Hírek

Bepillantás a pokol kapuján - Derry történelme

Volt egyszer egy nyereményjáték...

2003. december 24. Ezt a csíkot úgyse olvassa senki...
Hogy egy kis nyarat csempésszek a télbe és idézzem egyik kedves hölgyismerősömet: Aloha!
És most nóta!

"Siiiiiiilent night, hooooo..."

Hmm, ez nem túl nyerő, lássunk valami mást...

"So this is Xmas
And what have you done
Another year over
And a new one just begun
And so this is Xmas
I hope you have fun
The near and the dear one
The old and the young 

A very Merry Xmas
And a happy New Year
Let's hope it's a good one
Without any fear" 

Mindjárt más! Imádom ezt a nótat, különösen a Melissa Ethridge-féle feldolgozást. George Michael meg bekaphatja a Last Christmas-szel együtt!

Alig hiszem el, hogy már megint itt a Karácsony. Nem mintha hiányzott volna... Azon pedig már meg sem lepődök, hogy a Jézuska könyvesbolt helyett hanglemezboltba tévedt, így kajtathatok én a tonnányi finom olvasnivaló után, ráadásul ilyen idióta időpontra sikeredett az ünnep is, úgyhogy felborult sokáig tervezgetett olvasási ütemtervem.

Viszont ha Karácsony, akkor SKHQ frissítés, már-már hagyományszerűen (ha van ilyen szó - mindegy, mostmár van...). Ha nagy lenne az arcom, azt is mondhatnám, SKHQ frissítés nélkül nincs is Karácsony :) Persze csalok, mivel most is 2-3x akkora a Könyvajánló, mint a Kinggel foglalkozó rész, dehát ez van. Mellesleg a vadi új Szavazás is ezt a témát boncolgatja, ugyanis kíváncsi vagyok a véleményetekre (aztán úgyse veszem figyelembe, hehe).

És ha már szavazás, íme az előző kérdésre adott válaszok kiértékelése. Aki akar, számolgathat százalékokat, én ettől eltekintek...

Ez az első alkalom - 97
2002 óta - 33
2003 óta - 33
1998 óta - 14
2001 óta - 12
2000 óta - 11
1999 óta - 5

Nem kicsit lepődtem meg egyébként! A mennyiségen annyira nem is, mivel több hónapja tart (de azért elég sok szavazat jött, szóval azon is), de hogy közel 100 embernek ez volt az első alkalom? Mik vannak...

Szomorúbb hír, hogy King nemrég kórházba került tüdőgyulladás miatt, de már hazaengedték. Ja, és a továbbiakban King irodája semmit nem fogad el dedikálás céljából...

És ha már rossz dolgokról esett szó... Minden szép és jó lenne, de minden csúnya és rossz. Tudom, tanulni kellett volna, dehát úgy a hülye is le tud diplomázni 4 év alatt :) Meg különben is röhej, hogy amire abszolút semmit nem készülök, meg lövésem nincs rüla, az a vizsga simán megvan, amire meg száttanulom az agyam (már amennyire tőlem telik), abból UV lesz... És egyébként is tele a hócipőm az egésszel! A rohadt tanárok után kell rohangálni 2 hónapon keresztül, hogy kegyeskedjenek aláírni a rohadt indexet, miután hetekig ülnek a rohadt dolgozatokon, amiket aztán meg se lehet nézni (vagy csak ritkán), hogy kiderüljön, mit szúrtunk el. Sz'al nemtom, mi lesz, de hogy ebből nem lesz diploma 4 év alatt, az kuravélet...

Dühöngés egyelőre over, zárjuk a - megintcsak hosszúra nyúlt - bevezetőt két... nem is, három klassz dologgal: az egyik Vic írása, ami immár teljes terjedelmében hozzáférhető, és a hangzatos Derry - Bepillantás a pokol kapuján címet kapta a keresztségben. A másik megintcsak Vic műve, egy fordítás: Will We Close the Book on Books? - kérdi King egy rövidebb cikkében. A harmadik pedig egy új site, a neve magáért beszél: Stephen King's Short Movies.


[Könyvek] Csupa-csupa jó hír! Januárban Christine utánnyomás 1900-ért, júniusban Borzalmak Városa, második félévben pedig a sokak által hiányolt és imádott és várt Az utánnyomás. Ami pedig még jobb: áprilisban Everything's Eventual! Talán még nem késő: Kedves Európa! A Christine borítója lehetne ugyanaz, mint a Buické, csak mondjuk zöldben, lehetőleg még szarabb betűtípussal, és le ne hagyjátok a koponyát! Köszi!

Gyorsan közvéleményt kutattam, majd elhelyeztem azon Galaktikákat a Könyvek részben, amelyekben King írásai is fellelhetők.

És most külföld... A Kingdom Hospitalhoz is kiadnak egy naplószerűséget, mint anno a Rose Rednél, mégpedig januárban. A címe nem egyszerű: The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident, az író itt is titok egyelőre, borító viszont már van:

Újabb adag Dark Tower borító, sorban: DT5 paperback, DT6 hardcover (ezek monóban egyelőre), és DT6 audio:

És ha már borítók, íme a Borderlands 5 fedele, amiben a Stationary Bicycle című King-írás kapott helyet:

És ha már írások (kicsit mintha sokat használnám ezt a szófordulatot, nemde?), Rest Stop címmel a decemberi Esquire-ben található egy másik.

