Hírek

2003. május 1. Nyári forró drót
Tudom, a nyár még odább van, de ha ennél is melegebb lesz, meg fogok dögleni... Ennek örömére nem is húzom tovább a bevezetőt, lássuk a nyári betevőt!

King elnyerte a Horror Writers Association Bram Stoker Életműdíját! Ja, és szeptemberben lesz 5 éves a site! :)

P.s.: A múltkori adakozós felhívást poénnak szántam...


[Könyvek] Rengeteg minden van, lássuk őket teljesen véletlenszerű sorrendben!

Megjelent magyarul az Ellen Rimbauer Naplója! Ez az a könyv, melyről sokáig azt hitték, hogy King írta, pedig nem. Ridley Pearson volt az, aki együtt játszik Kinggel a Rock Bottom Remainders-ben. Viszont köze van A Rózsa Véréhez, amit King írt. 2600 Ft-ba kerül, az Édesvíz kiadó Bestline részlege adta ki, keményfedelű és ajándék könyvjelző is jár mellé! Tiszta jó! :)

Ellen Rimabuer Naplója

A Washington államban található Rose Red klasszikus kísértetkastély. John Rimbauer seattle-i gyáros és pénzember építtette feleségének, Ellennek a XX. század elején. Az európai nemesi kastélyokat másoló épületben az idők során huszonhat ember tu^nt el vagy vesztette életét tisztázatlan, bizarr körülmények között. Az eltűnt személyek között volt Ellen Rimbauer és lánya, April is.

Joyce Reardon 1998-ban egy árverésen régi és poros, lelakatolt könyvet vásárolt. Ellen Rimbauer naplóját, amelyet 1907-től 1928-ig vezetett az élénk fantáziájú fiatalasszony. A szöveget magát Reardon nem változtatta meg, a bejegyzések sorrendiségét is megtartotta. Mindössze egyes részeket hagyott ki, a napló egysége miatt, integritása viszont töretlen. Izgalmas lebilincselo~ olvasmány, különös rejtélyekkel és érdekfeszítő történetekkel fűszerezett kísértetregény, de első rangú kordokumentum is, amely bemutatja, hogyan élt az amerikai pénzarisztokrácia a századelőn, és hogyan vált nővé a házassága idején roppant fiatal Ellen Rimbauer. 1914-ben egy spiritiszta szeánsz alkalmával azt mondták Ellennek, addig nem hal meg, amíg a ház épül. Ettől kezdve 1950-ig - eltűnéséig - folyamatosan bővítette az épületet. 1921-ben épült a Dőreség Tornya nevű épületrész, ahonnan 1923-ban Jonh Rimbauer, a férj kizuhant. A halotti bizonyítvány szerint baleset történt, de a városi pletyka szerint vagy öngyilkosság volt, vagy a szellemek tették...

Rose Redet ma Amerika leghíresebb okkult műtárgyaként tartják számon. Óriási, elvault birtok veszi körül, állapotát fotók és ceruzarajzok mutatják be a könyvben, viszont nem tudjuk, ki is rajzolta őket. Elképzelhető, hogy ezek Ellen rajzai, ám ez a kéréd is rejtély marad, mint ahogy azt sem lehet tudni, valójában hány szoba van Rose Redben. Egy mondás szerint: "Ha hétfőn 74 szobát számolsz, akkor pénteken már 87 szoba lesz..."

Hogy mindez lehetetlen? Ez Rose Red!

Szösszenetek az Európa Kiadó fórumáról:

"A Setét torony következő része leghamarabb 2004 téli könyvvásárára jelenhet meg. Elsősorban attól függ, mikor kapjuk meg az eredeti szöveget, amely terjedelmesebb lesz, mint a sorozat legutóbbi kötete, tehát a fordítás is tovább fog tartani."

"2003 júliusban egy kötetben adjuk közre a Halálsoron (The Green Mile) 6 füzetét, augusztusban megismételjük Stephen King Peter Straubbal közösen írt regényét, A talizmánt (The Talisman, és mellé kiadjuk ennek folytatását A fekete ház (Black House) címmel. Ez utóbbi először jelenik meg magyarul. A karácsonyi könyvvásárra ismét "igazán új" mű - a From a Buick 8 - fordítása készül. Köszönjük a türelmetlenségét!"

