... CIKKEK ...

Figyel 2003/30.

Stephen King bosszja - Vedd el s fizess!

Nem lesz ingyen lvezetekben rsze annak, aki rkattint a www.stephenking.com weboldalra a vilghln. A cm, amely mgtt Stephen King, a horror s a thriller mfajnak kirlya ll, izgalmas csemegt gr, de ra van. A Rmkoppantk, a Hallsoron s tbb hasonl m szerzje ugyanis hadat zent az internetes potyzknak. A szerz a vilghln - a fent megadott cmen - publiklja legjabb, The Plant cm regnyt. Pontosabban a trtnetnek csak az els fejezett, a tbbi csak akkor lesz hozzfrhet, ha az olvask, a "letltk" fizetnek, els lpsben egyetlen dollrt.

King a szemrebbens nlkli szoftver- s szerzi jogi lopsok vilgban ezzel az aprcska trkkel akar rvnyt szerezni a tisztessg fogalmnak. Az els fejezetet mg mindenki letltheti s trolhatja sajt szmtgpben, a folytats azonban feltteles. Amennyiben az olvask, a "letltk" 75 szzalka hajland fizetni egy dollrt, King is hajland tovbb bonyoltani a trtnetet, s - ngy ht mlva - feltenni az internetre a folytatst. s gy tovbb.

"Kt dolgot tartok szem eltt: az els az a bizonyos rgi fogalom, a tisztessg. Vedd el, amire szksged van, s fizess rte. A msodik: akinek tetszik a trtnet, tovbb akarja olvasni. Aki tbbet akar, fizessen, a vak jsgrusnl sem lopunk - szgezte le egy nmet lapbeszmol szerint a kiss anyagiasnak tn szerz.

King persze nem vak s nem szegny. Jl tudja, hogy a mai sikerszerzk kzl taln az egyedli, kinek az internetezk krben is akad ppen elg rajongja egy ilyen ksrlethez.

S hogy mirl szl a legjabb King-krimi? A trtnet 1980 krl jtszdik. King egy kiadrl mesl, aki brtnbe juttatja szerzjt, mert gyantja rla, hogy gyilkos. Az r azonban bosszt ll...