A változatosság kedvéért egy kisebb galéria: Talisman 1-2 boxed set. Gyönyörű lehet élőben...
Elvileg 2004 nyara körül a The Complete Works of Stephen King CD készítői tollából kiadásra kerül egy könyv The Guide to the Unpublished Stephen King címmel. Még több infó várható mindenről, mint ami a CD-n van. Nem semmi, egyeseknek mennyi bőr van a képükön :) Viszont mivel ez könyv, hátha talán esetleg majd egyszer valami magyar kiadó is lecsap rá. Mellesleg az említett CD-ROM bővített verziója már elérhető, tehát akinek van fölös 50 dolcsija így Karácsony körül, legyen szíves meghívni egy példányra kedvenc website-jának készítőjét! :)

Lazításképpen egy borító (tetszetszetős a drága nagyon!), Borzalmak Városa audio verzió, a bevezetőt King olvassa majd valamikor januárban.

Ne szaladjatok el! Van még itt valami a puttonyban! S@ti nem átallott egy csomó filmről véleményt írni. Illetve nem is ide írta, hanem valami újságnak, és én nem átallottam lenyúlni, de az mindegy...

Lettek még kapcsolatok, Dark Tower, illetve Fekete Házzal kapcsolatosak. Köszi a Kiválasztottnak (eh... :)), azaz Kellögemnek, illetve Vic-nek.

Idézhető idézeteink is kibővültek a következő kategóriákban: Talizmán, Fekete Ház, Tűzgyújtó, Atlantisz Gyermekei, Buick (nem vagyok hajlandó leírni a magyar címét!), Végítélet, Rémálmok és Lidércek és Az. Köszönet érte nektek: Vic, Sabeejosh, ribizlimag, Damson, S@ti, Kellögem.

Ismertetők is jöttek dögivel, egészen pontosan: Vic küldött Talizmánt, Fekete Házat és Tűzgyújtót, S@ti Fekete Házat, kisrece pedig Buickot és Rendcsinálókat. Köszi nektek is!


[Filmek] December helyett január 13-tól Álomcsapda DVD, akit érdekel - van olyan? Köszi, Igc és boneheaD! Lesz rajta szinkron, felirat, az extrák pedig ugyanazok, mint eddig, csak ugye magyar felirattal.

Novembertől forgatják a Riding the Bullet filmet Mick Garris rendezésében.

Az 1408 című novellából is filmet készítenek, mégpedig a Dimension. Állítólag Matt Greenberg (Halloween: H20 és Mimic) jegyzi.

Két darab képet sikerült levadászni a készülő Secret Window, Secret Gardenből.

2 új dollar baby került felszínre, az egyik Llamadas névre hallgat, és a Bocsánat, nem téves című írás (egyébként igen remek, és forgatókönyv formátuma miatt biztos rohadt nehezen adaptálható) spanyol verziója, a másik pedig a The Man in Black Suit.

2004-ben forgatják, 2005-ben mutatják be a Talizmán filmverzióját. Legalábbis ez a legújabb felállás, Vadim Perelman rendezővel az élen, Spielperg producál.

Egy másik évek óta húzódó project a Rémálom a Sivatagban adaptációja. Újabban az ABC kacérkodik a filmre vitellel egy 3 órás mű formájában. Ezt is Mick Garris fogja rendezni, a forgatókönyv pedig már készen van egy ideje, maga King írta. Március-április körül tervezik kezdeni (ez milyen hülyén hangzik!) a munkálatokat, miután Garris letudta a Bulletet.

Rég esett szó a Dead Zone sorozatról. Hát tessék! Március 16-án jön a második season 5 DVD-n és várhatóan mind a 19 epizód mellé lesz kommentár, aztán werkfilmek, interjúk, kimaradt jelenetek, storyboardok, szóval minden, ami kell. Egyébként nem lepne meg, ha valamelyik hazai csatorna lassan elkezdené vetíteni. Én az mtv-re szavazok, ott nincs reklám és pontosak...

Némi pletyi a végére: lehet, hogy készülget a sokak által egyenesen gyűlölt Christine remake-je, illetve a Silver Bullet 2 és a Pet Sematary 3. A vicc az, hogy az SB2-höz Kinggel is konzultálni akarnak, de nem ő fogja írni. Corey Haim karakterét vinné tovább a film, aki időközben felnőtt ugyanabban a kisvárosban.

A PS3 forgatókönyve már '93-ban elkészült, de akkor nem lett belőle semmi. A filmnek semmi köze nem lesz az előzőhöz, ahogy annak sem volt semmi köze az alapműhöz. Próbálják megnyerni Mary Lambertet, az első két rész rendezőjét, de nem esnek kétségbe, ha nem vállalja. Április körül kezdenék a forgatást és ősszel már be is mutatnák.