Ehhez még annyut, hogy a Buick munkacíme Rémek egy Buick 8-asból, amit SÜRGŐSEN meg kéne változtatni, mert SZAR!

Némi Dark Tower news:

Bővített első kötet új borítóval! King aszongya: "Némi infó az új anyagról, amit A Harcoshoz írtam. Az elgondolás az volt, hogy a könyvet az új regényekkel és az első négy kötettel egy szintre hozzam. A másik dolog, ami miatt át akartam írni, a nyelvezet: mindig úgy éreztem, hogy más az egész, mint a későbbi kötetek, mivel nagyon fiatalon írtam. Kb. 10% az új anyag (a kézirat 35 oldal), és minden oldalon találni változásokat."

A The Dark Tower - A Concordance első kötetének borítója:

Az ötödik kötet audio verziójának borítója, valamint egy promo poszter:

DT5 audio

DT5 promo

A keményfedelű verzió, a kazi és a CD is novemberben jelenik. A 736 oldalas könyvért $35, a 18 kazettán, illetve 24 CD-n elterülő verzióért 75 dollárt fognak kérni.

Új cuccok: Halálos Árnyék ismertető és idézetek, valamint Buick ismertető Vic-től, Nem Jön Szememre Álom ismertető boneheaD-től, valamint A Napkutya kapcsolatok Zsannától. Köszi!


[Filmek] Először némi hír értékű infó...

Az Álomcsapda (Dreamcatcher) március 21-én debütált Amerikában, június 19-től pedig már nálunk is megtekinthető. Köszi, dzsó! Alant két kép: King az amerikai premieren.

Megjelent nálunk is DVD-n A Tűzgyújtó 2 (Firestarter: Rekindled). Semmi extra, és a film se nagy kaland. A fele flashback, Charlie viszont egész szép ifjú hölgy lett :)

A Tűzgyújtó 2 DVD

Hosszú évek teltek el azóta, hogy Charlie McGee - a lány, aki puszta akaratával képes lángra lobbantani bármit - megszökött a rá vadászó titkos kormányszervezet tagjai elől. Charlie immár nagylány, aki még mindig nem érezheti biztonságban magát...

Most egy iskolai könyvtárban dolgozik, és fogalma sincs róla, hogy az a szervezet, amely szüleivel a titkos kísérleteket végezte, és amelynek köszönhetően kialakult nála ez az áldásos/átkos képesség, újra a nyomára bukkant.

Mindeközben mások is keresik Charlie-t. Azok a különleges képességű fiúk és lányok, akik az egykori kísérletek teremtményei, és akik egyfajta valódi X-Men csapatként együtt szeretnék elérni világhódító céljaikat...

Április 8-tól nálunk is kapható a Ragyogás minisorozat DVD-n. Feliratos, 11 kimaradt jelenettel és kommentárokkal.

A Ragyogás DVD

Mint kiderült, az Atlantisz Gyermekei meg is vásárolható, nem csak kölcsönözhető. Én nemrég néztem, a szinkron túl sokat nem ronthat rajta :)

A 4 órás 'Salem's Lot miniben Rob Lowe jatssza majd Ben Mearst, a költségvetés pedig $15m körül lesz.

Film készül az 1408 című novellából.

Night Surf DVD borító (nem lesz publikus!):

Night Surf DVD

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!! Folytatni akarják A Menekülő Embert! Főszerepben Dennis Rodman... Egy Carter Riley nevű fickót alakít majd, aki kiváló atléta, de egy napon megvádolják azzal, hogy megölte csapattársát, majd bezavarják egy vetélkedőbe, ahol a nyeremény halál. Augusztusban kezdik a munkálatokat, és 2004 negyedik negyedében be is mutatják. Moziban!

Jövőre újra mozikban (Amerikában legalábbis) A Remény Rabjai! Az ok a 10 éves évforduló, melynek apropóján kiadják újra DVD-n is a filmet, ezúttal némi extrával, úgyis mint dokumentumfilmek és rendezői kommentár. Új jelenetek nem lesznek, ugyanis Darabont változata lett kiadva. Kicsit azért feljavítják a képet és a hangot.

És ha már Darabont: még idén szeretné megírni A Köd forgatókönyvét. Ideje már... :)

Elvileg júniustól forgatják a Riding the Bullet alapján készülő filmet.

