Hírek

KÖZKÍVÁNATRA: ISMÉT NYEREMÉNYJÁTÉK!

SKHQ-Bookstation együttműködés!

2004. szeptember 4. Pff, megint egy szülinap?
Barátaim és szomszédaim! Azért gyűltünk ma össze az Úr színe előtt, hogy tanúi legyünk, ahogy Magyarország egyetlen Stephen Kinggel foglalkozó site-ja iskolás korúvá érik. Még néhány év és vezethet, ihat, megházasodhat, elválhat, lehet fegyvere, letartóztathatják, és egyéb remek mókák.

Mielőtt belevágnánk a közepibe, egy közérdekű közlemény: a napokban meg fog változni az e-mail címem! Amint bekövetkezik, kiírom a kezdőlapra és lecserélem mindenhol a site-on, csak gondoltam szólok előre.

Van szép új szavazás, tessék klikkelni! Nem túl fantáziadús, de legalább nem is aktuális és örömmel közlöm, hogy lesz még ilyen. Az előző kérdésre 199-en szavaztak, ebből 136-an nemtetszésüknek adtak hangot, 43 illetőt hidegen hagynak a borítók, 20 pedig helyesli az Európa ténykedését. Nem mondom, hogy meglepődtem. Már csak az kéne, hogy az Európa is észrevegye, hogy valami nem stimmel és tegyen is valamit ezügyben.

Rájöttem, hogy a csúf HLE-s banner számlálónak is használható, ráadásul asszem a site indulása óta működik. Szerinte 55,000 találat érte az oldalt 6 év alatt. Ez azért érdekes, mert tavaly - bár nem a HLE szerint - úgy 21,000 volt. Szóval most nem tudom, mi van. Annyi biztos, hogy - nem emiatt - megszabadultam a bannertől. Bántotta a szemem, meg nem hiszem, hogy sok haszna lett volna.

Jó hír viszont, hogy a Bíbor Király újabb halandókat szólított magához, így lassan, de biztosan valóban légiónyira duzzad a magyar King-klub tagjainak száma. Évtizedek kérdése csupán. Köszöntse tapsvihar Kellögemet, rrrókát és Petört!

Ezzel el is érkeztünk a közepéhez, amibe jól bele kell vágni. Vagy mi.

Szóval megint egy szülinap. Nem csoda, hogy "mintha tegnap lett volna az előző", hiszen jó, ha azóta kétszer volt frissítés. Ezen megpróbálok változtatni a jövőben, de inkább nem ígérek semmit, hanem elétek tárom a mai nap két főattrakcióját.

Numero Uno: Mivel nagyon kedves-aranyos népek igazgatják kedvenc online antikváriumomat, a Bookstationt, megegyeztem velük, hogy az SKHQ látogatói minden King-könyvből 5% kedvezményt kapjanak! Úgy működik, hogy elkezded pakolászni a könyveket a kosárba, majd az "Üzenet az eladónak" rovatba beírod, hogy "SKHQ", és kész. A részletek (vagyis ugyanez a szöveg más szavakkal, meg némi szemléltetés).

Numero... hogy van olaszul a kettő? Na mindegy, szal a másik dolog:
ÚJABB NYEREMÉNYJÁTÉK!

Valszeg kiszúrtad a feliratot a lap tetejen, illetve a kezdőlapon, talán rá is klikkeltél (nagyon helyes!), de ha mégsem (akkor nyomás!), elmesélem, miről is van szó.

Mivel az idei szülinapra kitalált fantasztikus ötletemet leszavazta egy (ezek után nem annyira) kedves ismerődöm, maradunk a tavalyi formulánál - különösen, hogy meglehetősen pozitív visszhangja volt anno, és többen érdeklődtek, lesz-e még ilyesmi. Lett.

Ismét adva van 50 kérdés, kategóriánként 10. Kitöltöd, visszaküldöd, imádkozol és esetleg nyersz :) Ami változott: 2 helyett 3 hónap áll rendelkezésre (2004. december 4., szombat éjfél a határidő), illetve mivel - mint említettem - címváltozás előtt állok, a cuccot az skhq@vipmail.hu címre várom! Persze ha az új címre (vagy ha gyors vagy, a mostanira) küldöd, semmi gond, csak gondoltam így egyszerűbb. Azért ha pár napon belül nem kapsz visszaigazolást, küldd el mégegyszer - ingyenes mailszolgáltatókban nem nagyon bízom...

