... LOMCSAPDA : ISMERTET ...

rta: boneheaD
Kszlt: 2003. szeptember 4.

lomcsapda, avagy hogyan ksztsnk olyan King adaptcit, mely az egyszeri SK-rajong nzt sok-sok csnya sz ismtelgetsre kszteti - azrt igyekszem kulturltan.

Egyet el kell ismerni: az ILM technikusai megdolgoztak a pnzkrt. Mondom ezt azrt, mert a film digitlis technikval kszlt jelenetei kifogstalanok, eltekintve Jonesy gzolstl. De j, ebbe nem ktk bele, mert legalbb ez a pirospont jrjon a ksztknek. Nem szoks 'ht'-tal kezdeni a mondatot, pedig pp azt akartam mondani, hogy: ht ez a film nagyon szar. Mirt is? Kezdjk az elejn. Van ugyebr ngy jbart, kiknek felntt njeit alakt sznszekrl nem lehet tl sokat elmlkedni, lvn kett viszonylag hamar feldobja a pacskert; marad Jonesy s Henry. Elbbi szvsz tlsgosan is ripacs volt, megaztn ott volt az a jzusom-mi-lesz-velem-jaj-de-szar-is-nekem arca, ami kiss unalmas lett a vgre. Henry mg az elfogadhat kategriba sorolhat, nem egy tomhenksz, de azrt megteszi. Ez legyen a legkevesebb... Az Az-ban szerintem rendkvl hitelesen oldottk meg a fiatal korban jtszd jeleneteket, j gyereksznszekkel, s egyltaln: volt valami hangulatuk, ami - megkockztatom - majdnem elrte a knyvt. De itt ne keressnk ilyesmit: szerzdtettek ngy gyatra srcot, akiknek valsznleg egy gombc fagyi, vagy szerencssebb esetben egy dediklt King-ktet lehetett a jutalmuk, merthogy pnzt, azt nem sokat rdemelnek ezrt a szerencstlenkedsrt. Hangulat ne. Morgan Freeman nem tartozik a kedvenceim kz, de gy ltalban semmi bajom vele, van egy-kt jl sikerltebb filmje, m ez nem tartozik kzjk. A legfbb problmt mr nightwish is megfogalmazta: egyltaln nem jn t, hogy rlt a fazon, holott ez a knyvben egyrtelm volt.

Sejtettem, hogy a trtnet elejn lev fings-bfgs jeleneteket nehz lesz gy vszonra vinni, hogy az ne ksztetn a mozi ltogatinak jelents szzalkt harsog kacajra, vagy undort kifejez felsrsokra. Nekem ma este jutott mindkettbl, m az utbbi miatt mr kis hjn elsrtam magam: az mg ok, hogy az els ilyen jelenetnl szjhzssal vegyes nyvogssal reaglnak a gyengbb idegzetek, de hogy minden ilyennl jajongani s fjolni kell, az kiss tlzs! Mirt kell ilyen seggfejeknek is moziba jrni? Komolyan, elttem van a kp: otthon l a csald, nzi a ValVilgot, ahol Oki kiengedi a fradt gzt, s drgim minden egyes ilyen alkalomnl vdekezen maguk el rntjk kezket, egy 'jajdeundorthtilyet!' felkiltssal elfordulnak. Anym, borogass.

Amikor kijttnk a mozibl, bartom, aki nem olvasta a knyvet, meglepve nzte, ahogy csrolom az imnt ltott alkotst, s itt kellett rjnnm, hogy lehetsges: aki mg nem jutott hozz a regnyhez, taln tudja rtkelni. El is rkeztnk ahhoz a rszhez, ahol nemtetszsemet fejezem ki a vltoztatsokkal kapcsolatban. [SPOILER-veszly, de nem vszes] Elszr is, mg alig pr perc telt el, amikor meglepetten szvemhez kaptam, mivel az SSDD [Same Shit, Different Day - magyarban Beezer helyesen MNUSZ-ra, Ms Nap, Ugyanaz a Szar-ra fordtotta] megfeleljeknt a kvetkez ngy sz villant fel a vsznon: szintn szar, de ders. Azon mr meg se lepdtem, hogy a Tilos az ugrls, tilos a jtk-bl itt Ne ugrlj, ne doblj lett. Rg reztem ilyen rosszul magam filmnzs kzben: a knyvet ez a kt kifejezs vgigkveti, szinte minden fejezetben elhangzik valamelyik, s annyira hozzszokik az ember, hogy baromi zavar mskpp ltni. Az egszben az a legsznalmasabb, hogy ez egy Magyarorszgon is viszonylag friss knyv adaptcija, amit brmelyik knyvesnl megkaphatsz, gy a szvegknyv fordtinak csupn annyit kellett volna tennik, hogy elballagnak egy ilyen helyre, s utnanznek. Tnyleg nagy mel, elismerem [s akkor a tbbi, hasonl fordtsi mellnylst mg nem is emltettem...].

Hopp, a nagy gondolkods kzepette talltam mg egy pozitvumot: a zent, melyrt James Newton Howard a felels, aki amgy is kedvenc zeneszerzim kz tartozik. Most is nagyszert alkotott. Mieltt befejeznm, van egy dolog, ami mellett nem tudok sz nlkl elmenni: mgpedig a trtnet vge. SPOILER! Mirt kellett Duddits-bl fldnkvlit csinlni? Ennyi az n egyszer krdsem. Mirt? Az utols jelenet ezltal nevetsgess vlik [megjegyzem, nincs egyedl a filmben...], s egyszeren felfoghatatlan a vltoztats oka.

Na j, hagyjuk. n nem tudom, van-e olyan ember, aki olvasta a regnyt, s tetszik neki ez az adaptci. Megmondom szintn, bennem felrtkeldtt a knyv, amit eddig nem tartottam tl nagyra. Persze, ha gy nzzk, ezzel is elrt valamit a rendez, igaz, csak ersteni tudta a Kingbe vetett hitemet. gy ht, mr csak annyit mondank dudditsul: omcsadda ny i, omcsadda ilm em.