... CIKKEK ...

Filmvilg 1997/06

Lttuk mg: Sorvadj el!

Hirsch Tibor

Stephen King: Sorvadj el! cm knyvecskje taln nem volt remnytelen eset, taln valami szells-lebegs Twin Peaks-i furcsasgot, taln rlt tempj klipfilmet, taln Jarmusch-, Stone-Tarantino-fle, kriminek is nevezhet moziesemnyt lehetett volna belle sszeszerkeszteni. Egyet nem lett volna szabad csinlni belle, egyszer, becsletes horrorfilmet. Hiszen, ha se j regnystlus nincs, se men filmformai hkuszpkusz, akkor menthetetlenl ki fog derlni, hogy mennyire hinyzik a trtnetbl minden fordulat, minden meglepets.

Egy amerikai gyvdet szzves cignyvajda tkoz meg, az gyvd kri, szvn az tkot vissza, a cignyvajda - erszaknak engedve - visszaszvja. Sok mindent el lehet meslni egy mondatban, de van, amit tlsgosan knny. Ez a film ilyen. Ilyen s ennyi. Neknk, ebben az orszgban, ebben a rgiban, csak annyival tbb, hogy cignyok szerepelnek benne. Nem romk, hanem cignyok. Annak, aki e npet igazi nevn nevezi s kzelebbrl ismeri, ez az egsz horrormese - a sorvadst, brrkot, ilyen-olyan feklyes betegsget okoz cigny-tokrl - kabartrfa. Ez a kisebbsg a filmben magyarul beszl: ha a hazai fajvd a szinkronizlatlan vltozattal tallkozna a moziban, levegrt kapkodna. A roma nz viszont bszkn dlhet htra szkben: nem elg, hogy a trtnet a hatkony tkozds kpessgvel ajndkozza meg, a film ltvnyvilga, dramaturgija mindjrt indint is csinl belle. A szzves cignyvajdbl ugyanis szi varzsl lesz. Ehhez ill klst, gesztusokat, szfordulatokat s rtkrendet kap a rendeztl. Mrpedig, sszemosdva brzoltatni minden kiirtott s egzotikus ncik legnemesebbikvel: a rossz lelkiismeret Hollywood rszrl ez a klnleges tisztelet jele. Mondhatni, ez az a ritka eset, mikor a faji-nemzeti sztereotpikkal val feleltlen bvszkeds, hogy, hogy nem, j gyet szolgl.

Az tok veszlyes fegyver, magyarul beszl roma-indin kezben klnskppen az. Nem rt, ha a mozibl tudja meg Kzp-Kelet Eurpa szkinhedje, mitl is kell tartania, mi az, amivel eddig nem szmolt. Radsul az tok szablyszer feloldsra - a filmbl ez is vilgosan kiderl - kizrlag a valdi angolszsz gymlcspsttom alkalmas. Ne remnykedjen a honi cignyver: itteni cukrszatok nem knlnak ilyesmit. Hacsak a McDonalds gyorsbfk ajnlotta ready-made "apple pie" meg nem felel a clnak. Vagy igen, vagy nem: ismerni kell az si cignyhagyomnyt.