... CIKKEK ...

Magyar Narancs 2010. jlius 8.

DVD - DOLAN S A CADILLAC

Nem az a lnyeg, testvr, hogy honnan jttl, nem is az, hogy merre tartasz. Mert, ami Santino Corleone szakismeretei szerint a szemlyfelvon, az Stephen Kingnek a szemlygpkocsi: hallos csapda. gy aztn mozgrozhatsz vzszintesen, jobbra vagy balra, fgglegesen, le s fl, de brmerre is hiba, vged van, s ksz.

me a technika (jbli) bosszja a technika embern, megint egyszerre vagyunk dr. Frankenstein s az sszes pciense. A csapdaszimbolika e vgletes leegyszerstsnek nem tl klnbz varicii mentn nyilvnvalan megrajzolhat Stephen King sikerekben (s filmekben) gazdag plyakpe. Jelen filmm egyik, a kilencvenes vek els felben publiklt novelljbl forgott, gymond tiszteletben tartva a King-adaptcik mtrtneti elzmnyeit, de elegyes sznvonal vgtermket produklva.

A trtnet egyszer: a gonosz ember (a mondott Dolan) nagy fekete autja (a mondott Cadillac) elbb pol, aztn eltakar, annyira megv a klvilgtl, hogy az mr tlzsnak is mondhat - mindez egy sablonosan indul, de elg fordulatos bosszhistriba (s szolid fejldsi, adott esetben fejlvsi regnybe is) ojtva.

Jeff Beesley filmje ezenkzben nem sprol sivatagi s klausztrofbis hangulatokkal sem, aminek ppensggel rlhetnnk is, ha nem lenne az egsz elads annyira iskols, annyira tanknyvbl olvasott, mint egy igyekv szappanopera. Klnsen az a szekvencia sikerlt sznalmasan komikusra, melyben az iskolai katedrrl szalajtott hs megllja a helyt a sivatagi tptk kiss faragatlan karjban.

Ettl aztn vicc marad az egsz is.

Forgalmazza a Cinetel

**

- ts -