... CIKKEK ...

Figyel 2007/46

Szobatortra

Stephen King mindent elkvet a krltte ltez vilg llnyeinek kipuszttsa rdekben, m ekzben - ki rti mirt - az olvastbora nem cskken, st. Az ortodox rajongk egyenesen azt lltjk, hogy a mester a Rmkoppintk ta nem rt igazn rdekes knyvet. Dehogynem.

Az "irodalom McDonald'sa" - miknt magt nevezi King - ontja magbl furcsa z, mlybarna szsszal s nylks fehr gumipppel lenttt brutlis kalriartk termkeit: majdnem minden vben egy-egy vaskos ktetet.

Az 1408 King kedvenc jtkterben jtszdik, fszereplje szintn kedvenc zsnere, a nhny perce mg megingathatatlanul magabiztos, de a hirtelen rzdul problmkkal magra marad r, minden olyan tettre ksz frfi alteregja, aki egy tragikus esemny kvetkeztben ideiglenesen elvesztette az egjt. Az 1/4/0/8 - annak ellenre, hogy mindenki reflexszeren egy olyan trtnelmi vszmra gondol, amelyrl fjdalmasan nem ugrik be semmi - egy olyan hotelszoba szma, amelynek szolgltatsai kz egszen bizarr trtnsek (nevezetesen gyilkossgok) sorozata tartozik. Ha a szmokat sszeadjk, egybl vilgos lesz, milyenek. Jelentkezz be, zuhanyozz le, halj meg! - Hitchcock ta ismert a recept. A termszetfeletti jelensgek cfolatval foglalkoz bestseller r annak ellenre kiveszi a szobt, hogy rszben nmaga koncepcija ellen dolgozik: ha bebizonyosodik, hogy az 1408-asban nem szellemek s ms fllnyek gorombskodnak, hanem az egsz egy jl szervezett elads valdi vrrel s kiszenvedssel, akkor bele kell nyugodnia abba, hogy nincs oda-vissza jrhat t let s hall kztt, vagyis soha nem kapja vissza a gyermekt.

A Ragyogsban - amely a knon szerint a legjobb King-adaptci - mr megismerkedhettnk a klausztrofbia okozta lelki s fizikai deformcikkal, s akkor arra gondoltunk, Jack Nicholson arcnl s a szkr-vrrel elrasztott szoba ltvnynl nincs jobb reklmja a horrornak. Pedig van. Az 1408-ban kisebb a tr, mgis fenyegetbb. Vkonyabb a trtnet, mgis nyugtalantbb, mintha a Kedvencek temetje, a Carrie s a Tortra egyetlen felkavar, izgalmas, esszencilis szenvedstrtnetben manifesztldna. A vgig kitnen mkd, feszes film bels rejtlyei kz tartozik John Cusack jtka, aki mr rgen volt ennyire j, valamint trsfszereplknt az egyre kzlkenyebb hotelszoba, amelynek aktivizlsa Mikael Hafstrm rdeme. Hafstrm nem tancsolja elalvs eltt a szoba sarkainak megszmllst. Magt az elalvst sem tancsolja.

1408 > Amerikai film > Rendez: Mikael Hafstrm > Fszereplk: John Cusack, Samuel L. Jackson > 92 perc

Ligeti Nagy Tams