Hírek

2001. június 27. Durch Den Wald Zum Bach Haus
"Here we stand, bound forevermore
we're out of this world, until the end
Here we are, mighty, glorious
At the end of the rainbow
with gold in our hands."

Ja, semmi, csak nemrég hallottam ezt a Hammerfall-nótat, és roppantul megtetszett :) A subjecten se lepődjetek meg: nem jutott semmi eszembe, és pont ez a nóta megy a második Blackmore's Night albumról :)

Kiderült, hogy a múltkori elmélkedésem a Szukits-ról nem is volt olyan nagy baromság, többen is egyetértettek vele. Köszi! :)

Van új flash anim (köszi, Zacky!) és új banner (köszi, CWorm!). Megszűnik viszont a Listbot ingyenes szolgáltatása (hiába no, jót tett neki, hogy megvette a microsoft :)), úgyhogy átköltöztem a Yahoo! Groups-ra. Aki fent volt a listán, kapott meghívót, de ha mégsem, a nyitólapon lehet próbálkozni.

Tök jó, mindjárt Dune mini az HBO-n! Júliusban szerdánként mutatják be, ismétlés pénteken és következő kedden, illetve lenyomják július utolsó hétvégéjén újra. Alant terül el a rental borító, ami igencsak pofás lett szerintem. Köszi, Anita!

Ha már így eltértem a tárgytól (elvégre ez egy King-oldal, vagy mi), megemlítem, hogy Clive Barker új könyve, a Cold Heart Canyon novemberben jelenik meg Amerikában, a Kárhozatból (The Damnation Game) meg film készül.


[Könyvek - Black House] Bocs a sok offtopicért, de ez nem egy mezei King site, ez az ÉN szar King site-om, úgyhogy elég tágak a határok :)) Szóval, kezdjük talán a Black House-szal, mivel ez a legaktuálisabb.

Kezdem a legjobbal: a könyv reklámja ide klikkelve tekinthető meg (célszerű előbb letölteni, mert 3.5+ mega) - nekem bejön :) Ja, Angliában lesz fehér alapon fekete szöveges és fekete alapon fehér szöveges kiadás. Nem tudtam, mi hiányzik... :)

Essen most pár szó a cselekményről, ahogy azt a Random House közzétette, én pedig lefordítottam.

20 évvel az első könyvbéli események után Jack egy visszavonult Los Angeles-i gyilkossági nyomozó, aki egy Tamarack nevű falucskában él. Semmire nem emlékszik a Territóriumokban történt eseményekből, és kénytelen otthagyni a rendőrséget, mikor egy furcsa eset kapcsán feléledni látszanak az emlékei.

Nyugat-Wisconsinban sorozatban történnek olyan hátborzongató gyilkosságok, amik az évekkel korábban egy Albert Fish nevű őrült által elkövetett gyilkosságokra emlékeztetnek. A helyi rendőrfőnök tehetetlen, ezért megkéri barátját, aki történetesen a mi Jackünk, hogy segítsen megtalálni a gyilkost. De vajon csupán egy zavarodott elme áll a történtek mögött, vagy egy különös és veszélyes erő szabadulta csendes kisvárosra? Mi okozza Jack megmagyarázhatatlan álmait, ha egyáltalán álmokról van szó, melyektől alig tud aludni, és amelyek vörösbegyekről és vörös tollakról szólnak? Olybá tűnik, mintha valaki el akarna mondani valamit Jacknek. Ahogy egyre kevésbé tudja figyelmen kívül hagyni az üzeneteket, visszatér a Territóriumokba és saját rejtett múltjába, ahol talán megtalálja azt a lelki erőt, amely segít neki belépni a kihalt erdő szélén álló félelmetes házba, ahol szembenézhet az ott lakozó gonosszal.

Szerintem egész érdekesnek tűnik. Ami viszont még érdekesebb, hogy a könyv másik kiadója, a Harper Collins szerint a sztori a következőképpen fest:

French Landing, Wisconsin. Kényelmes, szolid közép-amerikai város, kényelmes, szolid közép-amerikai lakókkal... és egy sorozatgyilkossal.