[Életút] Kinget kitüntették a National Book Awarddal, amihez ezúton is gratulálok. A site-on elolvashatjátok a beszédét, meg minden. Vic is megtette, és pár gondolatot átültetett magyar nyelvre, hogy végül itt kössenek ki. Köszi!
[Rajongók] Két vélemény és egy újabb kép került az őket megillető helyre.
[Hirdetések] 4 újabb bejegyzéssel gazdagodott a rovat.
[Bíbor Király Légiója] Fruzsina személyében új tagot köszönthetünk. Hmm, ki kéne találni valami megalázó belépési ceremóniát a jövőben belépni szándékozóknak... Hopp, ezt hangosan mondtam?
[Cikkek] Újabb művek a Wan 2-ból, a Könyvhétből, a Képes Extrából és a Blikkből. Köszi Blackday és xhris rajongótársaknak!
[Utalások] Sok-sok új a könyveknél, filmeknél, játékoknál és a sorozatoknál. Köszi Blackday, ribizlimag, boneheaD és TnS kartársaknak, valamint magamnak :)

Könyvajánló

Na, el is érkeztünk a frissítés lényegi részéhez :) Kezdjük talán egy kisebb értetlenkedéssel. Nem, nem anyázás - ezúttal nem...

Szóval itt van ez a Szukits kiadó, kurva jó cuccokat adnak ki, és itt van 3 trilógia, amit háromféleképpen gondoznak, és nem értem, miért. Tudom, semmi közöm hozzá, de akkor is érdekel. Pratchett Manák trilógiájának (ld. lejjebb!) első kötete anno megjelent, aztán annyi. Szukitsék lecsaptak rá, és úgy döntöttek, kiadják előbb az első kettőt, mondván csak az elsőt senki nem venné, mert már volt, mindhárom egyszerre meg túl nagy falat. Ok, végülis lehet, hogy igazuk van.

Ebben az esetben viszont értetlenül állok az Asimov spin-off könyvek láttán, ugyanis a Kalibán már szintén megjelent egyszer, most viszont csak a második kötet, az Infernó lett kiadva. Szerencsére ez a sorozat nem hat meg, de akkor is érdekes.

Végül pedig itt a Dragonlance Krónikák ügye. Tavaly és előtte október körül (ha jól emlékszem) jöttek ki, és mindenki örült, idén viszont sehol a harmadik kötet, a katalógusukban nyoma sincs. Miért?! Remélem, hamarosan jön, ugyanis ahhoz már pofa kell, hogy egy trilógiát a 2. kötet után abbahagyjanak!

Most jut eszembe, tuképpen a Dűnéket is összekavarták rendesen: miközben minden ősszel jött egy-egy házas könyv, illetve idén már a Legends of Dune első kötete (ld. lejjebb!), addig szépen kijött újra az alap 6 kötetből a második és harmadik, és csak most az első (ezt is ld. lejjebb!), a többi meg ki tudja, mikor... Szerencsére az újrakiadások szintén nem érintenek...

De hogy ne legyen lebaszás hangulatban befejezve a dolog (eh, úgy tűnik, mindig ez lesz a vége :)), íme egy nagyon jó hír: utánnyomják a Sherlock Holmes összest! Mármint elvileg, mert láttam a katalógusukban. Én hülye persze azt hittem, Karácsonyig kijön, és a Jézuska majd berámolja a fa alá, de nem így lett. Persze a Jézuskát elnézve édesmindegy lett volna :) Ja, és még valami, idézet egy fórumról: Pillanatnyilag további négy szerző, illetve sztorivonal gyűjteményes kiadásban gondolkodunk, de amíg a szerződéseket nem kötöttük meg, sajnos nem mondhatok többet. Kíváncsivá tettek, bár most hirtelen egy olyat se tudnék mondani, ami szóba jöhet és engem is érdekel.

És ha már kiadókról értekezek (jut belőle lentebb is!), engedtessék meg, hogy szembedícsérjem az Agave Könyvek nevű szervezetet! Kurva jó könyveket adnak ki kurva jó borítókkal (teccenek hallani ott az Európánál?), ráadásul nem is ilyen kiadunk-egy-könyvet-mindenkitől-aki-eszünkbe- jut-aztán-elfelejtjük, hanem akire rászállnak, annak annyi. Izé, szóval attól megpróbálnak minél több (és évente több) könyvet megjelentetni. Nyitottak a kritikára, meghallgatják és hallgatnak az olvasókra, tök jó a 'technical supportjuk', válaszolgatnak a vendégkönyvben feltett kérdésekre, meg minden. Szóval mostanság ők a kedvenc kiadom :) Csak azt sajnálom, hogy egy könyvük sem kötött ki a fa alatt, így két ünnep közt nemtok újabb írókat felfedezni. Mekkora szerencse, hogy pár hete megvettem A Játékmestert... Hopp, de ne szaladjunk ennyire előre, lássunk mindenkit szépen sorban!

Illetve nem, mert még egy dolog eszembe jutott. Anno mindig anyáztam azokat a kiadókat, akik semmi tartalomismertetőt nem írtak a könyveikre, csak pár bekezdést a műből és/vagy idióta reklámdumákat. Mostanában kezdek ráébredni (tudom, kicsit elkéstem), hogy ez így nagyon rendben van. Na nem a reklámdumák (bár azt is lehet normálisan csinálni, ld. Agave), hanem hogy szart se tudok a könyv cselekményéről, amikor elkezdem olvasni. Általában ezek a szövegek az első pártíz oldal eseményeit taglalják, de egy csomó minden pont akkor történik (kiváló példa erre Sandfordtól a 4. Kidd-regény, amiről szeptemberben volt szó), és így esetleg oda a varázs, vagy annak egy része. Na mindegy, haladjunk!

