Hírek

2002. augusztus 3. Nem éppen uborkaszezon...
Ismét itt! Először is a legfontosabb: megváltozott az e-mail címem, úgyhogy kéretik a dohi@chello.hu-t használni mostantól!

Ahhoz képest, hogy nyár van (és mellesleg rohadt meleg! :(), ubiszezon, meg az utsó frissítés alig több, mint egy hónapja volt, egész szép adag jött össze.

Egyébként ajánlom mindenkinek az Indexes King fórumot, különösen addig, amíg itt nem rendeződnek a dolgok. Ha megjelenik valami újdonság, valaki biztos megírja ott, így nem csak hetekkel-hónapokkal később értesültök a dologról.

Írtam Európáéknak, hogy (nem ér röhögni!) mi lenne, ha a H.Q.-t belinkelnék a site-jukon, meg akár a könyvekben is megemlíthetnék valahol, nyilván a hivatalos site-tal, és a saját honlapukkal együtt. Legalább a fenébe elküldhettek volna, de eddig semmi válasz :(

Ja, bone tudatta velem, hogy igenis van puhafedelű Episode II könyv. Mellesleg Amerikában novemberben jelenik meg a film DVD-n és a VHS-en, és érdekes módon pár kivágott jelenet az utóbbin is helyet kap. Hátha idén eljut ide is...


[Könyvek] Csak így ömlesztve (köszi mindenkinek!):

Bekerült a könyvekhez a Creepshow, a Blood & Smoke, a Six Stories és a Secret Windows - csak a teljesség kedvéért, mivel ezek egyike sem valószínű, hogy megjelenne magyarul :( Storm of the Century nincs, mert az csak egy forgatókönyv...

Borítók: Meglett minden hiányzó darab, meg két másik is, plusz infók az Égtájakról, hála Tásnak.

Tartalomjegyzék: Butaságnak hangzik (lehet, hogy tényleg az), de feltettem a regények tartalomjegyzékét is - csak magyarul. Nyilván az olyanokat mellőztem, ahol csak "1. fejezet, 2. fejezet..." volt. Valószínüleg a kutyát nem fogja érdekelni, de legalább nem unatkoztam (nem, mintha nem lenne mit csinálni).

Díjak és jelölések: Tonnányi!

Idézetek: Zsanna küldött egyet a Végítéletből, Balázs pedig szintén a Végítéletből, valamint a Tóparti Kísértetekből, A Rémkoppantókból, és a Tűzgyújtóból. Majd' elfelejtettem, Vic is küldött párat, ezúttal a Doloresből.

Kapcsolatok: Zsanna és James küldtek párat: Végítélet-Setét Torony, Az-Hasznos Holmik, Az-Végítélet, Nem Jön...-Az.

Vélemények: Balázs a Végítéletet méltatta, James pedig a következőket: Hasznos Holmik, A Rémkoppantók, Az, A Holtsáv, Halálos Árnyék, Sorvadj El!, Végítélet és Nem Jön....

Ismertetők: Vic a Dolorest és az Álomcsapdát vesézte ki, bone pedig... Olvass tovább, és megtudod! :)


[Könyvek - Csontkollekció] Ez lett a végleges címe (nekem nem igazán tetszik), augusztus végén jön, 1800 Ft lesz és minden megvan, kivéve a borítót (még nem volt fent a site-on), meg a tartalomjegyzéket (ez nem is lesz, gondolom).
[Könyvek - Álomcsapda] Októberben már itt is van!
[Könyvek - Everything's Eventual] Ezt az Európa Kiadó fórumán találtam:

"Stephen King Everything's Eventual című, az USA-ban márciusban megjelent kötetét már megkapta a kiadó, és kiadtuk fordításra. Minden bizonnyal 2003. II. félévében már magyarul is meg fog jelenni."

Klassz lenne, de nem hiszem, hogy 3 új könyvet is kihoznának jövőre (Buickot és Black House-t is ígértek). Meglátjuk...


