... DOLORES CLAIBORNE ...
... ISMERTETŐ ...

Írta: Dohi
Készült: 2004. július 2.

Dolores kemény csaj. Egész életét végigdolgozta, hogy a lánya elmehessen a szigetről, ahol élnek, és normális élete legyen. Munkát vállalt Vera Donovannél, aki egy szemét dög, és van jónéhány érdekes elvárása a házvezetőnőkkel kapcsolatban: hat ruhacsipeszt kell használniuk a lepedők szárításakor, kézzel kell mosniuk a zsepiket, ilyesmi.

És ha nem lenne elég elviselni a vén szipirtyót nap mint nap, 20 centes órabérért, éveken keresztül, otthon várja szerető ura, a részeges Joe, aki alkalmanként oda is lecsap, ahol egyébként simogatni kellene a hölgyeket. Selena, a lányuk persze apapárti, így Doloresnek még nehezebb dolga van.

Telnek-múlnak az évek... Egyik délelőtt a postás holtan találja Verát, mellette Dolores áll, kezében sodrófa. Megkezdődik a nyomozás, Selenát, Dolores lányát is hazarendelik, és fény derül néhány rég elfeledett, illetve elfeledettnek hitt dologra...

Kövezzetek meg, de szerintem a film jobb, mint a könyv. Ez persze nem nagy szó egy olyantól, akinek nem tetszett a könyv - márpedig nekem nem igazán jött be -, de mindenképpen szép teljesítmény. A visszaemlékezéseket ügyesen megoldották a kvázi-színtelenből-színpompás-jelenet-kerekedik-miközben-a- szereplők-mindkét-idősíkból-jelen-vannak-módszerrel, és jó ötlet volt Selenát "visszahívni", hogy rajta keresztül emlékezzen vissza Dolores bizonyos dolgokra. Azt hiszem, a könyvben ez nem így volt megoldva, de sebaj, itt működik.

A színészeket is sikerült remekül kiválasztani. Kathy Bates a Tortúra után újra remekelt (és remek kifejezésekkel gyarapította angol szókincsemet), a Selenát alakító Jennifer Jason Leigh is meggyőző volt. A könyvet olvasva Vera talán utálatosabbnak tűnt, mint itt, és eleinte a Joe-t játszó fickót sem tartottam jó választásnak, de utóbbival kapcsolatos kételyeim pár perc után elmúltak.

Végszó gyanánt annyit, hogy a Halálsoron-A Remény Rabjai-Állj Ki Mellettem! trió mellé mindenképpen fel kell írnunk a Dolorest is, mint olyan adaptációt, ami vetekszik a regénnyel.