Június 17-én jelenik meg a The Dead Zone első season-je 4 DVD-n. Interjú hegyek, és mindenféle dokumentumfilmek is helyet kaptak az epizódok mellett. Elvileg vége a 2. seasonnek, de mégsem. Júliustól lesz még 6 epizód, meg egy The Hunt (előtte The Hunt for Osama) is valamikor. Utóbbi lehet, hogy csak a DVD-n lesz rajta.

A fentebb említett Ellen Rimbauer Naplója alapján készült film (melynek King a producere) május 12-én debütál az ABC-n. Ez most csak egy estés lesz, és A Rózsa Vére előzményeit tudhatjuk meg belőle.

Augusztus 12-én jön a Carrie remake DVD-n.

Rajzfilmsorozat készül a Creepshow-ból gyerekeknek. Nem tudni, mennyi köze lesz King és George Romero filmjeihez.

Újabb dollar baby készül! Justin Zimmerman készít 6-7 perces rövidfilmet The Man Who Loved Flowers (Aki a virágot szereti....) címmel az azonos című novellából.

És most az új cuccok: szokásos adag kép és forgatókönyv, valamint díjak és jelölések a The Dead Zone-hoz, képek és 2 képernyőkímélő az Álomcsapdából, valamint képek a The Diary of Ellen Rimbauer-ből.


[Életút] Újabb idézetek (köszi, Vic!) és díjak, amiket King kapott, nem a művei.
[Cikkek] Szösszenet a DVD Filmcsillag áprilisi számából.
[Utalások] E-ditke küldött egyet a könyvekhez, S@ti a zenéhez, és 2 újabbat sikerült levadászni a sorozatokhoz. Az egyiket köszi bullseye-nak!
[Hirdetések] Viktor és Laci is könyveket keres. Rólam nem is beszélve... :)

Könyvajánló

Meg némi hír. Meg ami még összejött.

Anno sikeresen lemaradtam a Sherlock Holmes összesről. Szukitsék a következőt mondták (nem túl bíztató :():

"A Sherlock Holmes összest a terjesztő tanácsára egyelőre nem tervezzük utánnyomni. Ha utánnyomásra is kerül, az legkorábban karácsony előtt történne meg, de erre az időszakra nem tudok felelősséggel utánnyomásokat ígérni. Ilyenkor minden héten legalább két-három címmel jelenünk meg, és nagyon óvatosnak kell lennünk, ha nem akarjuk túltelíteni a piacot."

Antológia: Izéhordák (Flying Sorcerers): Szukits, 2300 Ft, keményfedelű. 24 novella + előszó, és mégis 1 kötetben! WTG, Szukits! :) A borító klassz, bár nem sok köze van a könyvhöz - igaz, a novellák többsége szintén kilóg a hátsó borítón írtakhoz képest. Ettől függetlenül akadnak klassz írások benne, még ha néhány meg is jelent már magyarul. Sokkal lustább vagyok annál, hogy a rohadt hosszú tartalomjegyzéket begépeljem, sorry :)

Izéhordák

Ha akad olyan olvasó, aki azt hiszi, hogy a sci-fi és fantasy történetek csakis és kizárólag gigantikus, az egész emberiség sorsát eldöntő űrháborúkról, elgondolkodtató, az életet gyökeresen megváltoztató találmányokról, izmos hősök és dús keblű hősnők halált megvető bárotsággal vívott harcáról szólnak - nos, ez az olvasó téved. Méghozzá óriásit! A fantasztikummal foglalkozó mesélők is emberek, nekik is megvannak a saját hibáik és erényeik. A hibákról most ne ejtsünk szót, az erények közül is csak kettővel foglalkozzunk: a humorérzékkel és az öniróniával.

Csak a legjobbak, a legnagyobbak lehetnek képesek arra, hogy ne vegyék véresen komolyan magukat. Csak a legjelentősebb írók tudják és hajlandóak megtenni azt, hogy kifigurázzák azt a műfajt, amellyel egész életükben foglalkoztak, és amiből élnek. Ebben a kötetben olyan novellákat gyűjtüttünk össze, amelyek szerzői több "komoly", de legalábbis jelentős művel álltak már az olvasók elé, most azonban a sci-fi és a fantasy talán éppen általuk megteremtett elemeit teszik élcelődéseik céltáblájává.

Isaac Asimov Teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzumának negyedik kötete májusban, ötödik kötete valamikor a második félévben várható. Hajrá!

