Hírek

Volt egyszer egy nyereményjáték...

2004. március 31. Ide valami okosat akartam írni...
Hali! Elkerülendő az olcsó poénok gyártását, igyekeztem nem április elsejére időzíteni a frissítést - és sikerült! Nem is tudom, mivel kezdjem... Készültem egy hosszas értekezéssel a könyvadaptációkkal kapcsolatban, de asszem inkább megkíméllek benneteket. Hmm, kezdjük talán a szavazással!

Meglepő (tényleg meglepő!) módon hasznosnak nyilváníttatott a könyvajánló (eredményeket ld. lejjebb!), én mégis úgy döntöttem, hogy egy ideig szüneteltetem a dolgot. Először arra gondoltam, hogy csak úgy a vakvilágba ajánlgatni bármit nem túl jó dolog, ezért inkább azokról a könyvekről ejtek szót, amiket el is olvastam és tudom őket érdemben ajánlani (vagy nem ajánlani). Ez persze roppant időigényes lenne (a mostani frissítésre is ráment három estém, hogy rohadna szét az egész főiskola!), meg - fájdalom - az ajánlóírás nem is igazán megy nekem, úgyhogy maradjunk abban, hogy nem kizárt, hogy néha-néha prezentálok pár borítót és fülszöveget, ha a kedvem úgy tartja. De elég a dumából, íme az eredmények, a főoldalon meg az új kérdés. Tessék választani!

2003. december
A Könyvajánló a Hírek végén...

hasznos - 38
mehetne külön oldalra - 17
elfér - 12
fölösleges - 3

És most fizetetlen nem-politikai hirdetésblokk következik:

Bob küldte az alábbi e-mailt a minap, köszi!
Ha esetleg jártok Kaposváron, tudok két antikváriumot, aminek a segítségével én is be tudtam szerezni két könyv kivételével az összes King-könyvet. Az egyik a Táncsics Gimnázium melleti kis utcában van, Oriflame-es tábla is van kint az ajtaján. A másik a Múzeum közben van a CDBOX mellett, a Holló és Társa Bt. Remélem, tudtam segíteni!

Ekultúra: Sajna a "hivatalos sajtóanyag" nem érkezett meg eddig, úgyhogy kénytelen leszek saját szavaimmal pár szóban bemutatni a site-ot. Tulajdonképpen mindenféle könyveket, filmeket, zenéket és eseményeket ajánlgatnak (ez a 'kultúra') az interneten bóklászóknak (ettől 'e'), ami még nem lenne különösebben nagy kaland, de teszik ezt egy remek felépítésű, könnyen áttekinthető oldalon, klassz dizájnnal - és a tartalom sem elhanyagolható, ugyanis többek között King- és Koontz-regények ismertetői és tuképpen a teljes Agave-repertoár helyet kapott náluk, valamint bone is szokott oda írogatni :) A King életút a H.Q.-ról származik, csak bone kipucolta és átírogatta kissé. Később még lehet, hogy lesz szó az oldalról, és ha végre írnék pár szót a H.Q.-ról, akkor ők is reklámoznának engem, amiért előre is köszi! :)

Bookstation: Újabb netes antikvárium nyitotta meg kapuit. Érdekessége, hogy kizárólag angol és német nyelvű könyvekkel foglalkoznak, valamint pozitívum még a barátságos tech support és az árak is - egyedül a 800 Ft-os postaköltséggel nem vagyok kibékülve, de ha szerencséd van és sikerül pár könyvet remek áron leakasztani egyszerre (vagy egy hónapon belül), simán megéri cuccot rendelni ezzel a pluszköltséggel is. Érdemes ide is sűrűn benézni, mivel a választék folyton változik.

Na, reklám után jöjjön a fő műsorszám! 12-es karika a sarokba, öveket becsatolni, indulunk! Ja, és sok nyuszit mindenkinek, mivel addig már nem találkozunk!


[Könyvek] Ejtsünk pár szót röviden hazánk Kinges vonatkozású dolgairól! A linkelgetéstől eltekintek, mert szorít az idő, bocs! Sz'al újra kijött a Christine, 1900 Ft-ba kerül és új borítóval lett megáldva, ami nem sikerült annyira elcseszettre, mint az utóbbi hónapok termése.

