... CIKKEK ...

Blikk 2000. március 23.

Stephen King várja az Oscar-gálát
Üvegkoporsót kért balesete után - Ismét nekilátott a horrorsztoriknak

WASHINGTON - Stephen Kinget (53), a világ legolvasottabb horrorszerzőjét tavaly nyáron elütötte egy teherautó. Sokan már temették a szerzőt, ám mára visszatért az íráshoz, és társaságba is mind többször jár.

Barátai és szomszédai csak "A balesetként" emlegetik a tavaly nyáron történteket, amikor a világ jelenleg tán leolvasottabb íróját meglegyintette a halál szele. Egy bekötő út szélén sétálva olvasott, amikor egy kisteherautó elütötte. A sofőr, egy leszázalékolt építőmunkás, Bryan Smith (42) elvesztette uralmát a jármű fölött. Az írót az ütközés 4,5 métert repítette.

- Amikor odarohantam, azt hittem, már nem él - mondta egy szemtanú -, de csodálkozásomra magánál volt, és folyton azt kérdezte: "Mi történt?"

Ezzel kezdődött az író hónapokig tartó kálváriája: törött bordáját, csípőjét, medence- és combcsontját helyrepofozva az orvosok megpróbáltak újra teljes értékű embert faragni belőle. Az operációk során King legnagyobb szerencséje az volt, hogy sosem hagyta el híres, morbid humorérzéke. Amikor egyik sebe szétnyílt, így szólt a kötéscsere után: "Legközelebb legyenek kedvesek bevinni az unokám biológiaórájára, mert jó ideje hiába magyarázom neki az ember belső szerveinek működését!" Amikor meg azzal riogatták, nem biztos, hogy túléli a következő korrekciós műtétet, azt kérte, tegyék majd üvegtetejű koporsóba, hogy a gyászolók láthassák, mit műveltek vele a "hentes orvosok".

Smith, a vétkes sofőr azóta már ezerszer megbánta figyelmetlenségét, ám nem ez volt az első kihágása.

- Tudják, 34 regényt írtam, 27-et megfilmesítettek, de ekkora baromságra még az én fantáziámból se telt - mondta az író. - Ez a pali 11 év alatt 11-szer állt bíróság elé, legtöbbször ittas vezetésért. Remélem legközelebb az ügyében ítélkező, túl elnéző bíróval "csókolózik össze"!

Amióta King lábáról lekerültek az acélkapcsok, újra szívesen jár emberek közé és örömmel dedikál. Készül az Oscar-gálaestre, amelyen a Green Mile (Zöld mérföld) című. Tom Hanks főszereplésével készített film forgatókönyvírójaként akár még érintett is lehet.

- Stephen újra ír - újságolta örömmel ügyvédje, Warren Silver - igaz, hogy a szokásos napi négy óra helyett csak 90 percet, de ír. Bár, hogy a sok hónapos szenvedés után milyen véráztatta horrorsztorik kerülnek ki a tolla alól, arra jobb nem is gondolni...

n. o. g.