... CIKKEK ...

Cinema 1999/3

Stephen King: Az eminens
rdekld j tanul bizarr kapcsolata a nci hbors bnssel

A msodik vilghbor s a fasizmus ma is szntelen tmt knl a filmeseknek. Bryan Singer filmje e tma kevsb ltvnyos, mindazonltal nem kevsb fontos rszt dolgozza fel: mi a fasizmus utlete, hogyan mrgezi a lelket a nci ideolgia.

Filmjben Todd Bowden (Brad Renfro), a jellegzetes amerikai vroslak tini - affle j tanul, j sportol - rkk a trtnelemknyveket bjja. Privt nyomozsa sorn rjn, hogy szomszdjukban egy Kurt Dussander nev nci hbors bns (Ian McKellen) lakik. Megzsarolja a szvbeteg, alkoholista reget, hogy vagy beavatja lgerbeli szemlyes lmnyeibe, vagy feldobja a rendrsgen. Kettejk kztt furcsa, bizarr kapcsolat alakul ki, amely vgl tragdihoz vezet.

Stephen King akkor rta legjobb mveit (pldul a Ragyogst), amikor a rmsgeket nem valami kls szrnyben, idegen lnyekben keresi, hanem bennnk, az emberi pszich legrejtettbb zugaiban. Singer felismerte a knyvben rejl lehetsget, kamaradrmja akkor a legersebb, amikor teret enged a dialgusoknak s a jellemek kibontakozsnak, amikor hagyja, hogy a zsenilis skt sznsz, Sir Ian McKellen s a partnereknt nem kevsb kivl amerikai ifj sztr, Brad Renfro (Sleepers) jtka kibontakozzon. A trtnet tbbszr lel, Singer tl sokat csavar rajta, s br filmje elmarad a Kznsges bnzk sznvonaltl, azrt Az eminens jl sikerlt, htborzongat tanulmny a ncizmus llektanrl.

- gi -

rtkels: Remek fszereplk, nhol tlbonyoltott trtnet (80%)