[Könyvek - Stephen King Elveszett Művei] A semmiből került ide, 2000 Ft-ba kerül, keményfedelű, 510 oldalas, és valami iszonyú a szar fordítás! :( A könyvesboltban az eladó srác is "elég érdekesnek" találta a könyvet, én meg csak nyugtázni tudtam az észrevételeit :) Mondtam neki, hogy pont azért jártam a nyakára (voltam vagy háromszor 1 héten belül), hogy akkor is hozzon legalább nekem egyet, ha mindenféle rosszat hall a könyvről (én ugyanis hallottam eleget az Indexes fórumon). Végülis hozott belőle - 2 példányt :) Köszi Vic és bone kartársaknak a hírt!

Ha nem hiszed, mekkora szenny a magyar kiadás, nézz be az Indexes King fórumra, vagy olvasd el bone ismertetőjét a könyvről. Én pedig külön gratulálnék a tartalomjegyzékhez! Van egy a végén, valószínüleg a kéziratból, és az elején, de az is hibás: legalább egy helyen nem stimmel az ott leírt oldalszám a valódival, és - ha jól rémlik - tizenvalahány(!) esetben más a fejezet címe a tartalomjegyzékben, mint később a könyvben! Eszméletlen!

Stephen King Elveszett Művei

Stephen King közel 25 éve már hatalmas sikereket ért el a könyvek, filmek világában. King annyira sikeres író, hogy rajongói már alig várják legújabb könyvét. Így született meg "Stephen King elveszett művei", amely segítséget nyújt a ritkaságok felleléséhez.

Ezek az írások, novellák, esszék, melyeket bemutatunk, egy része olyan ritka, hogy sok King-szakértő még csak nem is hallott róla. Ez a könyv annak érdekében született, hogy olyan King írások felé terelje a kedves olvasók figyelmét, melyek esetleg tetszenének, de eddig még nem találkoztak velük. A Stephen King elveszett művei kritikát és tartalmi kivonatot ad a ritka King-írásokhoz. Bár egy esetben a valóságos Stephen King-esszé (az Aszondom - 46. fejezet) is szerepel, teljes hosszában. Áttekintést adunk a kiadatlan kéziratokról, történetrészletekről, átmeneti regényváltozatokról.


[Filmek] Ismét ömlesztve:

James véleménye az Azról.

A Vox-on lement pár King-film - magyar fronton semmi hasonló nem várható, hacsak nem ez:

Rose Red (A Rózsa Vére) és Hasznos Holmik DVD! Előbbi szeptember 3-án jön, 2 DVD-n (feliratos, plusz werkfilm és galéria), és év vége felé a német RTL is lenyomja majd (ja, és jelölték Emmy-re is!), utóbbi pedig augusztus 27-én jelenik meg (szinkronos, plusz werkfilm). Köszi Petinek és Vic-nek!

A Rózsa Vére DVD Hasznos Holmik DVD

Három ún. "dollar baby" is készülget (King jelképes 1 dolcsiért eladja egyikk sztorijának megfilmesítési jogait az illetőnek, aki a készült filmet bemutathatja fesztiválokon, ilyesmi):
Here There Be Tygers (sztori a Csontkollekcióból, James Cochrane rendezi), I Know What You Need (Éjszakai Műszak, Shawn S. Lealos csinálja, szeptemberre várható, és már vannak is belőle képek), Night Surf (Éjszakai Műszak, Peter Sullivan csinálja, ebből is vannak képek).


[Filmek - The Dead Zone sorozat] Feltettem az időközben lement epizódok forgatókönyveit, meg pár újabb képet. Szeptembertől Angliában is megy majd a sorozat, és valószínüleg lesz második season, újabb 13 epizóddal.
[Filmek - Dreamcatcher] Feltettem a trailert (5.7 mb), pár újabb képet, és íme a poszter:

