... CIKKEK ...

HVG, 2005. június 8.

Népszerűségi lista
A diákoknál Stephen King megelőzi Rejtőt és Örkényt

Nem változott a diákok irodalmi népszerűségi listája, a két évvel korábbi felméréshez hasonlóan idén is Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila a legnépszerűbb az érettségi előtt álló diákok körében - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

A FISZ top 20-as listáján őket követi Radnóti Miklós, Jókai Mór és Arany János. A felmérés során 501 középiskola 27729 diákja nyilatkozott kedvenc költőjéről, írójáról - olvasható a közleményben.

A FISZ 2003-ban már készített hasonló felmérést, s a két vizsgálat tendenciáiból kiderült, hogy az eltelt időszakban Kertész Imre népszerűsége kétszeresére nőtt.

Emellett számos új belépő van a húsz legkedveltebb irodalmi személyiség listáján. Idén például a korábbiakhoz képest már jóval több külföldi író szerepel előkelő helyen: J. R. R. Tolkien, a Gyűrűk Ura trilógia szerzője, és J. K. Rowling, a Harry Potter regények írója. Stephen King - "a horror mestere" - megelőzi Csokonai Vitéz Mihályt, Örkény Istvánt, Rejtő Jenőt és Móra Ferencet is.

Meglepő tendencia, hogy azok a diákok, akik irodalomból emelt szintű érettségire készülnek, gyakrabban említették Tolkien, Stephen King, Rowling, Lőrincz L. László nevét, míg a középszintre készülőknél Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza és Rejtő Jenő neve szerepelt gyakrabban.

Természetesen a poéták népszerűségét nagymértékben befolyásolja, hogy az egyes korosztályok mely költőkről tanultak az adott évben. Csokonai a tizedik évfolyamosoknál a negyedik helyen szerepel, míg a tizenkettedikeseknél már csak kilencedikként végzett. Janus Pannonius pedig kizárólag a tizedikeseknél vitte el a pálmát - tartalmazza a közlemény.