Hírek

2001. szeptember 4. Három éve...
Szóval már három éve... Nekem nem tűnt ilyen soknak... Sajnos semmi különös nem jött össze ezen alkalomból, csak egy mezei frissítés, amit sikerült pont a szülinapra időzíteni. Igaz ugyan, hogy 2001 egyáltalán nem úgy alakult, ahogy elterveztem (és továbbra sem úgy alakul), de legalább King fronton nem maradtatok le semmiről eddig, csak kicsit később szereztetek tudomást néhány dologról - már ha ez az oldal az egyetlen hírforrásotok Kinggel kapcsolatban. Nem nagyképűségből, inkább szomorúan jegyzem meg, hogy magyarul nem is igazán lehet más... :( Remélhetőleg egyszer elrendeződik minden és vissza tudok állni a heti frissítésre, addig azonban marad a mostani adag, esetleg az archívum :)

Előbb azonban szokás szerint némi offtopic cucc (a keretes szerkezet megtartása érdekében a folytatás a végén olvasható :)): már nem hír, de hátha valaki még nem hallotta: Star Wars: Episode II - Attack of the Clones a film teljes címe. Röhej... Remélem, megváltoztatják valami jobbra - bár inkább jó film legyen szar címmel, mint fordítva. Elvileg 2002. május 17-én mutatják be Amerikában. Itt-ott már kering pár tartalomismertető, meg ilyesmi, de én igyekszem a lehető legkevesebb infót megtudni, hogy maradjon valami meglepi is - ha már a fontosabb momentumok (Anakinből Vader, etc.) előre eldöntettek.

Újabb szomorú hír: meghalt Richard Laymon... :(


[TV műsor] m1 rules! Krisztinek és Vicnek köszönhetően megtudtam ugyanis, hogy szombaton nemcsak a Tortúra, hanem egy dokumentumfilm is adásba fog kerülni Kingről! Utóbbiról még soha nem hallottam, de hátha jó lesz...

Eső után köpönyeg, vagy mi, de a Voxon elég sok King-film ment vasárnap éjszakánként, a szartv2-n ment a Hasznos Holmik, és valamelyik másik német adón is ment pár King.


[Európa Kiadó] Műxik az oldal! Pedig a következő havi kérdés (a heti frissítés visszaállta után) az lett volna, hogy szerintetek mikor készül el. Na mindegy... :) Kingről és a többi szerzőről 1-1 kép van, aztán annyi. Később azért lehetne legalább egy életút és egy bibliográfia, nomeg egy link az SKHQ-ra ;)

További érdekesség, hogy a szukits.hu címet beírva nem hajt el a browser, hogy nincs ilyen, egyszerűen csak üres.

Még érdekesebb azonban, hogy a Librotrade Kft. angol nyelvű könyveket ad ki magyar piacra. Van Brian élete forgatókönyv 3000-ért, Tom Gordon 2500-ért, stb. Akit érdekel, hajrá, de én örülök, ha a magyar kiadásokra fussa...


[Könyvek - Végítélet] Egyébként írtam nekik levélkét (az Európának), érdeklődést mutatva némi King-cucc iránt, és meglepő módon válaszoltak! Azt írták, hogy a Végítélet két kötetben fog megjelenni valamikor a IV. negyedévben! Szóval ideális karácsonyi ajándék lesz :) A hülye fejemmel elfelejtettem megkérdezni, mennyibe fog kerülni, de talán jobb is így :) Szerintem "egyben két kötetes" lesz, szóval úgy, mint az Az, vagy Koontz-tól az Idegen Emlékek, az ára meg gondolom 3000 körül.
[Könyvek - The Dark Tower V] King elkezdte írni az ötödik kötetet!!! A hivatalos site-on megjelent rövidke levelében azt írja, hogy talán egyszerre megírja az egészet (mármint a 6-7. kötetet is), de 2003 előtt semmiképpen nem lesz kiadva az 5. rész. Viszont felkerült a site-ra (és persze ide is :)) a könyv 28 oldalas bevezetője, ami INGYEN letölthető! Ez később akkor lesz érdekes, ha King némileg átírja a kiadás előtt :)
[Könyvek - Black House] Megnyílt a hivatalos site, tele van infóval, de nem nagyon néztem szét, mert nem akarom lelőni a poénokat.

