Hírek

2001. december 24. Karácsony, ilyesmi
Tudom, tudom, hogy van pofám majdnem 4 hónapig nem frissíteni?! Hát így... :( Mindenesetre remélem, ez a hatalmas adag hír és egyéb érdekesség kárpótol mindenkit. Persze több hónapos hírek elvileg senkit nem érdekelnek, de hátha mégis...

boneheaD bátyó elkezdett melózni a site flash verzióján, de feladta, miután jól leugattam. Nagyon jó volt, de a frissítés iszonyú macerás lett volna, meg különben is: a dizájn és az SKHQ mindig is két külön fogalom volt, nem illene változtatni rajta :) Mindenesetre köszi, bone!

Nem ma volt, de még anno megnéztem a Kingről szóló dokumentumfilmet. Nem volt nagy kaland, de nagyon nem is szörnyű, és legalább viszonylag aktuális - a Halálsoronnal bezárólag. Viszont szó volt benne a Rage-ről, és arról, amit biztos hallott mindenki, bár itt asszem nem volt megemlítve: a könyvet betiltották Amerikában, mert egy iskolai lövöldözés után az egyik srác szekrényében megtalálták a könyv egyik példányát, amiben részletesen le van írva egy hasonló jelenet. Remélem, azért lesz magyar kiadás, és nem lesz cenzúrázva, vagy ilyesmi...

Mivel egy ideig megint nem lesz frissítés, itt ragadom meg az alkalmat, hogy
Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet
kívánjak minden Kedves Látogatónak!


[Könyvek - Végítélet] Végre ez is megjelent magyarul! Mindössze 2000 Ft a két kötet, ami szerintem elég barátságos. Íme a borítók és a tartalom:

Végítélet 1. Végítélet 2.

A történelem nem szűkölködött tragikus eseményekben: mindent elsöprő árvizek, pusztító tűzvészek, határokat nem ismerő járványok tizedelték az emberiséget. Ám minden elemi csapásnál nagyobb fenyegetést jelent önmaga számára az ember. A tudomány és technika fejlődésével már-már tökélyre fejlesztette a pusztítás eszközeit, s szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb kicsúszik a kezéből az ellenőrzés. Visszaélt tudásával és hatalmával, megérett a bűnhődésre...

...valahol a kaliforniai sivatag mélyén, egy titkos katonai laboratóriumban üzemzavar támad, s elszabadul egy gyilkos vírus. Iszonyatos sebességgel tarol végig az országon, tömegesen hullanak az emberek. Ám ismeretlen okból néhányuk szervezete ellenáll a szörnyű kórnak, épségben vészelik át a járványt. Egyetlen közös van bennük: hasonló álmokat látnak, melyekben vagy egy idős néger aszszony, vagy egy baljós sötét ember hívja őket. Felkerekednek hát a túlélők, hogy eleget tegyenek a Gondviselés, illetve a Gonosz hívásának. Természetesen közben meg kell szervezni az életet. Vajon elég erősen munkálnak bennük a régi erkölcsi normák ahhoz, hogy újra felépítsék a társadalmat, mielőtt teljesen eluralkodik a káosz? Közösséggé tudnak-e kovácsolódni az elszórt csoportocskák, meg tudják-e őrizni emberségüket. vagy végképp széthullik a civilizáció? Mindeközben a Gonosz sem tétlenkedik. s hamarosan elkerülhetetlenné válik az összecsapás...

Még nem olvastam, de pár dolgot kiszúrtam (kötözködés rulez ;)):

1, A copyright dátuma 1978, ami igaz ugyan, de mivel ez a Complete & Uncut Edition, egy 1990-et is odabiggyeszthettek volna.

2, A könyv gerincén az Európa felirat nem fent, hanem lent van. Tök rossz, mert nem egységes a többi könyvvel (persze nekem sem csak Európás kiadások vannak, de akkor is ;))

3, Úgy tűnik, Európáék is rászoktak(?) arra, hogy a belső borítóra benyomjanak egy fél oldalt a regényből. Sose értettem, ez mire jó...

4, Kurva jó a vásárlás előtt elolvasandó bevezető :) Tovább egyelőre nem jutottam...


[Európa Kiadó Online] Levelemre ugyan nem válaszoltak, de a fórumban elárultak 2002-es terveiket, már ami Kinget illeti:

Érdeklődésére közöljük, hogy 2002. januárjában három King-regény utánnyomása várható: a Cujo, A Holtsáv és a Tűzgyújtó. 2002. II. félévére két új King-könyv kiadását tervezzük: a Csontra faragva (Skeleton Crew) és az Álomcsapda (Dreamcather) című regényeket.

