Hírek

Nyereményjáték az SKHQ 5 éves születésnapja alkalmából!

2003. szeptember 4. "Megint lement egy nyár a klotyón..."

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHH!!!!!!!!!
5 éves az SKHQ!!!!!!!!!!!

Ennyi asszem elég is... Köszi mindenkinek, aki eddig és ezután segített és segíteni fog, remélem még 5 év belefér legalább :)

Jah, véletlenül felvettek fősulira... Szerencsére(?) az utóbbi időben elég ritkán volt frissítés, így talán nem változik semmi, párhavonta remélhetőleg történni fog itt valami. Persze félév végén úgyis annyi nekem, úgyhogy legkésőbb februárban bepótolom :| Mindegy, az még messze van... Hátha sikerül a már-már szokásos karácsonyi frissítés, illetve előtte valami, amiről bővebben valamivel lejjebb.

Vic szavaival élve: "látod, csak újítani kellett az SKHQ designján, hogy a stephenking.com is kövesse a jó példát." :) Egész pofás lett, King maga köszönti a látogatókat, külön DT rész van, ahol bele lehet hallgatni az audio változatokba, illusztrációk, meg minden - nagyon klassz!

És most az újdonságokról - végülis csak egyszer 5 éves az oldal, vagy mifene. Köszi a Sonata Arcticának! Ők szolgáltatták a zenét a frissítés ideje alatt :) Sz'al...

 • Több, mint 21.000 látogató! 5 év alatt nem sok, de azért mégis!

 • Új flash animációt kreáltam a szülinapra, tessék megnézni, aztán elfelejteni :)

 • Új banner, sőt, egyből kettő! CWorm az elkövető, mint mindig. Köszi!

 • Az új menühöz illő képek az oldalak tetején! Természetesen boneheaD műve. Köszi!

 • Újra szavazás! Asszem ehhez nem szükséges kommentár, hacsak az nem: végre! (bár végig csak rajtam múlott :))

 • Partnerek: azon nem-King site-ok - egyelőre elég sovány, de annál változatosabb - gyűjteménye, ahol be van linkelve a H.Q. Köszi érte, és külön Ziggynek, aki közvetve eszembe juttatta a dolgot. Ha ott szeretnéd látni az oldalad linkjét/bannerjét, tudod, hol találsz!

 • Letöltések: új oldalra kigyűjtve a letölthető cuccok. A screensavereket töröltem (a kutyát nem érdekli), minden más ott van, kiegészítve pár új cuccal - szóval érdemes benézni! A dizájn eléggé fapados, de nem jutott jobb az eszembe... Természetesen ha van valami érdekes cuccod, ami ide való, jöhet! Leginkább saját fordításoknak örülnék, de jöhet bármi, kivéve megjelent könyvek és novelláskötetek angolul, illetve a kiadott fordítások - ezeket lesz szíves mindenki megvenni, vagy máshonnan beszerezni.

 • NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Valódi nyereményekkel! :) Gondoltam, miért ne? Röviden: adva van 50 kérdés, válaszolsz rájuk és visszaküldöd nekem november 4. (kedd) éjfélig. 2 hónap 50 kérdésre bőséges idő, így a lusta/elfoglalt emberkék is nyugodtan beszállhatnak :) Ígérem, ez nem fog sokáig húzódni, mint az az előző... khm... Szóval a határidő lejárta után pár nappal-héttel eredményhirdetés (szóval bonus frissítés :)), díjkiosztás, miegyéb. A nyeremények mibenléte egyelőre titok, nem kell semmi nagy dologra számítani, mivel saját zsebből megy a dolog, de szerintem érdemes küzdeni. Remélem, legalább 4-5 ember végigcsinálja, de az igazi 10+ lenne - hogy izgalmas legyen a sorsolás. Köszi Debnek és ezt az ABSK olvasóinak, akiktől egy kurva reagálást nem kaptam, nemhogy segítséget! Az ABDK-n legalább mondták, hogy bocs, de passz... persze ott már ismernek :) Szóval kvízre fel, vagy mi...

 • SK TALÁLKOZÓ!!! A főoldalon, illetve itt fentebb láthattad a linket, talán már tudod is, miről van szó, de ha nem, informálódj most! Nyugi, én nem leszek ott :) Ha lesz valami a dologból, elvileg már a következő frissítéskor tudok infóval szolgálni azoknak, akik nem tudtak ott lenni. Talán képek is lesznek, talán valamiféle website is - itt, vagy máshol, majd kiderül.

  P.s.: Gondolkoztam egy humor oldal létrehozásán, de ötlet híján nem lett belőle semmi. Ha van valami ötleted, mi kerülhetne oda, szólj! Nem humoros idézeteket várok! Illetve de, de azok az adott könyvhöz kerülnek majd az idézetekhez.

  P.p.s.: Örömmel tudatom mindenkivel, hogy ez a frissítés eddig a legnagyobb! 48k ez a file, amit olvasol és 40 kép foglal helyet alant. Az eddigi "rekordot" a 2001. decemberi tartotta, 35k-s méretével.


