... CIKKEK ...

Népszabadság 2000. március 14.

King e-bookot írt

A mostani szenzáció talán fellendítheti az elektronikus könyvkiadást.

Ma déli tizenkét órakor juthatnak hozzá a rajongók Stephen King új kisregényéhez. A Riding the bullet (Ágyúgolyó-utazás) ekkortól lesz hozzáférhető. A hatvanhat oldalnyi horror kizárólag elektronikus úton jelenik meg, eBook lesz. Az olvasók a kiadó (Simon and Schuster Online) honlapjáról tölthetik le az írást.

A könyvet King betegágyában írta. A bestsellerszerzőt tavaly nyáron ütötte el egy kisbusz, amikor maine-i otthona közelében az országúton sétált. Most azt mondta: érdeklődéssel várja kisregénye fogadtatását. - Talán most kiderül: vajon nem ez a könyvkiadás jövője?

A piacon a múlt évben jelentek meg a könyv formájú elektronikus szerkezetek. Ezekbe kisebb könyvtárnyi olvasnivalót lehet letölteni számítógépen keresztül, vagy akár közvetlenül az internetről. Stephen King az első világszerte is ismert, a bestsellerlisták élén szereplő szerző, aki erre vállalkozik. Ralph Vicinanza, az író irodalmi ügynöke az elektronikus formájú kiadás ötletgazdája. A kisregény alkalmasabb erre a célra, mint egy hosszú könyv. "Új technológiáról van szó, és kevés ember fogadja otthonosan az elektronikus könyvolvasás gondolatát. Tehát ha hozzá akarjuk őket szoktatni, valami röviddel kell kezdeni."

Az elektronikusan kiadandó történet bevezetését a kiadó honlapján már olvashatják az érdeklődők. A szűkszavú előzetes szerint egy autóstoppos története. King azt mondta, hogy grandiózus horrorhoz jut az, aki hitelkártyájával kifizeti a 2,5 dollárt a műért. A hasonló terjedelmű könyvek első kemény kötésű kiadása tizennégy-tizenhat dollár körül van. A puha kötésű könyvek legalább hét-nyolc dolláros árral kerülnek először a könyvesboltokba.

Az eBookot akár hagyományos asztali számítógéppel, akár laptopon is olvashatják. Ez meglehetősen fárasztó módja a regényolvasásnak. Kényelmesebb lesz a gyorsan terjedő intemetre kapcsolható zsebkomputereken olvasni. Több cég gyárt már hordozható, könyv formájú elektronikus szerkezeteket. Ezekre is letölthető az internetről a King-regény.

- A Simon and Schuster kiadó számára fantasztikus lehetőség, hogy a kisregényt szinte King asztali számítógépétől juttathatják el az olvasó gépére a hagyományos könyvkiadás költségénél sokkal olcsóbban, az egyéves kiadói idő töredéke alatt - nyilatkozta Kate Tentler, a Simon and Schuster Online alelnöke. A vállalkozásban több cég - köztük King saját kiadója is - részt vesz. A terjesztők hatalmas piacra számítanak: a könyv letöltéséhez szükséges Adobe Acrobat Reader-program legalább százmillió számítógépen megtalálható.

Az izgalmas olvasnivalóhoz a www.simonsays.com/ebooks honlapról lehet hozzájutni.

Miklós Gábor