Ez nagyon remek, bár igazán kihozhatták volna az egyiket az I. félévben. A Skeleton Crew címét meg tessék megváltoztatni, mert szerintem gagyi! ;)


[Könyvek - Black House] Kijött ez is jó régen és kiderült, hogy nem lesz Talisman "másfél" időhiány miatt, de nem kizárt, hogy öt éven belül King és Straub megírják a Talisman 3-at. Hmm... Ja, és itt egy link a hivatalos brit Black House site-ra.
[Könyvek - From a Buick 8] Március 19. helyett szeptemberre tolódott az amerikai megjelenés időpontja, de nem kell aggódni, lesz addig más (ld. a következő hírt!). Íme az amerikai és az angol borító, nomeg tartalom, amit Vic bátyó fordított, így nekem nem kellett fáradnom vele. Köszi! :)

From a Buick 8 (US) From a Buick 8 (UK)

Egészen 1979 óta a vidékies Nyugat-Pennsylvaniában a Troop D elnevezésű állami rendőrségi csoport egy ősregi Buick Roadmaster márkájú autót - vagy legalábbis valamit, ami nagyon is annak néz ki - tart bezárva a "B" jelzésű fészerben, a kaszárnya mögött. Ez volt az az év, amikor a rendőrsegi csoport két tagja, Ennis Rafferty és Curtis Wilcox egy telefonhívást fogadott és válaszolt meg a kocsi eltűnt vezetője ügyében, akinek egy benzinkút mellett, az út mentén veszett nyoma. Wilcox ismerője volt a régi kocsiknak, és jól tudta, hogy ezzel a Buickkal valami nincsen rendjén. Amikor néhány órával később Rafferty eltűnt, Wilcox és a rendőrségi csoport többi tagja tudta, hogy a kocsi több mint veszélyes - és jobb lenne, ha a közvélemény sosem szerezne róla tudomást. A kocsi leginkább alszik (legalábbis így is lehetne nevezni), de még azalatt is, hogy alszik, lélegzik. Belélegzik egy keveset ebből a világból, és kilélegzik egy keveset abból a világból, amelyikből jött.

2001 őszen Wilcox tizennyolc éves fia, Ned először kerül a kaszárnya közelébe: füvet nyír, ablakot mos, havat lapátol. Sandy Dearborn őrmester-parancsnok tudja, hogy a fiú e módon ragaszkodik továbbra is apjához, aki szolgálatteljesítés közben esett egy szörnyű autóbaleset áldozatául. Mivel hiányzik neki az apja, Ned felvételt nyer a Troop D csoport "családjaba", és egyik nap, amikor benéz a "B" jelzésű fészer egyik ablakán, felfedezi a "családi titkot". Miképpen apja, ő is válaszokat akar kapni. És ekkor kezdenek felbolydulni a titkok.

A "From a Buick 8" egy regény arról, hogy milyen vonzerőt gyakorolnak ránk az élettelen tárgyak, és arról, hogy miként követelünk még akkor is válaszokat, amikor valójában nincsenek is. Miképpen "A Halálsoron", ez a regény is egy zárt, kötött és elszigetelt közösségben játszódik, és kimeríti King összehasonlíthatatlan képességet, hogy leírja egy kis, férfiakból álló csoport sokszor baljoslatú érintkezését. King a regény első vázlatát saját, majdhogynem halálos autóbalesete előtt készítette el, alig két évvel ezelőtt, és a saját élete, valamint a regény közötti egybeeséseket lenyűgöző utószavában közli.


[Könyvek - Everything's Eventual] Ez a novelláskötet fog megjelenni márciusban a Buick 8 helyett. Sajna csak egy új történet lesz benne, a többit innen-onnan már be lehetett szerezni. Lássuk a tartalmat:

1. Riding the Bullet - eredetileg csak eBook
2. Luckey Quarter - Six Stories
3. Autopsy Room Four - Six Stories
4. L.T.'s Theory of Pets - Six Stories
5. Lunch at the Gotham Café - Six Stories és Sötet Szerelem
6. The Man in the Black Suit - Six Stories
7. Everything's Eventual - Stephen King's F13
8. That Feeling, You Can Only Say What It Is in French
9. The Little Sisters of Eluria - Legendák
10. The Road Virus Heads North - 999
11. In the Deathroom - Blood & Smoke, eddig csak audio
12. 1408 - Blood & Smoke, eddig csak audio
13. All That You Love Will be Carried Away
14. The Death of Jack Hamilton


[Könyvek] Czibóka Tamás tanácsára felkerült majdnem minden magyar King-borító. Az a pár viszont, ami nincs meg, nagyon jól jönne... A most felkerült borítókat köszi a következő emberkéknek: Kinga, Zsanna, Lord Iffy, Varró Tibor, Győrfi András.