Douglas Adams: A világ egyetlen 5 kötetes trilógiája egy kötetben, 4800 Ft-ért, iszonyú ocsmány borítóval a Gabo kiadótól. Úgy tűnik, ragadós a Szukits példája ezzel a gyűjteményes kiadás-dologgal.

Ez a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: GALAXIS Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak.

Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán?

Isaac Asimov: Ez elég vicces. Vajh hogy jött Gabóéknál az ötlet, hogy Szukitsék 5 kötetes Alapítvány összese mellett labdába rúghatnak egy Alapítvány trilógiával egy kötetben 3600 Ft-ért, szintén nem díjnyertes borítóval? Ők tudják...

Van itt viszont 5. kötet a Szukits-féle jóságból, szintén 3600-ért. Jövőre lesz Encyclopaedia Galactica Alternativa (további Asimovok - ez jó, bár nemtom, mik tartoznak bele, ráadásul a magyarul megjelentek pár kivétellel már ott figyelnek a polcon, szóval nemtom...), illetve Encyclopaedia Galactica Addenda (mások által írt, Asimov univerzumában játszódó cuccok - szerencsére ez nem érdekel).

Iain M. Banks: Ezt olvasom éppen. Mit mondjak, a felénél járok és kurva nehezen tettem le, hogy összerakjam ezt a frissítést. Ez talán jelent valamit, még ha ezen kinyilatkozás nem is kerül majd egy esetleges utánnyomás borítójára idézetként :D

Egyebként ez a Kultúra-sorozat 2. kötete. Már meg sem lepődök, hogy nem az elsővel kezdték, pedig az Agavére eddig egy rossz szava se lehet senkinek (na jó, ettől eltekintve), továbbá legalább szolgáltattak okot a döntésüknek: "Borzasztó egyszerű a válasz, hogy miért gondoltuk jó ötletnek a Játékmesterrel kezdeni. Először is a Kultúra könyvek nem alkotnak sorozatot abban az értelemben, hogy bármilyen időrendiség fontos lenne a regények olvasásakor. Másodszor pedig a Játékmester minden tekintetben felülmúlja az őt megelőző Consider Phlebas-t. Sokkal de sokkal jobb könyv, na. Úgyhogy azt gondoltuk, ismerjék meg a magyar SF rajongók ezt a valóban elképesztő tehetséggel megáldott szerzőt az egyik legjobb, és egyik legjellemzőbb könyve kapcsán." Engem ez csak azért nem győz meg, mert én akkor is sorban szeretek olvasni/nézni/hallgatni valamit, aminek több része van, ha a fenti állítás igaz rá. Dehát ez legyen az én bajom...

Ja, április-május körül jön egy másik könyv a fickótól, nem a Kultúra-sorozat része, és talán második félévben is kiadnak valamit.

Iain M. Banks világhírű science-fiction regényében az emberiség már szétszéledt a galaxisban, és hála a magasfokú technológiai fejlettségnek, mindenki megkaphatja, amire éppen szüksége van. Vége a betegségeknek, és vége a halálnak is. Az élet nem szól másról, mint különféle játékokról, partikról és szórakozásról.

Jernau Morat Gurgeh a galaxis leghíresebb játékosa, minden táblás és stratégiai játék nagymestere. Elunva a sikereket új kihívásokra vágyik, és egy távoli bolygóra, Azad Birodalmába utazik, hogy próbára tegye magát az ott élők legendás játékában. Egy játékban, amely annyira összetett, annyira életszerű, hogy a végső győztest a birodalom császárává koronázzák. De bármilyen nagy játékos is Gurgeh, nem számol a háttérben zajló sötét összeesküvésekkel, árulással, zsarolással. Amikor úgy dönt, hogy részt vesz a játékban, nem csupán hírnevét, de a saját életét is kockára teszi.

Sőt, még annál is többet.

Clive Barker: Most írja az Abarat második kötetét (Days of Magic, Nights of War - 2004. október), és a harmadik elkezdése előtt össze akar rakni egy novelláskötetet. Benne lesz többek között az utolsó Hellraiser-történet, illetve olyan írások, amik már nincsenek nyomtatásban. Sok-sok film is készül a srác közreműködésével, közülük számomra a legérdekesebb a Korbácsból készülő minisorozat.

Lawrence Block: Ezt szerettem volna a két ünnep között elolvasni, de sajna nem fog összejönni :( Esetleg beszerzem majd mellé az Albatrosz sorozatban megjelent Betörő a Szekrénybent is. Márciusban pedig már itt a Matt Scudder-sorozat első darabja az Agavétől, címe Az Apák Bűnei (The Sins of the Fathers). Elvileg jövőre tőle is várható még legalább egy ezen kívül.

J.P. Keller az átlagos nagyvárosi magányos fickó. Nem él rosszul, szép lakása van. Keresztrejtvényt fejt. Tévét néz. Nagyokat sétál a kutyájával a parkban. Egészen addig, amíg meg nem szólal a telefon. Keller ekkor összepakol, repülőre száll, elutazik Amerika másik felébe, és megöl valakit.