Christine

Májusban jön a Titkos Ablak, Titkos Kert és A Napkutya, mivel filmes aktualitása van nekije. Ezek is új borítót kapnak, amiktől már előre félek (remélem, Johnny Depp fog vigyorogni a Titkos Ablakon...), valamint 2x1800 Ft-ba fognak kerülni, ha minden igaz. Jön még egy Borzalmak Városa utánnyomás is júniusban 1600-ért, aztán az első négy Setét Tornyot is újra a nyakunkba szórják október-november folyamán.

Ami viszont igazán érdekes, az A Setét Torony V - A Calla Farkasai novemberi megjelenése, előtte júliusban A Menekülő Ember, és elvileg napokon belül, valamikor áprilisban Everything's Eventual, aminek a magyar címe (hányózacskót elő és kapaszkodjatok!):

Minden Haláli.

Gratulálunk, szép munka volt! Kiváncsi vagyok, vajon mennyit agyaltak, amíg sikerült a lehető legrosszabb címet összehozni... Mindegy is, a lényeg úgyis a belbecs, az meg csak jó lesz, már ha leszurkolunk érte 1800 Ft-ot. Ezt is Müller Berni fordította, mint újabban minden novelláskötetet (végre valami változatosság a sok beezer után :)). Borító még nincs, de íme a fülszöveg:

Az emberrel bármi megtörténhet.

Például hazamegy, és otthon egy üzenet várja az asztalon, amelyben a felesége közli, hogy elhagyja. Ez már önmagában is sokkoló. Mivel meg kell beszélniük a válást, beülnek egy étterembe az ügyvédjük társaságában, ahol is a fo~úr egy hatalmas konyhakéssel támad a vendégekre! Aztán…

Vagy: 1408. Ha összeadjuk a számjegyeket, mit kapunk? 1+4+0+8=13! Ez, ugye, szerencsétlen szám. De ha ráadásul egy szállodai szoba száma, amelyet kivesz az ember, és ott tölti az éjszakát… már ha túléli!

Vagy: A számítógépek korát éljük, remek dolog, nagyban megkönnyíti az életünket. Igaz, az elektronikus postával rengeteg szemét meg felesleges dolog érkezhet. Na most, ha az ember nem vigyáz, és gyanútlanul kinyit egy levelet, amelyben furcsa jelek – körök, rombuszok, szmimek, háromszögek és szankofitok – vannak, az már régen rossz. Ugyanis az ilyen levél halált hoz…

Vagy: A golf. Kitu^no~ sport. De mit ad Isten, a labda begurul a bokorba, az ember utánamászik, és… Mikor legközelebb feleszmél, rádöbben a rettenetes valóságra: anyaszült meztelenül fekszik egy boncasztalon, hallja, hogy körülötte a patológus meg a boncmester tüsténkedik, csörömpölnek a mu^szerek. A szerencsétlen meg szólna, hogy bocsánat, ez valami fatális (de mennyire az!) tévedés, de hiába – a lábujjától a haja szála végéig megbénult…

Vagy... de tudja mit, Kedves Olvasó? Üljön bele kedvenc karosszékébe, és olvassa el Stephen King tizennégy idegborzoló, lélegzetelállító, vérfagyasztó elbeszélését.

Jó szórakozást!

Ha feleszméltetek a sokk után, íme a következő! Na jó, ez már nem annyira vészes, de azért... Sz'al King bátyó végre újra tollat ragadott, hogy Stewart O'Nan nevű cimborájával egy könyvet, mégpedig... a baseballról! Remek! Újabb potenciális bestseller a magyar piacon - már ha eljut idáig valamikor, ami a Head Down Rémálmok és Lidércekből való kihagyása után kétséges, de talán nem fog nagyon hiányozni...

Karin Coddon beállt a végtelen hosszúnak tűnő sorba, és írt egy könyvet kedvenc írónkról. Kedvenc magyar kiadónkkal egyetemben ő is valószínűleg álmatlanul forgolódott éjszakánként, mire kiötölte a fantasztikus címet: Stephen King.

Némi Dark Tower borítóhalhaz, és egy infó, miszerint a 6. kötet már június 8-án megjelenik Amerikában, a 7. pedig épp King szülinapján, szeptember 21-én vándorol a boltok polcaira. A képeken sorban: DT6 hardcover, előzetes példány és angol kiadás (nagyon pofás!), aztán DT7 angol (szintén) és a másik DT-vel foglalkozó mű első kötetének borítója:

DT6 Hardcover DT6 ARC DT6 UK
DT7 UK The Road to the Dark Tower

Érdekességek: a The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident (ezt mondd ki egy levegővel!) világít a sötétben :) A másik meg, hogy szeptemberben végre(?) megjelenik a Tom Gordon pop-up verziója, 16 kemény oldalon Alan Dingman illusztrációival, Peter Abrahams tolmácsolásában. Fantasztikus...