Ja, az antológiákhoz felkerültek a tartalomjegyzékek. Eddig nem tudom, miért nem jutott eszembe... Megtudtam továbbá A Sárkány Szeme fordítójának kilétét, hála Zsannának, Tibi elküldte a Lopakodó Árnyak borítóját és a tartalmát, Andrásnak hála pedig már nekem is megvan a könyv. Felkerült pár újabb díj és jelölés, és egy új dolog: mókás feliratok. Egyelőre csak egy van, az Aznál (köszi, Vic), de rendszert kívánok belőle csinálni :)

Kaptam pár idézetet Vic-től és Alextől az alábbi könyvekből: Az, Hasznos Holmik, Halálos Árnyék és Kedvencek Temetője.


[Könyvek - The Dark Tower V] Megvan a könyv alcíme: Wolves of the Calla.
[Könyvek - Atlantisz Gyermekei] Felkerült pár újabb kapcsolat.
[Könyvek - On Writing] Vic küldött egy remek ismertetőt a könyvről.
[Könyvek - Éjszakai Műszak] Újabb ismertető, ezúttal Zalus mester tollából.
[Filmek - Paranoid] Megjelent végre, de csak azok kapták meg az újságjuk mellé, akik előfizették. Pech... :) De semmi gond, hamarosan jön a netről letölthető verzió!
[Filmek - Hearts in Atlantis] Amerikában bemutatták a filmet, meg is bukott, úgyhogy lehet, hogy nálunk csak videón jön ki :(
[Filmek - Children of the Corn VII: Revelation] Nem hiszem, hogy érdekel valakit, de van ilyen is. A borítója egész pofás...

Children of the Corn VII


[Filmek - Rose Red] A bemutató január 27-én, 28-án és 31-én lesz az amerikai ABC csatornán, és találtam egy képet is a filmből.
[Filmek - Néha Visszajönnek] Meglett a film magyar címe, nomeg egy ismertető. Mindkettőt köszi Tamásnak!
[Filmek - Firestarter: Rekindled] A hivatalos site a http://www.scifi.com/firestarter/ címen érhető el. Egyelőre csak egy 450k-s teaser van fent, de azért nem érdemes olyan messzire menni, mert innen is letölthető :) Ja, ebből a filmből is találtam egy újabb képet.
[Filmek - Tortúra] Feltettem a forgatókönyvet, miután jól lenyúltam a Virtuális Pokolról :)
[DVD hírek] A Ragyogás december 11-től a boltokban van külön is, illetve a Stanley Kubrick díszdoboz részeként. Kijött a Carrie extrákkal teletömött verziója és A Holtsáv is. A CD Galaxisban a Carrie 6790, A Holtsáv 5990 Ft.
[Egyéb filmhírek] Részlet a scifi.hu hírleveléből (persze hiba akad benne: a Dreamcatcher ugyanis regény, nem novella...):

Film: Földönkívüli invázió: új King-adaptáció
Dreamcatcher címmel a Castle Rock megfilmesíteni készül Stephen King
egyik novelláját, amelyben négy jó barát földönkívüliekkel találja
szemben magát. William Goldman adaptációját Lawrence Kasdan dolgozta
át, és ő lesz a filmváltozat rendezője is.

A Dreamcatcher négy gyermekkori jó barátról szól, akik összejönnek
évente megrendezett vadásztúrájukra, és váratlanul földön kívüli lények
inváziójával kell felvenniük a harcot. A négy férfi közül kettőt Jason
Lee (Majdnem híres, Képtelen képregény) és Thomas Jane (Háborgó mélység)
alakít. Morgan Freeman a hadsereg ezredesének szerepében tűnik fel, akit
az idegenekkel való 25 éves viaskodása már eléggé megkeserített.
Munkatársát Tom Sizemore játssza majd.

Úgy tűnik, nem lesz film A Napkutyából, és a Talizmán minisorozat sorsa is kétséges. Utóbbinál azonban szóba került, hogy még akár mozifilm is lehet belőle.

