... CIKKEK ...

Knyvjelz 2010. november

STEPHEN KING: A SETT TORONY
A HOSSZ HAZAT

A htktetes regnyfolyam, A SETT TORONY-saga alapjn kszlt kpregnysorozat msodik ktete jabb csodkkal rvendezteti meg az olvast. Amg az els ktet, A harcos szletse kveti a negyedik regny, a Varzsl s veg cselekmnyt, addig A hossz hazat cselekmnye tllp a regnyeken, s eddig sehol sem olvashat trtnseket mesl el.

Taln nem rt, ha emlkeztetl felidzzk, mi is trtnt a kpregny els rszben.

Roland Deschain, aki id eltt megvvja a frfiv avats harct, mindenkinl fiatalabban, tizenngy vesen kirdemli a harcos cmet. Emiatt felkerl a J Ember, John Farson halllistjra. Vlasztania kell: vagy azonnal felkerekedik s elhagyja Giledot, vagy nem ri meg a holnapot. Roland kt bartjval, a ka-tet kt tagjval, Cuthbert Allgooddal s Alain Johnsszal Mejis brsgban keres menedket. lnevet vesznek fel, aztn egy Hambry nev tengerparti vroskban ktnek ki, ahol Roland megismerkedik Susan Delgadval, s beleszeret a lnyba. Hamarosan kidertik, hogy a brsg urai titokban lepaktltak Farsonnal s Farson gonosz urval, a Bbor Kirllyal. Susant meglik, Rolandnak s bartainak pedig meneklnik kell a hambryi klntmny ell, hogy minl hamarabb visszatrhessenek Giledba, miutn megkaparintottk Farson "fegyvert", a gonoszlt gmbt, amely Maerlyn Citrancsa nven is ismert.

A hossz hazat a cmhez mltan a hrom ifj, vagyis a ka-tet viszontagsgokkal teli tjt, meneklst mesli el az ket ldz "hambryi klntmny" ell. Miutn eltemettk Susan Delgado fldi maradvnyait, Roland az elbb emltett varzsgmb, Maerlyn Citrancsa "fogsgba" kerl, kmaszer lomba, s mg a trsai, Alain s Bert knytelenek cipelni az ntudatlan harcost, addig sajt harct vvja Vg-Vilgban, egyfajta lomdimenziban, a Nagy Koporsvadszok szellemvel, Martennel, e nha hollv vedl varzslval s magval a Bbor Kirllyal.

Miknt az els ktetet, a msodikat is Stephen King szellemi irnytsa alatt Robin Furth s Peter David formlta dramaturgiai egysgg. m mivel kpregnyrl van sz, a vgs arculatot mgiscsak Jae Lee lehengerlen szuggesztv grafikja teremti meg, s ezt egszti ki Richard Isanove gyakran komor s baljs hangulat sznezse, melynek nyomn az egyes oldalak valamilyen lomkptrba ill festmnyek benyomst keltik.

Brny Ferenc