... JÁTÉKOK : STEPHEN KING'S F13 ...

Stephen King's F13 - eleje Stephen King's F13 - hátulja

Blue Byte, 2000
PC (Windows 95/98) / Macintosh

Ismertető

Írta: Dohi
Készült: 2000. március 11.
Átdolgozva: 2003. szeptember 4.

Bevezető

Számos halasztás után 2000. márciusának elején megérkezett kis hazánkba is a program. Nagyon vártam, ígéretesnek tűnt. Az ára igencsak borsos, ugyanis teljes árú szoftverként került forgalomba.

A csomagolás

Lássuk, mit kapunk azért a rengeteg pénzért! A - szerintem - elég szép dobozt kinyitva ölembe pottyan a CD (műanyag tokkal, borítóval, meg minden, nem szaros papírtok!), egy regisztrációs kártya, némi infó az installáláshoz, meg egy kis ízelítő a Blue Byte készülő és mostanában megjelent cuccaiból.

Installálás

A CD-t behelyezve Windows alatt automatikusan lefut az installáció, és egyből el is indul a program. Mac alatt nem volt alkalmam kipróbálni, de gondolom, ott sem túl bonyolult a dolog.

Belbecs

A rövidke intro (valójában 3 db logo) után a főmenübe kerültem. Itt megnézegettem a háttérképeket, illetve pár képet a képernyővédőkből (ezek felpakolásához esetleg érdemes elolvasni a readme file-t), meghallgattam a hangfile-okat, kipróbáltam a 3 játékot (piranhaetetés, csontvázcsapkodás és bogárpüfölés), elolvastam a sztorit, majd uninstalláltam a programot. Merthogy ennyi az egész... Nade még nincs vége, olvass tovább!

Pro és kontra

Határozottan tetszett a doboz, és szerintem egész pofás az egész program. Annak is örültem, hogy teletömték a CD-t. Aztán megnéztem, mivel... Kezdődik azzal, hogy az a 9 háttérkép közel 40 megán terül el. Az már ízlés kérdése, hogy kinek mennyire tetszenek. Aztán ott vannak a hangok: 21 darab, 2 és fél mega, és semmi értelmük. A képernyőkímélők szépek, de nagyon vontatott, unalmas mind, ráadásul a beígért trivia is csak egy mezei screensaver formájában tárul elénk. Persze vannak jobb pillanataik, de nem az igazi, ráadásul 100 mega a 7 darab saver. A sztorit még nem olvastam, erről majd legközelebb, de gondolom, nem lehet túl rossz.

Aztán itt vannak a játékok: az egyikben piranhákat kell etetni, mindenféle állat (kutya, tehén, krokodil, orrszarvú, stb.) bedobálásával. Inkább ezt kellett volna képernyővédőnek megcsinálni, a trivia meg lehetett volna valami jobb - gondolom a készítők hallottak már a You Don't Know Jack-sorozatról... A csótányírtás és a csontváz/zombiütlegelés között alapvetően nem sok különbség van, az azonban érdekes, hogy a csótányos mókánál a "Highest Quality" opciót kikapcsolva könnyebb lesz a játék (több időt kapsz, meg ilyenek), míg a zombis játékban a Highest Quality bekapcsolása nagyobb lapátot eredményez, tehát itt pont fordítva van. Szóval a játékoknak sem sok értelmük van.

Van a CD-n még pár egyéb Blue Byte játékdemo, ez ugye elmaradhatatlan, és nincs is vele semmi baj. Annál érdekesebb viszont a DLL könyvtár, amiről én azt hittem a hülye fejemmel, hogy pár működéshez szükséges .dll-t tartalmaz, de nem! 115 mega a könyvtár, ebből az egyik .dll a Settlers III demója, a 4 darab 15 megás .dll pedig az Incubation demo - négyszer ugyanaz! Így nem nehéz telepakolni egy CD-t!

Végítélet

Nem lenne rossz az F13 - én mondjuk nem vártam sokkal többet -, de ha már nem valami jó kis akármilyen játékot kapunk King stílusban, ami sokáig leköt, legalább a triviát megcsinálhatták volna normálisan, a játékokba vihettek volna valami "értelmet" (ez így nagyon nem tetszik), a screensaverek pedig lehettek volna mozgalmasabbak, izgalmasabbak. Ja, és mindezt lehetőleg max. 5000 Ft-ért, és nem 2 hónap csúszással...

Most akkor megvegyem?!

Én nem bántam meg, hogy megvettem, mivel valami ilyesmit vártam, így nem csalódtam nagyot (azért lehet, hogy mégis), és mivel King, ott kell, hogy legyen a polcon, de az egyszeri King olvasó nem hiszem, hogy túl sokáig örömét lelné benne - és más sem.

Képek a játékból

Ez még odébb van...

Beüzemelés

Windows-os alkalmazásról van szó, de XP és Vista alatt lehet, hogy problémás a futtatása. Erről lesz itt szó valamikor...