Hírek

2000. szeptember 29. Könyvhírek, idézetek, stb.
Hali! Azt hiszem, mára is egész érdekes dolgok jöttek össze, úgyhogy kezdjük is!
Lakókocsijában holtan találták Bryan Smith-t. Ő volt az, aki tavaly nyáron elgázolta Kinget (erről bővebben a tavaly júniusi hírek között olvashatsz). Boncolás még nem volt, de erőszaknak nem találták nyomát.
[Rob Sherry folytatásos regénye] Mivel ez az utolsó szeptemberi frissítés, igyekezzetek szavazni az ehavi kérdésre! Aki nem bírja ki jövő hétig Sherry regényének második fejezete nélkül, a Fórumon találhat egy kis előzetest.
[Könyvek - The Plant] Innen is letölthető (és kérek is mindenkit, hogy ne a hivatalos oldalon rontsa a statisztikát) a harmadik fejezet! Kiváncsi vagyok, lesz-e negyedik...
[Könyvek - On Writing] Pár napon belül, október 3-án jelenik meg a könyv Amerikában.
[Könyvek - Secret Windows] Minden bejelentés nélkül jelent meg Amerikában ez a non-fiction gyűjtemény Book of the Month exkluzívként, úgyhogy ebből is kimaradunk...
[Könyvek - A Halálsoron] Létezik egy "The Making of The Green Mile" című könyv, ami talán e-bookként is elérhető lesz hamarosan. Nyilván nem ingyen...
[Könyvek - Dolores] Négy idézet a Doloresből. Köszi, András!
[Újságcikkek] Három újságcikk anno újságokból: kettő a 92/3-as és egy 93/1-es Guruból.
[TV műsor] Múlt szombaton volt A Kukorica Gyermekei IV az RTL2-n. Bocs, hogy nem szóltam előre, de én is csak akkor tudtam meg, hogy mi van, mikor már ment a film. Ha valaki rendszeresen vesz valami műsorújságot, szívesen venném, ha tájékoztatna az esetleges Kinges aktualitásokról. Köszi! :)
[Filmek - Alvajárók] Úgy tudtam, októberben jelenik meg a DVD verzió nálunk, de elvileg szeptember 21-e óta kapható. Angol, francia, spanyol, német és olasz hang, meg vagy 600 féle felirat - extrák meg minek? Köszi a hírt SzB-nek!

2000. szeptember 22. Szülinap, könyvhírek, utalások...
Először a legfontosabb: Stephen King tegnap volt 53 éves. Nagyon sok boldog szülinapot!!!

Ne felejtsétek el megnézni ma a Halálos Árnyékot az RTL Klubon!


[Könyvek] Pár napja King részt vett egy AOL chat-en, amiből jópár érdekes infó kiderült, köztük az is, hogy a The Plant második fejezetéért eddig csak 69.5% fizettek, ami problémás lehet a későbbiekben... Viszont a hivatalos oldalon fel lehet iratkozni a The Plant levlistára.

Kiderült továbbá, hogy a One Headlight 2003 előtt nem fog megjelenni, a Talisman 2 2001. szeptember 15-én jön ki, és a A Sárkány Szeméből animációs filmet készítenek Franciaországban.

Ja, Bajtai András küldött pár idézetet a könyvből, és egy véleményt az Állattemetőről. Köszi szépen!


[Utalások] Bővebb infó az egyik Jóbarátokban történt utalásról (köszi, Laci!), egy Rockós utalás a rajzfilmeknél.

2000. szeptember 15. Mindenféle apróság, könyvajánló, stb.
Íme az eheti adag. Semmi különös, csak hírek innen-onnan, az "eszembe jutás" sorrendjében. És most reklám: figyelmetekbe ajánlom másik két saját oldalamat, amik szintén ma frissültek. Az egyik a Magyar Commodore 64 H.Q., ahol mindent megtalálsz, amire szükséged lehet egy kis nosztalgiához, a másik pedig a Sarah Michelle Gellar Galéria, ahova ma újabb képeket tettem fel. Ja, és ne felejtsetek el szavazni, már csak két hetetek van, aztán jön a második fejezet Rob regényéből.
[Filmek - Hearts in Atlantis] Anton Yelchin fogja alakítani Bobby Garfieldet a filmben.
[Könyvek] A From a Buick Eight és a jelenleg cím nélküli, pletyka szinten One Headlight-nak nevezett novellagyűjtemény is 2002-ben jelenik meg Amerikában.
[Filmek - The Girl Who Loved Tom Gordon] A filmet George Romero rendezi, és a forgatókönyvet is ő írja. Romero-rajongóknak szól a következő dolog is.
[TV műsor] Az valószínűleg feltűnt mindenkinek (ha meg nem, akkor most mondom), hogy a TV műsornak nem csináltam külön oldalt, ugyanis nem sok értelme van, ekkora "felhozatal" mellett. Viszont az Emlékeztető keretein belül szorítottam neki helyet, így továbbra sem maradtok le semmiről.