  [Könyvek] (kocc-kocc) (sííííííííííííp) Működik ez? Hallanak? Rendben. Szóval a borítók... Hajlandó vagyok elnézni a Magvetőnek, hogy a '70-es évek környékén csúnya fotomontázsokat pakoltak a könyveik borítójára, akkoriban az volt a trend, miegyéb. De amit az Európa művel 2002-2003-ban, az felháborító! Nem létezik, hogy a harmadik borítót szarják el zsinórban! Egy utolsó, amatőr, igénytelen kiadónak se nézhető el ilyen húzás, egy Európa kaliberű kiadótól pedig egyenesen szégyen! A borító szerves részét képezi a könyvnek, nem beszélve arról, hogy a kedves olvasó/vásárló/rajongó ezt látja meg először. Aztán a jobb ízlésű érdeklődő, aki akkor venne először King-könyvet a kezébe, röhög egyet a Csontkollekció gyermeteg borítóján és továbbmegy. Aztan itt a fényképpel dúsított Álomcsapda, valami iszonyú! A legújabb borzalom pedig A Halálsoron reprintje, rajta ismét fénykép, a betűtipus meg valami röhej. Megtanulhatnák a kedves kiadók, illetve az ott dolgozók, akik a dizájnról döntenek (nem hiszem, hogy maguk a dizájnerek, mint ahogy a magyar címről sem a fordító dönt általában), hogy KÖNYVBORÍTÓN SZARUL NÉZ KI A FÉNYKÉP! Már ha regényről van szó, nem biográfiáról, vagy hasonlóról. Ezen el kéne gondolkozni...

  Dícseretes, hogy nem a 25 milliós példányszámú amerikai tömegkiadvány - általában szintén nem túl jó - borítóját koppintják (a JLX ezt csinalja a Sandfordokkal, nem túl szerencsés, különösen az idióta reklámdumákkal - világsiker és társai...), meg gondolom, ha borítót is nyúlnak, az plusz pénz (pedig az angol kiadások szinte kivétel nélkül gyönyörűek), de ha már csinálnak valamit, csinálják normálisan. Tudom, nekem könnyen nagy a pofám, meg nem is túl hiteles tőlem ilyet hallani, de azért csak nem mindegy, hogy mire ad ki az ember 2000 Ft-ot: egy igényes borítójú kötetre, ami a polc dísze lehet, még ha nem is hardcover (ez nem különösebben baj, drágább, meg így legalább egységes többé-kevésbé az Állandó Olvasó gyűjteménye), vagy egy igénytelen vacakra, amit inkább takargat az ember. Persze, a szöveg a lényeg, akár borító nélkül is kötelező lenne megvenni és hasonlók, de azért csak nem mindegy...

  Gondolom, az Európától nem igazán olvassa senki a site-ot, ha mégis, akkor nyilván nem egy nagypofájú idióta véleményére fognak adni, de talán elgondolkoznak. Különösen, mivel a fórumukra többen is beírták, hogy nevetséges némelyik borító. Könyörgöm, A Fekete Házat ne szúrjátok el!


  Szóval, ahogy a fentiekből kiderült (ideje volt már egy anyázásnak :)), kijött A Halálsoron újra, ocsmány borítóval, új előszóval és az 1400 Ft-os tervezett ár helyett 1600-ért.

  A Halálsoron - második kiadás

  A Talizmán is kijött újra, sajna nincs új borító (bár talán nem is olyan nagy baj...), ez is 1600 Ft. Viszont A Fekete Ház szeptember végére csúszott :(

  A Buick és elvileg az Everything's Eventual után a Running Man, a Roadwork, vagy a Rage lesz kiadva. Én a Running Man-re tippelek, mivel azt filmként is ismeri a többség, de mivel sosem szokott igazam lenni, marad a másik kettő :)

  Szösszenetek az Európa fórumáról:

  "A Setét Torony következő része leghamarabb 2004 téli könyvvásárára jelenhet meg. Elsősorban attól függ, mikor kapjuk meg az eredeti szöveget, amely terjedelmesebb lesz, mint a sorozat legutóbbi kötete, tehát a fordítás is tovább fog tartani."

  "King: On writing c. műve legközelebbi terveink között egyelőre nem szerepel."

  Majd' elfelejtettem, egy apróság: a magyarul egyelőre nem megjelent könyvek tartalma is felkerült - a korlátozott példányszámú és hasonló dolgoké nem.


  Megjelent a The Complete Guide to the Works of Stephen King! 50 dolcsi, 500 példány, és sajna neten sehol nincs, pedig egy rohadt 90 megás .pdf az egész :( Menet közben a srácok találtak egy csomó régi-új King-írást is.

  Egy kis áttekintés King frissebb írásairól:

 • Spoiler-mentes ismertető az 5. Harry Potter-könyvről, megtalálható a július 11-i Entertainment Weekly-ben, illetve a kézzel írott(!) verzió a Letöltések részben.

 • A június 30-án megjelent The New Yorkerben egy új novella látott napvilágot Harvey's Dream címmel, amit bone már le is fordított, és a Letöltések oldalról szedhető le.

 • A Book magazinban esszé America the Literate címmel.

 • A Borderlands 5 című antológiában újabb novella, Stationary Bike címmel. Novemberben jelenik meg.

 • A The Devil's Wine című verseskötetbe számos korai King-vers is bekerül valamikor ősszel.

 • King rovatot kapott az Entertainment Weekly-ben. Ez havonta egy új cikket jelent. Íme az első szám borítója, amiben szerepel:

  Entertainment Weekly

  Ezek mellett talán nem meglepő (de azért szomorú), hogy a Dark Tower befejezése óta nem kezdett új regény írásába. Némi szünet után mindenképpen lesz valami, "hacsak fel nem dobom a talpam."

  Újabb könyv Kingről, ezúttal Anthony Magistrale-től.

