... CIKKEK ...

Magyar Hrlap 1994. december 17.

Kvl King, bell kong
Stephen King-Peter Straub: A Talizmn

Fordtotta: Zentai va s Koppendorfer Nomi
Eurpa Knyvkiad, Budapest, 1994, 860 oldal

Ki ne akarna egyetlen knyvben vilgmagyarzatot s letreceptet kapni, j mtoszokat megismerni, rejtlyek beavatottjv lenni, mindent megtudni a sorunkra hat Titokzatos Erkrl, s az let rtelmrl? Nan, hogy mindenki. De legalbb is vilgszerte sok millian. Aki erre vgyik, annak elg megvennie Stephen King brmely regnyt, olyan szerzre bukkan, aki folyton-folyvst mlyensznt, monumentlis s univerzlis. Az ambcija is szemltomst eltr a derk regnyiparosoktl, akik nem grnek s nem is adnak egyebet, mint bs vagy vidm, meghat vagy idegtp mesket. Nem, Stephen King "mvszibb" akar lenni a mvszetnl, irodalmibb az irodalomnl. A minsggel persze nem, de "berol" a mennyisggel: negyven-tven vnl sosem adja albb. Specilis termke a gigantomnis bombaszt, melynek irdatlan terjedelmben az is kzrejtszhat, hogy egy regnygyrban magas az j klisk ellltsi kltsge, teht csak akkor kifizetdek, ha a vgskig lestrapltatnak.

A hazai piac legfrissebb King-horrora ppen tzves. A Talizmn hse egy Jack nev, amerikai kiskamasz, akinek nemcsak az anyja szenved Hallos Krban, de "hallbl ll ki(?) a fl vilg s szivrvny sehol..." Jack az Atlanti-centl indul el, hogy a Csendes-cen partjn megkeresse a Talizmnt, ami - termszetesen! - "az sszes lehetsges vilgok tengelye". (Egy King formtum szerz be sem rheti ennl kevesebbel.) A hossz vndorls a Valsgon Tli Vilgon, a Territriumon vezet t. Ami kzben trtnik, indirekt mdon, de teljesen igazolja az egyik mellkfigura szavait a 491. oldalrl: "Ez az egsz a legrosszabb rmlom, ami valaha is lmodtam". Jackre fldntli megprbltatsok s borzalmak vrnak a msik dimenziban, ahov gy lpdel t, majd vissza, mintha egy utca kt oldala kzt ingzna. Magtl rtetdn mindig letveszlyben forog, de mindig gyz. King monstre mennyisget produkl a hsre leselked rmekbl, Szrnyekbl, Mutnsokbl, Szellemekbl. Van Sikoltoz Pkszem, J s Rossz Farkasember, toroktharaps, fldrengs, Vrszomjas Fa, Gyermekgyilkos Idita, Szadista nevel, s persze, a ht- s gyomorborzongatshoz nlklzhetetlen, extra adag vr, genny, rlk, okdk, rothads s hasonlk.

Az igazi borzadly azonban mgis az, amikor a horror (A Talizmn megtallsa utn) tvlt termszetes ellenttprjba, az Eksztatikus Szupergiccsbe. " maga volt a sszes Vilg, az Isten!" - rzi ekkor Jack. s: aranyfelhben szik, "ltezst nnepl madrcsicsergst hall", tovbb "galaxisok keringtek a feje krl" Persze, van megint szivrvny is, bven. Rzss egszsg virgzik az anya arcn, mindenkit mmor tlt el, az olvas - vlheten - knnybe lbad, nem is lbad: frdik. Stephen King (Peter Straub nev zlettrsval karltve) felcicomzta a Nagy Modern Betmonstrumot, amely kvl - mr, akinek - tetszets, de bell - sz, ami sz - kong.

Nyerges Andrs