... A RÓZSA VÉRE : ISMERTETŐ ...

Írta: boneheaD
Készült: 2004. március 31.

A problémáim már rögtön a szinopszissal kezdődnek: csapat összeválogatódik, egy vezetővel bemennek a Nagyon Félelmetes Házba, ahol aztán mindenki tudja, mi vár rájuk, de ők mégis nagyon fasza gyerekek (meg kell a résztvevőknek a cash), hogy félvállról veszik az egészet. Eredetiségében nem kifejezetten tíz pontos a sztori, fogalmazzunk úgy. Egy noname, tapasztalatlan írótól látni ilyen szkriptet már nem is lenne meglepő, de pont SK adja erre a fejét? Igazán bebizonyította már, hogy milyen eredeti ötletei vannak, ez meg kifejezetten antipélda szerintem. Valahol olvastam a filmről egy véleményt, amelyben a néző azt emelte ki pozitívumként, hogy a többi hasonló kísértetházas filmmel ellentétben itt nem egyszerűen "összegyűlünk, bemegyünk, lekaszabolódunk" van, hanem egy kicsit összetettebb. Na persze.

Aztán, ha még ezen túl is tudnék lépni, ott vannak az igen vérszegény karakterek. Sokkal, de sokkal jobban lehetett volna árnyalni őket, kb. annyi történt, hogy mindegyiknek kisorsoltak egy természetfelettinek ható tulajdonságot, képességet, oszt helló. Elhiszem, hogy 800 oldalon könnyebb kibontani a jellemeket, mint egy forgatókönyvben, de mégis...

Az alkotás egyik mélypontja szerintem a lakókat megformáló "színészek" társasága: mintha mindegyiknek a "kidobtak a Barátok Közt castingról, mert nem hoztam a szintet" tábla lógna a nyakában. Az elején még reménykedtem a tanárnőben, hogy esetleg ő kivétel lesz, de hamar beláttam, hogy egy frászt. A legidegesítőbb arc nálam kétség kívül az Emeryt játszó srác, egyszerűen teljesen nulla, sőt, sokkal inkább mínuszba hajlik, mint színész. Elég sok filmet nézek, de nem is tudom, mikor találkoztam utoljára olyan karakterrel/színésszel a vásznon, aki ennyire irritált volna.

Lehetne még említeni szégyenfoltként a CGI-trükköket is - félreértés ne essék, ha csak ennyi lenne a baj a filmmel, ezt még simán elnézném. De így, a többi összetevő mellett képtelen vagyok nem megjegyezni, mennyire siralmas, kritikán aluli a vizuális-effekt arzenál, holott a darab mostanában készült. Elhiszem én, persze, hogy nem volt rá pénz, de akkor minek kellett erőltetni?

Ja igen, a műfaj ugye horror. Hm. Mitől? Jó, látszik, hogy próbálkoztak az alkotók, de igen sovány lett az eredmény. A házat kívülről, lassan pásztázó jelenetek gondolom arra hivatottak, hogy megmutassák, mennyire para-hely ez, és a néző pedig féljen; vagy legalábbis valami atmoszféra-teremtés lehetett a cél. Pff. A többi próbálkozás is ugyancsak befuccsolós: igazából nem tudom elképzelni, ez a film kinek lehet félelmetes.

Azon se lepődnék meg, ha tele lenne bakival, esetleg logikai hibával, satöbbivel, de ezekről nem tudok mit mondani, mivel kétszer is sikerült bebólintani a film alatt, úgyhogy izé.

Szal kb. ennyi. Tényleg nem értem, miért pazarolta fölös energiáit erre SK, ha már annyira forgatókönyvet akart írni, nem értem, miért nem valami eredetibbre vállalkozott. Egy jó történet - nálam legalábbis - ha nem is megment, de érdemet szerezhet egy amúgy silány produkciónak - sajnos erről itt szerintem szó sincs.