... CIKKEK ...

Total Film 1999.

A filmre vitt rettegés
Stephen King a moziban

Az alábbi összeállítás Stephen King összes filmjét tartalmazza. Illetve mégse, hisz azokat folytatásokat, második és harmadik részeket, amelyekhez semmi köze nem volt (Kedvencek temetője 2, A kukorica gyermekei 2, 3...) nem tüntetjük fel, hisz csak az eredeti az igazi.

CARRIE (1976)

Rendező Brian De Palma

Tudni érdemes
King első regényének filmváltozata Brian De Palma vérfagyasztó rendezésében aggasztó mennyiségi vérrel. Sissy Spacek játéka ragyogó. Édesanyját az a Piper Laurie alakította, aki David Lynch egyik házi kedvence lett többek közt a Twin Peaksben.


SALEM VÉGZETE (1979)

Salem's Lot
Rendező Tobe Hooper

Érdemes tudni
Az első King-könyv, amibe Tobe Hooper belevájta a körmeit. Hooper azóta is háziszerző, rendszeresen előáll jobb-rosszabb adaptációkkal. Az eredetileg televízófilmnek készült vámpírtörténetben a Starsky és Hutch sztárja, David Soul szerepel oldalán az utánozhatatlan James Masonnal (Kubrick Lolitájának professzora)


A RAGYOGÁS (198O)

The Shining
Rendező Stanley Kubrick

Tudni érdemes
King soha nem tudta megbocsájtani Kubricknek a filmet. Dühöngött a bemutató után. A film mindazonáltal Jack Nicholson életművének egyik legfontosabb darabja. Annyira belejött a szerepbe, hogy a stáb tagjai attól féltek, a kisbaltával nekik fog menni. Aki látta Nicholsont baltával az ajtó résében, nem alszik jól egy ideig.


CREEPSHOW (1982)

Rendező George A. Romero

Tudni érdemes
A zombik földi helytartójaként közismert Romero első találkozása Kinggel. Romero évek óta nem csinált filmet, amikor a novellák megfilmesítésének nekilátott. A szereplők közt ott van Ed Harris, Ted Danson és Hal Halbrook is. Hogy Leslie Nielsent ne feledjük, hisz a homokbaásós jelenet klasszikus szépségi. King maga is játszik a filmben, először a vásznon!


HOLTSÁV (1983)

The Dead Zone
Rendező David Cronenberg

Tudni érdemes
A borzalmak kanadai illetőségű tudora King egyik legnagyobb kritikai sikert aratott regényébOl készített filmet. Két szempontból is különös film: King se ezelőtt, se ezután nem foglalkozott politikával, és a moziban egy csepp vér se folyik. Christopher Walken kevésszámú jófiú szerepeinek egyike.


CUJO (1983)

Rendező Lewis Teague

Tudni érdemes
Teague alig két évvel a Michael Douglas és Kathleen Turner fOszereplésével nagy sikert aratott A Nílus gyöngye előtt készítette a harmatos regény még harmatosabb adaptációját. Az állatvédők habzó szájjal tiltakoztak a film ellen, s a bernáthegyiek respektjét csak a Beethoven tudta visszaállítani Amerikában.


A KUKORICA GYERMEKEI (1984)

The Children of the Corn
Rendező Fritz Kiersch

Tudni érdemes
A legérdekesebb pályafutású King-adaptáció. Annak ellenére, hogy tragikusan rossz, kultfilm lett belőle olyannyira, hogy még négy rész készült el belőle, s az újabb részeket is tervezik. King kicsit szégyellte is magát a filmért, amelyben Linda Hamilton (T2) az egyik főszereplő.


CHRISTINE (1984)

Rendező John Carpenter

Tudni érdemes
Carpenter sajnos egyetlen találkozása Kinggel. A nagyszerű regény még jobb feldolgozása. A gyilkos autó motívuma egyszerűen feledhetetlen. Carpenter szöveghű filmje a King-filmek klasszikusa. A későbbi Baywatch-sztár, Alexandra Paul pompásan menekül sikítva a féltékeny Plymouth Fury elől.


TŰZGYÚJTÓ (1984)

Firestarter
Rendező Mark L. Lester

Tudni érdemes
King sokszor foglalkozott a létezO tüneménnyel, a telekinézissel, de ez a dolgozat a legjobb. Lester filmje nem klasszikus, de alapvetés, ha másért nem, hát azért, mert Drew Barrymore alakítja a kislányt. A parádés szereposztásban ott van George C. Scott, Martin Sheen és szappankirálynő Heather Locklear.


CAT'S EYE (1985)

Rendező Lewis Teague

Tudni érdemes
Nem sokat. Három novella egybefűzve. Ismét Drew Barrymore a vásznon James Woods mellett, aki egy egészen kiváló dohányzásról való leszokást segítO programban vesz részt. King, aki nem dohányzik, kiválóan érti a bagósok észjárását.


