... CIKKEK ...

Népszabadság 2006. november 10.

Beleszerettem ebbe a nőbe
Stephen King szabadulna a horror bélyegétől

Nevezzék csak nyugodtan szemétnek, Stephen Kinget sosem érdekelte, hogy több millió példányban eladott műveiről mit tartanak a kritikusok. A Carrie, a Ragyogás, a Tortúra és más sikerkönyvek világhírű szerzője most egy olyan regénnyel jelentkezik, amellyel szándékosan ki akar törni a "ponyva" skatulyából.

A Maine államban született és a mai napig is ott élő King nem győzi hangsúlyozni: a nemrég az amerikai boltokba került Lisey's Story más. Össze sem lehet hasonlítani a horror és a sci-fi elemeit keverő bestsellerekkel. Annyira, hogy például még az év elején megjelent, az embereket zombivá változtató maroktelefonokról írt Mobilról azt találta mondani: nagyon sietve írta.

A Lisey's Storyn ezzel szemben három évig dolgozott, ráadásul nem is a megszokott szerkesztővel. Kiadójának főszerkesztőnőjét kérte fel a munkára, hogy a főszereplő eredeti "női" hangot kapjon.

A címszereplő Lisey Landon negyedszázados boldog házasság után egyedül marad. Két év elteltével sem képes feldolgozni férje, a Pulitzer-díjas író elvesztését, ám a körülmények arra kényszerítik, hogy átnézze az elhunyt félkész írásait. A könyvben feltárul egy szerelem története, a házasság intimitása, az a külön világ, amelyet két ember maga köré teremt. King egy asszonyt mutat be, aki világhírű férje árnyékában élt, majd egyedül maradva kénytelen saját lábára állni. A horrorelemek sem maradnak ki: Liseynek alá kell szállnia a férje által teremtett képzelt világba, és meg kell küzdenie a gonosszal.

- Megőrülök Liseyért, kicsit bele is szerettem ebbe a nőbe - mondta a The New York Timesnak King. - Nem hiszem, hogy a Lisey's Story halhatatlan mű, de meglepődtem, hogy ez a könyv bennem volt - tette hozzá.

A The New York Times szerint az 59 éves, újabban sok verset olvasó King a Lisey's Storyban magasan meghaladja a horror műfaját. A legtöbb kritikus méltatja realizmusát, amellyel képes az amerikai átlagemberek életét és belső világát ábrázolni. Szinte kórusban dicsérik a házasságot, illetve a társ elvesztésének tragédiáját leíró részeket. Többen viszont nehezményezik, hogy a jól induló történet visszaváltozik megszokott Stephen King-regénnyé, s mint az olaj és a víz, a két szál élesen elválik egymástól.

A Scribner kiadó hatalmas médiakampányt szervezett a Lisey's Storynak, a sajtónak hétezer példányt küldtek szét a megjelenés előtt. King biztos a sikerben. Ahogy nyilatkozta: valami azt súgja neki, hogy nagyon sokára fog újra ilyen jót írni. Ha az ismétlés egyáltalán lehetséges.

Kőműves Anita