Ide tartozik, hogy az RTL Klub egyelőre szünetelteti az Alkonyzóna vetítését, úgyhogy mostmár végképp fogalmam sincs, hogy mikor lesz A Nagyi, ha lesz egyáltalán. Kárpótlásul azonban újabb film került elő a TV3 (RIP) archívumából, a Halálos Árnyék. Ezt ők a megszűnésük hetében tűzték műsorra, de nem volt alkalmuk levetíteni :(((((( Köszi Zackynak, hogy szólt - amennyit én nézem az RTL Klubot... :) A site-on egyébként ennyi áll a filmről:

22.55 Halálos árnyék (Dark half)
Amerikai thriller 116'

Rendezte: George A. Romero
Írta: Stephen King

Főszereplők: Timothy Hutton, Patrick Brannan, Larry John Meyers

Thad Beaumont-nak még gyerekkorában el kellett távolítani
egy tumort az agyából. Az operáció során kiderül, hogy a fiúnak
nem is volt valódi daganata, ki nem fejlődött ikertestvére
maradványait kellett belőle kioperálni. Thad felnő és sikeres
író válik belőle: komoly műveit saját nevén publikálja,
sikerkönyveit viszont George Stark néven. Amikor azonban
kellemetlenné válik számára George Stark szerepe és figurája,
valódi temetést rendez a képzeletbeli személynek. Egy nyomozás
során azonban a helybeli sheriff eljut George sírjához és lassan
gyanakodni kezd Thadre. Eközben azonban Thadnek is furcsa látomásai
támadnak és egyszer csak maga George Stark hívja telefonon.

[Könyvek - The Plant] Hamarosan (25-én) megjelenik a 3. fejezet a The Plantből. Mivel egyszerre csak két fejezet lesz fent a hivatalos site-on, igyekezzen letölteni az elsőt az, aki még nem tette meg. Ha azonban nem akartok fizetni érte, inkább innen töltögessetek, ne ott rontsátok a statisztikát! :)
[Utalások] Újabb Kinges utalás, ezúttal az amerikai Big Brotherből.
[SF News] Részlet a Solaria hírleveléből:
Többen fizetnek, mint amennyien letöltik

(VMH) Bevett gyakorlat az íróknál a könyv elején hálás köszönetet
rebegni a kiadónak. A jelek szerint azonban van lehetőség a kibúvóra,
és ezt éppenséggel a technika tette lehetővé Stephen King internetes
vállalkozása fényes siker. Sokkal jobban működik, mint az író
legmerészebb álmaiban hitte volna. Az amerikai szerző, aki már régen
vitában áll kiadóival, úgy döntött ugyanis, hogy műveit ezután
közvetlenül az olvasónak adja el a számítógépes világhálón. A növény -
ez a címe új regényének, melynek első oldalait szabadon, kódolás
nélkül hozzáférhetővé tette az interneten. Azt kérte viszont olvasóitól,
hogy mindenki, aki letölti az írást, önkéntesen, minden egyes részletért
küldjön neki egy dollárt. Ha a többség nem fizet, akkor ő is abbahagyja
a szállítást. Nos, az ötlet sikeresebb volt, mint ezt bárki képzelhette
volna. Nem elég ugyanis, hogy többen fizettek, mint erre King számított,
száz olvasóból hetvenhat, de még huszonnégy százaléknyi veszteség
sem mutatkozik. Sokan ugyanis tíz, sőt húsz dollárt küldtek Kingnek,
előre állva azok részét is, akik nem fizettek. A sikeren felbuzdulva a
hálás szerző árengedményt ad. Eddig ötezer szóért kért egy dollárt,
mostantól ennek hétszeresét méri kettő ötvenért.

Antikvárium

Volt anno a hírekben egy olyan dolog, amit Könyvajánlónak kereszteltem. Roppant fantáziadús elnevezés, és volt talán kettő is belőle :) Mivel azonban mostanában nem sok olyan könyv jelenik meg, ami engem is érdekel, úgy gondoltam, az Antikvárium jobban illik ide. Ha minden igaz, és nem felejtem el (valamint ha nem szavaz le a látogatók hada :)), minden hónapban kiválasztok egy könyvet azok közül, amiket igencsak kedvelek - vagy éppen nem. Az első legyen mondjuk ez:

Clive Barker - Az Éjszaka Gyermekei

Boone most már biztosan tudta, hogy nincs helye ezen a világon, soha nem lelhet boldogságra vagy szerelemre. A halál lehetne az egyetlen menedéke - de mintha még a halál is eltaszítaná magától.

