... CIKKEK ...

Magyar Hrlap 2007. november 17.

Az 1408-as szoba titka

Eurpai ember annyira megszokta mr, hogy a filmek ltalban szlnak valamirl, hogy mg az amerikaiaktl is ezt vrja. Ez eltlet, s ltalban alaptalan is. Olykor azonban vannak kivtelek. Nagyon ritkn mg az is megesik, hogy egy amerikai horrorfilmben (nota bene: a rendez skandinv) flfedeznk valamit, amelynek ontolgiai slya van. Ez persze tlnk, befogadktl is fgg, mert ha elg kifinomultak vagyunk, mg a semmibe is beleltjuk a Semmit, s az res kpek is a lt - Buddha s Heidegger ltal felfedezett - ressgt szlaltatjk meg bennnk, de n pldul tlsgosan res filmekbe nem belemagyarzni szoktam, hanem - lettanilag jtkonyabb mdon - belealudni.

Az 1408 egy tlag-egomn amerikai rrl szl, akinek lete els knyve mg irodalmi alkots volt, de aztn a pnzszagra gylni kezdett lelkben az ji vad, s kvette a stni hangokat. Azta csak llatsgokat r, legutbb pp eltkozott hotelekrl. A knyv megjelense utn azonban felad nlkli kpeslapot kap, amelyen ez ll: be ne menj az 1408-as szobba. A kpen pedig a Daulphin, egy hotel New Yorkban.

Hsnk persze odamegy. A szobt csak hosszas fenyegetsek rn tudja kivenni, mert azt soha senkinek nem adjk ki. Az igazgattl ugyanis megtudja: tvenvalahny halleset trtnt benne. Egy rnl tovbb senki sem brja odabent: mindenki meghal. A ksrtetrnak persze ppen ez kell. Bekltzik.

A baljs jelek - ahogy horrorfilmben lenni szokott - egyre durvbbak, mgnem elszabadul a pokol. s kiderl, hogy ez a szoba hsnk mltja, a ksrtetek pedig a sajt ksrtetei. Beavats, amit ltunk. Az rnak lassan r kell dbbennie, hogy a szellemektl, ksrtetektl nem meneklni kell, mert gyis lehetetlen. A jelent, a jvt nem szakthatjuk ki a mltbl. Ami trtnt, abbl kell lnnk, brmi trtnt is velnk. Az 1408-as szoba ugye a 14. emeleten van, de valjban a 13.-on. Ez nem vletlen. Amerikban ugyanis ezt az emeletet ltalban kihagyjk, mert flnek a szerencstlen szmtl.

(A 1408 egybknt szmmisztikailag ppen 13-at tesz ki.) A trtnet teht azon az emeleten zajlik, amelyet az ember ki akar hagyni - de nem lehet kihagyni. Ksrteteink bennnk lnek, getnek, knoznak. Csak egyet tehetnk: megismerjk ket. A vges let, sajt halla fel l embernek tisztznia kell a mltat. A szellemekkel val szembenzs az ember magnyos harca. Van egy segtsge: a szeretet. (A szeretetrl Jzus beszl, de meg a mlt ksrteteirl nem mond semmit.) Hogy a szeretet pontosan hogyan segthet azon, aki magnyos, azt nem tudni. Nincs recept, a zeng rcek s peng cimbalmok mindig mskppen hallgatnak el. De az biztos, hogy el kell hallgatniuk. Ksrteteinkkel csak sri csndben nzhetnk szembe. Ez a csnd soha nem lehet sajt tulajdonunk: msoktl kapjuk, s meg kell osztanunk msokkal. Megismert szellemeinkkel kzen fogva a msik ember fel kell indulnunk.

A mvszetnek is ez a lnyege. Hlyn hangzik, de ez az amerikai horrorfilm a mvszet lnyegre mutat r. Hsnk, miutn visszatr a szellemharcbl, biztosan felhagy a szenzcihajhsz baromsgokkal, s igazi knyveket fog rni.

1408
Amerikai horror, 94 perc
Rendezte: Mikael Hafstrm

Vgh Attila