Eltűnt három gyermek - egy szörny vitte el őket, aki gyermekhúsra éhezik és Fishermannek nevezték el, a legendás gyilkos után. Ez túl sok a helyi rendőrségnek, akik csak a volt detektívben bízhatnak, bizonyos Jack Sawyerben, aki a legutóbbi ügyüket is megoldotta. De Jack, akit egy másik világból származó látomások gyötörnek, visszavonult, pontosan azért, hogy elkerülje a találkozást az ilyen és ehhez hasonló rémségekkel, és mivel megérezte az őrület érintését az ügyön, megpróbál kimaradni belőle.

Nemsokára azonban változik a helyzet. A fiatal Tyler Marshall, akit erőszakos barátai egy délután magára hagytak, éppen a helyi öregek otthona előtt pedálozik, amikor megszólítja egy varjú. "Grog" - károgja, majd: "Ty". Melyik 10 éves gyerek tudna ellenállni egy madárnak, aki a nevét mondja? Nem Ty, annyi bizonyos! Követni kezdi a madarat. Hirtelen megragadják a nyakánál fogva és berángatják a sövénybe.

A Halász (Fisherman) ismét fogott valamit...

Egyre érdekesebb! Remélem, hamarosan ide is eljut a könyv! Kedves Európa! A Dreamcatcher várhat, inkább ezt adjátok ki! :)


[Könyvek - Rémülez a Sivatagban] Ákos észrevette, hogy a könyv hátulján az ajánlóban döglött kutyát említenek, de a könyvben macska van fellógatva :)
[Filmek] Csak címszavakban: Hearts in Atlantis szeptember 28-án, Children of the Corn 7 októberben, Firestarter: The Next Chapter mini decemberben, Talisman mini, Dreamcatcher és Mangler 2 jövőre, Paranoid és Gerald's Game egyszer is.

Ja, és készült egy újabb "dollar baby". Ez olyasmi, hogy King jelképes 1 dolcsiért eladja valami fickónak a jogokat, az meg csinál belőle egy filmet. Ennek Strawberry Spring a címe és Doveed Linder rendezte. Valami amcsi fesztiválon fogják bemutatni.


[Linkek] Az europakiado.hu címen már nem Matávnetes/Axeleros (pfúj, kutyaütő egy bagázs, mióta nevet változtattak, még rosszabb lett a net!) akármi van, miszerint az előfizető még nem készített el az oldalt, hanem egyszerűen üres az egész. Haladás! :)
[Újságcikkek] Örök hála Istvánnak, amiért elküldte a június 5-i Blikkben megjelent cikket Anthony Hopkinsról, illetve a Hearts in Atlantis-ról. Szóval köszi! :)
[Blind Guardian Homepage] Ha ezt hamarabb megtudom... :( Egyik kedvenc bandám a rajongókra bízta a döntést: melyik kiváló fantasy ciklusról szóljon az egyik dal a következő (mellesleg rohadt lassan készülő) albumon? Íme a végeredmény:
 1. Dragonlance by Weis and Hickman - (251 votes) 
 2. Nordic Mythology - (248 votes) 
 3. Shadowbane - (184 votes) 
 4. Robert Jordan's Wheel of Time series - (122 votes) 
 5. R.A. Salvatore's Dark Elf Saga - (93 votes) 
 6. Nibelungenlied - (90 votes) 
 7. Don Quijote - (54 votes) 
 8. Final Fantasy games - (47 votes) 
 9. Terry Pratchett's Discworld - (45 votes) 
10. Lovecraft's "Call of Cthulu" - (44 votes) 
11. Kamelot/Excalibur/Merlin - (39 votes) 
12. Stephen King's gunslinger, Roland of Gilead - (26 votes) 
13. Trojan War - (22 votes) 
14. Russian Pagan Mythology - (20 votes) 
15. Michael Moorcok's Elric of Melnibone - (17 votes) 
16. Shannara Saga by Terry Brooks - (15 votes) 
17. A story about Belgarath - (14 votes) 
18. Riftwar Saga by Raymond E. Feist - (10 votes) 
19. Roger Zelazny Amber Series - (7 votes) 
20. The Ancient Bylina of Volga - (5 votes) 