Boone nem csodálkozott. Ha a szörnyeteg, aki ott lakozik valahol az agyában, rá tudta venni, hogy embereket öljön, hogy cafatokra vagdossa őket, akkor neki sem jár nyugalom. Decker, a pszichiátere megmutatta az áldozatok fényképeit, akiket valaki darabokra kaszabolt egy késsel... Tudta, hogy ő maga volt az.

Egyetlen hely van a világon, ahol még talán befogadják. Egyetlen hely, ahol őt sem taszítják ki - mert a lakói egytől egyig szörnyetegek. A rettenetes és legendás hely, Midian, az élőhalottak városa, ahová nem léphetnek be mások, csak az éjszaka gyermekei.

A könyvet (eredeti címe Cabal) 1988-ban írta Barker, és tíz évvel később már meg is jelent a magyar kiadás, hála a Szukits Kiadónak. Nem tudom, mi lehet a céggel azóta, elég régen láttam új cuccokat tőlük, pedig lenne még mit kiadni - és nem csak a több, mint 10 Barkerre gondolok.

A könyv egy igencsak kemény idézettel kezdődik: "Élve születtem - nem elég ez büntetésnek?" - Mary Hendrickson, apagyilkossági perének tárgyalásán. Biztosíthatok mindenkit, hogy a könyv hátralevő része (illetve egésze :)) sem piskóta. Én ugyan csak 3 Barker művet olvastam, de nehezen tudom elképzelni, hogy lehet ennél jobbat írni.

A regényből talán film is készült, amit sajna nem láttam, és számítógépen is feldolgozták: volt egy akciójáték C64-en és Amigán Nightbreed címmel, és egy kalandjáték, sajna csak Amigán.

Ha kedvet éreztek a könyv elolvasásához, sok sikert! Ugyan nem túl régi a könyv, de én még soha nem láttam antikváriumban, míg Kinggel tele a polc.

2000. szeptember 8. Tom Gordon, utalások, újabb cikk, stb.
"Újra együtt, úgy mint rég..." Roppant sok dolog gyűlt össze, úgyhogy a lényegre is térek. Természetesen a sorrend az "ahogy eszembe jutott" elvet követi. Ja, a flash anim a kezdőlapon működik, csak ugye az IE... Úgy kell neki...
[Könyvek - The Plant] Én mondtam... A második fejezetet már nem töltötték le annyian, mint az elsőt. Ez még nem lenne baj, de egyre kevesebben fizetnek érte. Én azt tanácsolom minden kedves látogatónak, hogy innen szedje le az egyes fejezeteket, és ne a hivatalos oldalon rontsa a statisztikát. Köszi!

Egyébként King szerint az lehet a baj, hogy egyesek több formátumban is letöltik az adott fejezetet, de csak az egyikért fizetnek. Vagy egyikért sem... A szeptemberi, októberi és novemberi adag is elkészült, de egyelőre csak a szeptemberi megjelenése biztos, aztán meglátják. A terv egyébként az lesz, (vagy lett volna, ez majd eldől), hogy az első három fejezet 1 dolcsi, a 8. fejezetig 2, és a maradék ingyenes, tehát 13 dolcsiból jönne ki az egész, ami nem több, mint egy mezei könyv az USA-ban.


[Könyvek - Dream Catcher] Jövő márciusban jelenik meg a könyv Amerikában. A sztori röviden: pár srác örök barátságot kötött, majd évekkel később újra összejönnek, hogy a barátságuk jutalmát felhasználják egy titokzatos gonosz legyőzéséhez. Ez igencsak úgy hangzik, mint az Az. Sebaj, ha olyan jó lesz, én nem bánom :)

A Castle Rock már meg is vette a filmes jogokat, a forgatókönyvet pedig az a William Goldman írja majd, aki a Tortúrát és a Hearts in Atlantist is elkövette.