ÁLLJ MELLÉM (1986)

Stand By Me
Rendező Rob Reiner

A Harry és Sallyt jegyző Reiner egyik legkiválóbb filmje - a kritikusok szerint. A film főszereplője az akkori két pályakezdő, River Phoenix és Kiefer Sutherland.


EZÜST PISZTOLYGOLYÓK (1985)

Silver Bullet
Rendező Daniel Attias

King egyetlen farkasemberes története inkább gyerekmese, semmint komoly regény. A film is ilyen, amit mi sem mutat jobban, hogy Gary Busey jófiút játszik.


MAXIMÁLIS TÚLHAJTÁS (1986)

Maximum Overdrive
Rendező Stephen King

Tudni érdemes
Ez volt King első és utolsó rendezése. Nem elég, hogy King tényleg nem tud rendezni, Emilio Estevez volt a főszereplő. A filmet az AC/DC zenéje teszi nézhetővé.


STEPHEN KING'S NIGHTSHIFT COLLECTION (1986)

Rendezők Frank Darabont, Jeff Schiro, Jim Greco

Tudni érdemes
Három King-novella pazar filmrevitele. A félreértések elkerülése végett nem a Remény rabjai volt Darabont első próbálkozása Kinggel, hanem ez a film, méghacsak egy 3O perces darabot rendezett is - mesteri módon, ahogy azt King is elismerte.


A MENEKÜLÔ EMBER (1987)

The Running Man
Rendező Paul Michael Glaser

Tudni érdemes
A Starsky és Hutch páros másik darabja is Kinget kóstolgatja, de nem színészként, hanem rendezőként. King Richard Bachman álnév alatt publikált regényének filmváltozatában Schwarzenegger menekül. A legtöbbet hozó King-adaptációk egyike.


MESÉK A SÖTÉTBÔL (1989)

Tales from the Darkside
Rendező John Harrison

Tudni érdemes
King ugyan egy novella erejéig szerepel a horrorantológiában, de az kiváló. Az egyik szereplő Deborah Harry, akit Blondie-ként ismerhettünk meg.


KEDVENCEK TEMETÔJE (199O)

Pet Cemetary
Rendező Mary Lambert

Tudni érdemes
Az első nő, aki Kinget rendezett. A felkavaró film az egyik legfélelmetesebb - és leggusztustalanabb - King-adaptáció.


NÉHA VISSZATÉRNEK (199O)

Sometimes They Come Back
Rendező Tom McLoughlin

Tudni érdemes
A King-életmű egyik méltatlanul elfeledett darabja. Tim Matheson élete egyik legjobb alakítását adja.


TEMETÔI MŰSZAK (199O)

Graveyard Shift
Rendező Ralph R. Singleton

Tudni érdemes
King kiátkozta a Rendezőt, és azt állította, visszaéltek a nevével. Brad Dourif egyik első szerepében tűnik fel a gyalázatos alkotásban.


GONOSZ (199O)

Stephen King's It
Rendező T. Lee Wallace

Tudni érdemes
King legsúlyosabb (12OO oldal) regénye vihart kavart a megjelenésével: a közönség zabálta, a kritikusok temették. A rossz dumák ellenére a felejthetetlenül nagyszeri könyvből hasonlóan nagyszerű tévé minisorozat készült, melyben John Ritter szokatlanul jót alakított. Aki még nem látta, jól gondolja meg, mert egy ideig frászt kap a bohócoktól.


TORTÚRA (199O)

Misery
Rendező Rob Reiner

Tudni érdemes
A filmmel robbant be a köztudatba Kathy Bates, aki Oscart is kapott alakításáért. James Caan gyakran valódi fájdalmakat is kénytelen volt kiállni Batestől, de megérte: a film a visszatérését jelentette. Szerepel még a filmben az idén Oscarra jelölt Richard Farnsworth is.


A FŰNYÍRÓEMBER (199O)

The Lawnmower Man
Rendező Brett Leonard

Tudni érdemes
King alig négyoldalas novellájából készült film miatt az író dührohamot kapott, de nem tudta levetetni a nevét a főcímről. Jeff Fahey partnere az akkor előrefelé türemkedő Pierce Brosnan.


STEPHEN KING'S GOLDEN YEARS (1991)

Rendező Kenneth Fink

Érdemes tudni
A televíziós minisorozat mérsékelt sikert aratott annak ellenére, hogy King írta a forgatókönyvet.


ALVAJÁRÓK (1992)

Sleepwalkers
Rendező Mick Garris

Tudni érdemes
A King-rajongók titkos kedvence. King ebben a filmben is feltűnik, ezúttal temetőőrként. Madchen Amick, a Twin Peaks szépséges sztárja kevésszámú filmszerepeinek egyikében kiválót alakít.


HALÁLOS ÁRNYÉK (1992)

The Dark Half
Rendező George A. Romero

Tudni érdemes
Az élőhalottak-trilógiát
Rendező Romero legjobb filmje majdnem 2O év elteltével. A filmmel régi álma valósult meg: King-regényt adaptálhatott. A forgatókönyvet is maga írta. Timothy Hutton alakítása lélegzetelállító. A King-adaptációk egyik legremekebb darabja.