Nem kizárt (ugyanakkor miért lenne nekünk jó?), hogy lesz Halálsoron az HBO-n! Semmi biztos, csak elvileg semmi akadálya, és már el is telt annyi idő, hogy műsorra tűzhessék. Köszi az infót SzB-nek!

Eddig úgy volt, hogy Sylvester Stallone játszani fog a készülő Dolan's Cadillac (Dolan és a Cadillac, a Rémálmok és Lidércekben jelent meg) című filmben, de mégsem.

Lehet, hogy Frank Darabont csinál egy filmet a The Monkey (A Majom) című novellából, és egy Pet Sematary remake-ről is terjengenek hírek. Nem is beszélve a Pet Sematary 3-ról! Először azt hittem, valami vicc, de a Kukorica Gyermekei után már semmin sem lepődöm meg...

A Mangler 2.0-t februárban mutatják be. Csak legyen olyan, aki megnézi...


[King életút] Vic Kingtől is küldött pár idézetet, boneheaD pedig készített egy remek WinAmp skint.
[Újságcikkek] Tonnányi cikk (viszonylag frissek és régebbiek), hála Anitának, Varró Tibinek és Szisznek!
[Linkek] Új kategória: Könyvesboltok. Ezen kívül: Stephen King fórum, amiről boneheaD mesélt nekem. Köszi!
[Utalások] The NeveR SLeePiNG küldött egyet a Friday 13th - Jason Takes Manhattan című filmből, Alex (és nem Laci, sorry!) pedig talált egy másik Kornos utalást, nem beszélve a Pennywise nevű bandáról, amiről én is tudtam, csak sose jutott eszembe :)
[Rajongói vélemények] Ezúttal Sheran osztotta meg velünk véleményét.
[Hirdetések] Miki, András és Tamás keresnek és kínálnak, és frissült az általam keresett filmek és könyvek listája is.

Könyvajánló

Nyilván jobb lett volna Karácsony előttre időzíteni a dolgot, de sajnos ez van :( Mivel rohadt sok dolog halmozódott fel, írónként különválogattam és így tálalom. Jó étvágyat! :)

Dean R. Koontz

Mr. Murder: Lement a minisorozat a szartv2-n. Elég gyenge, ami azt illeti. Egyrészt nem éppen Stephen Baldwint képzeltem el Marty Stillwaterként, másrészt meg - amennyire rémlik - nem követte igazán hűen a könyv cselekményét. Ami viszont nagyon hiányzott, mert a könyvben nagyon tetszett, az Charlotte és Emily aranyos dumája, illetve A Télapó Ikertestvére című mű...

Látomás (The Vision): Múltkor volt róla szó, azóta sikerült elolvasnom. Nem kellett volna... Valami eszméletlenül gagyi, az utolsó 40 oldalban már történik is valami, de az sem egy nagy kaland.

A Szeme Sarkából (From the Corner of His Eye): Elég régen megjelent, 1980 Ft-ba kerül a 2 kötet. A munkacíme Futó Pillanat volt, ami nekem jobban tetszett, de ki vagyok én, hogy kritizáljak? :)

Egyébként elolvastam ezt is. Van benne egy csomó utalás Robert A. Heinlein munkáira, meg pár egész jó rész, de az egész úgy szar, ahogy van. Különösen a vége, ami az egyik legrosszabb, amit valaha olvastam. Az ok, hogy Koontz = happy end, de ez azért túlzás: az utolsó pár oldal annyira nyálas volt, hogy majdnem kicsúszott a könyv a kezemből...

A Szeme Sarkából 1. A Szeme Sarkából 2.

Három ember útja egyszercsak keresztezi egymást...

Bartolomew Lampion a californiai Bright Beachben látja meg a napvilágot egy tragédiákkal teli napon. Hároméves, amikor elveszti a szeme világát. A vak kisfiúról hamarosan kiderül, hogy csodás képességek birtokosa.

Bright Beachtől többezer mérföldnyire, egy ördögi figura tudomást szerez arról, hogy halálos ellenségét Bartholomew-nak hívják. Fogalma sincs róla, ki is az az ember, és miért tör az életére, de úgy dönt, felkutatja, és bosszút áll.

San Franciscoban születik egy lány, egy napon a fiúval. Világrajöttének körülményei olyanok, hogy csodával határos módon marad csak életben. Sorsa összefonódik Bartholomew-éval és az őt üldöző férfival.

