... GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ...

Kedves Állandó Látogató!

Álljon itt néhány érdekes/fontos/hasznos információ Stephen Kinggel és az SKHQ-val kapcsolatban, melyekre az évek során rendszeresen rákérdeztek - vagy soha senki, de mégis érdemes tudni róla. Ha további kérdéseid vannak, írj!

I. Kérdések Stephen Kingről

II. Kérdések King műveivel kapcsolatban

III. Kérdések az SKHQ-val kapcsolatban

I. Kérdések Stephen Kingről

1. Hogy kell kiejteni a nevét?
Mivel King ph-val írja a keresztnevét, sokan [sztefn]-nek ejtik, holott ugyanúgy [sztívn], mint a Steven. A King pedig egyértelmű.

lap teteje

2. Igaz, hogy meg fog vakulni?
Nem. Van ugyan egy makuláris degeneráció nevű betegsége, aminek lehet vakság az eredménye, de egyelőre kedvenc írónk távol áll a megvakulástól. Bővebb infót a betegségről például itt találsz.

lap teteje

3. Igaz, hogy vissza akar vonulni?
Félig-meddig. Azt mondja, az írást soha nem tudná abbahagyni, de lehet, hogy eljön a nap, amikor kiadni már nem akarja az irományait. Emiatt azonban egy darabig még szintén fölösleges aggódni.

lap teteje

4. Miért volt szükség Richard Bachmanre?
A válasz roppant egyszerű: King annyira termékeny volt, hogy úgy érezte, szüksége van egy alteregóra, hogy évente egynél több könyvet is meg tudjon jelentetni.

lap teteje

5. Honnan jött a Richard Bachman név?
Egyik fele Richard Stark író nevéből származik (ami érdekes módon Donald Westlake egyik álneve), a másik felét pedig a Bachman-Turner Overdrive (BTO) nevű banda egyik tagjától, Randy Bachmantől kölcsönözte.

lap teteje

6. És hogy kell kiejteni?
A zenekar esetében a "back-man" (ejtsd: bekmen) az elfogadott, úgyhogy maradjunk ennél, de a "bock-man" (bokmen) is elfogadott.

lap teteje

7. Használt King más álnevet is?
Igen, Az Ötödik Negyed (The Fifth Quarter) című novellát John Swithen néven írta. Ez később, saját neve alatt megjelent a Rémálmok és Lidércek című novelláskötetben.

lap teteje

II. Kérdések King műveivel kapcsolatban

1. Mikor jelenik meg a következő könyv/film/akármi nálunk, vagy úgy általában?
Fusd át a megjelenési listát a jobb oldalon, és megtudod.

lap teteje

2. Hogy tudom dedikáltatni a könyvemet Kinggel?
Leginkább sehogy. Hacsak nem jársz Amerikában, Angliában vagy akárhol, ahol King éppen dedikál valamelyik könyvesboltban vagy valami eseményen. És ezek nem valami gyakoriak, nem beszélve az esetleges belépő, utazás, stb. költségeiről...

lap teteje

3. Hogy tudom megállapítani, hogy első angol nyelvű kiadásom van-e valamelyik könyvből?
A hivatalos oldalon van egy dokumentum, amiben minden benne van, amit tudnod kell.

lap teteje

4. Mi köze van A Két Rose-nak A Rózsa Véréhez?
A világon semmi. A Két Rose (Rose Madder) egy különálló regény, A Rózsa Vére (Rose Red) pedig egy direkt tévére írt minisorozat, mely semmilyen nyomtatott formában (regény, forgatókönyv) nem jelent meg.

lap teteje

5. Mi köze van az Ellen Rimbauer Naplójának A Rózsa Véréhez?
A Napló a minisorozat előzményeit taglalja. Kingnek sem a könyvhöz, sem a belőle készült filmhez nincs köze. A könyvet Ridley Pearson írta, a borítón szereplő Joyce Reardon csak egy álnév (az egyik szereplőt hívják így). Egyébként remek húzás volt, ugyanis az olvasók/nézők sokáig - amíg ki nem derült, ki írta valójában - találgatták, vajon valós eseményekről van-e szó.