  Hollywood's Stephen King

  És most némi Dark Tower news:

  Először az ötödik kötet (november 4-én jön!) borítói (amerikai, angol és az előzetes példány)

  US UK ARC

  Aztán egy tartalomjegyzék:

  Prologue: Roont
  Part one: Todash
  Chapter I: The Faceon the Water
  Chapter II: New York Groove
  Chapter III: Mia
  Chapter IV: Palaver
  Chapter V: Overholser
  Chapter VI: The Way of the Eld
  Chapter VII: Todash
  Part two: Telling Tales
  Chapter I: The Pavilion
  Chapter II: Dry Twist
  Chapter III: The Priest's Tale (New York)
  Chapter IV: The Priest's Tale Continued (Highways in Hiding)
  Chapter V: The Tale of Gray Dick
  Chapter VI: Gran-pere's Tale
  Chapter VII: Nocturne, Hunger
  Chapter VIII: Tooke's Store; The Unfound Door
  Chapter IX: The Priest's Tale Concluded (Unfound)
  Part three: The Wolves
  Chapter I: Secrets
  Chapter II: The Dogan, Part 1
  Chapter III: The Dogan, Part 2
  Chapter IV: The Pied Piper
  Chapter V: The Meeting of the Folken
  Chapter VI: Before the Storm
  Chapter VII: The Wolves
  Epilogue: The Doorway Cave
  

  Mit szólnátok egy könyvjelzőhöz?

  Könyvjelző Könyvjelző

  Az újra kiadott első négy könyv kapott alcímeket (Ti meg szépséges angol borítókat):

  DT1 UK DT2 UK
  DT3 UK DT4 UK

  The Dark Tower I: The Gunslinger - Resumption
  The Dark Tower II: The Drawing of the Three - Renewal
  The Dark Tower III: The Waste Lands - Redemption
  The Dark Tower IV: Wizard and Glass - Regard

  Mellesleg King tervezi a 2-3-4. kötetek újraírását, kiegészítését is. Szerintem nem túl jó ötlet, kezd az egész olyasmivé válni, mint amit Lucas csinál a klasszikus Star Wars trilógiával... :/

  Érdekesség: a Palm Digital Media júliusi toplistájának élén fiction kategóriában az újraírt első kötet áll.

  Amerikai és angol Concordance (könyv A Setét Toronyról) borítók, illetve a tartalom, mivel időközben megjelent a könyv:

  US UK

  Tarot Reading (diagram)
  Forward by Stephen King
  About This Book
  Abbreviations and Text Guide
  Key (diagram)
  Door (Traveller, beyond lies Mid-World)
  Gilead Fair-Days
  Mid-World Moons
  Introduction: Roland, the Tower, and the Quest
  Characters
  Mid-World Places
  Our World Places
  Portals and Magical Places
  Appendix: High Speech, Low Speech, and Mid-World Argot
  Appendix II: Mid-World Miscellany
  Appendix III: Political and Cultural Figures (Our World)
  Appendix IV: Mid-World Maps
  

  És még egy érdekesség: Setét Torony-ihlette zene. Valójában az egyik nóta - és a cím - ihletője A Talizmán. Biztos fincsi... Bővebb infó itt!

  Territories


  És most az újdonságok (bocs, nincsenek linkek a könyvekhez, lusta vagyok):

  Kapcsolatok: Állj ki mellettem! - Hasznos Holmik (Zsanna), Állj ki mellettem! - Cujo (Szamóca), A Holtsáv-Carrie (Gecko), Tóparti Kísértetek-Az (boneheaD), Álomcsapda-mindenféle (Vic és én - azt hittem, már fent vannak, de nem...)

  Idézetek: Álomcsapda (ChrismasteR), Rémálmok és Lidércek (CWorm), Állattemető (Sabeejosh), Rémület a Sivatagban (Nezorf), A Halálsoron (Vic)

  Vélemények: Marcell az Éjszakai Műszakról és a Borzalmak Városáról.

  Ismertetők: Tóparti Kísértetek és Everything's Eventual (boneheaD), A Két Rose és A Halálsoron (Vic), A Holtsáv, Éjszakai Műszak és A Ragyogás (Gandalffffffff).


  [Filmek] A jubileum alkalmából átdizájnolva (borítók, galériák), kibővítve (több infó a készítőkről, teljes szereplőlista, filmzene és DVD infók), szóval kvázi újjászületett ez a rész. Ha valami nem stimmel, lehet reklamálni! Köszi Szisznek és bone-nak! Ja, még valami: Hasznos Holmik filmzene borító rulz :)

  Érdekes módon filmek a tévében! Bővebben lásd fentebb!


  DVD hírek (bővebb infók az adott filmnél):

  Kubrick-féle Ragyogás DVD-n és VHS-en a Kubrick-sorozat többi darabjával, vagy külön.

  Ragyogás DVD

  Megjelent a Carrie remake DVD-n.

  Carrie remake DVD

  Álomcsapda DVD Amerikában szeptember 30-án. Törölt jelenetek, werkfilmek, ilyesmi - és ami roppant érdekes: az eredeti befejezés! Ez nem feltétlenül ugyanaz, mint a könyvben, de a mostaninál biztos jobb, és talán a moziban kellett volna elsütni...

  Álomcsapda DVD

  The Diary of Ellen Rimbauer DVD október 10-én, kommentárokkal.

  The Diary of Ellen Rimbauer DVD

  Christine Special Edition DVD készül audiokommentárokkal, interjúkkal, ilyesmi.

  És a nagyágyú: A Fűnyíróember 2 DVD-n október 7-én! :)


  Filmhírek:

  Rövidfilm készül a Luckey Quarterből.

