... CIKKEK ...

Filmvilg 1992/07

Lttuk mg: Alvajrk

Turcsnyi Sndor

"n azrt szeretem jobban a cickat, mint a kutykat, mert rendrmacskt mg nem lttam." Antimilicizus cirmosrajongk vgs rve szll pokolra szemnk eltt, szmos egrpusztt s nhny ktlb (olyan emberflk) trsasgban. Mert bizony hogy van kbercicvarek is. Nem is akrmilyen. Rmes. Ami persze a film alapjul szolgl regny szerzjnek neve hallatn - Stephen King - legalbbis alapkvetelmny kell hogy legyen. Az alkotk sem tvolodnak el a thriller-kirly szellemtl: rmes a film is. De ezen az sem ltszik segteni, hogy a hektikus temetr szerepben maga a hres ember jelenik meg. Majdnem olyan j sznsz, mint r. Rajta kvl ijesztget mg jHollywood szmos msodosztly rendezhressge (Joe Dante, John Landis... ilyenek), s mg szmosabb szokvny ajakrngat, fejt kevss bartsgos, viszont annl brgybb plasztikszrnny nveszt harmadosztly sznsz.

A rmtrtnet pedig: alvajr csonka csald (anyuka + kamaszfi) kimert szeretkezseiktl meghezve vacsorzni kszl. A tervbe vett (s eddig jl bevlt) men: szzlny hasbburgonyval. m de jn a rendrmacsek s belekp a levesbe.

Egybknt kocsiajt-csapkods, rohangls, ezernyi, mr ji ismert s unt gyilok - a fltl flig dftt t pp a Freddybl jtszik vissza (vagy oda) -, mg az utols szrny is jobbltre nem szenderl. Szenderlne a nz is, de mennyire, viszont a jobblt Magyarorszgon ma mg csak kds gret.