... CIKKEK ...

Port.hu 2004. jnius 1.

Alkoti vlsgstb

ppen 28 v telt el azta, hogy elszr megfilmestettk az akkor mg hollszrnyait prblgat Stephen King egyik mvt. A Brian De Palma ltal vszonra vitt, amgy 1974-es Carrie hozta meg az tt sikert az ers fantzival s szemveggel megvert r szmra, s kzrejtszott abban, hogy egyb elfoglaltsgait (ipari mosods, fiskolai tanr stb.) feladva vgkpp a billentyzetnek szentelje magt. Mindmig 35 regnyt-novelljt nyomtk celluloidra, br azt hozz kell tenni, hogy e vllalkozsok tbbsge csak a tvkpernykig vagy a videotkk HORROR felirat zugig jutott el. Az eredmnyessgi skla msik vgn viszont olyan remekmvek llnak, mint a Kathy Bates-et Oscar-djjal ellt Tortra vagy a Jack Nicholsonrl mltn hrhedt Ragyogs.

A Titkos ablak, titkos kert cm kisregny sem kerlhette el sorst, s 1990-es kiadstl taln azrt kellett 14 vnek eltelnie, hogy a ksztk rakadjanak egy olyan sznszre, aki meggyzen el tudja adni az enyhn szlva bonyolult szemlyisg Morton Rainey szerept. Aztn szerencsre valakinek eszbe jutott Johnny Depp.

Adott egy habkos r, aki kies tparti fahzikjban egsz nap hzza a lbrt, a vilg legelfekdtebb frizurjval majszolja a csipszet, s javban zajl vlsa miatt (pongyoljhoz hasonlan) kiss ssze van szakadva. Kutyjval kedvre elvitatkoz hsnk lete akkor kapcsol igazn lejtmenetbe, amikor az ajtaja el parkol egy kombi a tvoli Mississippi llambl, benne egy zes dli akcentusban beszl madrijesztvel. John Shooter azzal vdolja meg a bvatag Raineyt, hogy pr ve ellopta az egyik novelljt, s srgs helyreigaztst kvetel. Klnben? Ht igen, ez az, a klnben. Az eleinte lazn lerzott idegen ugyanis nem tgt, st, szndkait egy korntsem rendeltetsszeren hasznlt csavarhzval is megersti. Hamarosan aztn minden rosszra fordul, ahogy az lenni szokott a vigasztalan King-univerzumban, de az elrulhatatlan vgkifejlet mg ezek utn is minimum elkpeszt.

Taln a fentiekbl is sejthet, hogy a hollywoodi klnutas Depp jabb ragyog alaktst hozza az amgy fels kzpkategris trtnetben: sokadik szerepe tnik csak re rottnak, ami lltlag csak a legjobbakra jellemz. Kevsb telitallat a Shootert megformz - egybknt zsenilis - John Turturro, aki nem igazn fedi le a knyvben hallra rmisztnek megrajzolt figurt, vagy taln a rendez-forgatknyvr David Koepp (Pnikszoba, Hetedik rzk) ragaszkodott tlsgosan a horror helyett a npszerbb-eladhatbb thrillerhez. Ezzel egytt a Titkos ablak - br Johnny Depp nlkl valsznleg a videotkk martalka lenne - a mfaj apostolnak legsikeresebb feldolgozsaihoz sorolhat; teht belps nemcsak vriv szakbarbroknak.

Matusz Endre