  Secret Window, Secret Garden jövő júniusban!

  Újabb rövidfilm: Autopsy Room Four.

  Autopsy Room Four

  A Kingdom Hospital csütörtökönként este 9-től kerül adásba 2004. januártól az ABC-n. Ja, és King lesz a narrátor...

  Végre! További Running Man 2 infók! :) Karen Craig írta a forgatókönyvet fejből(?!). Az akción van a hangsúly (meg vagyok lepve!), fekete humorral fűszerezve. Egy atlétáról szól, akit Carter Riley-nal hívnak, és akit csapattársa meggyilkolásával vádolnak - ezért kerül a gyilkos tévéműsorba. Ben Richards, az első rész főszereplője a film közepén feltűnik - az még nem tisztázott, hogy Arnold Schwarzenegger vállalja-e a cameót, de mindenképpen jó lenne, mivel állítólag a jelenet kulcsfontosságú, így kihagyni nem szeretnék. Most körül forgatják elvileg, és remélik, hogy moziban fog kikötni. Én meg remélem, hogy a süllyesztőben...

  El se hiszem! A Children of the Corn 8-ról is sikerült infót szerezni! Micsoda nap! :D Szóval, az eredeti film és a novella szellemében fog készülni (pff...). Ijesztő lesz (na ne!), és a jól ismert jelenetek (üldözés a kukoricásban, sarlós kivégzések, tini szex, áldozatok bemutatása, a Sorok Között Járó visszatérése) is visszaköszönnek, és ez is Gatlinben fog játszódni. Az alkotólk szerint "egyet sem kell megnézned, ismerned a korábbi alkotásokból, hogy tudd, mi történik, de ha ismered az eredeti történetet és az első filmet, az csak jó." Jelenleg a forgatókönyvet írják, és egy darabig még nem kezdik el forgatni. Hála a Sorok Között Járónak...

  Lesz harmadik season a The Dead Zone-ból, márciusban (13 epizóddal) vagy júniusban (ekkor akár 22 epizóddal) kezdődik. További képek a helyükön, forgatókönyvek a Letöltések között.

  Új cuccok: Képek a Lawnmower Man rövidfilmből, hibák az Álomcsapdában és az Atlantisz Gyermekeiben.

  Továbbá Álomcsapda ismertetők bone és Nightwish tollából, illetve Állj ki mellettem! szintén bone-tól. Köszi!


  [Életút] Újabb King-idézetek, hála Vic-nek!
  [Rajongók] Helga, István, OC és Olivér véleménye, valamint fényképek! Egyelőre bone, Lord Iffy és a saját polcom képei. Utóbbi elég amatőr, de siettem és azóta nem volt kedvem újra. Végülis a lényeg (és a tízcentis porréteg, ami nálam standard :)) azért látszik. Várom a további képeket, hozzászólásokat, vagy bármilyen "rajongós" dolgot!
  [Cikkek] Újabb adag cikk ezekből: DVD Filmcsillag, Cinema (hihi, elírták a könyv dátumát!), DVD Magazin és Spectrum Világ. Köszi Nézegetőnek és Pettingmasternek!
  [Linkek] Kicsit takarítottam, és találtam pár Children of the Corn fansite-ot :)
  [Utalások] Néhány újabb filmes, sorozatos, zenei és könyves. Köszi: bone, CWorm, Kellögem,Gandalffffffff.
  [Játékok] Kicsit kipofoztam, illetve betettem az anno itt, a hírekben "publikált" és kicsit összecsapott F13 bemutatómat. Majd egyszer át fogom írni, illetve a többiről is lesz ismertető és csomó kép, de egyelőre ez van.
  [Hirdetések] Újabb keres-kínál hirdetések, illetve az én listám is változott: néhány könyv meglett, csomó újabbat keresek. Külön kiemelném az Európás Tortúrát és az Animus-féle Rossz Helyet! Alternatív megoldás: Norcsi, légy szíves add vissza a Rossz Helyemet! A Tortúrát megtarthatod :)

  Könyvajánló

  Douglas Adams: A Gabónál megjelent a trilógia negyedik és ötödik kötete, szinte egyszerre, darabja 1300 Ft. Én már belenyugodtam, hogy egyik könyvsorozatom se egységes, úgyhogy csakazértse fogom megvenni!

  Az emberiség ellen sok rémtettet elkövettek már a történelem folyamán, de amit a vogonok merészeltek, az már tényleg arcátlanság! Egy új hipertér-sztráda építése közben egyszerűen ledózerolták a Földet a Galaxis térképéről. Vagy mégsem így történt? Lehet, hogy az egészet csupán a CIA nagyszabású tömeghipnózis-kísérlete hitette el a bolygó lakóival? Arthur Dent, a borzalmas útépítés szerencsés túlélője, csillagközi hányattatásai után legnagyobb meglepetésére újra a Földön találja magát, és különös útjára csak egy törülköző s egy reklámszatyor emlékezteti. Már-már hajlana rá, hogy az egész dózer-ügyet képzelete szüleményének higgye, de néhány apró jel arra sarkallja, hogy utánajár a dolgoknak. Megpróbálja megtudni, ki keveri a lapokat: az egerek, a titkosszolgálat vagy a magát egyszerűen csak Istennek tituláló Teremtő Munkaközösség? Hogy kiderítse az igazságot, ismét útra kel, természetesen űrhajóstoppal.