Ide tartozik, hogy lesz e-book verziója a könyvnek, amiben olyan jegyzetek lesznek a szerkesztőtől és természetesen a két írótól, amik a mezei kiadásban nem lesznek bennne. Hátha valaki jól feltöri és/vagy ingyen letölthetővé teszi ezt is ;)


[Könyvek - From a Buick 8] Elvileg jövő márciusban jelenik meg Amerikában. Íme a kvázi-borító:

From a Buick 8


[Könyvek - On Writing] A könyv nyert egy Locus-díjat a legjobb non-ficton kategóriában.
[Filmek - Paranoid] Július 8-án volt az ingyenes premier. Talán lesz letölthető verzió valamikor.
[Filmek - Hearts in Atlantis] Egy ideje megnyílt a hivatalos site, ahonnan már át is pakoltam a képeket és a trailert ide :) Utóbbiból a legkisebbet, ami még így is 7 mega! A poszter alant terül el:

Hearts in Atlantis poszter

Ide kapcsolódik még egy részlet a nemtommikori scifi.hu hírlevélből:

Film: Anthony Hopkins, a földönkivüli
(4Filmmakers.com ) ANTHONY HOPKINS olyan földönkivülit alakít majd,
akinek különleges képességei vannak. A LOW MEN UN YELLOW COATS c.
STEPHEN KING novella filmes adaptációjában. A filmben egy éles eszű
kisfiú, BOBBY GARFIELD felfedezi, hogy a szomszédjukban lakik a gonosz,
és hogy TED, a rejtélyes férfi, akit Hopkins alakít, másik bolygóról
érkezett és mágikus hatalma van. A rendező azonban nem szorul speciális
effektek bedobására, hogy Hopkins-t segítse. SCOTT HICKS így
nyilatkozott: Úgy döntöttünk, hogy a történet nem kell, hogy annyira
elrugaszkodjon a valóságtól. Miután Hopkins elvállata a szerepet,
mondtam a többieknek: "Nézzétek, nem kellenek a speciális effektek,
Hopkins önmagában véve különleges."

[Filmek - Firestarter: Rekindled] Amint látjátok, átkeresztelték a filmet. A felvételek készen vannak, most zajlanak az utómunkálatok, egy kép azonban már van a filmből. Ez csak spekuláció, de a Dune minisorozat (ami egyébként egy kalap szar, ld. lejjebb!) a Scifi Channel megbízásából/pénzéből/akármi készült, csakúgy, mint ez, tehát talán eljut egyszer az HBO-ra, ha máshol nem is nyomják le...
[Filmek - Kingdom] Újabb Kinges tévésorozat! A kétórás bevezetőt ő írja (talán az azt követő 13 egyórás epizódot is), és a sorozat executive producere is ő. Az ABC a 2002-2003-as szezonban fogja műsorra tűzni. A sorozat egyébkánt egy temetőre épült kórházról szól, és egy dán minisorozat remake-je, amit Lars Van Trier agyalt ki, és amit a kritikusok a Vészhelyzet és a Twin Peaks kereszteződésének tituláltak.
[Filmek - Apróságok] A The Dead Zone pilot (bevezető epizód) főműsoridőben kerül bemutatásra, úgyhogy aki Amerikában él, annak minden este nyolckor irány a tévé, hátha... :)

A Dracula 2000 videokazin van egy Rose Red előzetes. Gondolom, ha/amikor kijön a magyar változat, ez jól lemarad...

Egyre biztosabb, hogy lesz Bag of Bones film, amit az MGM fog terjeszteni, a producer pedig Bruce Willis lesz.