Szóval, ha hamarabb megtudom, rájuk szabadítom a teljes SKEMERs tagságot, és akkor talán King nyer - ahogy azt a BG site webmastere is szerette volna :) És hogy miért nincs itt Tolkien? Nos, az ő műveivel több BG-dal is foglalkozik, illetve az új albumra készült egy 13 perc körüli újabb Tolkien-ihletésű nóta, ami -úgy hírlik- végül nem lesz rajta az albumon... :(((

2001. június 4. Született június 4-én :)
"Újra együtt, úgy mint rég..." - ez persze nem igaz, ugyanis fogalmam sincs, mikor rendeződnek a dolgok, de addig is legyen elég ez a monstre update (eh, pedig nincs is szülinap :)), továbbá ajánlom mindenkinek a hírlevelet a nyitólapon: "SKHQ Hírlevél - A megoldás King hírek elmulasztása ellen!" Na mindegy... :)

FELHÍVÁS!

Kéretik a művészi érzékkel megáldott Tisztelt Látogatókat, hogy szánják meg a Magyar Stephen King H.Q.-t egy általuk készített, 400x40-es méretű bannerrel! Ellenszolgáltatás sajnos nem garantált (mondhatnám azt is, hogy ingyenmunkáról van szó), de a webmastert, azaz szerénységemet nagyon boldoggá tennék vele! :)

FELHÍVÁS!

És most egy szomorú hír: május 11-én, 49 évesen elhunyt Douglas Adams :( A milliók által kedvelt 5 kötetes Galaxis Útikalauz-trilógia, valamint a 2 kötetes Dirk Gently-trilógia szerzőjének halálát szívroham okozta. So long, Douglas, and thanks for all the fish! :(


[Szavazás] Felkerült a januári szavazás eredménye. Amíg nem áll vissza a heti frissítés, a szavazás szünetel. Egyébként is kezdtem kifogyni a hülye kérdésekből :)
[Könyvek] Ez az oldal (számos másikkal egyetemben) kicsit átalakult. Úgy kinézetre (borítók képeire kell klikkelgetni), mint tartalomra (kategorizálás, antológiák, valamint minden könyvnél ott van, hogy milyen díjakra jelölték, stb.). Megjelent továbbá az Éjszakai Műszak, melynek borítója és ajánlója ehun is megtalálható. Ja, és elvileg még idén lesz The Stand!

"...nem tudok úgy elaludni, hogy a lábam kilóg a takaró alól. Mert ha egyszer egy hideg kéz kinyúlna az ágy alól és megragadná a bokámat..." - írja Stephen King e húsz kiváló elbeszélést tartalmazó kötet előszavában.

A félelem - hiába is tagadnánk - mindannyiunk életében jelen van. Emlékezzünk csak vissza gyerekkori mumusainkra, nyomasztó álmainkra, felnőttkori szorongásainkra. Ezek a félelmek olykor megalapozottak, máskor teljesen irracionálisak, néha elmosódottak, máskor határozott alakot öltenek. Aztán ott a borzongás, ami szintén kellemetlen, de azért mégis mohón olvassuk az újságban, hogy "Agyonverte...", "Kútba dobta...", "Feltrancsírozta..." stb.

Stephen King a maga mesteri és utánozhatatlan módján formába önti, történetekké kerekíti ezeket az érzéseket, csakhogy e teljességgel modern mesékben nem a vasorrú bába, hanem egy megvadult mosodai gőzvasaló üldözi áldozatát, a hétfejű sárkány helyett életre kelt játék hadsereg indít véres bosszúhadjáratot, netán a fűnyíróember ajánlja fel szolgálatait a kertvárosi ház gyanútlan lakóinak, s nem kell az óriások birodalmába látogatni, megteszi egy sivár országúti pihenő, ahol őrjöngő kamionok hajkurásszák a kávéra betérő fáradt utast, Puhaléptű Jackről már nem is szólva...