Ami még változott: a nyereményt ezúttal az Európa Kiadó volt szíves felajánlani, amiért roppant hálás vagyok! Hogy konkrétan mi van a pakkban, egyelőre maradjon titok, de értéke 5,000 Ft körül van, ami nem semmi! Ezen kívül én is teszek majd valamit a csomagba, hogy azok is belevágjanak a játékba, akik esetleg rendelkeznek a teljes Európás repertoárral és nincs szükségük duplikátumokra (pedig ajándékozásra és új rajongók toborzására is kiválóak, megannyi egyéb dolog mellett természetesen).

A kérdések talán nehezebbek a tavalyiaknál, és szerintem átfogóbb ismereteket kívánnak, de remélhetőleg nem fognak gondot okozni senkinek, pláne hogy minden választ itt, helyben is meg lehet találni, csak keresgélni kell egy kicsit. Bízom benne, hogy a nyeremény és a +1 hónap a tavalyinál is nagyobb számú résztvevőt vonz majd. Még egyszer a határidő: 2004. december 4. éjfél, a kérdések pedig itt vannak. Asszem más mondandóm nincs ezzel kapcsolatban. Sok szerencsét mindenkinek!

Na jó, előbb nézzétek meg a frissítés többi részét, ha már három napot szenvedtem vele :)


[Könyvek] Mégsem csúszott a Borzalmak Városa, csak Európáék lemaradtak a frissítéssel. A borító ugyanaz.

Csúszott viszonnt A Mennekülő Ember, júliusról augusztus 4-re, de a lénnyeg, hogy itt vann és 1600 forinntért bárki beszerezheti bárhol, ahol könnyveket lehet kapnni. A borító, nnos, az meginnt nnem sikerült, de volt rosszabb - vagy legalább ilyenn rossz. Oldalról azért jól mutat.

Ami nnem tetszik, az a hatalmas "A" betű, illetve a bácsi színne. A Bakterházat idézve: "szép színe van kendnek, olyan szép sárga". A célkereszt csak mérsékeltenn zavaró, ami viszont hihetetlenn: 2 n-nel írták a Bachmant! A belső borítónn érdekes módonn stimmel.

Európa: A nyomda ördöge ezúttal alaposan megtréfált mindannyiunkat... Köszönettel vettük észrevételét, amelynek alapján a borítót a tervező kijavította. Az első kiadás már a boltokban van, azon változtatni sajnos nem tudunk, de utánnyomásnál természetesen hibátlanul jelenik majd meg a Bachman név.

Jajj, a szinnopszis majdnnem lemaradt:

2025, Amerika, Co-Op City.

A város lepusztult szegénynegyedének lakótelepi házai között patkányok turkálnak a szemétben. A levegő elviselhetetlenül szennyezett. Az emberek munka nélkül, reménytelenül tengődnek, vágyakozva bámulnak a belváros jólétet árasztó épületei felé. A bűnözés óriási méreteket öltött, elektromos ösztökével felfegyverzett rendőrök cirkálnak a környéken.

A Hálózat egyvalamiről gondoskodott: minden lakásba képernyőt szereltetett, amely vég nélkül ontja a harsány reklámokkal tűzdelt ostoba és kegyetlen, nagy nyereményekkel kecsegtető vetélkedőket és valóságshow-kat. Jól szervezett, gigantikus agymosás.

Itt él Ben Richards is feleségével és tizennyolc hónapos kislányával, aki influenzában haldoklik. A férfit kirúgták a vegyiüzemből, új állásra reménye sincs. A felesége olykor stricheléssel próbál pár fillért szerezni a kuruzslóra. Az igazi orvos nagyon drága.

Végső elkeseredésében Richards játékosnak jelentkezik a Hálózatnál. Adottságai és teszteredményei alapján beválogatják a legkegyetlenebb vetélkedőbe, A menekülő ember-be. A szabályok roppant egyszerűek: száz dollár minden óráért, amit szabadon tölt, némi menekülési pénz, tizenkét óra előny. Ha harminc napig kibírja, övé a nagydíj – egymilliárd dollár. De ha elkapja a speciálisan képzett embervadász kommandó, megölik. És mindezt élőben közvetíti a tévé. Richards aláírja a szerződést, és kezdetét veszi a játék – életre-halálra…

Stephen King hátborzongató víziójából nagy sikerű film is készült Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben.