A több szálon futó történet lélegzetelállító izgalmakat tartogat a lélektani krimi kedvelőinek.

Maszk (The Mask): ezt a Jézuska tojta, úgyhogy még nem olvastam, de az előző kettőnél csak jobb lehet :) Sajna a hátulján nem írták, mi lesz a következő magyarul megjelenő Koontz-mű...

Maszk

Dr. Carol Tracy egy esős napon elüt az autójával egy elragadó, szőke kislányt. Hogyan is sejthetné, hogy ez az angyali teremtés egyszer az életére tör majd. A kislány megtévesztő, ártatlanságot sugárzó maszkja mögött, egy másik lány énje rejtőzik. Egy olyan lányé, aki a reinkarnáció, a lélekvándorlás kifürkészhetetlen szeszélye folytán az angyali kislány testébe költözve készül arra, hogy bosszút álljon anyján egy olyan vétkéért, amit az el sem követett. Különös hangulatú, feszültséggel teli könyv a bosszúvágy fűtötte gyűlöletről és arról, hogy milyen félrevezető lehet a maszk, amit viselünk.

The Paper Doorway: Funny Verse and Nothing Worse: Amerikában októberben jelent meg Koontz újabb gyerekkönyve. Újabb, hiszen az Oddkins és a Santa's Twin is gyerekeknek íródott.

The Paper Doorway

One Door Away From Heaven: Novemberben (UK), illetve decemberben (US) jelent meg, de semmi egyebet nem tudok róla.

One Door Away From Heaven (UK) One Door Away From Heaven (US)

The Book of Counted Sorrows: Ez ugye A Számbavett Csapások Könyve, és sajna csak eBook formájában elérhető :(

The Book of Counted Sorrows

Ride the Storm: 2002-ben jelenik meg Amerikában, és a Chris Snow-trilógia harmadik részét tisztelhetjük benne.

Clive Barker

Az Öröklét Tolvaja (The Thief of Always): A semmiből pottyant ide, ahogy azt a Szukits-kiadványok szokták (kéne lassan egy website, nem gondoljátok?!). Tetszetős, keményfedelű könyv (persze még véletlenül sem egyezik a dizájn az eddigi Barker-könyvekkel), az ára se semmi (1490 Ft), a kiadó pedig nyilván a Harry Potter-láz miatt választotta - ez ugyanis egy mese, még hozzá nem is olyan rossz. Persze a Harry Potter-könyveket nem veri (az anyázásokat kéretik mellőzni!), de ebből is lesz film.

Az Öröklét Tolvaja

Titkok pedig nincsenek! Semmi sem maradhat rejtve egy olyan gyerek elől, aki meg akarja ismerni az igazságot! Nem hiszed? Gyere, és figyelj!

Egy csúf, unalmas februári napon Harvey Swick látogatót kap. A furcsa, bohóckülsejű ember segítségével átjut a titokzatos ködfalon, és megérkezik a Vakációházba - arra a helyre, ahol minden pontosan olyan, ahogy a gyerekek a Tökély Birodalmát képzelik.

Délelőtt tavasz van, délután nyár, estefelé lehull az első hó, vacsora után pedig minden nap beköszönt a karácsony. Finom ennivalók, és rengeteg játék. Szabadság! Mit kívánhat még egy tízéves fiú, aki otthon egyfolytában unatkozott?

Ám hamar kiderül, hogy ezt a boldogságot nem adják ingyen - a Vakációház tulajdonosa komoly árat akar fizettetni as ok szórakozásért. Harvey Swick azonban rájön az igazságra, és az öröklétű varázslónak rá kell döbbennie: ő sem legyőzhetetlen.

Korbács: Ez az, amit sajna nem tudott szállítani a Jézuska, mert Szukitsék nem adták ki Karácsonyig, pedig megígérték... :(

Coldheart Canyon: Időközben kijött ez is a világ másik végén.

Coldheart Canyon (UK) Coldheart Canyon (US)

Todd Pickett 29 évesen ex-színész; elhasználta a rendszer, ami egyik napról a másikra Ohio-i farmerből szupersztárrá tette. A reménytelen kísérletek során, hogy visszaszerezze elveszett szépségét, műtéteknek veti alá magát. Az eredmény azonban szörnyű. Bújkálnia kell a rajongók és a sajtó elől, akik minden bizonnyal véget vetnének az őt körülvevő megbecsülésnek, ha rájönnének, hogy megoperáltatta magát. Todd egy olyan helyen keres menedéket, ahol - azt hiszi - senki nem talál rá.