Nos, Kedves Olvasó, kucorodjon kedvenc karosszékébe, készítsen maga mellé egy csésze teát, bár olykor egy pohárka feszültségoldó töményebb sem árt (hanem a cigarettával csínján bánjon, mert esetleg meglátogatják a Leszoktató Rt. munkatársai!), és lapozza fel a kötetet. Azért előtte nem árt ellenőriztni - biztos, ami biztos -, hogy jól bezárta-e az ajtót...


[Könyvek] A Black House (a Talizmán folytatása) szeptember 15-én jelenik meg Amerikában, és "számos, A Setét Toronnyal kapcsolatban felmerült kérdésre választ fog adni, például kiderülnek dolgok a Bíbor Királyról, megtudjuk, kik a Breakerek és azt, hogyan kerül az egészbe Ted Brautigan, stb. Ez lesz a legtöbb, amit Setét Torony-fronton várhatsz 2003-ig."

Az angol borító Az amerikai borító

Jut eszembe, a Könyvek és Filmek oldalakra csak a már kiadott művek kerülnek ezentúl, a többiről innen (Hírek) és a Megjelenések részből tudhatsz meg dolgokat.


[Filmek] Ez az oldal is átalakult kissé, talán így jobban áttekinthető. Ja, és ide is bekerültek a díjak és jelölések.
[Filmek - Az Évszázad Vihara] Ez ugye éppen most fut az RTL Klubon, 50 perces részekben. Ezzel kapcsolatban egy érdekesség a csatorna teletextjéből: Stephen King, a horror koronázatlan királya saját bestsellerét dolgozta át filmsorozattá. Ügyes :)
[Filmek - Carrie] Augusztus 28-án újra kijön DVD-n a Carrie, ezúttal a 25 éves évforduló alkalmából. Ennek megfelelően tömve lesz extrákkal, mégis igen barátságos áron, mindössze $19.95-ért lesz kapható. A film mellett két 45 perces Így készült... dokumentumfilm lesz a lemezen (Acting Carrie és Visualizing Carrie), valamint egy összeállítás a Carrie musical változatából, egy The Writing of Carrie rész, meg persze egy galéria és az előzetes.


[Filmek - Állj Ki Mellettem!] És ha már DVD: a márciusi CHIP CD-n volt pár cap a filmből. Ezek immár itt is megtalálhatók :)
[Utalások] Tonnányi új cucc, új kategóriák, miazmás.
[Hirdetések] Pár új hirdetés, valamint kibővült az általam keresett könyvek listája pártíz darabbal. Hátha valaki pont meg akar szabadulni tőlük...
[Újságcikkek] Néhány új cikk került fel: Metal Hammer, CHIP, PC World. Utóbbiért köszi Szisznek!
[Megjelenések] Érdemes átböngészni a listát, igencsak átalakult és nem említek meg mindent ebben a frissítésben.
[Apróságok] A készülő Al Pacino-filmnek, az Insomniának a világon semmi köze King Nem jön szememre álom című könyvéhez.

Kedvenc írónk vett egy új házat Floridában. Biztos nem volt olcsó :)


[Egyéb írók hírei] John Saul új könyve, a The Manhattan Hunt Club augusztusban jelenik meg Amerikában.

A következő magyarul megjelenő Koontz-mű a Látomás (Vision) lesz. Még régebben kijött keményfedelű kiadásban a Téli Hold (Winter Moon) a Szukitstól, 1800 Ft körüli áron, valamint A Rettegés Ajtaja (The Door to December) második kiadása az Animustól, 1190 Ft-ért. További Koontz infók valamivel lejjebb!

Újra megjelent Kurt Vonnegut A Titán Szirénjei (The Sirens of Titan) című könyve, az ára 1600 Ft körül van, borító meg azért nincs, mert nekem egy régebbi kiadás van meg :) A másik Vonnegut-hír, hogy az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian! című könyv, melynek sajnos nem tudom az eredeti címét és arról sem tudok, hogy korábban már megjelent volna.


