd" - lelkesedik Singer. Az, hogy Denker szerept Ian McKellen fogja eljtszani, mr az els pillanattl kezdve vilgos volt.

gy tnik, Singerhez ezen a forgatsi napon kegyesek az gi hatalmak. Eloszlanak a felhk, s st a nap. Folytatdhat a forgats. Felllegezhetnek a Phoenix Pictures vezeti. Egy jabb hideg zuhanyt nem brtak volna elviselni.

- Scott Orlin -