Végül is, ez is csak egy munka. Mindenki jó valamiben. Keller például abban, hogy golyót repítsen mások fejébe. Vagy csontozókéssel szúrjon le valakit. Vagy dróttal öljön. Vagy ciánnal. Pénzért. Mert ez a munkája.

De vajon ez az élete is? Erre a kérdésre ő is nagyon szeretné tudni a választ.

Nelsonról, a kutyájáról nem is beszélve...

Ray Bradbury: Számomra tök meglepő módon a Göncöl kiadó nemrég kihozta újra ezt a művet 1500 ft-ért. Nekem szerencsére a Marsbéli Krónikák Európa kiadós változata van meg, amiben bónuszként pár novellán kívül az F451 is helyet kapott, de akinek meg nincs meg, annak - a Marsbéli Krónikákkal együtt - kötelező vétel! És jól is néz ki, keményfedelű meg minden.

A könyveket el kell pusztítani, mert ártalmas fegyverek: sosem lehet tudni, ki ellen fordul egy olvasott ember. Guy Montag a tűzőrségen dolgozik, hivatása a könyvégetés, a fellobbanó lángok mindig gyönyörűséggel töltik el. Életében a munka, a nyugtató tablettákhoz menekülő feleség, és három óriási tévéfal a főszereplők. Új szomszédja egy kedves lány, aki furcsa dolgokról mesél: hogy családja esténként leül az asztal köré, és beszélgetnek, hogy a tűzőrök valamikor régen még oltották a tüzet, hogy szép a hajnal, amikor harmat telepszik a fűre, és felkel a nap... Érthetetlen. Egy napon aztán beleolvas egy halálra ítélt könyvbe, az események ettől kezdve megállíthatatlanok...

Kijött közben egy Let's All Kill Constance című regény is tőle. Valami krimi, aminek a tartalmát lefordíani semmi kedvem, de biztos jó. Azért egy borítóval szolgálhatok.

Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája (The Three Stigmata of Palmer Eldritch), naná, hogy az Agavétől! Itt figyel egy ideje, és lehet, hogy január folyamán sort is kerítek rá, ha nem sikerül levadásznom a többi könyvet, amiket előtte akartam elolvasni.

Februárban jön a Kizökkent Idő (Time Out of Joint), és elvileg - meglepő módon - tőle is lesz még cucc ezen kívül. Mondtam már, hogy Agave rulz? :)

A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón megteremtsék egy élhető élet alapjait. Mert egyelőre az élet a Marson minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játék babákba vetíti, így kreálva egy egészen egyedi virtuális valóságot.

Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: "Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked." De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?

Philip K. Dick, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere, egyik legnagyszerűbb regényében ismét a valóságot szedi apró darabokra. Metafizika, drogok, marketing és játék babák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.

Dűne: Ha a fenti eszmefuttatás nem lett volna elég, íme még egy adag infó! Az egykötetes újrakiadásban van egy bónusz novella, de sajna az összes ismerősnek megvan már régebbről a könyv, úgyhogy erről le kell mondanom :( A Jihad után pedig elvileg egy év múlva ilyen tájban Machine Crusade!

Az Impérium tízezer éves békéjét veszély fenyegeti. A lakott planéták ezreit összefogó, feudális birodalom egymásnak feszülő erői - a császár, a rivalizáló Nagy Házak és az Űrliga - mind egy kietlen sivatagbolygó köré gyűlnek, hogy eldöntsék, ki birtokolja az óriási homokférgek és pusztító viharok által uralt világot. Ez ugyanis az egyetlen hely az univerzumban, ahol megtalálható az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású fűszer, a melanzs. A hűbérbirtokért megütköző seregek csatájában felülkerekedő ház győzelme azonban nem lehet teljes, mert a mély sivatagban felbukkan egy próféta, aki mögött felsorakoznak az eddig lakatlannak hitt terület népének fanatikus légiói...

Tizenegy évezreddel A Dűne című regény eseményei előtt egy borzalmas háború perzselte fel az emberlakta bolygókat, elpusztítva a gondolkodó gépeket és a robotokat, lakhatatlanná téve a Földet, és elültetve annak a feudális berendezkedésű impériumnak a magvait, melyet Frank Herbert regényeiből megismerhetünk. Herbert irodalmi örökösei úgy döntöttek, hogy egy trilógiában feltárják e háború történetét. Vállalkozásuk első kötete A Butleri Dzsihad, melyben a régóta rabszolgaságban tartott emberiség vallásos-fantasztikus érzülettel átfűtve fellázad a számítógépek és csatlósaik, a kibernetikus gépezetek uralma ellen, radioaktív tűzbe borítva a Földet.

Még egy apróság: mivel elkészültek a The Battle of Corrinnal (jövő szeptemberben jön Amerikában), jövőre a szerzőpáros megkezdi a munkát a Dune 7., befejező kötetének megírásán, Frank Herbert jegyzetei alapján. Meg sem lepődtem, amikor közölték, hogy "a történet olyan monumentális, hogy legjobb, ha két kötetben meséljük el" - anyátokat! Az első (egyelőre Hunters of Dune a címe) 2005 szeptemberében jön, a második (Sandworms of Dune) meg gondolom rá egy évvel. És ezzel részemről le is zárom majd a Dűnés dolgokat, asszem, bár még odébb van...