Clive Barker: Érdeklődtem Szukits-éknál, mizújs a fickóval:

"Barker ugyan anyagilag - ahogy írtad - totál csőd, de nem mondtunk le róla, ugyanis a kiadóban mindenki Barker-rajongó... :)"

Dűne: Az első könyv egy kötetben, illetve A Butleri Dzsihad a második félévben a Szukits-tól. Aztán...

Március közepén lement Children of Dune mini a SciFi Channelen. Szerintem ez is unalmas volt néhol, de sokkal jobb, mint az első. Sajna néhány szereplőt nem ugyanaz a színész alakítótt (Jessica és Stilgar jut hirtelen eszembe). Gondolom, hamarosan az HBO-n is lemegy. Addig is íme a poszter:

Children of Dune

Megjelent egy Frank Herbert életút Dreamer of Dune címmel.

Dreamer of Dune

A Machine Crusade (a második előjáték-trilógia második kötete) szeptemberben jelenik meg Amerikában.

Machine Crusade (UK) Machine Crusade (US)

Több, mint 20 év telt el A Butleri Dzsihad eseményei óta. Régóta tart a harc a gondolkodó gépek ellen, de a Serena Butler és Irbis Ginjo vezette erők nem sok győzelmet arattak. Az emberi világok belefáradtak a háborúba, a véres vereségbe, mely a győzelmet követte. A félelmetes cymekek Agamemnon vezetésével új tervet kovácsolnak, hogy visszaszerezzék elvesztett hatalmukat Omniustól, miközben seregük csökken, az idő homokja pedig fogyóban van. Ginaz harcosai, Jool Noret vezetésével, különleges harcos osztállyá képzik magukat, és megpróbálnak tőrt döfni a gép-uralta világok hideg fémszívébe. Aurelius Venport és Norma Cenva közel állnak az emberiség legfontosabb felfedezéséhez: az űr "meghajlításához", hogy mozgás nélkül jussanak el bárhova a galaxisban. Eközben a messzi, szinte haszontalan Arrakis-on Selim Wormrider és törvényenkívüli bandája megteszik az első lépést, hogy fremenekké.

Tabitha King: Reuben Könyve (The Book of Reuben): Isten ments, hogy ilyesmit olvassak, de mivel King feleségéről van szó, érdemes megemlíteni :) Az Alexandra adta ki, és 1700 Ft-ért beszerezhető.

Reuben Könyve

Stephen King felesége, Tabitha Kint ötödik regényében ismét megcsillantja kivételes tehetségét, amikor megnyerő és felismerhető jellemeket ábrázol, akik az élet váratlan viszontagságaival szemben hősiesen felveszik a harcot.

A Reuben könyvében Ienyűgüző az írónő érzelmi azonosulása Reuben Stylesszal, aki egész életét Nodd's Ridge-ban tölti, Maine államban, és aki semmi mást nem akar az élettől, csak a boldogságot.

Azokban az években, amit beárnyékol a vietnami háború és a sorozás, Reuben egy sovány, céltudatos tinédzser, akinek a romantikáról alkotott elképzelését az akkori generáció dalai alakítják, és akinek könnyen elérhető álmai vannak, zsarnok apja halála ellenére. Megpróbál helyesen cselekedni a szokásos amerikai sikertörténet forgatókönyve szerint - de az élet számára nem hoz könnyű és gyors sikereket.

Az ötvenes évek csendes tájképe, majd a hatvanas-hetvenes évek mindent elsöprő változásai bontakoznak ki a szemünk előtt. A Reuben könye behatol az idő és tér mélységeibe. Nodd's Ridge és lakói életre kelnek, ahogy Tabitha King gazdagon árnyalt regénye elénk varázsolja egy amerikai kisváros poros, kemény valóságát. A történet teli kirobbanó érzelmekkel, düh, szerelem, szembesülés, kibékülés váltakozik benne, rávilágít a hétköznapok elviseléséhez szükséges erőre, és ily módon kapcsolható a mi, saját életünkhöz is.

Dean Koontz: Magyar fronton semmi újdonság, külföldön annál inkább! Idén szeptemberben jön az Every Day's A Holiday: Amusing Rhymes For Happy Times című verseskötet Phil Parks illusztrációival, decemberben (Angliában jövő februárban) az Odd Thomas (akármi legyen is), 2004. augusztus 8-án pedig a Santa's Twin 2.