  Könnyen kedvét szegheti az embernek ha szülőbolygóját felrobbantják. Pláne, ha a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy űrhajója egy távoli, Bob-félő bolygón zuhan le, és ő a túlélés érdekében nem hagyatkozhat másra, csupán szendvicskészítői tehetségére. Arthur Dent azonban mindennek ellenére végre elkezdi élvezni az életet, minek következtében rögvest elszabadul a pokol. A pokol változatos formákat ölthet: először is ott van a szokásos Ford Prefect-féle, aztán az, amit a Galaxis Útikalauz új kiadása nyit meg, és végül a legmeglepőbb, ami Arthur hirtelen feltűnt lánya alakjában jelentkezik. Vajon megmentheti-e hősünk a Földet a végleges multidimenzionális kiradírozástól?

  Isaac Asimov: Íme az Encyclopedia Galactica negyedik kötete, benne az Előjáték az Alapítványhoz és az Alapítvány-trilógia. 3800 Ft, ötödik kötet év vége felé.

  Arthur C. Clarke: Stephen M. Baxterrel együtt írta egy sorozat első darabját Time's Eye címmel.

  1885, az észak-nyugati határ. Rudyard Kipling szemtanúja lesz a brit hadsereg akciójának, mellyel elfojtanak egy felkelést. Lát továbbá néhány tankot 2137-ből. Mielőtt Kipling megemészthetné a dolgot, barátai és a tankok a 4. században találják magukat, Nagy Sándor hadseregének közepén. Elkezdődik az utazás, melynek során Nagy Sándor megpróbálja elkerülni korai halálát, és egy Karthagótól Kínáig tartó birodalmat létrehozni. Továbbá két igazsággal is szolgál az emberiségnek: az idegenek köztünk vannak és múltunkat és jövőnket manipulálják. A jövő pedig csak 2137-ig tart, amikoris a Föld elpusztul. Olyan tudományos-fantasztikus regény ez, mely számtalan évszázadot felölel és új ötleteket hordoz az időutazással és az idegenekk beavatkozásával kapcsolatban.

  Jövő februárban jön a The Last Theorem.

  Nemrég, potom 350 évvel később Andrew Wiles, egy fiatal brit matematikus bebizonyította Fermat tételét. Ezen alapszik a könyv, mely Ranjit Subramanianról szól, akit elbűvöl Fermat utolsó tétele, mely olyan egyszerű, hogy bárki megértheti, mégsem tudta senki bebizonyítani 300 évig. Ranjit tudomást szerez egy indiai matematikus zseniről, Ramanujanról (1887-1920) és talál egy három oldalas bizonyítékot az utolsó tételre - ami akár Fermat saját bizonyítása is lehet! A felfedezés Ranjitnak egy kitüntetést eredményez, nomeg az NSA kriptográfiai részlegének figyelmét. Ranjit azonban a fizikába merülve találja magát kriptográfia helyett, ugyanis elképesztő haladás mutatkozott a fúziós technológiában. Ezek pedig a plazmameghajtóhoz vezetnek, amivel az egész naprendszer kitárulhat előtte...

  Philip K. Dick: Az Agave adta ki Az Ember a Fellegvárban (The Man in the High Castle) című klasszikus Dick-művet 1600 Ft-ért puhafedelű, dizájnos külalakkal.

  Amerika, 1962. A rabszolgatartás újra legális. A néhány túlélő zsidó álnéven bújkál. San Franciscóban a Ji King legalább annyira hétköznapi dolog, mint a telefonkönyv. Mindez azért, mert a szövetséges hatalmak elveszítették a második világháborút, és az Egyesült Államok területén most közösen osztozik a császári Japán és a náci Németország. De azt mondják, létezik egy könyv. Egy betiltott könyv, amely egy másik világról szól. Azt is mondják, hogy abban a másik világban a háborút a szövetségesek nyerték meg. Mindenki a valóságot keresi, de vajon létezik-e valóság egyáltalán?

  Film készül továbba Paycheck című novellájából. John Woo rendezi, Ben Affleck a főszereplő. Michael Jennings visszafejtő mérnök, megbízzák valamivel, és némi pénzmag fejében törlik rövid távú memóriáját. A buli után kap egy cuccokkal teli borítékot és egy üzenetet, amely tudatja vele, hogy ingyen melózott, mivel lemondott a fizetségről. Nyilván be szeretné bizonyítani az ellenkezőjét.

  Ja, és az Imposztor nemsokára az HBO-n! Nem túl jó, de volt rosszabb...

  Dűne: Ősszel Dűne díszkiadás bonus novellával, esetleg novellákkal (ez csúnya dolog, nem akarok - és nem is fogok - 3k-t kiadni pár oldalért!), karácsony körül Butleri Dzsihad, júniusban pedig lement a Hallmarkon a Children of Dune minisorozat. A szinkron ismét csodás: a stiltözetet is sikerült alulmúlniuk az "atreidákkal" :/

  Tavaly megjelent egy ingyen letölthető novella Hunting Harkonnens címmel, bevezetés gyanánt a Jihad elé. Most ismét itt van egy, Whipping Mek címmel, ami a Machine Crusade-et köti össze a Jihaddal.

  Neil Gaiman: Fantasyt ír elvileg, de nem olyan sárkányosat :) Az Amerikai Istenek nemrég jelent meg és elég jónak tűnik, bár egy ideig nem hiszem, hogy lesz alkalmam elolvasni :( Nagyalakú hardcover, sajna 3500 Ft-ba kerül.