Dreamcatcher poszter


[Rajongók Kingről] James és Nica véleménye. Köszi!
[Újságcikkek] Újabb cikk, ezúttal a júliusi CHIP-ből.
[Utalások] Kicsit átalakítottam az oldalakat, mert szar volt frissíteni. Most - ha lehet - még kevésbé dizájnos, de legalább betűrendben vannak a cuccok ;) A zenékhez bekerültek a dalszövegek is, hogy tudjátok, miről is van szó, kaptam továbbá 2 utalást játékokból, egyet egy rajzfilmből (köszi, James!), egyet pedig egy TV műsorból (köszi, Nica!).
[Hirdetések] Fontos! Ha hirdetsz valamit, és a dolog elveszti aktualitását (részben, vagy teljesen), kérlek, jelezd, hogy módosíthassam az infókat az oldalon! Köszi! Egyébként mostanra nem jutott új hirdetés, csak az én listám változott (meglett pár könyv és novella, de újabbak kerültek a helyükre).
[Linkek] Tamás ajánlotta a The Dark Tower Compendiumot, én meg találtam egy Gileadot.

Könyvajánló

Ezúttal semmilyen magyar vonatkozású infóm nincs, csak annyi, hogy augusztusban jön a Hyperion Bukása!!! Sajna ez is két kötetben, 2x1700 Ft-ért, de elvileg mindkét kötetnek ki kell jönnie augusztusban. Klassz lenne...

Dűne

A második prequel trilogy (Legends of Dune) első kötete, a The Butlerian Jihad szeptember 17-én jelenik meg.

The Butlerian Jihad (US) The Butlerian Jihad (UK)

Az eredeti Dűne-könyvekben Frank Herbert 40,000 évet felölelő történelmet vetett papírra. Könyveiben többször is említést tett egy óriási, generációkat felölelő szent háborúról, melyben az emberek győzelmet arattak a "gondolkodó gépek" fölött. A Dűne Legendái-trilógiában Brian Herbert és Kevin J. Anderson azokat a szereplőket és világokat mutatja be, melyekről az eredeti művek olvasóinak csak sejtései lehetnek. Kiderül, hogy Serena Butler hogy robbantotta ki a háborút, megtudjuk, hogy lett az Atreides-ház örök ellensége Harkonnen-háznak, és átéljük a corrini csatát, amely a galaktikus birodalom kialakulásához vezetett, és tartott egészen IV. Shaddam uralkodásáig. A szerzők fényt derítenek a Bene Gesserit alapítására, olvasunk majd a Suk doktorokról, a Mentátok Rendjéről, a különös változásokon átesett Navigátorokról és az Űrligáról. Végül megismerhetjük a zenszuni zarándokok történetet, akik a sivatagba menekülnek, hogy kikiáltsák magukat Dűne Szabad Embereinek.

A Titánok Idejében kezdődött, amikor ambiciózus férfiak és nők nagy kapacitású számítógépeket használtak, hogy a Régi Birodalom, köztük a Föld fölött megszilárdítsák uralmukat. A zsarnokok agyuk tartalmát mozgatható mechanikus testekbe tették, létrehozva ezzel egy új fajt, a cymekeket, akik valójában halhatatlan ember-gép hibridek. Aztán a cymekek földi számítógépei - az Omniusok - átvették a hatalmat uraiktól. Ezzel megkezdődött a gondolkodó gépek ezeréves, brutális uralkodása.

Az emberi faj továbbra is ragaszkodik az élethez. Néhányan - például Serena Butler, a Salusa Secundus nevű szabad bolygó lakója, valamint jegyese, a harcos Xavier Harkonnen - arról álmodoznak, hogy legyőzhetik a gépeket és felszabadíthatják az embereket rabszolgaságukból. Mások viszont - Vorian Atreides például, aki egy Agamemnon nevű cymek fia - büszkék arra, hogy a gépeket szolgálhatják.

De világukat katasztrófa fenyegeti. Omnius, miután megelégelte az emberek vég nélküli engedetlenségét és a cymekek szervezkedését a hatalmuk visszaszerzésére, úgy dönt, hogy nincs szüksége rájuk. Csak a gondolkodó gépek megsemmisítése mentheti meg az emberi fajt a kihalástól.

Clive Barker

A négy részesre tervezett Abarat-sorozat első kötete, a First Book of Hours október 1-én jelenik meg, a Disney pedig már rá is harapott. Barker most írja a második kötetet.