William Gibson: Jövő év elején elvileg megjelenik magyarul a Pattern Recognition! Bővebbet nemtok, az infót köszi az Agavés srácoknak! :)

Laurell K. Hamilton: Ezt a 2 könyvet SEM tojta a Jézuska, pedig ezekkel szintén végezni szerettem volna még idén, mielőtt jönnének az újabbak. Merthogy februárban A Kárhozottak Cirkusza (The Circus of the Damned), a sorozat harmadik kötete, aztán hátha még 1-2 szintén jövőre.

Olyan világban élünk, ahol a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján a vámpírizmus megengedett. Ahol halottkeltőnek lenni hétköznapi foglalkozás. Ahol a természetfeletti ügyeket a rendőrség különleges osztaga kezeli. Ahol mindennapos dolog, ha az ember zombikba vagy patkányemberekbe boltik.

St. Louisban valaki vagy valami gyilkolni kezdi a város legerősebb, leghatalmasabb vámpírjait. A rejtély felderítéséhez a vérszívók kénytelenek külső segítséghez fordulni.

Ő Anita Blake. A legdögösebb halottkeltő és vámpírvadász a városban. Azt hitte, már mindent látott, de ez az ügy még neki is okoz meglepetéseket.

Anita Blake visszatér!

A város legdögösebb vámpírvadászának és halottkeltőjének még mindig nincs pasija, de problémája annál több.

Először visszautasítja egy gazdag és befolyásos üzletember felkérését, hogy támasszon fel egy háromszáz éves holttestet. Nagy hiba. Aztán magára haragítja a valaha élt egyik leghatalmasabb vudu papnőt. Ez még nagyobb hibának bizonyul.

Ha mindez nem lenne elég, Anita belekeveredik egy véres gyilkosságsorozatba is, melynek titokzatos elkövetője a békés kertvárosokban lakó családokat veszi célba.

Lehet, hogy minden mindennel összefügg? Anitának minél előbb meg kell oldania a rejtélyt, ha nem akar újabb ártatlan áldozatokat. És kénytelen ellenállni a város új Vámpírura, Jean-Claude csábításának is, különben mindörökre búcsút mondhat a lelkének.

Eric Idle: Eredeti címén The Road to Mars, 2500 Ft-ba kerül és a Gabo adta ki ezt is. Eléggé Douglas Adams-utánérzésnek tűnik, de hogy valóban az-e, az csak később derül ki. "Hozattam" ugyan ebből is egyet a fa alá, de persze ebből se lett semmi... Viszont a sztár szót igazán lehagyhatták volna a hátsó borítóról. Nincs még egy szó, aminek a használatával a világból ki lehetne kergetni!

A Hakni az Űrben főszereplője két jövőbeli űrkomikus, Alex Muscroft és Lewis Ashby, akiknek titkos vágyuk, hogy eljussanak a szórakoztatóipar fellegvárába, a Marsra. Carlton, egy 4,5-es Bowie típusú android, a két komikus segédje titokban disszertációt ír a humorról, továbbá nem elhanyagolható személy egy Reynolds nevű mikropaleontológus, aki az elmúlt tíz perc evolúciós hatásait tanulmányozza, és úgy akar bosszút állni hűtlen barátnőjén, hogy megszerzi a Nobel-díjat. Ehhez jön még egy hangyányi krimi, csipetnyi romantika, rengeteg humor, és végre választ kapunk a Douglas Adams-i nagy kérdésre is: Mi az élet értelme?

Eric Idle, a Monthy Python-csoport oszlopos tagja a hazai közönség előtt sem ismeretlen. A Gyalog galopp, a Brian élete vagy az Apócák a pácban című filmek sztárja a Repülő Cirkusz után harminc évvel is bebizonyítja, hogy még mindig a humor élvonalában a helye.

Dean Koontz: Múltkor bukkantam rá az antikvárium.hu-n bóklászva egy Reader's Digest Válogatott Könyvekre, amiben A Jéghegy Foglyai (Icebound) című Koontz-könyv is helyet kapott, mégpedig '97-ben, és azóta sehol máshol. Mármint magyarul. Hirtelen felindulásból érdeklődtem RD-éknél, van-e még raktáron, és a pozitív választ meglátva megrendeltem a könyvet. A posta persze szépen elkavarta, ahogy kell. 1 hónap után írok újra, aszongyák sorry, küldik újra ajánlva, etc. Másfél hónapig semmi, épp gondolkoztam, hogy megint megkérdem, mi van, erre tegnap jön egy pakk. Kibontom, ott vigyorog egy pohár - mondom anyátok! Mellete levél, hogy fizessem be a csekket, köszönik a rendelést - mondom anyátok! Kiveszem a poharat, gondoltam csak nem kéne kidobni, elég, ha később csúszik ki a kezemből, erre alatta ott figyel a könyv. Eh... Úgyhogy potom 3 hónap alatt ide is ért a drága, ráadasul a másik 3 könyv meg a hardcover kiszerelés miatt sokat is kértek érte, de legalább megvan, és pont Karácsonyra és tök ritka és tökre örülök, mert a plot ismét valami unásig ismert téma és... francba! :)