[Könyvajánló] Az alábbi könyv meglehetősen gyenge: a csaj gyönyörű, de agymosást hajtottak végre rajta. Jóképű és vonzó hősünk persze felismeri, egymásba szeretnek és happy end. Booooring! Ja, 1090 Ft-ba kerül és eredetileg Éjféli Titok címen akarták megjelentetni, de ez lett belőle :)

Az amerikai Joanna Rand lassan tíz éve dolgozik Japánban, mint egy nightclub énekesnője. És azóta nem tud szabadulni egy nyomasztó álomtól: valaki vadászik rá. Nap mint nap, minden éjjel. Egy magányos, elmosódott figurát lát maga előtt, aki acél ujjaival egy injekciós tű után nyúl. Felkavarják és kimerítik ezek az álmok. Alex Hunter kitartóan próbál segíteni a gyönyörű, izgalmas nőnek. Határozottan emlékszik, hogy már látta egyszer Joannát, mégpedig egy újság fotón, mely egy szenátor tíz évvel ezelőtt eltűnt lányáról készült. A férfi lassan, fokozatosan ráébreszti szerelmét, hogy nem az, akinek gondolja magát, emlékeit, gondolatvilágát mesterségesen alakították ki. De elfordítja-e a nő az egyetlen kulcsot, mely énje legrejtettebb mélyéig vezet?


Ez a könyv ugyan még tavaly megjelent, de egyrészt itt még nem volt róla szó, másrészt pedig időközben elolvastam. Elég rosszul indult (Marty egy fakanálban is gyilkos fegyvert lát, stb.), de a végére egész jó lett. Kivéve persze a happy endet... A Key to Midnight után olvastam, és kicsit rossz volt egy újabb agymosós sztori, de egyrészt ez azért sokkal jobb, mint az előbb említett mű, másrészt pedig a sok Gyűrűk Ura utalás sokat dobott rajta :) A két kötet ára 1590 Ft.

Első kötet Második kötet

Martie Rhodes, a sikeres fiatalasszony hetente elkíséri a pszichiáterhez pánikbetegségben szenvedő barátnőjét, aki több, mint másfél esztendeje nem mer kilépni a lakásból. Egy idő után azonban önmagán is különös tüneteket észlel. Először az árnyékától retten meg az utcán, azután a tükörképétől, majd a leghétköznapibb tárgyak is iszonyatos képeket villantanak fel képzeletében. Az ismerős pszichiáter elkezdi kezelni Martie-t, akinek a férje egyre több gyanús jelre lesz figyelmes. Fokozatosan rájön, hogy valaki manipulálja mindkettejüket, bizarr emlékképeket ültet el agyukba. És elindul a halálos versenyfutás, hiszen életük a tét...


Ha már így belejöttem, elmesélem a véleményemet a többi viszonylag aktuális Koontz-műről is :) Borítókat az Archívumban kéretik keresni!

Az Ősellenség (Phantoms) film verzióját (Fantomok) láttam előbb, és valami iszonyú volt! A végére szó szerint majdnem elaludtam, úgyhogy a vége kicsit homályos maradt, de így legalább volt némi meglepi a könyvben, ami egyébként igen kellemesre sikerült - bár lehet, hogy lesújtóbb lenne a véleményem, ha nem látom a filmet :)

Az Égi Jel (Lightning) egyértelműen a legjobb a legutóbbi négy Koontz-könyv közül, bár egy kicsit ez is csöpög (a Kulcs...-nak azonban ebben a tekintetben a nyomába sem ér :)) Az időutazás, mint téma, szerintem jó ötlet volt - kicsit untam már az agymosást, meg az állatkísérleteket...


