... INTERJK : BIHARI GYRGY ...

Ksztette: boneheaD
Kszlt: 2002. december 24.

boneheaD: Mita fordtasz King knyveket?
Bihari "Beezer" Gyrgy: Nem emlkszem pontosan, gy 1990 tjn. A Hallos rnyk volt, amely aztn nem az n fordtsomban jelent meg.

bone: tlagosan mennyi ideig tart egy knyv fordtsa?
Beezer: Erre nincs vlaszom. Kb. 100 oldalat tudok normlis tempban lefordtani egy hnap alatt. Persze ha muszj, akkor tbbre is kpes vagyok.

bone: Melyik knyvvel "szenvedtl" meg legjobban, azaz volt-e, hogy nagyon megfogott valami benne?
Beezer: Olyan nem volt, hogy elakadtam volna valami miatt. Srnivalan unalmas knyvet tl sokat is fordtottam, de hogy elakadtam volna, olyan nem fordult el. Ha fordtok, az olyan, mintha magyarul olvasnm, alig gyzm lerni. A gond inkbb a sietsgbl van. Gyakran stlushibk vannak benne, alig tbb nyersfordtsnl. A felesgem lektorlja, javtja, aztn visszaadja, tnzem, javtom s mehet. Ekkorra majdnem nyomdaksz. Persze gy nem tudok olyan gyorsan haladni, mint sokan msok, de nem baj.

bone: Hogy kerltl az Eurphoz?
Beezer: Az Eurphoz vletlenl kerltem. Egy ismer fordt ajnlott be minket a felesgemmel, mert nem tudott valamit elvllalni. Megcsinltam, azta rendszeresen adnak munkt. Fleg Kinget.

bone: Melyik a 3 legkedvesebb King knyved?
Beezer: A rendcsinlk, a Nem jn a szememre lom s az Az.

bone: s melyiket kedveled legkevsb?
Beezer: A Vgtletet, s nhny kisebb s gyengbb regnyt.

bone: Szerinted mi adja a King knyvek klnleges, egyedi, utnozhatatlan hangulatt?
Beezer: Erre nemigen tudok vlaszolni. Mindenesetre King nem rmregnyeket r, ahogy hiszik, hanem nagyon pontos ltleletet ad a mai amerikai llekrl, klns tekintettel a kisvrosban lakkra. (Nem szabad elfelejteni, hogy Amerika polgrainak zme kisvrosokban l).

bone: A fordts mellett miket csinlsz mg? (Akr hobby, akr egyb munka.)
Beezer: Nemigen van szabadidm, a fordts minden energimat lefoglalja. Ha mgis marad egy kevs, akkor olvasok, vagy csajozok.

bone: Nlatok is l az, ami Kingnl, miszerint a felesged egyben a "kritikusod" is? :)
Beezer: Igen, olyannyira, hogy egyms knyveit rendszerint lektorljuk, addig ki sem adjuk a keznkbl, mg ezen tl nem jutottunk. ppen ezrt szvesen dolgoztatnak velnk, mert a szvegeink csaknem nyomdakszek, kevs bennk a nyelvtani, vagy stilisztikai hiba, ill. elrs.

bone: Milyen ms rktl fordtottl mg?
Beezer: Erre a krdsre csak nagyjbl tudok vlaszolni. A fejem nem kptalan, s tbb, mint hatvan knyvet fordtottam. Azrt megprblok vlaszolni. Kingen kvl fordtottam mg (nem betrendben, hanem ahogy eszembe jut) Asimovtl, Lovecrafttl, Philip Jos Farmertl, Tad Williamstl, E. A. Poe-tl, Forsyth-tl, Nicholas Evanstl, Richard Harristl, David Guttersontl, Steven Coontstl, David Morrelltl, Trevaniantl, Pattersontl etc. Tbb most nem jut az eszembe.

bone: Melyek a kedvenc knyveid? (Most elvonatkoztatva Kingtl.)
Beezer: A krds rtelmetlen, tbb, mint ktezer knyvet olvastam letemben (ez nem felvgs, sajnos tvenves vagyok), sok szerzt szeretek. Mondjuk kzjk tartoznak a latin-amerikai rk: Cortzar, Llosa, Carpentier, Borges, Asturias, Mrquez, etc., olaszok, mint Calvino, Eco, nmetek: Thomas Mann, Kaestner, Habe, Kisch, Kafka etc., angolok, de fleg amerikaiak: Poe, Hemingway, Steinbeck, Bierce, termszetesen Lovecraft s King, tovbb nem is folytatom. A knaiak kzl szeretem a Vrs szobt, s szmtalan novellt is olvastam, az oroszok kzl a kt Sztrugackij testvrt, a lengyelek kzl Sienkiewiczet, Lemet, Tadeusz Konwickit etc. s akkor a magyarokat mg nem is emltettem. Itt abbahagyom, mert holnapig rhatnk.

Nos, azt hiszem, minden krdsedre megfeleltem, amennyire tudtam.

Szeretettel dvzl Beezer, azaz Bihari Gyrgy