... CIKKEK ...

Cinema 1999/3

Stephen King: Az eminens
Érdeklődő jó tanuló bizarr kapcsolata a náci háborús bűnössel

A második világháború és a fasizmus ma is szüntelen témát kínál a filmeseknek. Bryan Singer filmje e téma kevésbé látványos, mindazonáltal nem kevésbé fontos részét dolgozza fel: mi a fasizmus utóélete, hogyan mérgezi a lelket a náci ideológia.

Filmjében Todd Bowden (Brad Renfro), a jellegzetes amerikai városlakó tini - afféle jó tanuló, jó sportoló - örökké a történelemkönyveket bújja. Privát nyomozása során rájön, hogy szomszédjukban egy Kurt Dussander nevű náci háborús bűnös (Ian McKellen) lakik. Megzsarolja a szívbeteg, alkoholista öreget, hogy vagy beavatja lágerbeli személyes élményeibe, vagy feldobja a rendőrségen. Kettejük között furcsa, bizarr kapcsolat alakul ki, amely végül tragédiához vezet.

Stephen King akkor írta legjobb műveit (például a Ragyogást), amikor a rémségeket nem valami külső szörnyben, idegen lényekben keresi, hanem bennünk, az emberi psziché legrejtettébb zugaiban. Singer felismerte a könyvben rejlő lehetőséget, kamaradrámája akkor a legerősebb, amikor teret enged a dialógusoknak és a jellemek kibontakozásának, amikor hagyja, hogy a zseniális skót színész, Sir Ian McKellen és a partnereként nem kevésbé kiváló amerikai ifjú sztár, Brad Renfro (Sleepers) játéka kibontakozzon. A történet többször leül, Singer túl sokat csavar rajta, s bár filmje elmarad a Közönséges bűnözők színvonalától, azért Az eminens jól sikerült, hátborzongató tanulmány a nácizmus lélektanáról.

- gi -

Értékelés: Remek főszereplők, néhol túlbonyolított történet (80%)