  Mike Ainsell három évet töltött börtönben, ám a sorscsapások ezzel nem értek véget számára. Szabadulása előtt néhány nappal a felesége és a legjobb barátja meghal autóbalesetben, így azután első útja a temetésre vezet. Útközben találkozik egy furcsa idegennel, aki Szerda néven mutatkozik be, és munkát kínál Mikenak. A büntetett előéletű férfinak nincs más választása: elfogadja az ajánlatot, nem sejtve, hogy ezzel különös, természetfölötti események sodrába kerül. Fokozatosan derül fény Szerda sötét tervére, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mindennapi élet felszíne alatt különös háború dúl, amelynek tétje nem más, mint Amerika lelke...

  James Herbert: Klassz, hogy időről időre megfogadom, hogy jó darabig nem szerzek be számomra ismeretlen íróktól cuccokat, legalább amíg a már ismertek nagy része meg nem lesz, de sosem sikerül... Múltkor az antikban rátaláltam a fickó első könyvére (Patkányok (Rats)), és egész kellemes volt. Igencsak rövid, nem szarozik sokat tájleírásal és hasonlókkal. Napokon belül, szeptember közepén jelenik meg legújabb regénye, a Nobody True.

  Mi történik, mikor elhagyod a testedet? Jim True tudja. Nemrég tért vissza egy testen kívüli élményből, csak hogy megtudja, brutálisan meggyilkolták, testét megcsonkították. Senki nem látja, senki nem hallja - senki, csak a gyilkos, aki tudja, hogy Jim még mindig létezik. Megszabadulva testétől True a keresésére indul, ki akarja deríteni, miért és hogyan élte túl az esetet. Ahogy egyre közelebb kerül gyilkosához, True megtudja, hogy még az a néhány ember is elárulta, akiket szeretett és akikben bízott. Végül találkozik gyilkosával, aki szintén el tudja hagyni a testét, amikor csak akarja. Halálos harc kezdődik True és az elpusztíthatatlannak tűnő sorozatgyilkos között, akinek már True felesége és gyermeke is a rovásán van.

  Jonathan Kellerman: Nem győzök siránkozni, amiért csak négy könyve jelent meg magyarul a fickónak. The Conspiracy Club című, legújabb könyve novemberben jelenik meg, természetesen Amerikában. Nem Delaware-történet, de biztos jó lesz. Itt van viszont az A Cold Heart, a legfrissebb Alex Delaware-regény, amely áprilisban jelent meg.

  Juliet Kipper tehetséges festő, akit egy los angelesi galériában gyilkolnak meg, ahol nemrég nyílt első kiállítása. Milo Sturgis szívességből elvállalja az ügy kivizsgálását, és Alex Delaware-hez fordul segítségért, aki hasonlóságot keres hasonló ügyekkel és olyan művészek után kutat, akiket áttörésük, vagy visszatérésük előtt nem sokkal öltek meg. Talál is két másikat. Néhány héttel korábban Edgar Michael 'Baby Boy' Lee-t, a blues-zenészt leszúrták, miután befejezte munkáját a Snakepitben. Három évvel ezelőtt eltűnt China Maranga, egy punkénekes, akinek maradványait egy hónappal eltűnése után találták meg a Hollywood feliratnál. Alex azt is kideríti, hogy mind a ketten Robin Castagna, volt szeretője kliensei voltak. A nyomozás egy hátborzongató gyilkosságsorozathoz vezet, Milót és Alexet a művészvilág sötét oldalára, Robint pedig szörnyű veszélybe sodorva.

  Dean Koontz: Végre kijött egy újabb könyv magyarul! Amnézia (The House of Thunder) a címe és 1400 Ft-ba kerül. Azért klassz lenne, ha fantáziadúsabb címeket választanának, ez olyan Robin Cookos :) Persze kb. ugyanaz a kategória, meg legalább nem számít az ember valami mélyebb dologra, neadjisten eredeti ötletre (Ó, csak nem egy agymosott-vagy-hasonló néni? Ilyet még nem is láttunk Koontz-tól!). Ja, és tök jó lenne, ha évente nem kettő, hanem 3-4 könyvet is kihoznának tőle. Amíg legalább 30 magyarul meg nem jelent Koontz-könyv van, nem kéne félni, hogy kifogynak az kiadnivalóból. Bár nyilván nem ez az elsődleges szempont, de 3 könyv akkor is beleférne. Egy hót régi tavasszal, egy frissebb nyár végén, és a legfrissebbek egyike karácsony körül. Vagy valami...

  Susan, a harminc év körüli fizikusnő egy ismeretlen városka kórházában ébred. Sejtelme sincs, hogy került oda, sőt, hirtelenjében azt sem tudja, ki ő egyáltalán. Kiderül, hogy majd húsz napja fekszik itt kómában. Lassan visszatérő emlékei között mindent elnyom egy szörnyű kép: vőlegényének tizenhárom évvel azelőtti kegyetlen meggyilkolása. Majd mintha meg is elevenednének a sötét múlt árnyai. A férfi rég halottnak hitt gyilkosait látja a kórház folyosóján, sőt a halott kedves is megjelenik, mintha a sírból kelt volna ki. Az orvosok szerint Susan csak képzelődik, hallucinál. Ám a rémlátomások egyre valóságosabbak, és egyre erőszakosabban fenyegetik a nőt. Mi történik, mi történt valójában?

  Íme az Odd Thomas borítója és a tartalom.