Végül az új dolgok az oldalon: Vic küldött ismertetőt és idézeteket (Cujo, A Holtsáv, A Rémkoppantók, Rémület a Sivatagban, A Rendcsinálók), Katkó pedig egy A Két Rose-t bemutató művet. Köszi nektek!


[Filmek] Előbb az újdonságok (linkek továbbra sincsenek): képek a The Man in Black Suitból, sok-sok hiba (köszi, Tommy!), Az Évszázad Vihara kapcsolatok, valamint bone lesújtó véleménye A Rózsa Véréről :)

Aztán, lett 4 új filmes oldal, ezekről picit bővebben:

Kingdom Hospital: Mindenféle finomság így egyszerre. Volt még vagy 150 kép a neten, de olyan szar a letöltési rendszerük, hogy hagytam a francba az egészet... King elvileg ebben is fel fog tűnni egy jelentéktelen mellékszerep erejéig, és már vannak ötletei a második seasonhöz is, amiből valszeg nem lesz semmi. Történt ugyanis, hogy kis túlzással a kutya se nézi a sorozatot, ezért az ABC jövő héttől szerda este helyett csütörtök este fogja vetíteni, amikor a többi csatornán olyan sorozatok futnak, mint a CSI (Helyszínelők) és a The Apprentice, így ha eddig nem halt meg a sorozat, ezzel sikerült végleg kinyírni (vö.: Fox vs Futurama). Viszont hogy a szerda este se maradjon üresen, lesz náluk újra Bachelor. Hogy mennyi hülye ember van, eszméletlen...

Secret Window: Ez ugyebár a Titkos Ablak, Titkos Kert című kisregény alapján készült, főszerepben Johnny Depp. Az amerikai premiert előrehozták, de ennek is elég langyos volt a fogadtatása (nekem már olvasva se tetszett), ám ennek ellenére nálunk is jön moziba. Hurrá! Mario Bello miatt érdemes lesz megnézni, bár az érdekes, hogy semmi Stephen King az előzetesben, csak hogy a Pánikszoba írójától. Na szép...

'Salem's Lot: Június 20-21-én mutatják be a TNT-n Amerikában. Találtam pár képet, ilyesmi.

Luckey Quarter: Újabb dollar baby, előzetessel, mindennel.

Akad még némi DVD-s hír, ha érdekel valakit. Pl. szeptemberben A Remény Rabjai Special Edition DVD, ami hozzánk a hírek szerint nem fog eljutni. Kicsit szebb kép és audiokommentár, amivel több lesz, mint az előző verzió. Aztán jön majd június elsején 20 dolcsiért a Tűzgyújtó 1-2 egy pakkban, mindkettő teljes képernyős, és remélhetőleg az első rész képén javítanak, ugyanis az előző verzió állítólag elég gyenge volt.

Lesz még kettes régiós Végítélet, lényegében az előző kiadás extráival, 2 lemezen. Nesztek egy borító:

The Stand R2 DVD

Júliusban jön a Twilight Zone első seasonje DVD-n, aminek része ugyebár A Nagyi is.

The Dead Zone második season DVD június 8-án (borítószerűség alant), a harmadik season pedig 13-án kezdődik.

Dead Zone S2 DVD

Levezetésként íme némi hír-pletyka-akármi:

Darabont bátyó fekete-fehérben akarja forgatni a The Mistet, de Hollywood biztos beintene. Ettől függetlenül hátha sikerül elintéznie, hogy pár ilyen példány eljusson néhány moziba. Vagy majd DVD-n, gondolom...

Halloweenkor elvileg Riding the Bullet!

Újra akarják forgatni a Kedvencek Temetőjét. Erről volt már szó régebben is, de most lehet, hogy lesz is belőle valami. Mike Werb és Michael Colleary (Face/Off - Ál/Arc) neve merült fel, valamint George Clooney-é, aki Dr. Creedet játszaná. Ezt talán nem kéne (a hölgyektől elnézést), bár a Paramount csak Clooney miatt volt hajlandó belemenni a dologba.

És végül egz érdekesség: a Radio Times szavazása szerint minden idők legrémisztőbb televíziós horrorja az Az, megelőzve az X-aktákat és a Twin Peaks-et. Köszi, Kati!