Harry Potter: Rowling néni időközben megírta az 5. kötetet, mely az Order of the Phoenix címet kapta, és június 21-én jelenik meg közel 900 oldalon! Remélhetőleg még idén eljut ide is (a fa alá ideális lenne :)), és talán az Animus nem változtat a formátumon és illik majd a másik négy mellé.

Harry Potter 5 (US) Harry Potter 5 (Collectors' Edition)

Terry Pratchett: 2-3 kötet után feladtam ugyan a Korongvilág-regényeket, de a manák trilógia első kötetét, a Sofőröket nagyon élveztem. Idén a Szukits kiadja újra, és remélhetőleg jövőre a másik kettőt is. A megjelenésről nincs pontos infó, a Cherubionnal kell előbb megegyezniük - ők adják ki magyarul Pratchett műveit.

John Saul: "Saul-könyv nem szerepel a terveink között." - közölte a Szukits. Kár... Viszont amerikában kiadják Saul második (Punish the Sinners) és harmadik (Cry for the Strangers) könyvét audión.

John Sandford: Nemrég fedeztem fel az írásait, hála az eladó srácnak az antikváriumban :) Krimiben utazik, és két sorozata fut (meg írt egy különálló regényt). A Prey könyvekben Lucas Davenport nyomozó kalandjaiba nyerhetünk betekintést, a Kidd-sorozat pedig egy festőről szól, aki több, mint festő :) Ajánlom továbbá a hivatalos site-ot: tök érdekes dolgokat lehet megtudni a könyvek hátteréről, meg ilyesmi.

Magyarul legfrissebb könyve a Vendetta (Mortal Prey), a 12. a sorozatban, 1800 Ft-ért.

Vendetta

Lucas Davenport mindig is szerette a nőket. Amikor néhány éve megismerkedett Clara Rinkerrel, csaknem az életével fizetett: a nyugodt szépségű, fátyolos hangú, szelíd nő az Egyesült Államok legjobb és legkeresettebb bérgyilkosa volt.

Évek teltek el. Rinker egy mexikói tengerparti üdülővárosban él szerelmével, egy nagyhatalmú drogbáró fiával. Felhőtlen kapcsolatuk tragikus véget ér, amikor a fiú és Clara születendő gyermeke egy véres merénylet áldozatai lesznek. A nő az egyetlen, aki tudja, hogy a látszat ellenére a merénylet ellene irányult, és csak a véletlennek köszönheti életét. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli: felkutatni a gyilkosokat és bosszút állni rajtuk...

A mexikói gyilkosság az FBI érdeklődését is felkelti, akik soha nem tettek le arról, hogy kézre kerítsék a bérgyilkosnőt.

A nyomozás vezetője pedig nem más, mint aki a legjobban ismeri őt: Lucas Davenport, az egykori hódoló...

Május 12-én jön Amerikában a 14. Davenport-regény Naked Prey címmel.

Naked Prey

Davenport régi főnöke, Rose Marie Roux állami állást kapott, és magával vitte Lucast. Külön problémamegoldó állást kreált neki olyan esetekre, amelyek másoknak túl komplikáltak lennének, vagy politikailag húzósak. Ehhez jön még, hogy Lucas immár házas ember és apa, de nem bánja. Viszont egy kicsit aggódik: minden perc békéért meg kell fizetni - és Lucas várja a számlát.

A számla két ember képében jelentkezik, akiket egy fán lógva találnak Minnesota északi részének erdeiben. Ami érdekessé teszi a dolgot, hogy a férfi fekete, a nő fehér és mindketten meztelenek. Mindenki próbálja elkerülni a "lincselés" szót, de ahogy Lucas kezdi felderíteni az ügyet, kiderül, hogy a gyilkosságok egyáltalán nem olyanok, amilyennek látszanak. Nem a faj volt az indíték. Sokkal rosszabb közös gyökerekre vezethető vissza az ügy - és sokkal, sokkal rosszabb, ami következik...

Elkészült a negyedik Kidd-regény is The Hanged Man's Song címmel. Valószínüleg novemberben fog megjelenni.

Dan Simmons: Az Endymion két kötetben júliusban és augusztusban várható magyarul, az Ilium pedig július 22-én jelenik meg Amerikában. A folytatást (Olympus) valszeg még idén befejezi, és gondolom jövőre ki is adják.

Ilium Ilium