Közben írtam Animuséknak miért ne alapon, és volt pofájuk már másnap válaszolni, ráadásul nem is sablon elutasító levelet, hanem konkrét, informatív választ! A pofám leszakad! Aszongyák "legkésőbb februárban a Face című regényt jelentetjük meg. Hogy azt követően mit, azt még mi sem tudjuk." - hát nem egy 5 éves terv, de ez is valami. És külön jó, hogy nem a By the Light of the Moon az, mivel abból már van egy hardcover kiadásom (thanks, Sooz! :)) Remélem, azért még vagy 2 könyvet kihoznak jövőre, az utánnyomásokat nem számolva...

A Koontz-témát lezárandó íme egy The Taking borító, infó semmi, illetve egy másik Odd Thomas borító, amiről már volt szó. Amerikában már kapható, és állítólag vicces meg minden. Várjuk szeretettel!

Richard Laymon: Igaz, hogy 2001-ben elhunyt szegény (RIP), de nemrég hallottam valami pletykát, hogy több könyvét is készülnek kiadni. Úgy tűnik, elkezdték, mert jövő februárban jön a The Hearse című mű, amiről semmi egyebet nem tudok.

Ed McBain:Remélem, jövőre a Könyvklub kiadja a Frumious Bandersnatch-et, ha mást nem is... Pedig mekkora lenne, 3-4 könyv egyben (nem olyan hosszúak), McBain's 87th Precinct összes. Úgy 15 kötetből meg is lenne :)

Robert McCammon: Réges-régóta hallom már, hogy a fickó Swan Songja ugyanaz, mint King Végítélete, csak jobb/rosszabb, attól függően, kit kérdezek. Úgy esett, hogy egy kedves ismerős megdobott egy példánnyal a könyvből pár hónapja, de addig nem akarom elolvasni, amíg a Végítélettel nem végzek. De nem is ez a lényeg, hanem hogy az Agave (ki más? :)) jövő májusban tervezi kiadni az első magyar McCammon-könyvet. Fényezem magam egy kicsit, ha nem baj: horrorszerzőt írtak a site-on, én meg kitaláltam, hogy McCammon lesz az, illetve pár nappal később tök véletlenül azt is megtudtam, melyik könyv lesz az. Utóbbi infó szigorúan titkos, de annyit elárulhatok, hogy nem a Swan Songról van szó. Ami viszont még jobb: "McCammont is "felkaroltuk" ám. Hacsak bosszantóan nem veszi senki, - ami nem történhet meg, hisz ő is nagyon jó - akkor nem nagyon lehet minket megállítani." Kicsit félek a "nem veszi" résztől, ugyanis szerintem horrorkönyvekre nincs nálunk akkor kereslet, mint scifire, illetve fantasyra. Pedig ha belegondolunk, alig adnak ki horrort Magyarországon: itt van King, de ő nem igazán az, újabban pláne nem, aztán Koontz, aki sose volt az, meg Straub, aki mondjuk rendben van, de akkora szarokat ír, hogy csak na! Ja, meg Anne Rice a vámpíros cuccokkal... Szóval a fene se tudja, remélem, nem nekem lesz igazam, és McCammontól is látunk majd évi 1-2 könyvet. Ráadásul ő nem is írt több 10 könyvet, mint egyesek :)

Harry Potter: 3700 ft, december elején jött ki nálunk, és már biztos 15 milliárd elkelt belőle. Én még bele se szagoltam, pedig ez volt az egyetlen könyv, amit hozott a Jézuska (jól van, abbahagyom a siránkozást, de tényleg meglepődtem!), ráadasul új könyvszag rulz - hülye perverz vagyok, tudom... Egyik kedves csoporttársam aszonta, nagyon-nagyon jó, és ő azon kevesek közé tartozik, akiknek adok a véleményére (képzeljétek, neki is a 3. a kedvence! :)), úgyhogy alig várom, hogy elolvassam! Terveim szerint január végén kerül sor rá, tehát a fene se tudja, mikor. Ja, és már készül a 6. kötet elvileg.

Harry Potter ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolában. Harry - társaival ellentétben - sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai keserítik meg az életét; de - ami a legfájdalmasabb - mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban sem számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre...

Terry Pratchett: Fentebb már kifejtettem véleményemet a dologról, ide még csak annyit, hogy hardcover kiadás, 1800 Ft darabja, a harmadik kötet meg 2004. első felében várható. Illetve még valami: összekeverték a 2 könyv borítóját! Mármint a képet a borítón. Így - mivel nem vagyok hajlandó újra megvenni az elsőt - mindkét könyvemeb ugyanaz a borító fog virítani. Fasza... Kiadhatnák a harmadik kötetet kétféle borítóval (normális + kamionos), és akkor valamennyire mégis egységes lenne a sorozatom :)

A több ezer apró mana számára, akik egy hatalmas bevásárlóközpont padlója alatt élnek, nem létezett Nappal és Éjszaka, a Napsütés és az Eső ősi legendákká halványodtak. Nyugodt életük manaemlékezet óta a Téli Kiárusítások és a Nyári Vásárok ritmusát követte. Ám egy napon rémületes hír érkezik: az Áruházat le fogják bontani. Masklinra, az utolsó Odakintről érkezett manára, roppant feladat vár. Meg kell szerveznie a menekülést egy talán még veszélyesebb helyre, oda, ahol a Légkondicionálót Szélnek hívják, és a fura, kék mennyezet ijesztően messze van: Odakintre...