lap teteje

6. Igaz, hogy létezik könyvalakban Az Évszázad Vihara?
Igen, Amerikában megjelent a forgatókönyv nyomtatásban, de regény sem előtte, sem azóta nem készült a történetből. A forgatókönyv nálunk szinte biztos, hogy a büdös életben nem fog megjelenni.

lap teteje

7. Be lesz valaha fejezve a The Plant?
Konkrét tervek jelenleg nincsenek, de ki tudja, mit hoz a jövő...

lap teteje

8. Mi köze Kingnek A Fűnyíró Ember filmekhez?
Rövid válasz: Az ég világon semmi. Hosszabb válasz: Elvileg az azonos című novella alapján készült, de miután a címen és a fűnyírón kívül semmi közös nem volt a két alkotásban, King bíróságra vitte az ügyet és a készítőkkel kiszedette a nevét a stáblistából.

lap teteje

9. De akkor miért vannak a filmek a H.Q.-n?
Hogy legyen mit kérdezned :)

lap teteje

10. Mi az a Boszorkánylány?
A Carrie más fordításban, egy másik kiadótól.

lap teteje

11. És A Szem?
A King Kiadó gondolt egyet, és az egyetlen náluk lévő King-könyvet, A Sárkány Szemét kiadták ezzel a címmel is. Éljen a vásárlók átverése!

lap teteje

12. Hát A Mágus?
Háttal nem kezdünk mondatot. Egyébként meg ez is A Sárkány Szeme. Igen, egyeseknek ennyire vastag a bőr a pofáján...

lap teteje

13. Hogy kell kiejteni Cujo nevét?
Kúdzsó.

lap teteje

14. Miért ilyen csúnyák az Európa Kiadós King-borítók?
Remek kérdés, sajnos azonban talán örökre megválaszolatlan marad... Viszont mióta Odegnál Robi a fedélzeten van, erőteljes javulás tapasztalható.

lap teteje

15. Mi az a dollar baby?
Azokat a King novellái alapján készült rövidfilmeket nevezik így, melyek megfilmesítési jogait King jelképes egy dollárért adta - és adja - el kezdő/tanuló filmeseknek. Illetve nem is a jogokat, hiszen azok Kingnél maradnak, inkább csak engedélyt a film leforgatására. Ezekkel mellesleg nem kereshetnek pénzt a készítők: nem adhatják el őket, nem mutathatják be nagyobb közönség előtt (kivéve a filmfesztiválokat), etc. Éppen ezért beszerzésük és megtekintésük igen problémás, különösen mióta King képviselői rátaláltak a Stephen King Short Movies nevű oldalra.

lap teteje

16. Mi az a spoiler?
Olyan információ, ami elronthatja egy könyv, film, stb. élvezeti értékét. Nem szép dolog például elárulni, ki a gyilkos, melyik szereplő hal meg, mikor, hogyan, mi a csattanó, egy-egy nagyobb fordulat, stb. Ha mindenképpen ilyen infót akarsz közölni (fórumon, ajánlóban), feltétlenül jelöld előtte, nehogy valaki gyanútlanul belefusson!

lap teteje

III. Kérdések az SKHQ-val kapcsolatban

1. Mit jelent a H.Q. az oldal nevében?
Az angol "headquarters" (főhadiszállás) rövídítése (és véletlenül sem "high quality", önkritikám nekem is van). Lehet, hogy kicsit komolytalan, meg nincs is köze Kinghez, de egyrészt 10+ éve semmi kivetnivalót nem találtam benne (sőt, most sem), másrészt pedig ugyanolyan jól és "közismerten" (bár magyar nyelvterületen kevésbé) rövidíthető, mint a Stephen King. Ugyanezen apropóból, és az "egységesség" miatt hívják a másik oldalamat Commodore 64 H.Q.-nak (C64HQ). Ez volt a reklám helye.

lap teteje

2. Milyen gyakran frissül az oldal?
Az évek során igen változó volt a frissítések gyakorisága, de az utóbbi időben többé-kevésbé sikerült beállni a hónap eleji frissítésre. Ettől függetlenül érdemes feliratkozni a hírlevélre, mert a Sors útjai kifürkészhetetlenek...