Némi DVD-infó külföldről: megjelent a Maximális Túlhajtás (előzetes, és kész), a Creepshow 2 (előzetes, képek, cikk a borítón), valamint A Kukorica Gyermekei (passz, de gondolom, maximum egy előzetes).


[Rajongók Kingről] Ezúttal Honey küldte el véleményét.
[Újságcikkek] Kánai András saját cikkét küldte el a Hetek című lapból, én peidg találtam egy cikket a Metróban. Utóbbinál nem igazán értem, hogy mit kell scannelni egy e-bookon, de biztos én vagyok a hülye...
[Utalások] Múltkor láttam valami szenny klipet a tévében (az lenne furcsa, ha valami jót láttam volna...). Azt hiszem, Mauro Picotto, vagy mi a neve az előadónak, és valami iszonyú szar, amit csinál, de a klipben felfedezni véltem egy Kinges utalást. Szintén nemrég sikerült egy utalást elcsípni a Jóbarátokban, valamint az egyik legjobb számítógépes játékban, a Jagged Alliance 2-ben (erről bővebben lejjebb). Ja, és Pajor Laci is küldött egyet: ő szabadidejében Kornt hallgat. Laci, csak sajnálni tudlak, de örök hála! ;)
[Linkek] A fentebb említett két hivatalos site-on kívül bekerült a Virtuális Pokol, ahol mindenféle érdekes dolog van, köztük számos novella és regény - Kingtől is. Érdemes benézni! Ja, a H.Q. is be van linkelve - köszi, Philip! :)
[Könyvajánló] Koontz-rajongók figyelem! 2 + 2 fél új cucc vár rátok a legközelebbi könyvesboltban!

No. 1.: Megjelent a Látomás (Vision) (kiadja az Animus) és mindössze 1090 forintba kerül. Már megvettem, de nincs scanner a környéken, így a Libritől jól lenyúltam a borítót és a tartalmat. Hehe, legalább gépelnem sem kell :)

Látomás

Mary Bergen "látó". Gyilkosságokat képes megérezni és meglátni még azelőtt, hogy azok megtörténnének. Egy ideig különleges képességével a rendőrséget segíti.

Bár nem hagyják érintetlenül a látott történések, aránylag könnyen túlteszi magát rajtul. Ám egy napon valami olyat lát, ami kitörölhetetlen nyomot hagy benne. Ettől fogva sorra olyan látomások törnek rá, melyben a gyilkosságok elkövetőjét nem tudja azonosítani. És ez még nem minden.

Üvegdíszek kelnek életre és támadnak rá. Sirályok járják kamikáze táncukat a feje felett, férje önvédelmi pisztolya a levegőbe emelkedik, és egyenesen őt veszi célba. S mintha ezek a parajelenségek mind-mind azt akarnák megakadályozni, hogy szembesüljön a rejtőzködő gyilkossal.


No. 2.: Erre véletlenül találtam rá, mikor lenyúlni készültem a fenti borítót. Szukits-termék, tehát elég drága (1490 Ft), viszont kivételesen benne van mind a 19 mű. Ja, Csapdában (Stalkers - 19 Original Tales by the Masters of Terror) a címe, és a címadó sztori mellett (ami - csak nem? - újabb állatkísérletszerű valami és Trapped az eredeti címe) van benne jónéhány egyéb mű is, mégpedig az alábbi íróktól (a borító azért kisebb, mert bugzott valami a Librinél):

