... CIKKEK ...

Filmvilg 1993/01

Lttuk mg: A fnyr ember

Turcsnyi Sndor

Lamberg szvben ks, Latour nyakn ktl: jabb horror kvetkezik. Stephen, a King.

rember egyszeri szereptvesztse inkbb izgalmas, mint eltlend, amolyan szellemi sort-porn, kacran kivillan gatyakorc. A folyamatos szereptveszts viszont csak horror lehet. Szurkolunk a filmrendez rnak, kinevetjk, ha sznszi feladatra vllalkozik, s flnk tle, ha politizl. Most megtudhatjuk, van ezeknl szrnybb is: ha az r olvas. Stephen King, a horrorkirly fradsgos uralkodsnak egyik rpke cigarettasznetben - gyanthatan - valami ilyesmire vetemedett. Kt knyvbe is belakapott.

A hatalmas, vezet beoszts kirlyember rendszerint hajlamos elszakadni a tmegektl, az let zavaros vizeirl flsbb folysok fel evezni. Kirlyr szmra ez vgzetes lehet: elmarad az ihlet, elfogy a munci. Az utcn nem stlva nem tallkozhat emberev autval, macskapofj szrnny fejld szomszddal, flkar banditval. Csak a hivalkod cm, az res ragyogs marad neki. Ilyenkor aztn knytelen knyveihez nylni, pontosabban lenylni msok knyveit. Ez mind igen j, mind valban szp, de sajnos, aki rni szeret, nem biztos, hogy gyesen olvas.

Stephen King a Pygmalion s a Virgot Algernonnak alapjn sszettt egy rvid trtnetet, s megfogant a kirlyi eszme. A lelkes udvartarts celluloidra eszkblta. Filmrendez, fnykpez, vg s pofkat vg (szerepel) sok lakj s tnyrnyal. Filmjknek minden porcikja rossz, viszont mr eleve bele van ptve a folytatsok lehetsge. A vgn telefonzrgs, harangzgs: fejt a szrny ismt felemeli, s akkor megint ellrl kell kezdeni.

Msrszt virgot, de sokat a derk Algernonnak (ezt is megrtk), s akassztok fel a Lumiere-testvreket!