... CIKKEK ...

Magyar Hírlap 2002. február 1.

Visszavonulással ijesztgeti rajongóit a "Rémkirály"

Stephen King, a thriller koronázatlan királya, a világ egyik legolvasottabb és legtöbbet utánzott szerzője úgy döntött, hogy a már elkezdett könyvei befejeztével az év végén visszavonul - adták hírül a nemzetközi sajtóorgánumok. Az író a Los Angeles Timesnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az öncélú folytatásnak nem látja értelmét, és pályafutását a csúcson akarja abbahagyni.

Amint a The Guardian online kiadása írja, úgy tűnik, hogy Stephen King végleg szögre akasztja tollát, azaz kikapcsolja laptopját, mert megítélése szerint nincs több közlendője. Az 54 éves író - aki többek közt a Ragyogás, a Carrie és az Az című thrillerekkel vált világhírűvé - azt tervezi, hogy még befejezi az amerikai televíziókban nagy sikerrel vetített Dark Tower (Sötét torony), valamint a Red Rose (Vörös rózsa) című sorozatok forgatókönyvét, majd az év végén búcsút mond a fikciós műfajnak. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, írói tartalékai kimerültek, és nincs kedve ismétlésekbe bocsátkozni. "Elmondtam mindent, ami érdekes vagy új lehetett az olvasóknak. Ilyenkor válaszút elé kerül az ember: vagy folytatja, vagy pályája csúcsán abbahagyja az egészet, méghozzá úgy, hogy önszántából teszi, és nem a körülmények kényszerítik a visszavonulásra" - jelentette ki a horror koronázatlan királya. Mint elmondta, nem szeretne úgy járni, mint Harold Robbins, aki még agyvérzése után is képtelen volt lemondani a sikerről, annak dacára, hogy népszerűsége kora előrehaladtával teljesen összezsugorodott.

King azonban nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy magáncélból folytassa a betűvetést. Idén mindenesetre megjelenteti nyolc novellát tartalmazó kötetét és Buick Eight című regényét, mely utóbbi régen elkészült, ám premierjét a szerző iránti tiszteletből mostanáig halogatták a kiadók. A könyv "főszereplője" ugyanis egy gyilkos autó, az pedig köztudott, hogy a bestsellerírót 1999-ben majdnem halálra gázolta egy lakóbusz. "Noha iszonyatosan nehéz volt napi 45 percen át erőltetni az írást, az elmúlt években a munka egyfajta kábítószer szerepét töltötte be. Segített abban, hogy megtörjem a jeget, és visszatérhessek a rendes kerékvágásba" - nyilatkozta a borzongatás nagymestere, aki terjedelmes életművet mondhat magáénak. Mintegy 60 kötetet írt, köztük regényeket, elbeszéléseket, forgatókönyveket, sőt az X- akták egyik epizódjának kalandjait is ő eszelte ki. Emlékezetes karaktereit olyan színészek elevenítették meg a filmvásznon, mint Jack Nicholson, Tim Robbins és Morgan Freeman. Tavaly nyáron Lars von Trierrel fogott közös vállalkozásba: producerként vett részt a The Kingdom (A királyság) című 13 részes tévésorozat megvalósításában, mely a világhírű dán rendező 1994-es verziójának alapján készült, s egy kísértetjárta kórházban játszódik. Önkéntes írói "nyugdíjazása" vegyes visszhangra talált a rajongók körében. Sokan úgy vélik, hogy ha kreativitása tényleg elapadt, bölcsen döntött, de még többen vannak azok, akik nagyon sajnálnák, ha végleg nélkülözniük kellene a természetfölötti jelenségek és rémületek csakis Kingre jellemző keverékét.