... A GYÚJTOGATÓ : ISMERTETŐ ...

Írta: Dohi
Készült: 2004. július 2.

"Come on, baby, light my fire!"

A Tűzgyújtó volt életem legelső King-élménye. Kicsi voltam, faterral valami baráti összejövetelen voltunk, ahol kajázás után benyomták ezt a filmet. Akkori szokás szerint nem volt túl jó minőségű és feliratos volt, nomeg akkor még nem érdekelt az ilyesmi, úgyhogy sokáig ennyiben is maradt a dolog.

Aztán egyik nap, valamikor az általános suli vége felé, megláttam egy King-könyvet az egyik osztálytársam kezében és eszembe jutott a Tűzgyújtó. Megkérdeztem, ismer-e olyat a fickótól, amiben egy csaj tüzet tud gyújtani, mire mondta, hogy nem, de megkérdezi a barátnőjét, akitől a könyvet kapta kölcsön. Pár nappal később jött is a válasz, hogy a leírás a Carrie-re illik, de mondtam, hogy az biztos nem az. Szomorú lettem, de nem tartott sokáig, mivel legközelebb a csaj a kezembe nyomta az Állattemetőt, mondván imádni fogom, olvassam el. A többi már, ahogy mondani szokták, történelem...

A film elején Andy és lánya, Charlie menekülnek, mint később kiderül, a Műhely nevű szervezet emberei elől. Történt ugyanis évekkel ezelőtt, hogy Andy és még páran részt vettek egy kísérletben némi zsebpénz reményében. Andy ott ismerte meg jövendőbelijét, Vickyt, és ott tett szert a nővel együtt különleges képességére: némi koncentrációval manipulálni tud másokat. Később megszületett Charlie, aki nem apu és anyu képességeit örökölte, hanem valami mást: pirokinézist, vagyis a tűzgyújtás képességét puszta koncentrációval.

Többet nem árulok el, akit érdekel, lesz szíves megnézni a filmet, vagy méginkább elolvasni a könyvet. Utóbbit - meglepő módon - nagyon szeretem, és a film sem olyan szörnyű, mint vártam.

Drew Barrymore remek választás volt, nagyon aranyos és nagyon kegyetlen, és bár Andyt máshogy képzeltem el, az őt játszó David Keith is megteszi. Meglepődtem, hogy Heather Locklear játssza Charlie anyját, dehát istenem, a Dinasztiával és a T.J. Hookerrel nagyon befutott, nomeg túl sok szerepe nem volt... Aztán itt van Martin Sheen, akit a közönség nem sokkal a Tűzgyújtó előtt egy másik King-filmben, A Holtsávban láthatott, illetve George C. Scott, akit most láttam először, pedig az IMDb szerint van neki karrierje rendesen.

A zene remek, a kiváló Tangerine Dream szolgáltatja. Talán nem sokan tudják, de anno a Panoráma című műsor főcímzenéje is tőlük származott, nomeg az egyik tag, Christopher Franke felelős pl. A Rémkoppantók zenéjéért.

A pirotechnikával sem volt gond, nagyon szépen égtek az emberek és robbantak a járművek és épületek. Ami zavart, az a vége volt. Aki nem olvasta/látta, az itt ugorjon egy bekezdést, mert SPOILERek jönnek: szóval az csak egy dolog, hogy a filmben Charlie másik újsághoz megy, mint a könyvben (noha épp ez a poén!), viszont nem rémlik, hogy a könyv végén ekkora tűzijáték lett volna. Tudom, ez film, kell az ilyesmi, de akkor is fura volt.

Összefoglalva: a végét leszámítva egész kellemes adaptáció, klassz zenével és remek színészekkel. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.