  Az emberek Pico Mundóban azt hiszik, Odd Thomas természetfeletti képességekkel rendelkezik: telepata, látnok, vagy ilyesmi. Csak kevesen tudják, hogy látja a nyughatatlan halottakat, azokat, akiknek elintézetlen ügyeik vannak. A halottak érzékenyek az élőkre. Megjárták előttünk az utat és ismerik félelmeinket, kudarcainkat, reménytelen álmainkat. Az emberek gyakran félnek megnyitni elméjüket és szívüket az univerzum igazságaira, melyek sokkal összetettebbek és jelentőségteljesebbek, mint amit nevelésük beléjük plántált. A káoszban is van rend, cél és jelentés, mely magával vonja - vagy olykor meghiusítja - a kutatást és megértést.

  A nap hátborzongatóan nyugodtan kezdődik, mint az ítélet napjának hajnala, mielőtt megnyílik az ég. Odd hatodik érzékével olyan esemény bekövetkeztét sejti, mely megváltoztatja magát és a világát. Rátelepszik egy kiadós reggelijét fogyasztó férfira, aki abban az étteremben étkezik, ahol Odd elismert szakács. A férfi terrorra éhezik, mely a legváltozatosabb formákat ölti. Másnap Odd félelmei egyetlen szerelme, Stormy Llewellyn elsőszámú problémájává lépnek elő. Stormy szerint utazásunk ebben a világban arra jó, hogy megedződjünk, felkészüljünk következő életünkre. Szerinte szemlére érkezünk, majd lelkek hadseregébe rendeződve fontos küldetést hajtunk végre a következő világban. Akik elbuknak, egyszerűen megszűnnek létezni. Röviden, Stormy szerint az élet egy kiképzőtábor. Félelmeink ezen a világon azért vannak, hogy felkészítsenek a legrosszabra, ami egy másik világon vár ránk. De a rémségek közelítenek hozzá és másokhoz is. Oddnak gyorsan és okosan kell dolgoznia, hogy megmentsen mindent, ami kedves számára ezen a világon.

  Ed McBain: Herbertnél is újabb felfedezettem :) Hihetetlen gyorsan sikerült 12 könyvét (+ egy novelláskötetet, benne egy írásával) beszereznem. A legtöbbje 180 Ft-ba került, és nagyrészüket múlt héten el is olvastam. Magyarul egy kivétellel csak a 87-es körzetben játszódó regényei jelentek meg (az egy kivételt olvasom éppen, és az is remek), sajna nem időrendben és nem is mind. Ennek ellenére nagyon szórakoztatóak, viccesek, érdekesek.

  Magyarul legfrissebb könyve A Nyomozó Könyvet Ír (Fat Ollie's Book), eddig ezen röhögtem a legtöbbet. Ollie rulz :) Előző könyve, a Money, Money, Money a Könyvklub akciójának köszönhetően az új könyvvel együtt 3700 helyett csak 2400 Ft-ba kerül. Remek vétel! Annyi a probléma, hogy a két könyvet más fordította, így néhány kifejezés máshogy néz ki - arról nem is beszélve, hogy valószínűleg egyikük sem olvasta a korábbi kiadásokat - ezért lett pl. Hájas Donnerből Donner Pufi. Bleeee...

  Steve Carella, a 87. körzet rokonszenves nyomozója ezúttal kénytelen együttműködni a rá kevéssé hasonlító Dagi Ollie-val. Az egyre bonyolultabbá váló ügyben az oroszlánok mellett többek között kábítószer-kereskedők, bérgyilkosok és titkosügynökök tűnnek fel, valamint pénz. Sok pénz, hamis meg igazi.

  Dagi Ollie nyomozó ismét együtt dolgozik Steve Carellával, aki lekötelezve érzi magát, hiszen Ollie megmentette az életét, kétszer is. Így hát segítenie kell elfogni egy képviselő gyilkosát. Ollie egyébként megvalósította nagy tervét: regényt írt; csak sajnos ellopták. Egy narkós prosti használja útmutatónak, hogy kiszabadítsa a gyémántcsempészek fogságába esett rendőrnőt – meg a gyémántokat.

  Amerikában a sorozat 53.(!) kötete, a The Frumious Bandersnatch decemberben jelenik meg. Sajna semmit nem tudni róla, csak borító van.

  George Orwell: Nemrég olvastam tőle az 1984-et. Remek darab, és most, a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából kijött ismét, hardcover, 1900 Ft.

  "Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" – írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. Talán valóban "csak" keserű üdvözlet lesz ez a regény a jövőben, örök emlékeztető a totalitárius XX. századra, és persze szellemes szatíra, mint a nagy példakép, Swift Gulliver-e. Talán... De most még a zsigereinkben érezzük, mit jelent a Nagy Testvér, a gondolatbűn, a gondolatrendőrség, az újbeszél, a duplagondol; s az óceániai Párt három jelmondata is hátborzongatóan ismerős:
  A háború: Béke
  A szabadság: Szolgaság
  A tudatlanság: Erő

  S bár sok mindent be tudunk helyettesíteni a történelem valós alakjaival, eszméivel, intézményeivel, ebben a regényben mégis az írói fantázia a leglenyűgözőbb; 1948-ban, betegen, kiábrándultan Orwell olyan regényvilágot alkotott, amely borzongató realitásával rabul ejti az olvasót akkor is, ha közben könnyedén – talán túlságosan is könnyedén – azt mondja: Orwell jóslata, hála istennek, nem teljesedett be.

  Harry Potter: Elvileg novemberben, de legkésőbb karácsonyig megjelenik magyarul Harry Potter és a Főnix Rendje címmel. Íme egy másik borító!

