... CIKKEK ...

Tina 1999. január 14.

Stephen King belefáradt az ijesztgetésbe
Búcsú a sikolyoktól?

Rettegés, kínzás, szörnyek. A világ legsikeresebb írója regényeinek alapvető motívumai ezek. Eddigi negyven könyvét százmilliók olvasták, huszonhetet meg is filmesítettek. A horror koronázatlan királya, Stephen King most mégis hátat akar fordítani a rémségeknek.

A legborzasztóbb horrortörténetek kitalálója - bár ezt titkolja - iszonyodik a sötétségtől! Emiatt éjjel sem oltja le a villanyt, ha pedig a péntek 13-ára esik, el nem hagyja házát.

Amúgy polgári életet él feleségével, Tabithával és három gyermekükkel: a már felnőtt Naomival, Joseph-fel és Owennel. Ugyanott, egy Maine állambeli kisvárosban, Bangorban laknak, ahol 1972-ben közös életüket elkezdték. Csupán a lakókocsit váltotta fel a 16 szobás álomvilla.

King ma a világ egyik legismertebb írója, de a kezdetek nem voltak biztatók. Angol nyelv- és irodalomtanárként állandó pénzzavarral küzdött. Amikor felesége megszülte első gyermeküket, lakókocsijuk bérleti díját sem tudták kifizetni. Ekkor próbálkozott meg King - aki már hatéves korában gyártott novellákat - komolyan is az írással.

A kiadók azonban nem voltak kíváncsiak a kezdő szerző történeteire. Első regénye, a Carrie kéziratát maga az író dobta ki. Felesége titokban mentette meg a kéziratot a papírkosárból, és ő járta ki, hogy a könyv mégis megjelenjen. Az eladott 15 ezer példány ugyan nem volt sok, ám egy bizonyosan Brian de Palma kezébe került, aki azonnal megkereste az írót a megfilmesítés jogáért. Azóta King sikere töretlen, regényei bestsellerek, annak ellenére, hogy a kritikusok rendre fanyalognak. Ám ez nem bosszantja a horrorkirályt, aki tisztában van saját helyével. "A könyveim irodalmi értéke egyenlő egy Big Mac-ével, jó nagy adag sült krumplival." Ám vigyázat, ez nem szerénység: Amerikában ugyanis a Big Mac-ből fogy a legtöbb...

Stephen King szerencsés alkat: sokat és szívesen dolgozik. Minden nap 11 oldalt ír, szigorú rend szerint, reggel fél kilenc és dél között.

Ám lehet: ez nemsokára a múlté. Egy angol lapnak adott nyilatkozatában ugyanis azt mondta: "Azt hiszem, a pályám végéhez közeledek. Minden íróban bizonyos számú történet rejtőzik, többet nem lehet kihozni belőle. Nem akarom úgy végezni, hogy saját magam paródiájává váljak."

A kiadó persze azonnal cáfolta ezt, mondván: nemrég írtak alá egy szerződést három újabb könyvre. Azóta King minden további interjút megtagad - ami nála nem újdonság, hiszen korábban sem volt fecsegő. A kilencvenes évek közepe előtt húsz éven át nem nyilatkozott.

Persze lehet, hogy a helyzet cseppet sem rendkívüli. A mester mostantól kevesebbet akar dolgozni és talán műfajváltásra készül. Azt rebesgetik, a leszerződött három könyvből egy novellagyűjtemény, egy pedig az írás művészetével foglalkozik. Az írónak amúgy nem kell aggódnia a jövőjéért: jövedelmét évi 30 millió dollárra becsülik, és a további könyvekért nemcsak kétmilliót kasszírozhat darabonként, de a bevétel fele is őt illeti.

Az olvasónak tehát nem kell búcsút vennie kedvenc szerzőjétől, hiszen a rémtörténetek királya nem az írást akarja abbahagyni, csupán a horrorba fáradt bele.

- Piros Christa -