... CIKKEK ...

Filmvilg 1996/07

Lttuk mg: Hasznos holmik

Vidovszky Gyrgy

Max von Sydow eddigi taln legostobbb szerepben magt a Fldre szllt rdgt jelenti meg, egy angolosan hidegvr, jlltztt, megnyer modor nyugdjas kiskeresked kpben, aki egy bksnek ltsz amerikai kisvrosban tnik fel nagy, befggnyztt, fekete autjval. (Lm ott sem kzlekedik mssal a gonosz...) "Hasznos holmik" nev csksboltjban a klnleges trgyakon kvl az emberek lelkvel kereskedik. A pontos knyvels cljbl kismret irkjba elegns betkkel jegyzi fel ldozatainak nevt, mikzben - ki tudja, mirt - kin s besrgul a krme, megfeketedik a foga. gy ltszik, frad, hiszen az ltala kirobbantott msodik vilghborhoz kpest, most csak nhny kisembert akar egymsra haragtani. Clja ma sem ms, mint az emberekben rejl gylletet felsznre hozni, a fldi poklot megteremteni.

A Ragyogs, a Tortra zsenilis horrorszerzje, Stephen King ezttal rosszabbik njt mutatja; j thrillerje a titokrl szl, de hjn van mindennem titokzatossgnak.

Az amerikai horror jralesztette a gonoszt, st William Friedkin 1973-as rdgzje (cmszereplje pp Max von Sydow!) elismert alapfilmm vlt a mfajban.

A htkznapi ember kpt magra lt rdg azta a flelemkelts legbanlisabb s legtbbszr hasznlt megoldsa lett, az alkotk most is megkmltk magukat attl a fradsgtl, hogy a gonoszsg motivcijt kitalljk. Fraser C. Heston horrorja mr a pardia hatrt srolja: a vgs hepiendben mintha a Csupasz pisztoly stadionos halleluljt ltnnk viszont. A rendez prblkozsa pp oly sikertelen, akr az rdg kldetse ebben a filmben.