  Kim Stanley Robinson: Úgy tűnik, a Zöld Marsból idén se lesz semmi, de Amerikában januárban jön a Science in the Capital, mely a Capital Code-trilógia első darabja.

  Három összekapcsolódó regény első része, a harctépázta, korrupt politika támogatta tudomány világába kalauzol. A tudományt és üzletet összekötő felületben rejlik a lehetőség a teljes pusztításra vagy a megváltásra, ahogy az új felfedezések egyre figyelemremétóbb ajtókat nyitnak a jövőbe. lehet, hogy jó szándék vezérli a tudományt ezen dolgok felfedezéséhez, de az emberi mohóság - legyen az egyéni, politikai vagy testületi alapokon nyugvó - mindig megpróbálja majd kihasználni ezeket.

  Kiváló elbeszélés és gyönyörű írásmód kombinálásából születtek a regények, melyek nemcsak szórakoztató thrillerek, de ugyanakkor betekintést és könnyebb megértést nyújtanak az olvasónak, hogy hogy működik a tudomány, a politika és az üzlet a mai világban. A könyvek szereplői a következők: egy tudományos-ipari kém, melynek részben az FBI egyik kéme, Ronal Hansen alapul; egy amerikai szabadalmi ügyekre szakosodott ügyvéd; egy vakmerő kapitalista; egy washingtoni lobbyzó; egy kongresszusi tanácsadó; egy buddhista tudós, aki nemrég érkezett Nyugatra; egy szenátor és jónéhány tudós egy biotechnológiai laborban Washington külterületén. A történetben lesz születés, halál, házasság, gyilkosság és mindenféle politikai és tudományos elem, valamint kémkedés, élet a mikro- és a makroszinten.

  J.D. Salinger: Újabb klasszikus! Most újra kijött 1600 Ft-ért.

  A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el.

  Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.

  John Sandford: Nemrég olvastam az első Kidd-regényt (ez a másik sorozata a fickónak). A másik kettő nekem sajna nincs meg, de Amerikában már a negyedik kerül kiadásra november 10-én. Íródik továbbá a 15. Prey-regény is (Davenport bátyó, ugyebár), és májusban várható Hidden Prey címmel. Remélhetőleg idén kijön magyarul a 14. Davenport, aztán jövőre ez a kettő is... Ja, múltkor rosszul írtam, a Vendetta a 13. a sorozatban, nem a 12., sorry!),

  Kidd hacker barátja, Bobby eltűnik, és Kidd tisztában van vele, hogy ez nem jó jel. Átérve a férfi házába, holtan találja a padlón, feje betörve, a laptopja eltűnt - Kidd pedig tudja, hogy ez aztán tényleg nem jó jel. A titkok, melyeket a laptop rejt, elég hathatósak ahhoz, hogy Bobby ismeretségi köréből mindenkit felkössenek - kezdetben. Nem lehet vita tárgya tehát, hogy Kiddnek és LuEllennek meg kell találni a gépet, Kidd pedig szívesen elbeszélgetne Bobby gyilkosával is. De mielőtt jutnának valamire, a titkok kezdenek kiszivárogni... és megdöbbentőbbek, mint ahogy Kidd hitte. Mostmár nem csak egy baráti kör tagjairól és néhány kollégáról van szó. Nem - ez valami sokkal nagyobb. És sokkal ijesztőbb...

  John Saul: Márciusban jön következő regénye, a Black Creek Crossing.

  Dan Simmons: Anyagi problémák miatt idén nem lesz Endymion, talán jövőre :( Természetesen ettől függetlenül a tengeren túl zajlik az élet: a Song of Kaliból film készül, és itt az újabb Joe Kurtz-regény is.

  Valahol New York nyugati részén, egy félreeső hegytetőn az erdő tele van hullákkal. Ha a volt magánnyomozó, Joe Kurtz öt napon belül nem deríti ki, mi folyik ott, ő is csatlakozik közéjük.

  Úgy tűnik, manapság mindenki Kurtz után kajtat - néhányan sikerrel. Ismeretlen támadók kezdenek lövöldözni rá és társára, utóbbit életveszélyesen megsebesítve. Kurtz-nak ezúttal Toma Gonzagával gyűlik meg a baja, nomeg Farino Ferrarával, aki Kurtz-ot akarja holtan - esetleg csak a fejét.

  Miközben valaki a heroinfüggőket gyilkolássza Buffalóban és magával viszi a tetemeket, a Ravasz Svindler nevű sorozatgyilkos terveket szövöget.

  Az egyik sarokban, Kurtz mellett Rigby King, a nyomozó, akibe szerelmes volt még tinédzser korában, Baker atya árvaházában. Rigbynek is tervei vannak Joe-val, de hogy milyen természetűek - segít neki életben maradni, vagy elteszi láb alól -, arra Joe-nak kell rájönnie.

  Kurt Vonnegut: Újra kiadták a Mesterlövészt 1650 Ft-ért.

  Kurt Vonnegut, az abszurd amerikai regény mágusa ezúttal is a balfácán hős képében lép elénk. Rudy Waltz, a "semlegesnemű" patikus a könyv főszereplője, aki már tizenkét éves korában - igaz, önhibáján kívül - kétszeres gyilkos lett. S ez még csak a kezdet. A képtelenül groteszk ötleteknek és helyzeteknek se szeri, se száma. Nevetésünk azonban - ezt is megszokhattuk a Mestertől - sohasem önfeledt hahota.