[Életút] Ezt a szép nevű díjat kapja idén kedvenc rémisztgetőnk: The International Horror Guild Annual Living Legend Award
[Rajongók] Újabb rajongói polc és 5 vélemény. Dícséretes! :)
[Letöltések] Vic nemcsak ír, de fordít is! Három kiváló példával is szolgálhatok: az első Entertainment Weekly-ben megjelent írás, egy korai mű és egy beszéd a mai adag, nomeg egy bónusz novella, amit találtam és úgy döntöttem, az ügyvédek megjelenéséig vigye, aki akarja!
[Hirdetések] Jópár darabbal bővültünk. Tessék segíteni egymásnak, ahogy jó rajongótársakhoz illik!
[Utalások] Tonnányi minden kategóriában! Köszi nektek: Tücsi, Zoli, Murphy, Helga, KalMi és én :)
[Partnerek] mtmusic barátom oldala is cserélt velem bannert, köszönet érte!
[Linkek] Sok-sok új, főleg az aktuális filmes oldalak.

Könyvajánló

Ja, nem... Bocs, a régi szokásokat nehezen vetkőzi le az ember. Viszont ha már ellapoztál idáig, jutalmul(?!) elolvashatod a hírekben említett értekezésemet. Úgy kell neked! :P

Egyik este elhatároztam, hogy megnézem a Night Surf-öt. A novella nem tartozik a kedvenceim közé, a film se fog, viszont eszembe jutott közben valami. Igazság szerint már többször is elgondolkoztam a dolgon, de most úgy döntöttem, elmesélem nektek is. Lehet nyomogatni a Page Down-t :)

Szóval. Egy regény vagy novella (nem feltétlenül King-mű) megfilmesítésekor miért nem alkalmazzák azt a roppant egyszerű módszert, hogy betűről betűre követik a könyvben leírtakat? Bár igencsak laikusnak számítok filmes körökben, azzal tisztában vagyok, hogy egy forgatókönyv máshogy néz ki, mint egy mezei novella vagy regény, de mégis... Rendben, például azokkal a King-írásokkal, amelyek száz oldalakon keresztül úgymond a fejben játszódnak, nehéz dolguk lenne, de egy mezei regénynél vagy novellánál működnie kéne.

Lehet, hogy csak én vagyok nagyon vizuális, de amikor olvasok, tökéletesen magam elé tudom képzelni a helyszíneket, embereket, történéseket, és nem értem, miért kell a filmre vitelkor alapvető dolgokat megkavarni. Persze sokszor nehéz másfél-két órába belesűríteni az adott mű cselekményét, nem beszélve arról, hogy ha a drága moziba látogató közönség nem hall egy lövést/robbanást, illetve nem lát egy meztelen segget/mellet félpercenként, kivonul az épületből. Előbbire találták ki a minisorozatokat, utóbbira pedig - gondolom - a független filmfesztiválokat, sajna azonban mindkét (illetve három) módszer célközönsége és költségvetése más.

Példaként a betűről betűre követésre ködös emlékeim szerint felhozhatom a Langoliereket - itt asszem nem volt eltérés (vagy csak minimális) a kisregényhez képest és szerintem jól sikerült az adaptáció. Félig-meddig ellenpélda a Harry Potter-sorozat, ami állítólag roppant könyvhű (kiváló memóriám miatt nem tudok nyilatkozni, örülök, ha arra emlékszem, mit vacsiztam előző nap), viszont nekem egyik sem tetszett (ezen szubjektivitás miatt jó csak félig-meddig a példa). Vagy itt van a Mr. Murder, ami az egyik kedvenc könyvem Koontz-tól, a film - sőt, minisorozat - viszont egy kalap szar. Nem csak a Baldwin srác, mint Marty (bár az is kisebb sokként ért), hanem az egész sztori fejre állítása - pedig Koontz maga írta a forgatókönyvet! De az is elég, ha a bevezetőben említett Night Surf-öt említem: nem emlékszem ugyanis (és itt némi SPOILER következik) futkározásra és lövöldözésre. Ami viszont vicces, hogy a Sorry, Right Number (Bocsánat, Nem Téves) eleve forgatókönyv formában íródott, a belőle készült rövidfilm viszont nem egy az egyben követi az eseményeket...

Még egyszer elmondom - a lebaszásokat elkerülendő -, hogy laikus, nagyon laikus vagyok a témában, de azért érdekelne, hogy miért nem működik a dolog. Mert hogy nem működik, az biztos, különben sokkal több könyvhű adaptációval lenne dolgunk, gondolom.