... CIKKEK ...

Best 2005. februr

Horrorszerz ptyolgatta a krimi rt

A jeles krimir bnatban az alkoholhoz nylt vigaszrt, de bartja, Stephen King mg idejben kzbelpett.

Ahogy megjelenik egy j Ken Follett knyv, mris a sikerlistk lre kerl. Ezek utn mesterdetektv legyen a talpn, aki megfejti, hogy mirt mondja magt tehetsgtelennek, mirt rzi, hogy egyedl van, nincs mr r szksge senkinek? Taln a sok munka, s az elgtelen lelki "tpllk" az ok. E kett egyttllstl a legragyogbb elme is kig. S mi lehet egy fr, egy csaldapa szmra nagyobb csaps, mintha gy rzi, a prja elhanyagolja. Mrpedig ez trtnt. Follett felesgt, Barbart lekttte a gyereknevels s a sajt karrierje, gy szinte szre sem vette, hogy prja jszaknknt nem alszik, csak forgoldik az gyban, s azon tndik, hogy mirt hlt ki kapcsoltuk. Egyedl az ismert rbart, a horror nagymestere, Stephen King figyelt fl az int jelre.

"Rgi bartok vagyunk Kennel, kzs zenekarunk is van, persze csak hobbi szinten foglalkozunk vele" - mesli King. "- Kikapcsoldskppen szoktunk sszejnni, legutbb meghvtam t s egsz csaldjt, hogy tltsenek nluk nhny hetet. Kzlte, hogy neje tl elfoglalt, a gyerekek meg nem hinyozhatnak az iskolbl, de mindenkppen megltogat."

Amikor Ken felhvta a repltrrl bartjt, akadozva beszlt, gyakran belezavarodva a mondanivaljba.

"Azonnal taxit hvtam, s rte mentem - mondja a neves thrillerr. - Alig llt a lbn, vigyorgott, mint a vadalma, s dlt belle a piaszag, pedig korbban alig ivott tbbet egy pohr srnl, mert rosszul brta az alkoholt. Szerencsre jmbor rszeg volt, gy hagyta, hogy a zuhany al lltsam. Sikerlt is gy-ahogy rendbe szednem. Azt hittem csak egyszeri alkalom volt, de tvedtem. Rendszeresen elment stlni, s vgl mindig a kocsmbl szedtem ssze."

King ezutn, igyekezett lektni bartja figyelmt. Beszlgetett vele a problmirl, s munkra biztatta.

"Nem mondtam el Barbarnak sem, hogy Ken veszlyes tra lpett - mondja Stephen. - Ennyivel tartoztam neki, hisz annak idejn, amikor kzltk velem, hogy brmelyik pillanatban megvakulhatok, volt az egyetlen, aki tudott errl, s soha nem adta ki senkinek ezt az informcit. Rm bzta, hogy kivel, hogyan kzlm a diagnzist."

Stephen elismerte, hogy szerencsje is volt, mert mg idejben szrevette, hogy Follett megindult a lejtn.

"Mg most sem vagyok biztos abban, hogy Ken vgleg maga mgtt hagyta ezt az idszakot, de a gygyuls tjra lpett, ezrt is merek rla beszlni - gy King. - jra dolgozik, a csaldja tbb idt szn r, de mg nem engednm el egyedl egy brba.