A következő könyv ugyan a maga 2800 Ft körüli árával roppant drága, de szerintem kurva jól néz ki, és ha minden igaz, ennyi pénzért egy egész könyvet kap az, aki megveszi (ld. még valamivel lejjebb a "Fuck Szukits!" kezdetű résznél :)) Még nem volt alkalmam elolvasni, de talán hamarosan... Addig is jöhetne a House Harkonnen és a House Corrino is magyarul! :)

Rebesgetnek továbbá egy Dune 7 című könyvet, amit szintén Brian Herbert írna, felhasználva apja jegyzeteit, meg egy újabb trilógiát, nem beszélve a tavalyi minisorozat folytatásáról. Ide tartozik még, hogy az HBO júliusban mutatja be a minisorozatot, melynek "érdekessége", hogy a könyvek fordítója nem járult hozzá a fordítása felhasználásához, úgyhogy érdekes lesz a magyar szöveg :) Nem tudom, hogy az Intercomnál DVD-n megjelenő feliratos verzió magyar szövege milyen lesz, de gondolom, annak se az HBO-s szinkronhoz, se a könyvek nyelvezetéhez nem lesz köze :)

A Dűne és annak folytatásai - Frank Herbert klasszikussá vált regényciklusa - minden idő legsikeresebb science fiction remekének számít. E prológus - az eredeti mű nagyívű, fordulatos cselekményéhez méltóan - hatalmas szenvedélyek és sorsfordító események sodrásában láttatja szereplőit, s szövi tovább Frank Herbert több, mint harminc éve írt meséjének szálait. A majd négy évtizeddel korábbról induló A Dűne - Az Atreides-ház felsorakoztatja mindazokat a kulcsfigurákat, szövetségeseket, az alapkonfliktusokat okozó osszefonódásokat, sötét csalárdságokat és fényes reményeket, amelyek A Dűne magvát alkották.


A következő alany 998 Ft-os áron vásárolható meg, és a Möbius adta ki nemrég. A Reklámhadjárat (merthogy így hívják) a magyarul kb. 30(!) éve megjelent A Venus-üzlet (The Space Merchants) folytatása, azonban önállóan is élvezhető az ajánló szerint. Hát, remélem, én ugyanis meg nem várom, amíg sikerül felhajtani az előzményt - ha tetszik, visszafelé olvasva is tetszeni fog :) És ha már az a címe, ami, nesztek egy kis reklám :)

Ha megvan valakinek Frederik Pohl: A Venus-üzlet című könyve, és szívesen megválna tőle, jelentkezzen! Keresem továbbá a Hirdetés oldal alján felsorolt könyveket!

Nem folyik vér, de ez mégsem béke. A Földet hirdetési ügynökségek uralják, ők irányítanak mindent, a nagypolitikától egészen a kisemberek mindennapi cselekedeteiig. Csupán a Vénuszon megtelepedett kolónia lakói próbálnak ellenállni a fogyasztói társadalom rohamának.

Tennison Tarb egy ügynökség alkalmazottja, részese ennek az álcázott háborúnak. Vénuszi diplomáciai küldetésének valódi célja: aláásni a bolygó társadalmi és gazdasági rendjét. Azonban egy véletlen folytán ő maga is egy új hirdetési technika áldozatává válik, italfüggőségbe kerül, s miközben menthetetlenül sodródik a teljes fizikai és szellemi széthullás felé, rájön: éppen ő az a bizonyos homokszem, ami a mindkét világot pusztulással fenyegető reklámhadjárat gépezetét föltartóztathatja.


A kötetünkben olvasható kisregények szerzői világszerte olvasók millióival szerettették meg a fantasy világát. Az írók - Stephen King, Raymond E. Feist, Terry Goodking, Ursula K. Le Guin, Orson Scott Card és Tad Williams - most e nagyszabású kiadásban visszatérnek már ismert világaikhoz, hogy tovább gazdagítsák a történetüket, és fényt derítsenek az eddig homályban maradt részletekre. Néhány mese egy-egy korábbi időszakába viszi el az érdeklődőt, míg mások, bár illeszkednek a már kialakított eseménysorhoz, mégis azok fősodrán kívül maradnak.

A hősök egy része talán ismeretlen a magyar közönség előtt, ezzel együtt biztosak vagyunk abban, hogy az írások így is valódi csemegét jelentenek minden fantasyrajongó számára.


És akkor levezetésként álljon itt a feljebb már említett "Fuck Szukits!" című elbeszélő költeményem :) Nyilván nem fogja senki elolvasni, és ha mégis, arra a következtetésre jut majd, hogy nincs igazam és különben is a kurva anyámat, de akkor is jól esett leírni...