Abarat

A chickentown-i Candy Quackenbush olyan kalandra készül, ami örökre megváltoztatja unalmas életét. A sors egy elfeledett világba taszítja; kalandjai egy minnesotai mezőn kezdődnek, később Izabella tengerén folytatódnak, végül pedig megérkezik Abarat 25 szigetből álló világába - egy olyan világba, amilyet soha nem látott.... vagy mégis? Candy varázslattal, rejtélyekkel és fantasztikus lényekkel - barátokkal és ellenségekkel - találkozva próbálja kideríteni, miért kellett idejönnie, és miért próbálja a gonosz Lord Carrion elkapni őt.

William Gibson

A Patter Recognition című új könyv most körül jelenik meg, borító még nincs. Találtam egy tartalomismertetőt, de a fordítására inkább nem vállalkoztam... Legyen elég annyi, hogy a könyv egy csajról szól, aki egy reklámügynökségnél dolgozik, és valami 'Kubrick'-ot keres (nem tudom, van-e köze a megboldogult rendezőhöz). Közben kapcsolatba kerül egy hackerrel, egy reklámszakemberrel, egy matematikussal, 'A Sárkány Szemével' (eh...), később pedig magával 'Kubrick'-kal. Valami ilyesmi...

Jonathan Kellerman

Nem hiszem, hogy túl sokan ismernék a fickót. Legtöbb regényének főszereplője egy pszichológus, Alex Delaware, és barátja, Milo, a detektív. Nem olvasok "orvos-krimiket" (Robin Cook és társai), de ezek bejöttek. A Magyar Könyvklub sajnos csak 4 könyvét adta ki, és már évek óta semmi hír újabb könyvekről :( Nem így Amerikában! Igaz, hogy a hivatalos site-ján semmi változás évek óta, de azért írogat rendesen!

Blood and Flesh: Tavaly novemberben jelent meg.

Flesh and Blood

Alex Delaware jó ideje nem praktizált, de mikor egy volt betegének anyja kéri a segítségét, nem akarja elutasítani. Amíg élt, a pszichológus nem tudott segíteni Lauren Teague-nek, de nem hagyhatja annyiban az ügyet, mikor egy Los Angeles-i szeméttelepen megtalálják a lány (aki egyébként gyönyörű tinédzserből drága call girl lett) golyó-lyuggatta testét. A lány egyébként kitűnő tanuló volt; Milo, Alex detektív barátja kételkedése ellenére úgy tűnik, van némi összefüggés Lauren halála és egy másik gyönyörű, UCLA-beli diák egy évvel ezelőtti eltűnése között.

Jonathan Kellerman bevezet minket Lauren bonyolult életébe, az egyetemtől egészen egy malibui birtokig, melynek tulajdonosa egy jól ismert soft pornó-kiadó (aki mutat némi hasonlóságot azzal a fickóval, aki egy kis, fehér nyuszit tett híressé).


The Murder Book: októberben jön, főszerepben ismét Alex Delaware, de semmi egyebet nem tudok róla.

The Murder Book

Dean Koontz

Decemberben megjelenő könyvének címe By the Light of the Moon, de semmi infóm nincs róla.

By the Light of the Moon

Kim Stanley Robinson

Lassan jön ugye a Zöld Mars nálunk, Amerikában pedig kijött a The Years of Rice and Salt című könyv, aminek itt a borítója, de tartalomismertetőt nem találtam :(

The Years of Rice and Salt

Dan Simmons

Ő kimaradt a múltkor, mert elfelejtettem infókat keríteni a frissebb könyveiről, sorry! Az alábbiakon kívül lesz még Ilium (2003), Olympos (2004), és esetleg film a Hyperionból! Klassz lenne, bár állítólag Leo DiCaprio akarja alakítani Raul Endymiont, ami elég gáz lenne...

