... CIKKEK ...

Magyar Narancs 2010. július 8.

DVD - DOLAN ÉS A CADILLAC

Nem az a lényeg, testvér, hogy honnan jöttél, nem is az, hogy merre tartasz. Mert, ami Santino Corleone szakismeretei szerint a személyfelvonó, az Stephen Kingnek a személygépkocsi: halálos csapda. Így aztán mozgérozhatsz vízszintesen, jobbra vagy balra, függőlegesen, le s föl, de bármerre is hiába, véged van, és kész.

Íme a technika (újbóli) bosszúja a technika emberén, megint egyszerre vagyunk dr. Frankenstein és az összes páciense. A csapdaszimbolika e végletes leegyszerűsítésének nem túl különböző variációi mentén nyilvánvalóan megrajzolható Stephen King sikerekben (és filmekben) gazdag pályaképe. Jelen filmmű egyik, a kilencvenes évek első felében publikált novellájából forgott, úgymond tiszteletben tartva a King-adaptációk műtörténeti előzményeit, de elegyes színvonalú végterméket produkálva.

A történet egyszerű: a gonosz ember (a mondott Dolan) nagy fekete autója (a mondott Cadillac) előbb ápol, aztán eltakar, annyira megóv a külvilágtól, hogy az már túlzásnak is mondható - mindez egy sablonosan induló, de elég fordulatos bosszúhistóriába (s szolid fejlődési, adott esetben fejlövési regénybe is) ojtva.

Jeff Beesley filmje ezenközben nem spórol sivatagi és klausztrofóbiás hangulatokkal sem, aminek éppenséggel örülhetnénk is, ha nem lenne az egész előadás annyira iskolás, annyira tankönyvből olvasott, mint egy igyekvő szappanopera. Különösen az a szekvencia sikerült szánalmasan komikusra, melyben az iskolai katedráról szalajtott hős megállja a helyét a sivatagi útépítők kissé faragatlan karéjában.

Ettől aztán vicc marad az egész is.

Forgalmazza a Cinetel

**

- ts -