lap teteje

3. Miért kellett ennyi év után elköltöznie az oldalnak?
Kényszerből. 7 és fél év "vendégeskedés" után, 2006. májusa közepének egyik hétfőjén arra ébredtem, hogy addigi tárhely-szolgáltatóm, az Externet nemes egyszerűséggel törölte az oldalt. Nincs harag, mivel ingyen, ismerősökön keresztül voltam náluk, ráadásul az ismerősök már hónapokkal a törlés előtt nem is álltak kapcsolatban a céggel, úgyhogy mondhatni csodával határos volt a maradásom. Aztán eltartott néhány hónapig, mire ráakadtam a megfelelő tárhelyre, és remélhetőleg most pár évig megint nyugi lesz...

lap teteje

4. Mi történt a nyereményjátékokkal?
Érdeklődés hiányában úgy döntöttem, egy darabig pihentetek minden ilyen jellegű megmozdulást. A korábbi kérdéseket és válaszokat a Letöltések oldalról tudod lekapni.

A 10. szülinapra megint előálltam egy kérdéssorral, de jó eséllyel ez volt az utolsó.

lap teteje

5. Miért nem tudok innen könyveket/filmeket letölteni?
Mert illegális, és utóbbi rendesen zabálná a tárhelyet, még ha szarnék is a törvényre. A Letöltések között azért akad némi olvasnivaló is.

Könyv-ügyben ajánlom a könyvesboltokat (online egész szép kedvezménnyel lehet vásárolni), gazdaságosabb megoldásként az antikváriumokat, ha pedig nem akarsz költeni a hobbidra, a könyvtárak várnak szeretettel. Csak ügyelj arra, hogy időben visszavidd a könyveket, mert ezek a mocskok néha 10 meg 20 forint késedelni díjat is képesek behajtani rajtad. Naponta!

Film-ügyben léteznek DVD boltok, bevásárlóközpontok, esetleg kölcsönzők.

lap teteje

6. Mihez kezdjek az oldalon lévő mindenféle file-okkal?
Az SKHQ-n barangolva leginkább rengeteg szövegbe és képbe fogsz belebotlani. Ha utóbbiakat lemented magadnak, a nézegetéshez jól jöhet a remek és ingyenes IrfanView képnézegető.

A Letöltéseket - letöltés után - először ki kell tömörítened. Ehhez ajánlom a WinZip, esetleg WinRAR programokat. Ha ez megvan, az alábbi fileformátumokkal találkozhatsz (zárójelben link a lejátszóhoz/nézegetőhöz):

.MP3 (Winamp)
.XLS (Microsoft Excel (az MS Office része), vagy az ingyenes Excel Viewer)
.HTM (bármilyen böngésző)
.TXT (bármilyen szövegszerkesztő, pl. Jegyzettömb, MS Word, Wordpad)
.DOC (MS Word, Wordpad, stb.)
.PDF (Adobe Acrobat Reader)

A Játékok elindítása olykor macerásabb, bővebb infót az adott játék oldalán találsz.

lap teteje

7. Hogy tudom megnézni az előzeteseket?
Próbáltad a nagy, kék lejátszás gombot?

Ha valami gebasz van, valószínűleg nem rendelkezel a megfelelő verziójú - vagy semmilyen - Flash Playerrel. Innen tudsz újítani egyet. Ingyenes, és nem kell tőle félni, a netes bóklászáshoz előbb-utóbb szükséged lesz rá, ha eddig sikerült is elkerülni az ilyen tartalmakat.

lap teteje

8. Hogy tudok 5%-kal olcsóbban idegennyelvű King-könyvekhez jutni?
Megoldás a Bookstation. A kívánt King-köteteket pakold a kosárba, az esetleges egyebek mellé, és a vásárlás 4. lépésénél, a Megjegyzés rovatba írd be a varázsszót: SKHQ. A kedvezmény természetesen a többi könyvre nem vonatkozik.

lap teteje