Rosszul hiszi. Visszavonulása Hollywood olyan részére viszi őt, amit egyik térképen sem jelölnek: a Coldheart Canyonba. Itt, sebeit nyalogatva, felfedezi, amit az Álomgyár oly sokáig rejtegetett: egy világot valahol élet és halál között, valóság és képzelgés, ahol Hollywood elfelejtett legendái arra várnak, hogy megtanítsák Toddot, milyen az élet a híresség után.

Scarlet Gospels: Barker készülő novelláskötete ez, és többek között a Pinhead és a Harry D'Amour című műveket tartalmazza majd.

Peter Straub

Rejtély (Mistery): Straub bátyó műveit nem kedvelem, de hátha valaki érdekel, hogy újabb könyve jelent meg magyarul. Az Animus adta ki, és a dizájn megegyezik a Koontz-könyvekével. Az ára: 1490 Ft.

Rejtély

Az ifjú Tom Pasmore épphogy túlél egy tragikus balesetet. A halál mezsgyéjéről egy vészterhes rejtély nyomaival tér vissza. Rögeszmésen nyomozni kezd két gyilkosság után. Az egyik a múltban történt a másik a jelenben. Egy idős úr rejtélyek kibogozásának szentelte életét, mindaddig, míg már nem akart többet tudni sem az élet, sem a halál borzalmairól. Egy gyönyörű lány - akinek számára a szex semmi rejtélyest nem jelent, ám akinek sorsa és a végzete egyetlen nagy kérdőjel - olyan erők hatalmába kerül, melyekkel szemben teljesen tehetetlen. Mindannyian egy összeesküvés áldozatai, mely nem csak őket fenyegeti, de egész gazdagnak, erősnek és kellemesnek tartott világukat is.

Ray Bradbury

From the Dust Returned: A Family Remembrance: Ez Bradbury új könyvének címe, ami nemrég jelent meg Amerikában.

From the Dust Returned

A mű alapjául szolgáló Homecoming című novella 1946 októberében jelent meg a Mademoiselle magazinban. Ezen kívül Bradbury még öt történetet adott ki az Elliot családról és fogadott fiukról, Timothyról. Az évek során az olvasók szabályosan követelték a további Elliot-történeteket. A From the Dust Returned egy regény (amennyiben a Marsbéli Krónikák is regénynek tekinthető), tartalmazza a már kiadott hat történetet, kiegészítve őket újabb fejezetekkel és összekötő szálakkal. Itt van Cecy, "aki álmodozik", egy fiatal lány, aki vágyik a szerelemre, és aki csak a képzeletén keresztül tapasztalhatja meg a világ dolgait; Einar bácsi, a mókás kedvű vámpír, aki elveszti repülési képességét; Great Grandmére, a család matriarchája; és Tom, egy farmon nevelkedett srác, akivel Cecy "találkozik" és beleszeret egyik utazása során.

A Chapbook for Burnt-Out Priests, Rabbis and Ministers: Esszéket és hasonló érdekességeket tartalmazó könyv, szintén Amerikában jelent meg.

One More for the Road: Áprilisban jön ki, és egy novelláskötetet tisztelhetünk majd benne.

Némi filmhír: Tudom, ez a könyvajánló, de ha már Bradbury, megemlítem, hogy Frank Darabont rendezi majd a 451 Fahrenheit remake-jét. Az "eredeti" film 1966-ban készült, de senki nem volt elragadtatva tőle. Az új verzió forgatókönyvének megírásában maga Bradbury is részt vesz, a szöveghűség tehát elvileg garantált.

Darabont a Marsbéli Krónikákat is tervezi megfilmesíteni, mégpedig egy 13 részes sorozat formájában. Ez számomra még érdekesebb, mivel a F451 tetszett ugyan, de a Krónikák egyenesen fantasztikus!

John Saul

Manhattan Hunt Club: Említettem már, hogy ez Saul legfrissebb könyve Amerikában, de a sztoriról még nem esett szó. Na majd most!

Jeff Converse a New York-i egyetem hallgatója. Ígéretes jövőjét szörnyű események sora töri derékba. Jeff úgy látja, élete a szeme láttára hullik szét, mikor igazságtalanul megvádolják egy brutális tett elkövetésével. De valakinek más tervei vannak Jeffel, egy olyan helyen, ami sokkal veszélyesebb, mint bármelyik fegyház. Manhattan utcái alatt találja magát, rejtett, kanyargó alagutakban és elfeledett, föld alatti termekben. Itt a hontalanok láthatatlan népe, reménytelenül és őrülten saját árnyéktársadalmat alakított ki.