A RÉMKOPPANTÓK (1993)

The Tommyknockers
Rendező John Powers

Tudni érdemes
King legkíméletlenebb regényében praktikusan mindenki meghal, egy túlélő sincs. A ragyogó filmben főszerepel Jimmy Smits, a New York rendőreiből és Traci Lords, az egykori pornósztár. De nem vetkőzik.


VÉGÍTÉLET (1993)

Stephen King's The Stand
Rendező Mick Garris

Tudni érdemes
A legjobb televíziós sorozat, ami valaha King regényébOl készült. Az egyik főszerepet Gary Sinise alakította, akit ezután kezdtek el komolyan foglalkoztatni a filmvásznon. King ismét feltűnik a filmben aggódó polgárként puskával a kezében.


HASZNOS HOLMIK (1993)

Needful Things
Rendező Fraser C. Heston

Tudni érdemes
A színészlegenda Charlton Heston fia rendezésében King teljesen szöveghű adaptációját láthatjuk olyan nagságokkal, mint Ed Harris, Bonnie Bedelia vagy Amanda Plummer. A gonoszt Max von Sydow vezeti elő, lélekkel telien, hátborzongatóan.


A REMÉNY RABJAI (1994)

The Shawshank Redemption
Rendező Frank Darabont

Tudni érdemes
Darabont filmje minden dícséretet megérdemel. A pletykák szerint 1 dollárt "fizetett" Kingnek a megfilmesítés jogáért - az író persze cserébe részesedést kapott. Tim Robbins és Morgan Freeman párosa parázslóan nagyszerű.


A MÁNGORLÓ (1995)

The Mangler
Rendező Tobe Hooper

Érdemes tudni Hooper ezzel a filmmel játszotta el a becsületét. A főszerepben a Rémálom az Elm utcában Freddy Kruegere, Robert Englund, álarc és vaskarmok nélkül.


DOLORES CLAIBORNE (1995)

Rendező Taylor Hackford

Ismét Kathy Bates a főszerepben, oldalán Christopher Plummerrel és Jennifer Jason Leigh-vel, akinél finnyásabb színésznőt nem látott Hollywood. Igaza volt Leigh-nek, amikor a Dolorest elvállalta: a film a legjobb lélektani dráma - és nem horror - King tollából a vásznon.


A LANGOLIEREK (1995)

The Langoliers
Rendező Tom Holland

Tudni érdemes
King gyatrának is nevezhető kisregényéből annál is gyatrább kétrészes tévéfilmet rendezett Tom Holland a hetvenes évek televíziójának legrosszabb hagyományait követve. David Morse ekkor szerepelt először King-adaptációban.


SORVADJ EL (1996)

Thinner
Rendező Tom Holland

Tudni érdemes
A szintén álnéven - Richard Bachman - publikált King-regény erős és szép adaptációja, melynek legemlékezetesebb része a magyarul csacsogó vándorcigányok csapata. Joe Mantegna kiváló alakítása miatt kell megnézni a filmet.


A RAGYOGÁS (1997)

Stephen King's The Shining
Rendező Mick Garris

Tudni érdemes
King végre elégtételt vehetett magának Kubrick filmjéért. Az ABC tévétársaság teljesen szabad kezet adott neki, mire ő kiváló forgatókönyvvel állt elő és végig ott volt a forgatáson, sőt a szellemzenekar karmesterét is alakította. Stephen Weber nagyot domborított az eredeti helyszínen forgatott filmben.


NIGHT FLIER (1997)

Rendező Mark Davia

Tudni érdemes
Miguel Ferrer miatt emlékezetes a tévéfilm, akit a Twin Peaksben láthattunk és szerettünk meg olyannyira az FBI-ügynök szerepében.


AZ EMINENS (1998)

Apt Pupil
Rendező Bryan Singer

Tudni érdemes
Kevés film volt a filmtörténetben, ami ennél nehezebben készült volna el. Sorra mentek a rendezők, elfogyott a pénz, míg végül a Közönséges bűnözők Rendezője, Bryan Singer a film hóna alá nem nyúlt és rendezett egy hátborzongató mozit a kiváló Ian McKellennel a főszerepben. Az iskolaigazgatót a Jóbarátok David Schwimmere alakította.


AZ ÉVSZÁZAD VIHARA (1999)

The Storm of the Century
Rendező Craig R. Baxley

A King-újonc Baxley új megvilágításba helyezte a mester művét: leplezetlenül gonosz és rosszindulatú film csak haladóknak.


HALÁLSORON (1999)

The Green Mile
Rendező Frank Darabont

Tudni érdemes
A Remény rabjai után Darabont második nagyjátékfilmje minden igényt kielégít. Gary Sinise kameo-szerepben jelenik meg, míg a filmes világba ezzel a darabbal robbant az egykori csatornaásó óriás, Michael Clarke Duncan.


DESPERATION (2000)

Rendező Mick Garris

A veterán King-adaptátor Garris a gigantikus regény filmváltozatát éppen most rendezi. A hírek szerint újabb remekmű születik.