John Coyne - A szökés (Flight)
F. Paul Wilson - Az élet egy napja (A Day in the Life)
Robert R. McCammon - A gyíkember (Lizardman)
Joe R. Lansdale és Dan Lowry - Pilóták (Pilots)
Ed Gorman - Nyomkereső (Stalker)
Rick Hautala - A munkát be kell fejezni (Getting the Job Done)
Al Sarrantonio - Káin gyermekei (Children of Cain)
Max Allan Collins - Elvi kérdés (A Matter of Principle)
Rex Miller - December kisasszony (Miss December)
John Maclay - Az elbocsátás (A Matter of Firing)
Charles de Lint - A szent tűz (The Sacred Fire)
Edward D. Hoch - A lélekvadász (The Stalker of Souls)
Barry N. Malzberg - Darwini tények (Darwinian Facts)
Richard Laymon - A vadászat (The Hunt)
James Kisner - Tucker anyó (Mother Tucker)
J.N. Williamson - Jezabel (Jezebel)
Michael Seidman - Mit mondott Chelsea (What chelsea Said)
Trish Janeshutz - Riverenos (Riverenos)

Csapdában

Sötét, viharos, téli éjszaka, valahol Amerikában... Egy fiatal özvegyasszony kisfiával hazafelé tart a kórházból. Az országúton, éppen annál a kanyarnál, ahol férje évekkel korábban halálos balesetet szenvedett, kishíján karambolozik egy eszelősen száguldó kocsival. Valamivel távolabb katonakülsejű emberek állítják meg. Átvizsgálják az autóját, de nem árulják el, hogy mit keresnek.

Hazaérve a család megnyugodva zárkózik be a meleg házba, nem törődve kutyájukkal, pedig az érez valamit... Valami szokatlan, idegen dolgot.

Az ember időnként istent játszik, átalakítja környezetét és a tudományra hivatkozva, új fajokat teremt a már létezőkből. Hogy ez milyen következményekkel járhat, azt a fiatal nőnek a saját bőrén kell megtapasztalnia, amikor szembekerül a közeli kísérleti telepről megszökött félelmetes lényekkel.

Koontz ismét bebizonyította az örök igazságot: a valóság sokszor félelmetesebb és kegyetlenebb dolgokat produkál, mint a legmerészebb képzelet.


No. 3.: Kijött újra A Szív Sötét Folyói az Animustól. Az ára 1490 Ft!!! Mondjuk amíg csak az újranyomások kerülnek ennyibe, az új könyvek nem, addig nem különösebben érdekel :)


No. 4.: Szintén újrakiadás A Túlélő, asszem 1490 Ft körül van ez is, bár ez Szukits kiadvány, és megegyezik a design a Csapdábannal. Nekem speciel az első kiadás borítója jobban bejön, de így legalább három Szukits-féle Koontz-ból kettő egységes ;)


No. 5.: Ez a bonus: a kövezkező magyarul megjelenő Koontz-regény a Futó Pillanat lesz az Animustól, ami szerintem a From the Corner of His Eye. Erről annyit érdemes tudni, hogy ez a legfrissebb műve.


[OTC - Off-Topic Corner] Vagy valami ilyesmi :) Kezdjük a változatosság kedvéért némi Dűnével!

#1: Két újabb számítógépes játék is készül a könyvekből. Az egyik mezei egyszerűséggel a Frank Herbert's Dune címet kapta, és egy 3rd person nézetű játék lesz (és mint ilyen, nálam eleve el van ásva), a másik pedig egy kizárólag multiplayer módban játszható stuff, amiről semmi jót nem hallottam, és mivel nem lehet egyedül nyomatni, még a FH's Dune-nél is mélyebbre ásta el magát :)

#2:A The Butlerian Jihad című könyv 2002-ben jelenik meg az USA-ban. Ez egy újabb trilógia (pre-prequel, vagy mi :)) első része, amit a The Machine Crusade és a The Battle of Corrin követnek majd. Természetesen ezeket is a Herbert-Anderson páros írja.