De nincsenek egyedül. A vaksötét alagutak és az elhagyott földalatti állomások mélyén hallani lehet a ragadozók semmivel össze nem téveszthető, játékot kereső hangjait. Ezt a föld alatti, elhagyott civilizációt valaki vadászmezővé alakította, és a hajsza megkezdődött.

Jeff, csapdába ejtve a föld alatti labirintusban, mindenhol "játékmesterek" csoportja által figyelve, fáradhatatlan üldözők hálójában, reménytelenül próbál menekülni és nyugalmat találni. Egyetlen fegyvere az esze; minden követ meg kell mozgatnia, hogy kijusson ebből a pokolból...

Dűne

A Dűne Messiása: Kijött újra, 2190 Ft, szép keményfedelű kiadás, természetesen a Szukits követte el. Az előszóban azt írják, hogy az egész Dűne sorozatot tervezik kiadni ilyen formában, ami nem egy rossz ötlet, bár én biztos nem leszek vevő rá :)

A Dűne Messiása

A távoli jövő galaktikus birodalmának központja Arrakis, e sivár bolygó, melyet Dűnének neveznek. Egyetlen terméke a tudattágító fűszer, ennek monopóliuma biztosítja a fiatal császár, Paul Muad'dib hatalmának alapját - akár az egész univerzum ellenében. Paul természetesen nem közönséges halandó többé. Hatalmas seregek vezére, a mindenség ostora, akinek trónra kerülése egy szuperlény születését megjövendölő, több évszázados jóslat végső beteljesülését jelenti...

A Dűne és annak folytatásai - Frank Herbert klasszikussá vált regényciklusa - minden idők legsikeresebb science fiction remekének számít. A Dűne messiása e nagy ívű sorozat második kötete.

A Dűne: A Harkonnen-ház: Kijött ez is, szintén Szukits, az ára 2790 Ft. Érdekes, hogy állítólag eleinte pár helyen 2200-ért árulták... A borítót sajna nem Szendrei Tibor készítette, ami alapvetően nem lenne baj, de az Atreides-házé nekem jobban bejött. Nem beszélve arról, hogy én piros színben adtam volna ki (Dune 2 rulez :))

A Harkonnen-ház

A Harkonnen-ház a Dűne: Az Atreides-házban megkezdett történet folytatásaként a már jól ismert karakterek segítségével idézi meg a titok, az ígéret és a csoda varázslatos világát, mely először Frank Herbert népszerű regényciklusának lapjain kelt életre.

Az aranyoroszlános trónus új urának, Shaddamnak hatalma még ingatag. Uralmát Vladimir Harkonnen báró is veszélyezteti, aki kielégíthetetlen hatalomvágytól vezérelve szinte bárkivel kész harcba szállni, csak hogy Háza eddig soha nem látott hatalomra tehessen szert. Elsődleges célpontjai az Atreides-ház és a titokzatos Bene Gesserit rend. A Dűne sivatagos világa, az Ix gépbolygója és számtalan más meghódított planéta nyögi a könyörtelen új elnyomók uralmát, akik az erőforrások - köztük a legismertebb, a csak a Dűnén fellelhető fűszer - végletekig való kihasználásában érdekeltek. Lázadók kis csoportjai azonban felveszik a harcot.

Leto Atreides számára, aki biztonságban és nyugalomban nőtt fel, fontos döntések ideje érkezett el. Választania kell szerelem és becsület, barátság és kötelesség között. Az Atreides-háznak végül csak egy választása marad - küzdelem a fennmaradásért...