A Setét Tornyok árai a következőképpen fognak alakulni előreláthatólag (bár az előbbi gyöngyszem is egy százassal a várt árnál drágábban jelent meg): ST1: 1500 Ft, ST2: 1700 Ft, ST3: 1900 Ft, ST4: 2200 Ft, ST5: 2200 Ft. Utóbbi 880 oldal körül lesz, kb. mint a 4. kötet. Íme a szinopszis:

A nagy sikerű A Setét Torony ciklus ötödik kötete, amelyben folytatódnak Gileádi Roland, az utolsó harcos kalandjai.

Roland Deschaint, aki a civilizáció pusztulása után a Setét Tornyot keresi, ka-ja délkeletnek vezérli. Társai: a korábbi kötetekből ismert Eddie Dean és felesége, Susannah, Jake Chambers, a kiskamasz, aki kétszer is átment Roland világába, valamint Csí, a beszélő állat. Átvágnak Közép-Világ erdején, a szinte időtlen tájon, és eljutnak Calla Bryn Sturgis környékére, egy békés völgybe, egy farmerek lakta településre. A városka a Sugár árnyékában fekszik, s azon túl ott van valahol a Setét Torony.

A városka egyik lakója Callahan atya, aki, akárcsak Eddie, Susannah vagy Jake, egy időajtón át jutott Roland világába, elmeséli, hogy Calla farkasai tízévenként lecsapnak rájuk, és elragadják minden ikerpár egyik tagját, majd a gyerekeket fizikailag és lelkileg megnyomorítva visszaküldik.

A harcos és társai a városlakókkal együtt megpróbálnak szembeszállni a pusztító robot fenevadakkal, kidolgoznak egy tervet, hogy hogyan állítsák meg a gonoszt az összes világban, de nem biztos, hogy a fegyvereik elegendőek lesznek…

A történet egyszerre játszódik a hetvenes évek New Yorkjában és Roland világában, és több szálon kapcsolódik King többi regényéhez (A Fekete Ház, Nem jön szememre álom, Végítélet, Atlantisz gyermekei, Borzalmak városa).

Októberben napvilágra kerülnek a kiadó jövő éves (illetve gondolom inkább csak első féléves) tervei. Túl sok lehetőségük nincs, de azért kíváncsi vagyok.

Egy ideje a CD Galaxis is árul könyveket, de idáig King nem volt a repertoárban, most viszont akad, mégpedig 15% kedvezménnyel. Talán érdemes benézni, hátha könyvek mellé is adnak csokit :)

Íme az új King-könyv borítója. Állítólag Angliában nem jelenik meg a könyv. Nálunk sem valószínű.

Jó hír viszont, hogy King időközben írt egy új regényt! Egyelőre nem tudni, mikor jelenik meg, ha egyáltalán. Cím nincs, de az ötletet egy tavaly ősszel a bangori házában történt dolog adta. Írt még pár novellát is, de ezek sorsa is ismeretlen egyelőre.

És most a szokásos adag külföldi Torony-hír! Kezdetnek egy kép a 7. kötet előzetes példányáról - pár napon belül úgyis jön a végleges.

John Flynn Dark Tower-ihlette, szeptemberben megjelenő albumába a szerző site-ján bele tudsz hallgatni, én egy borítóval és egy tracklistával szolgálhatok:

01. Fanfare (Roland's Theme)
02. Overture (Theme from 'The Gunslinger')
03. A Stranger in Tull
04. Alice's Theme
05. The Interloper (Tull Suite)
06. Nort's Resurrection (Enter... The Man In Black)
07. Quiet Street
08. The Battle of Tull
09. The Aftermath / Leaving Tull
10. The Desert Montage
11. Memories I - Hiding Place & The Treachery of the Cook
12. Memories II - The Hanging of the Cook
13. The Waystation
14. Jake Remembers
15. The Demon in the Basement / Setting Out
16. Interlude (Ostinato)
17. The Camp / Jake Gone / The Oracle
18. Through the Forest and to the Mountains
19. Resting (Roland Tells Jake of Gilead) / The Excursion up the Mountain
20. A Chat with The Man In Black
21. Under The Mountains / Slow Monsters
22. Memories III - Rite of Passage
23. Light at the End of the Tunnel / Jake's Death
24. Catching The Man In Black / Palaver
25. A Vision of the Universe
26. Finale
27. The Man In Black (Walter's Theme)
28. The Gunslinger Piano Medely

Nocsak, újabb könyv A Setét Toronyról - úgy a huszonhatezredik a sorban. Úgy tűnik, mindenki ebből akar meggazdagodni... Towerpent: A Fan's Guide to Stephen King's The Dark Tower a címe. Az első fele egy reference guide, a maradék pedig betekintést nyújt egy Torony-mániás mindennapjaiba.

