... CIKKEK ...

Könyvjelző 2010. július-augusztus

STEPHEN KING: A SETÉT TORONY
A HARCOS SZÜLETÉSE

Stephen King
A SETÉT TORONY
A Harcos születése
(Cselekmény és szövegkönyv: Robin Furth és Peter David
Rajz és színek: Jae Lee és Richard Isanove)
Eredeti cím: THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER BORN
ISBN 978-963-266-152-0
240 oldal
Fordította Totth Benedek
Ár: 3900 Ft
Cartaphilus Kiadó

Stephen King 1970-ben vetette papírra azóta világhírűvé vált regénysorozatának első részét. King az ezután eltelt mintegy három évtizedben egy olyan hétrészes mesterművet alkotott, amely szétfeszíti az irodalmi műfajhatárokat. A regényfolyam mindenekelőtt egy Nagy Keresés története; egy harcos utazása a létezés középpontjában magasodó, legendás Setét Toronyhoz, melyet el kell érnie, mielőtt az ledőlne, és a világon eluralkodna a káosz.

Aztán jó néhány évvel az utolsó, a hetedik kötet befejezése után felvetődött az ötlet, hogy a Setét Torony felbecsülhetetlen értékű kincsei - ezúttal más köntösben - képregényformában is megjelenhessenek. Az ötletet tett követte, s ennek eredményeképpen született meg a rendkívül sikeres A Setét Torony-képregénysorozat, amelynek első hét epizódjában az ifjú Roland Deschainnel és társaival találkozhatunk, s követhetjük nyomon első küldetésüket, amely során a legendás Gileádból az isten háta mögötti Hambryba vezet útjuk, azzal a céllal, hogy kikémleljék a magát "Jó Ember"-nek nevező gonosz Farson terveit a "Társulás" ellen. Az utazás során összetűzésbe kerülnek a Nagy Koporsóvadászokkal, és Roland megismerkedik élete szerelmével, Susan Delgadóval.

A képregénysorozatnak ebben az első kötetében található a kezdeti és legfontosabb történetív alapja, amely aztán a későbbi részekben bontakozik ki igazán, és amelynek nagy része A Setét Torony regényfolyam negyedik kötetén, a VARÁZSLÓ ÉS ÜVEG című részen alapul, amely időrendben az első kötetnek fogható fel, vagyis a kezdetekre tekint vissza, Roland Deschain "harcossá" válására, első küldetésére és tragikus szerelmére. A későbbiekben pedig a képregény folytatja ezt a megkezdett időrendet, és végképp elszakadva a regényektől, új, eddig még nem ismert történésekkel gazdagítja az amúgy is sok szálon futó legendát.

Az alkotás folyamata azonban cseppet sem volt könnyű. Mindössze néhány útjelző mutatta az irányt. Az alkotók leginkább az ösztöneikre és a tehetségükre hagyatkoztak - ennél jobb vezetőt nem is találhattak volna, legalábbis, ha szemügyre vesszük a végeredményt.

Egy képregény "írása" nem annyira egy regény, sokkal inkább egy filmforgatókönyv írásához hasonlítható. Először is meg kell tervezni minden oldalt, s azon belül is a "panelek" történéseit, valamint megírni a "szövegbuborékokban" és a narrációs mezőkben lévő szöveget. Ezt a munkát King személyes irányítása mellett Robin Furth és Peter David végezte el. Robin Furth hosszú időn át volt King személyes asszisztensnője, s igencsak behatóan ismerte a bonyolult történetfolyam legkisebb részletét is; Peter David pedig, számos Star Trek regénnyel a háta mögött, kiválóan adaptálta King művét a képregény lapjaira, igyekezvén megőrizni A Setét Torony fantáziavilágának sajátos, "hősi korokat" idéző nyelvezetét.

A képregény másik nagy erénye a gondos és míves grafika, a rajzolt oldalak kiváló kompozíciója, a festményszerű kidolgozottság, a színek és árnyékok realitásérzetet keltő, ugyanakkor sok szempontból mesébe illő, néha sötét, mondhatnánk "gótikus" alkalmazása. A képregény szereplői így szinte kézzel fogható közelségbe kerülnek az olvasóhoz; egy-egy rajz pedig olyan jó, hogy önálló alkotásként is megállná a helyét egy kiállítás képei között. Mindez Jae Lee rajzoló és Richard Isanove festő, színező munkáját dicséri. Itt jegyzendő meg, hogy a kötet végén vagy negyvenoldalnyi szkeccs, vázlat, alternatív borító, fel nem használt rajz található, valamint egy tanulságos képsor Isanove-tól, mely bemutatja a színezés folyamatát.

Akik most ismerkednek majd meg Stephen King csodálatos magnum opusával és A Setét Torony világával, azokat egy páratlan kaland várja - egy varázslatos utazás a képzelet ködös világába, egy utazás, amely egyszerre rémiszti meg és varázsolja el az embert. Hagyjuk tehát, hogy a mindennapok világa szép csendben elillanjon! Induljunk el mi is Roland és társai oldalán a Mejis báróságába vezető úton, s legyünk tanúi az ifjú harcosok férfivá érésének!

Bárány Ferenc