Némi filmhír: Az HBO-n is bemutatott Dűne minisorozat folytatását A Dűne Gyermekei (Children of Dune) címmel kezdik forgatni április körül. Ezúttal a könyvsorozat következő két kötete, A Dűne Messiása és A Dűne Gyermekei kerülnek feldolgozásra. Remélem, valamivel jobb lesz, mint az előző - bár sokkal rosszabb nem igazán lehet ;)

Egyéb könyvek

Douglas Adams: Salmon of Doubt: Jövő májusban, az író halálának egy éves évfordulóján jelenik meg a könyv. A Galaxis Útikalauz-trilógia hatodik kötete lett volna, de sajnos a szerző halála miatt örökre befejezetlen marad - azért jó, hogy kiadják :(

Kim Stanley Robinson: Vörös Mars (Red Mars): Mérete miatt két kötetben hozta ki az N&N Kiadó (vagy Möbius, ha úgy jobban tetszik), az alacsony példányszám miatt sajna igencsak borsos áron (2x1390 Ft). Mivel a Jézuska elfelejtette a fa alá pottyantani a második kötetet, és a Möbius site-ja éppen döglődik, a második kötet borítójával nem szolgálhatok :(

Ja, még egy infó: jövőre kb. ugyanekkor jön a Zöld Mars (Green Mars), egy évre rá pedig a Kék Mars (Blue Mars) szintén 2-2 kötetben - merthogy trilógiáról van szó.

Vörös Mars 1.

2020-ban megérkeznek az első földi űrhajósok a Marsra. Csakhogy ez nem villámlátogatás, mint annak idején a Holdon, hanem egy aprólékosan kidolgozott terv kezdete. A cél a vörös bolygó földiesítése, lakhatóvá tétele az emberiség számára. A lelkes, idealista tudósok között azonban ott vannak a multinacionális óriáscégek ügynökei is, akik készek egymásnak ugrasztani a kis csapat tagjait, ha érdekeik úgy kívánják. Miközben a rőt homokban gyökeret vernek az első zöld növények, világossá válik, hogy a marsi események az egész emberi faj sorsát dönthetik el.

Margaret Weis & Tracy Hickman: Dragonlance Krónikák: Az Őszi Alkony Sárkányai: Nacsakhogyvégremár!!! Kegyetlen jól néz ki, mint a legtöbb nagyalakú, hardcover Szukits-kiadvány, az ára 2390 Ft, és csak egy kérdésem van: mikor jön már a következő két kötet?! :)

Dragonlance Krónikák 1.

Kicsiny fogadó bújik meg Vigasz selyemfáinak sűrű lombja között. Ide igyekszik néhány néhány régi barát, Tanis, Kova, Tass, Caramon és fivére Raistlin. Öt éve indultak el felkutatni a Pusztulás után eltűnt isteneket, és most eljött az idő, hogy beszámoljanak egymásnak nyomozásuk eredményéről. Mindenki megérkezett már, csak Sturmot várják, ám ő nem egyedül érkezik. Ráadásul az őt kísérő fiatal pár egyike, Aranyhold, egy titokzatos kristálypálcát szorongat. Hamar kiderül, hogy bár a pálcáról senki nem tud semmit, mégis sokan szeretnék megszerezni.

Ezzel kezdetét veszi a kis társaság kalandjainak sora, és a folytonos menekülés közben nem csupán életüket és a kristálypálcát kell menteni, de meg kell fejteniük e misztikus tárgy titkát is. Sikerül-e a maroknyi csapatnak ezer veszélyen át eljutnia az elveszett városba, sikerül-e megmenteniük a pálcát a gonosz karmaitól és sikerül-e felrázniuk Krynn népeit, hogy felvegyék a harcot a Sötétség Kiránynőjének pokoli serege ellen?

Mindezen kérdésekre választ kap, aki elolvassa az Őszi Alkony Sárkányait, a Dragonlance Krónikák első kötetét.

Kurt Vonnegut: Az Ötös Számú Vágóhíd (Slaughterhouse Five): A Maecenas kiadta újra, így eggyel csökkent azon Vonnegut-könyvek száma, amiket az antikváriumban kell felkutatnom :) Igaz, az ára kicsit húzós (1650 Ft), de mire való a Karácsony? :)

Ötös Számú Vágóhíd

Korunk egyik legjelentősebb írója és gondolkodója Kurt Vonnegut, akinek főművét tartja kezében az olvasó.

A címbeli ötös számú vágóhíd Drezdában található. 1943 végén ide érkezett az amerikai hadfoglyok szánalmas csapata.

A hadászati szempontból semleges műkincsvárost egy éjjel a brit légierő porig bombázta. Az amerikai hadifoglyok a vágóhíd mély pincebarlangjában túlélték a poklot - így születhetett meg e kötet, a világirodalom egyik legtöbbet elemzett műve.

Vonnegut felvonultatja pantheonjának számos jól ismert szereplőjét, köztük Kilgore Troutot, a tralfamadoriakat, Rumfoordot és a többieket. Halál és művészet - így megy ez, sugallja Vonnegut.