[Könyvek - Tom Gordon, Segíts!] Ma délelőtt végre megvettem a könyvet, így már ennek a könyvnek is lehet csodálni a borítóját, meg persze elolvasni, mi van a hátsó borítón. Ezt már mondtam régebben is, de nekem még mindig úgy tűnik, hogy egy "Bilincsben klónnal" állunk szemben, úgyhogy jobbat nem is várok - legfeljebb csalódok egy kellemeset.
[Újságcikkek] Örök hála Anitának, aki elküldte nekem az SKHQ-ról szóló PC Formatos cikket! És nagyon köszi a cikk elkövetőjének, aki csak a designt cikizte :) Persze jobb lett volna, ha pár héttel később néz be, és az új designt hordja le, de végülis mindegy :)
[Utalások] Anita egyébként kiszúrt egy hibát a filmes utalásoknál, és küldött is egyet ugyanebbe a kategóriába, mégpedig A Báránysültek Hallgatnak című filmből. Szerintem roppant mókás, bár a film egészét tekintve nem igazán tetszett. Ja, és volt Kinges utalás az Above the Law című filmben és a Dariában, úgyhogy azok is felkerültek. Utóbbi a rajzfilmekhez.
[Sarah Michelle Gellar Galéria] Íme egy újabb Dohi-made oldal, ami A Hét Sarah Képe címűt váltja fel. Remélem, nem csak nekem tetszik - a design-tól kéretik elvonatkoztatni :)

2000. szeptember 5. Hát ez besült...
Nem szándékszom naponta frissíteni az oldalt, csak néhány dolog. Mától az oldal 800x600-as felbontásban is tökéletesen működik! A könyves és filmes menü elég rossz ötlet volt - persze nálam (1024x768, Netscape) semmi probléma nem volt, de a legtöbben 800x600-as felbontásban szörföznek, és sajna IE-t használnak. Ha nektek ez jó... Mindegy, probléma megoldva, pénteken találkozunk!

De hogy ne legyen minden olyan jó: jól sejtem, hogy senkinek nem megy az flash animáció a nyitólapon? Nálam ez is megy, de egyik IE-s ismerősömnek sem. Valaki meg tudná nézni, és megírni, ha mégis megy? Köszi!

Ja, a menü kicsit át lett dolgozva, onnan érhető el a Könyvek és Filmek oldal, és frissült a Megjelenések rész is.

2000. szeptember 4. 2 éves az oldal!!! - Exkluzív Robert Sherry regény!!!
Üdvözlök mindenkit a Magyar Stephen King H.Q. két éves fennállásának alkalmából, és sok boldig szülinapot Voga Processzor Úrnak, aki szintén ma ünnepel! :) Bocs, hogy nem volt frissítés pénteken, de inkább vártam pár napot, és a szülinapra időzítettem a dolgot. Csak úgy, mint tavaly, szeretnék hatalmas köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt időszakban segítették az oldalt, és remélem, hogy ezután is fogják. Nem mondok neveket, mert még a végén kihagynék valakit :) És most röviden a változásokról, újdonságokról, aztán jöhet a szokásos heti híradag!
Az új design-t szerintem mindenki észrevette, és remélem, különösebb baja nincs vele senkinek. Nekem nagyon tetszik, bár könnyen lehet, hogy ezzel csak én vagyok így :) A főoldalon is írtam, de megismétlem: az oldal csak 1024x768-as felbontásban, Netscape Navigatorral és a Javascript engedélyezésével működik megfelelően! Kipróbáltam Explorerrel, ott is működik, de a legtöbb helyen vannak scrollbarok (gördítősáv, vagy mi), és úgy nem az igazi. Elvileg 800x600-ban is "csak" ez a bibi. Ha nem engedélyezed a Javascriptet, akkor a filmes galériákon kívűl semmi mást nem tudsz megnézni a könyves és filmes oldalakon (ismertetők, vélemények, hibák, kapcsolatok, stb.), és a cikkekkel sem tudsz mit kezdeni, stb.

Nemcsak a kinézet, de a tartalom is megváltozott némiképp. Egyrészt mostmár kvázi minden egy helyen van, de nem úgy, mint eddig. Tehát ha például a Carrie filmre klikkelsz, egy helyen megtalálod az összes oda kapcsolódó dolgot: képeket, hibákat, meg ami még van. Ugyanez igaz a könyvekre is. Az oldal gerincét (persze a híreken kívül) ezek az oldalak képezik, de a többin is történtek változások. A Rajongók oldalon ezentúl csak magáról Stephen Kingről alkotott vélemények lesznek, a műveiről alkotott rajongói véleményeket keressétek az adott műnél. A többi oldal többé-kevésbé maradt ugyanaz, de érdemes mindenhova benézni, ki tudja... :) Ja, és megújúlt a hírlevél is - illetve mostmár nyugodtan lehet hírlevélnek nevezni.