#3: Időközben lement az HBO-n a Dune mini, és valami iszonyú pocsék! A szinkron sokat rontott rajta (a magyar hangok, az idétlen kiejtés, néhol a fordítás, stb.), feliratosan talán jobban bejött volna, bár akkor is inkább divatbemutató lett volna vetített háttér előtt, szar színészekkel, mint egy jó kis scifi. Hirtelen semmi jó nem jut eszembe róla... Persze nem kell ám komolyan venni, amit írtam, ez csak magánvélemény egy olyan valakitől, aki abszolút semmit nem ért a filmekhez, és nem is néz belőlük sokat :)

#4: Sajna továbbra sincs hír a Harkonnen-házról. Valaki nem dolgozik véletlenüla Szukitsnál? :)


Most pedig ismét némi kesergés, ezúttal azonban nem könyvekről.

A Sir-Tech-nek pénzügyi nehézségei vannak, így nem túl valószínű, hogy egyhamar lesz Jagged Alliance 3 :((((( A Wizardry sorozat - RPG lévén - nem különösebben hat meg, de akit érint, az már biztos értesült róla, hogy ha nem találnak pénzt, nem lesz kilencedik rész. A nyolcadik még idén kijön, és ennyi... Persze hasonló dolog történt pár éve a Jagged Alliance 2-vel, majd tavaly JA2: Unfinished Business-szel, és végül helyreállt a dolog, de szerintem most nem fog.

Szomorú, hogy idióta, igénytelen, minden eredetiséget nélkülöző és egyszerűen szar játékokkal tele a padlás, minőségi, eredeti ötleteket felvonultató és hosszú ideig szórakozást nyújtó cucc pedig alig. Persze egy idétlen lövöldözős vacak is leköthet hosszú időre, de az szerintem inkább sokszor pár perc, mint heteken át és éjjel-nappal tartó szórakozás. Nem hiszem el, hogy annyira igénytelen a világ, hogy csak ilyen szarokat érdemes kiadni! Persze a cégeknek a mennyiség a fontos, az a kutyát nem érdekli, hogy párezer ember jól szórakozik hetekig - nekik milliós eladások kellenek!

Nemrég a Looking Glass (System Shock, Flight Unlimited, Thief), pár hete pedig a Dynamix (Aces sorozat, stb.) húzta le a rolót, most pedig talán a Sir-Tech-en a sor. Azon a cégen, akik már 20 éve is játékokat készítettek, és nem is akármilyeneket! Talán nem túl sokat, de ha csak a Wizardry és Jagged Alliance sorozatokat emelem ki, máris elmondtam mindent. Hiába, én már az idei első frissítésnél megmondtam, hogy szép kis évünk lesz, pedig akkor még a negyedét sem tudtam! :(

És még valami! A magyarországi terjesztő meg rohadjon meg! Az egy dolog, hogy fél évvel(!) az amerikai megjelenés után jut el ide az Unfinished Business - elvégre egy ideig nem is volt magyarországi terjesztő -, de hogy ennyivel a megjelenés után van pofájuk egy küldetéslemezt teljes áru szoftverként árulni - mondván, nem kell hozzá az alapjáték -, az minden határon túlmegy! Könyörgöm, Amerikában $20-ba került megjelenéskor! Tudom, hogy nem érdemes átszámolgatni, de az akkor is 6000 forint! Egye szar, árulják 7000-ért - mint ahogy az Electronic Arts teszi a Sims add-onokkal - de ne 10-ért!!! Pár hónappal később, azaz nemrég lement 8000-re az ára, ami még mindig iszonyú sok egy küldetéslemezért, ráadásul kiszúrják a Tisztelt Vásárló szemét egy kibaszott DVD tokkal!!! Arról nem is beszélve, hogy a kézikönyv magyar nyelvű (ez mondjuk relatív, én jobban szerettem volna angolul olvasni, de érthető és dícséretes, hogy az angolul kevésbé tudókra is gondoltak - bár a fordítás néhol elég érdekes), és tele van helyesírási hibákkal és elírásokkal!!! Eszméletlen... :(


Nos, ennyi lett volna. Találkozunk legközelebb! Hogy jövő héten, vagy csak a következő szülinapon, az majd elválik...