A Legendákban eredetileg 11 sztori van, ellenben a magyar verzióban csak 6! Semmi pánik, készül a második kötet a maradék 5 novellával! Ez még rendben is lenne, még ha 2500 Ft kicsit (nagyon!) sok is egy fél könyvért, de a Szukits aljas módon külön könyvként árulja az antológia első és második felét. És nem először teszi ezt!

Vegyük csak a legutóbbi Barkert, a 6 darab (valójában csak 3) Dragonlance Legendákat, az Éjszakai Sikolyokat, vagy az Isten Hozott a Majomházban!című antológiát! A Dragonlance és a Sikolyok esetében teljesen érthetetlen a két kötetes megoldás, hiszen egyben kihozva őket sem lett volna lexikon vastagságú egyik sem, továbbá ha az Európa ki tudta hozni egy kötetben az 1150+ oldalas Gyűrűk Urát, valamint az Animus a meglehetősen vastag A Szív Sötét Folyóit (Dark Rivers of the Heart) és egyéb Koontz köteteket, akkor a Szukits miért nem csökkenti kicsit a betűméretet, növeli kicsit az oldalszámot, és akkor nem fél délután alatt végeznék egy 2500 Ft-os könyvvel, ami ráadásul az eredeti műnek csak a fele, vagy a harmada?! A Majomház esete ismét érdekes: miért kellett "szerkeszteni és válogatni" egy szerkesztett és válogatott antológiát?! Igaz ugyan, hogy az engem érdeklő összes novella benne van a magyar kiadásban, csakúgy, mint ahogy a Legendák első felében is benne van a King, de akkor is!

Ráadásul jól megkavarják az egészet: kihozzák Barker A Tudás Első Könyve második felét A Tudás Második Könyveként, holott Barker valójában írt olyat (az Everville alcíme: The Second Book of the Art), amit gondolom magyarul A Tudás Harmadik könyveként adnak majd ki. Vagy a Legendák: Silverberg azóta szerkesztett egy Legends 2 és Legends 3 antológiát is! Ezeket - ha kiadják egyáltalán - Legendák 3-4, illetve Legendák 5-6 címen keresse majd a Tisztelt Olvasó?! Ez az egész engem a régi lengyel kalózkazettákra emlékeztet: a dupla albumokat ők mindig 3 kazin hozták ki :) Persze azok 150 Ft-ba kerültek, és még így is olcsóbb volt, mint a boltban...

Ha jól tudom, tavaly olyan hírek kezdtek el terjengeni, hogy a Szukits a csőd szélén áll, és lehet, hogy ezért csinálják azt, amit csinálnak, de akkor talán nem kurva költséges keményfedelű könyveket kéne kiadni, hanem szaros paperbackeket vékony papírra nyomva, pofátlanul drágán! :) Vagy hozzák ki két kötetben, ha túl vastagnak találják, használjanak olcsóbb papírt és adják a két kötetet másfélszeres áron, ahogy azt "illik" (ld. Idegen Emlékek, Az, stb.). Nagyon szépek a keményfedelű könyveik, le a kalappal (Szendrei Tibor előtt különösen! Az ő borítói már-már a Boros-Szikszai páros remekeivel vetekszenek, sőt, néha túl is szárnyalják némelyiket, mint például az Atreides-ház esetében), és értem én, hogy nem olcsó ez, de nekem a paperback könyvekkel sincs különösebb bajom, ha nem esnek szét, még mielőtt elérnék velük a pénztárhoz :)

Ja, és utólag kérek elnézést az Európától, amiért szidtam őket a King-könyvek ára miatt! Összehasonlításképpen A Setét Torony IV puhafedelű ugyan és 1800 Ft, de a borító rendben van és 900(!) oldalas, míg pl. a Legendák 310 oldal 2500 Ft-ért, és ráadásul ez csak a könyv első fele! Szóval hajrá, Európa, a Szukits meg ássa el magát!

Na, most végre kidühöngtem magam, bár biztos lesz még folytatás... :)