A Cemetery Dance fogja kiadni a Stephen King - Unpublished and Uncollected című könyvet. Ez annak a CD-s projektnek a papír alapú változata, amiről többször volt már szó itt is. 51 kiadatlan és 46 összegyűjtetlen írásról (regények, novellák, forgatókönyvek, versek) tartalmaz majd infókat, és két teljes mű is lesz benne. Az egyik King Sword in the Darkness című, 1970-ben írt és soha meg nem jelent regényének első fejezete, a másik pedig egy Dino című vers 1994-ből.

Sissy Spacek, aki a címszerepet játszotta a klasszikus filmben, fogja olvasni a hangoskönyvet, ami 2005. februárjában jelenik meg.

Megjelenik CD-n King National Book Awards-os beszéde, mely Vic fordításában egy ideje megtalálható a Letöltések között.

Ennyit a hírekről, jöjjenek az újdonságok! Megint nem linkelgetek...

Újabb kapcsolatok: Az - Ragyogás, Állj ki mellettem! - Ragyogás és Halálos Árnyék - Cujo (Baga - köszi!), illetve bővített Végítélet - mindenféle.

Kellögem küldött egy idézetet A Rendcsinálókból, bone szokásos évi Tóparti Kísértetek-újraolvasása után szintén megdobott eggyel, Woaw pedig a Doloresből küldött hármat. Köszi!

Ismertetők: Eszméletlenül-hihetetlenül-fantasztikusan hatalmas adag! Nagyon köszi mindenkinek! Lássuk: Baga írt az Ezüst Pisztolygolyókról, bone ismét a Tóparti Kísértetekről (mit tesz a rajongás, ugye?), Nagy Gábor A Menekülő Emberről. Vic az X Perccel Éjfél Utánt, A Remény Rabjait és a Minden Halálit olvasgatta üres perceiben, én pedig a Végítéletet (végre!) és A Menekülő Embert. Kellögem esetében talán egyszerűbb lenne felsorolni, miről nem írt: nem kevesebb, mint 23 ismertetőt küldött az elmúlt hetekben (ezért is nem akaródzott linkelgetni :))! Ezek: Álomcsapda, Állattemető, Tortúra, Borzalmak Városa, A Ragyogás, Cujo, A Halálsoron, Rémület a Sivatagban, Hasznos Holmik, Tűzgyújtó, A Sárkány Szeme, A Holtsáv, Halálos Árnyék, Christine, Nem Jön Szememre Álom, A Rémkoppantók, Csontkollekció, A Rendcsinálók, Carrie, Atlantisz Gyermekei, A Talizmán, Ezüst Pisztolygolyók és A Fekete Ház. Még sok ilyen lelkes klubtagot nekünk! :)

Ezek után az 1-1 King-sztorit tartalmazó antológiákon kívül (amiket, úgy tűnik, csak én olvastamn, de akkoriban nem voltam ilyen kis grafomán) már csak ezekről nincs ismertető: a teljes Setét Torony-sorozat, Világnagy Strand (jó, ez határeset), Danse Macabre, The Plant és az Ellen Rimbauer Naplója.


[Filmek] Híreket mondunk: "hírek".

Úgy tűnik, King és az HBO terveznek valamit. Valószínűleg nem a Kingdom Hospital 2. seasonje lesz, de hogy mi, az egyelőre nem világos. Pletykaszinten szóba került, hogy az HBO-t érdekli A Setét Torony. Szép vállalkozás lenne...

Áttették október 1-re a Riding the Bullet bemutatóját és fellőtték a site-ot is.

Kész van tehát Mick Garris újabb King-adaptációja, mégsem pihen sokat a bácsi, még ha szeptemberről október végére csúszott is a Desperation forgatása.

