... CIKKEK ...

Magyar Hrlap 2002. februr 1.

Visszavonulssal ijesztgeti rajongit a "Rmkirly"

Stephen King, a thriller koronzatlan kirlya, a vilg egyik legolvasottabb s legtbbet utnzott szerzje gy dnttt, hogy a mr elkezdett knyvei befejeztvel az v vgn visszavonul - adtk hrl a nemzetkzi sajtorgnumok. Az r a Los Angeles Timesnak adott nyilatkozatban kijelentette, hogy az ncl folytatsnak nem ltja rtelmt, s plyafutst a cscson akarja abbahagyni.

Amint a The Guardian online kiadsa rja, gy tnik, hogy Stephen King vgleg szgre akasztja tollt, azaz kikapcsolja laptopjt, mert megtlse szerint nincs tbb kzlendje. Az 54 ves r - aki tbbek kzt a Ragyogs, a Carrie s az Az cm thrillerekkel vlt vilghrv - azt tervezi, hogy mg befejezi az amerikai televzikban nagy sikerrel vettett Dark Tower (Stt torony), valamint a Red Rose (Vrs rzsa) cm sorozatok forgatknyvt, majd az v vgn bcst mond a fikcis mfajnak. Dntst azzal indokolta, hogy gy rzi, ri tartalkai kimerltek, s nincs kedve ismtlsekbe bocstkozni. "Elmondtam mindent, ami rdekes vagy j lehetett az olvasknak. Ilyenkor vlaszt el kerl az ember: vagy folytatja, vagy plyja cscsn abbahagyja az egszet, mghozz gy, hogy nszntbl teszi, s nem a krlmnyek knyszertik a visszavonulsra" - jelentette ki a horror koronzatlan kirlya. Mint elmondta, nem szeretne gy jrni, mint Harold Robbins, aki mg agyvrzse utn is kptelen volt lemondani a sikerrl, annak dacra, hogy npszersge kora elrehaladtval teljesen sszezsugorodott.

King azonban nem zrta ki azt a lehetsget, hogy magnclbl folytassa a betvetst. Idn mindenesetre megjelenteti nyolc novellt tartalmaz ktett s Buick Eight cm regnyt, mely utbbi rgen elkszlt, m premierjt a szerz irnti tiszteletbl mostanig halogattk a kiadk. A knyv "fszereplje" ugyanis egy gyilkos aut, az pedig kztudott, hogy a bestsellerrt 1999-ben majdnem hallra gzolta egy lakbusz. "Noha iszonyatosan nehz volt napi 45 percen t erltetni az rst, az elmlt vekben a munka egyfajta kbtszer szerept tlttte be. Segtett abban, hogy megtrjem a jeget, s visszatrhessek a rendes kerkvgsba" - nyilatkozta a borzongats nagymestere, aki terjedelmes letmvet mondhat magnak. Mintegy 60 ktetet rt, kztk regnyeket, elbeszlseket, forgatknyveket, st az X- aktk egyik epizdjnak kalandjait is eszelte ki. Emlkezetes karaktereit olyan sznszek eleventettk meg a filmvsznon, mint Jack Nicholson, Tim Robbins s Morgan Freeman. Tavaly nyron Lars von Trierrel fogott kzs vllalkozsba: producerknt vett rszt a The Kingdom (A kirlysg) cm 13 rszes tvsorozat megvalstsban, mely a vilghr dn rendez 1994-es verzijnak alapjn kszlt, s egy ksrtetjrta krhzban jtszdik. nkntes ri "nyugdjazsa" vegyes visszhangra tallt a rajongk krben. Sokan gy vlik, hogy ha kreativitsa tnyleg elapadt, blcsen dnttt, de mg tbben vannak azok, akik nagyon sajnlnk, ha vgleg nlklznik kellene a termszetfltti jelensgek s rmletek csakis Kingre jellemz keverkt.