A Winter's Haunting

A Winter's Haunting

Dale Stewart élete már nem olyan, mint rég. Megbecsült egyetemi professzor és sikeres író volt, aki szabotálta saját karrierjét, és megszállott szerelmi viszonyra alapozott házassága is csúnya véget ért. Mivel helyzete egyre csak romlik, Dale úgy dönt, hogy visszatér gyerekkori otthonába, Illinois-ba. Reméli, hogy ki tudja űzni a démonokat, melyek gyerekkorától kísértik álmaiban. Halloween utolsó óráiban éri el a haldokló kisváros, Elm Haven peremét. Fiatalon elhunyt gyerekkori barátja, Duane McBride elhagyatott farmjára költözik, remélve, hogy itt nyugalmat talál, és a kemény telet is átvészeli. De Dale nincs egyedül. Röviddel érkezése után rejtélyes üzenetek jelennek meg a számítógépén, miközben legújabb regényén dolgozik. Kóborló fekete kutyákat lát, és feltűnik egy régi ellenség is, aki kész ugyanúgy gyötörni Dale-t, ahogy azt gyerekkorában tette.


Worlds Enough & Time: Az 1993-as Lovedeath novelláskötet után újabb gyűjtemény, ezúttal 5 kisregény, ebből 1 Hyperion-related (yessss!), év elején jelent meg.

Worlds Enough & Time

Looking for Kelly Dahl: két elveszett lélek - egy alkoholista ex-tanár és egykori tanítványa - vadászik egymásra Coloradóban.

Orphans of the Helix (ez a Hyperion-történet): egy csapat csillagközi zarándok váratlan kerülőt kényszerül tenni, és két földönkívüli kultúra összetűzésébe csöppen.

The Ninth of Av: 3001-ben járunk, a mérhetetlenül megváltozott világon pedig egy ősi, sötét erő uralkodik. Itbah al-Yahud.

On K2 with Kanakaredes: három veterán hegymászóról és az Aldebaranról idelátogató űrlényről szól a történet, akik megpróbálják meghódítani a halálos hegycsúcsot - ennek azonban beláthatatlan következményei lesznek az egész bolygóra nézve.

The End of Gravity: az űrutazásról szól.


Hardcase: Íme az első Joe Kurtz-regény!

Hardcase

Joe Kurtz túl sokszor tévedett, így amikor megöli a drogárust, aki végzett a barátnőjével, a volt magándetektívet 11 évre leültetik Atticában. Ott találkozik "Little Skag" Farinóval, aki történetesen a New York állambeli Buffalo maffiafőnökének a fia. Kurtz - mivel megvédte a srácot - találkozhat Little Skag apjával, amikor kiszabadul.

A Don, Byron Farino, félig-meddig visszavonult, de továbbra is ragaszkodik folyamatosan csökkenő befolyására a New York-i szervezett bűnözésben. Felfogadja Kurtz-ot, hogy segítsen felkutatni a Család eltűnt könyvelőjét, aki túl sokat belső titkot tud ahhoz, hogy szabadon mászkáljon. De valaki nem akarja, hogy megkerüljön a könyvelő. A cselekmény bonyolódik, a hullák száma nő, Kurtz pedig nem tudja, kiben bízhat. Úgy tűnik, mindenki keres valamit: a főnök lánya, egy Dane nevű bérgyilkos, a késsel kiválóan bánó albinó gyilkos, és a törpe, aki tetőtől talpig fel van fegyverezve és szomjazik a bosszúra.


Hard Freeze: Ez a második Kurtz-könyv, valamikor augusztusban jelenik meg. Simmons később ír majd további két könyvet a fickóról (a harmadikról viccesen megjegyezte, hogy fogalma sincs, mi lesz a címe, de a 'hard' szót mindenképpen mellőzni fogja belőle).

Hard Freeze

"Little Skag" Farino a New York-beli Buffalo helyi bűnszövetkezetének utolsó donja, és holtan szeretné látni Joe Kurtz-ot. Ezzel nincs egyedül: miután hét évet töltött Szicíliában, Little Skag gyönyörű testvére, Angelina Farino Ferrera visszatér, hogy ő is kivegye a részét Kurtz üldözéséből.

Eközben Kurtz kideríti, hogy a 11 év, amit partnere, Samantha gyilkosainak meggyilkolásáért kapott, semmit nem ért, ugyanis a fickó, aki valóban felelős a lány haláláért, még mindig él, és a pápánál is jobb védelemmel bír. És ha ez nem lenne elég, feltűnik egy Frears nevű fickó, aki arra kéri Kurtz-ot, hogy találja meg a lánya gyilkosát.