... CIKKEK ...

Metro 2001. augusztus

A sikerknyveket is lopjk a neten

Egyre nagyobb mreteket lt az interneten a sikerknyvek "kalzlehalszsa" - jelenleg mintegy 7500 mhz lehet hozzjutni illeglisan, ingyen, megkerlve mindenfle szerzi s kiadi jogot.

Az Envisional londoni kzpont internetfigyel cg szerint a kalzkods clpontlistjt Stephen King vezeti, t J. K. Rowling (a Harry Potter-sorozat rja), Terry Pratchett, Tom Clancy s John Grisham kveti.

A mdszer gyakran egszen primitv: King Lvedken lovagolva cm, csak a vilghln megjelent knyvvel pldul az trtnt, a kalzok egyszeren beszkenneltk maguknak a jogvdett s pnzrt letlthet szveget (egy befektetst megrt), s utna e-mailen sokszorostottk a mvet. A szvegeknl a minsgromls mg annyira sem szmtott a felhasznlknak, mint a hanganyagok, a fotk vagy a videk esetben.

Az Envisional figyelmezteti a kiadkat: az internetes knyvkalzkods egyre terjed, s ha nem szletnek ellene megfelel vintzkedsek, ugyanolyan problmkat okozhat a knyviparnak, mint amilyeneket a lemeziparnak a Napster ingyenes szolgltat garzdlkodsa.

A Napster friss lemezek ezreit "vadszta le" s knlta ingyen a rajongknak, s csak azt kveten fordtottak kell - brsgi - figyelmet a tevkenysgre, hogy tbb neves zenekar, kztk a Metallica pert indtott a szolgltat ellen.