... KÁRHOZOTTAK : ISMERTETŐ ...

Írta: Dohi
Készült: 2005. augusztus 5.

Nahát, a fene se gondolta volna, hogy ilyen nézhetőre sikerült ez a film! Pedig ez csak egy folytatás, amikből általában nem szokott sok jó kisülni (horror témában ellenpélda a Hellraiser 2. és a Rémálom az Elm Utcában 3.).

A történet nagy vonalakban ugyanaz, mint ez első részé: aput (aki ezúttal pszichiáter) kísérti a múlt, le kell számolnia vele egyszer és mindenkorra, különben vége mindennek. Feleség nincs, papa nincs, mama is csak a film első néhány másodpercéig, van viszont egy lánya (Hilary Swank), aki naná, hogy magával az ördöggel szimpatizál! (Vajon miért nem a Rolling Stones Sympathy for the Devil című nótája csendül fel a jukebox-ban? Drága volt a jogdíj? :))

A film nem szűkölködik vérben, szép hölgyekben (személy szerint nem Hilary Swank-re gondolok) és fedetlen keblekben, ahogy az egy horror- és/vagy B kategóriás filmhez illik. A rosszfiúk az előző filmben "szimpatikusabbak" voltak, itt olyan semmilyenek, a pap bácsi pedig kicsit irritáló.

További érdekességek: van egy szellemileg visszamaradott fűnyíró ember a filmben, akit, mielőtt Jon megtudná a nevét, mintha Jobe-nak szólítana - de lehet, hogy csak rosszul hallottam. Aztán: a doki bácsi (vagy a nagyi?) fiókjában egy Dark Tower II könyv lapul. Mik vannak! :)

Sőt: az első film hősei, Jim Norman és kedves felesége is vendégszerepelnek a filmben, fantasztikusan furmányosan összekötve a két történetet. Nos igen, nem az a tipikus cameo, de azért nem rossz...

Ami nem tetszett: OK, hogy a jó győzedelmeskedik, meg minden, de ugyan már, SPOILER! a bácsi áll egy tócsa mellett, kezében szikrázó kábel, és a három démon (vagy mi) szépen belesétál a tócsába és megáll a közepén, annak ellenére, hogy ezt egyszer már eljátszották?!

És még valami: külön gratulálok a magyar forgalmazónak, amiért egyrészt egy nálunk nem igazán elterjedt formátumban, Video CD-n hozták ki a filmet, illetve hogy sikerült az első rész borítóját rányomni a magyar kiadásra. Még jó, hogy a neveket lecserélték rajta...

A film mindent összevetve nem rossz, pláne ha azt nézzük, hogy egy olyan film folytatása, ami egy novellán alapszik. Ezek után nyugodtan lehetnék bizakodó a harmadik résszel kapcsolatban, de valami azt súgja, ne legyek...