Amikor az ezernyi apró mana beköltözött a kőfejtő romos épületeibe, úgy érezték, hamarosan Fényes Új Hajnal köszönt rájuk. Tévedtek. Rövidesen vészjósló események kezdik követni egymást. A tócsák teteje keménnyé és hideggé válik, az eső pedig fagyott darabokban hullik le az égből. Magjelennek a humanók, és csúnya felfordulást okoznak, a manáknak pedig harcolniuk kell, hogy megvédelmezzék új otthonukat. Ám a manák még sohasem háborúztak, és hiába áll az oldalukon Jekub, a kőfejtő sárkánya, a helyzetük egyre kilátástalanabbnak tűnik...

John Sandford: Először következzék a "Dohi titkos levelezése a könyvkiadókkal" című eposz újabb fejezete, ugyanis a JLX-nél is nagyon gyorsan és készségesen válaszoltak, amit ezúton is köszönök!

Kedves Dohi!
Örülünk, hogy egy újabb Sandford-rajongó veszi fel velünk a kapcsolatatot. Az utánnyomásokra vonatkozóan, sajnos, nem tudunk semmi biztatót mondani. Egyelőre egyik Sandford-regény utánnyomását sem tervezzük, de sorra megjelenő új regényeit igyekszünk elhozni a magyar olvasóknak is. Az utánnyomás sem kizárt a távolabbi jövőben, eziránt később lehet érdeklődni.
Üdvözlettel:
Kiss Réka
JLX Kiadó

Ebből én azt szűrtem le, hogy jövőre elvileg jön a 4. Kidd-regény, Davenportért meg menjek az antikváriumba :)

Lucas Davenport életében felgyorsultak az események a Clara Rinker után folytatott gyilkos hajsza óta. Feleségül vette Weathert, és megszületett a fiúk, Sam. Lucas állást változtatott, s immár Minnesota állam kormányzójának dolgozik. Fenn északon egy fekete férfi és egy fehér nő felakasztott holttestére bukkannak. Megkezdődik a nyomozás... Lucas a tőle megszokott vaslogika vezérelte bravúros nyomozással még aznap megoldja az ügyet. Másnap délelőtt azonban, mikor megérkeznek az elkövető házához, a gyilkos helyett két újabb hullát találnak. Kiderül, hogy az álmos kisváros olyan gonoszságok színhelye, amit ép ésszel szinte felfogni sem lehet. Ez Lucas Davenport eddigi legborzalmasabb megbízása, amelynek megoldása közben nem csupán holttestekre, de elképesztő kisvárosi titkokra is bukkan.

Ez pedig már a Hidden Prey, az Amerikában májusban megjelenő legfrissebb Davenport-regény borítója és tartalma:

A Lake Superior partján egy Vladimir Orslov nevű fickót találnak, három golyóval a fejében, eggyel a szívében, és ugyan senki nem tudja, miért kellett meghalnia, de mindenkinek - a helyi zsaruknak, az FBI-nak, és az oroszoknak - van egy elképzelésük. A helyzet akkor kezd bonyolódni, amikor kiderül, hogy a fickónak a kapcsolata volt a kormánnyal.

Egy orosz zsaru érkezik Moszkvából, Davenport érkezik Minneapolisból, végrehajtók és a sajtó ellepi a tett színhelyét, közben pedig újabb gyilkosság történik. Van kapcsolat a kettő között? Mit rejteget az orosz zsaru Davenport elől? Vajon a nő - igen, nőről van szó - zsaru egyáltalán? Miért 50 éves lőszert használtak a gyilkossághoz?

Kurt Vonnegut: Újabb újrakiadás 1650-ért. Ez sem volt még meg, és ha így haladunk, potom 4 év alatt teljes is lesz a gyűjteményem... Jövőre gondolom ismét 2 utánnyomás várható tőle.

Mint egy rossz gramofon tűje, az idő megakad. Az utolsó tíz esztendőben mindenki kénytelen még egyszer elismételni az életét és halálát. Megszűnik tehát a szabad akarat, de az igazi bajok akkor kezdődnek, amikor - derült égből villámcsapás - újra magunk irányíthatjuk tetteinket. A lehetőség - az afrikai dzsungellakó népeket kivéve - az egész Földet váratlanul és készületlenül találja, így a vén csavargóként tengődő Kilgore Troutra vár a prófétai feladat, hogy megmentse a pusztulástól a Föld nevű bolygót.

Kurt Vonnegut mágikus írásművészete a hosszú hallgatás alatt sem vesztette el lenyűgöző sodrását és gondolatgazdagságát. Az Időomlás egy korszakos, sziporkázóan szellemes filozófus számvetése, leltára és - alighanem - búcsúüzenete. Mulatságos, tartalmas és torokszorító olvasmány.