... A GOLYÓ : ISMERTETŐ ...

Írta: Dohi
Készült: 2006. szeptember 9.

Alan Parker meg nem értett művész. Ráadásul a barátnője szakít vele a szülinapján, nomeg elszúrja az öngyilkosságát. Alan a haverjaival ezután egy John Lennon koncertre készül, amikor megtudja, hogy a mamája kórházba került. A srác mindent félredob és rohan meglátogatni. A kórház messze van, a fiúnak se kocsija, se hajója, se repülője, teleportálni sem tud, amilyen lúzer, ezért kénytelen stoppolni. Furábbnál furább fickók veszik fel, de egyikük sem vetekedhet a Halállal. Hamarosan Alan úgy érzi, jobban tette volna, ha gyalog megy, vagy hagyja az anyját megrohadni a kórházban...

A film Mick Garris kb. százhuszonhatodik King-adaptációja. Úgy tűnik, nem nyugszik a fickó, amíg létezik olyan mű kedvenc szerzőjétől, ami nem járta meg a mozivásznat, a tévéképernyőt, vagy legalább a videotékákat.

A főszereplő srác roppant antipatikus, de lehet, hogy épp ez volt a cél. A sok flashback és főleg a sok mi-lenne-ha is eléggé megtöri a történetet - ami persze ezek nélkül nem is nagyon lenne. Igencsak nehezemre esett a filmre koncentrálni, úgyhogy megy a vacak adaptációk közé (pedig a novella milyen jó...), a DVD meg valószínűleg soha többet nem fog a lejátszómba kerülni.

Zeneileg viszont nem rossz a múvi, dehát nem csoda: a hatvanas-hetvenes években eszméletlen zenék születtek - nem ritkán eszméletlen, vagy aközeli állapotban.

A Golyó eredetileg e-bookként kezdte pályafutását, majd bekerült a Minden Haláli című novelláskötetbe, aztán megjárta (rendkívül gyorsan) az amerikai mozikat, és végül kikötött DVD-n - amiből szerencsére mi is kaptunk, igaz, csak hónapokkal a beígért dátum után.

A magyar forgalmazónak újfent gratula, amiért lespórolta az audiokommentárt és az összes extrát a lemezről. Nem mintha végigülnék bármilyen filmet csak azért, hogy valaki végig pofázzon közben, de nem hiszem, hogy egy kétrétegű lemezen ne maradt volna hely a másfél órás film mellett. Biztos csak lusták voltak megcsinálni a magyar feliratot - ami persze nem erőszak, pláne hogy jó, ha három példányt eladhattak a filmből... Bezzeg szinkron az van rajta. Idióták.