Pár szó az új oldalakról: a King a számítógépen értelemszerűen azokkal a számítógépes szoftverekkel foglalkozik (legtöbb esetben játékokról van szó, de akad más is), amelyek valamely King műre épülnek, vagy valamilyen módon közük van Kinghez. Egyelőre csak a már eddig is meglévő letöltések működnek, ugyanis nem volt időm megcsinálni az egyes oldalakat, de egyszer ezek is meglesznek.

Az Exkluzív! oldalon egyelőre három dolog kapott helyet: az én idióta képregényem (Egy este Istennél), Barta Peti Riding the Bullet fordítása, és egy teljesen új dolog. Robert Sherry online folytatásos regényéről van szó, ami csak itt, az SKHQ-n olvasható! Minden hónapban felkerül majd egy fejezet, és addig fog tartani, amíg vége nem lesz (hmm...). A történet teljesen ingyenes, és ha nem szeretnéd online elolvasni, akár le is töltheted. A történetnek egyelőre nincs címe, de ha benézel a Szavazás oldalra, nemsokára lesz. Rob egyébként teljesen nyitott mindenféle ötletre, javaslatra, ezért is van egy Fórum az oldalon, ahova megírhatod, mit gondolsz a regényről. Ez lehet egy egyszerű "Király!", esetleg "Nagyon gyenge..." beszólás, de akár a cselekmény alakulásával kapcsolatban is írhatsz, így az is megeshet, hogy a következő fejezetben viszontlátod ötletedet. Ha nem szeretnéd, hogy ország-világ olvassa az ötletedet, írj levelet Robertnek!

Még valami. Az Emlékeztető ezen oldal tetején szerintem eléggé egyértelmű: ha valami történni fog a közeljövőben, arról onnan értesülhetsz. Szerintem egyszerűbb így, mint újra átnézni több hónap archívumát. A TV műsor is ott kapott helyet, mivel nincs sok értelme ilyen kevés műsornak külön oldalt csinálni. Az Emlékeztető Segíts! része szintén nem szorul magyarázatra: ha tudsz segíteni a fenti dolgok közül valamiben, írj egy levelet, és megbeszéljük!


[Újságcikkek] Két új cikk. Az egyik az augusztusi Chipben volt, és a The Plant a témája, a másik pedig a Kisalföld című újság Szivárvány mellékletéből való, és Kingről szól. Ez utóbbiért örök hála Kovács "Vili" Attilának! A cikk egyébként fordítás, és van benne egy érdekes cím: "Zöld Mérföld" :)
[King életút - Idézetek] El is felejtettem: természetesen a művekből származó idézetek is az adott könyvnél keresendők, amiket pedig King mondott, az az életútnál, ahol egyébént a Bachman biográfia is helyet kapott. Mondtam én, hogy érdemes újra feltérképezni az oldalt! :) Ja, két új idézet is van ám az eddigiek mellett!
[Filmek - A Halálsoron] Felkerült pár hiba a filmből. Múlt héten belenéztem a szinkronos verzióba, és nem annyira vészes, sokkal rosszabbra számítottam, de azért ez sem sikerült tökéletesre: Mr. Jingles, az egér neve magyarul Mr. Csengettyű lett... Igaz, a könyvben meg Gőzhajó Vili :)
[Könyvek - Borzalmak Városa] Megjelent újra a könyv, a kiadó az Európa, a borító ugyanaz, mint eddig. A hírt köszi SzB-nek!
[Könyvek - Riding the Bullet] Japánban szeptember 6-án jelenik meg a mű korlátozott példányszámban, keményfedelű kiadásban, és november 5-ig lehet majd megvásárolni a neten. Érdekes, hogy korlátozott példányszámú lesz, King mégsem fogja aláírni őket.

A japán kiadás borítója

Egyébként nem Japán az első, aki "igazi" könyvként adja ki a művet, ugyanis június 26-án már megjelent Olaszországban. 12,900 líra, azaz durván $7 az ára, és a dobozban a puhafedelű könyvön kívűl egy CD is van, amin mindössze egy link van az Amazon.com-ra. Biztos jó sok pénze volt a kiadónak, és jobb nem jutott eszükbe :) Íme a doboz és a könyv borítója:

Az olasz kiadás doboza Az olasz kiadás borítója


[Könyvek - The Plant] Egy bomba hír - szokás szerint a végére :) Nem kizárt, hogy a mű utolsó fejezete ingyen letölthető lesz! A harmadik fejezete szeptember 25-én jelenik meg. Ez az utolsó, ami már eddig is elérhető volt, ha máshogy nem, legalább fénymásolva :)