A rendező után (Joel Sadilek az új hús) a fél szereplőgárda is kicserélődött a Gotham Cafében. A poszter még a régi neveket tartalmazza, ez van.

Mégsem Dakota Fanning (I Am Sam) lesz Trisha a Tom Gordon filmverziójában. George Romero azt is közölte, szeretne további King-műveket is filmre vinni. Felkérték, hogy vegyen részt a jelenleg brainstorming fázisban lévő Nightmares & Dreamscapes-ben (tévésorozat a Rémálmok és Lidércek alapján).

Egy Gabriel Grunfeld nevű fazon újra akarja forgatni a Creepshow-t, majd tévésorozatként értékesíteni.

A Dead Zone harmadik évadja hétfőn kezdődik Angliában.

Két Emmyre is jelölték a Kingdom Hospitalt: kiemelkedő főcím és kiemelkedő látvány sorozatban.

Újabb dollar baby: Kamran Syed az I've Got to Get Away című ritkaságot választotta a People, Places and Things-ből (korai King-írások gyűjteménye saját kiadásban). Karácsonyra szeretné befejezni, bár még szereplői sincsenek.

Úgy tűnik, a dollar babyk falkában járnak: Andy Cumbria a Harvey's Dreamből (a Letöltések között érdemes keresni bone fordításában) forgat 10 perces rövidfilmet október első napjaiban.

Augusztus 2-án lement egy egy órás interjú Kinggel a PBS-en az "A Good Read" című műsorban.

King beszélt arról, hogy abba szeretné hagyni a horror- és fantasy-történetek írását, valamint jelenleg John Mellencamppel karöltve egy musicalen dolgozik. "Minden nagyobb szörnyről írtam már, amiről akartam. Elmondtam nagyrészét annak, amit akartam, és nem szeretném magamat ismételni." Szóba került A Setét Torony is, és hogy mennyit szenvedett az írásról szóló könyvével.

Kisebb hegynyi DVD-megjelenés (a részletek az egyes filmek oldalain, a "DVD infók" részben találhatók):

A Titkos Ablak szeptember 30-án jelenik meg nálunk, és bone-nak hála van némi infóm is a lemezekről: 4 törölt jelenet, előzetesek, 3 rövidfilm (egy nagyobb darabolva), animációs tesztek, rendezői kommentár, magyar szinkron és felirat hatezer nyelven. 5990 Ft-ot fognak kérni érte a legtöbb helyen.

Angliában október 11-én jelenik meg (érdekes), ezzel a borítóval. Gondolom, mi is ezt kapjuk (Depp-rajongók előnyben, a többiek fanyaloghatnak), nyilván magyar szöveggel:

Október 5-én jön A Remény Rabjai jubileumi kiadása.

Eszméletlen mennyiségű cucc lesz a lemezeken, az Egyesült Királyságban élők pedig kapnak egy bonus DVD-t interjúkkal. Íme pár kép. Nem kicsit szívfájdító...

Egy hónapja kapható az R2-es Kingdom Hospital DVD, Amerikában október 12-én jelenik meg.

Pár hete végre(?) A Mángorló is elérhető DVD-n, a 'Salem's Lot minisorozat pedig október 12-én jön.

Szeptember 28-án három klasszikus (vagy inkább csak ócska) C betűs King-film is megjelenik DVD-n, mindenféle extrákkal tűzdelve: Christine, Creepshow 2 és a Children of the Corn.

Ezúttal megkíméllek benneteket a filmismertetőimtől, van viszont sok-sok új kép: I Know What You Need (előzetes is van!), Carrie remake, Dead Zone (mindössze 249 darab) és Kingdom Hospital. Utóbbi két sorozat oldalát kicsit kipofoztam: bővebb szereplőlista, illetve a Dead Zone esetében évadokra bontottam a legtöbb részt. Végetért ugyanis a 3. season, amibe ezúttal csak 12 epizód jutott. Ha minden igaz, januárban folytatódnak a kalandok a Tipping Point című epizód második felével, de hogy ez már a 4. season első darabja lesz-e, vagy csak a 3. befejezése (a'la season 2 bonus epizódok), az egyelőre nem derült ki.


[Letöltések] Dark Tower VII bevezető és egy rakás Dead Zone forgatókönyv, ha érdekel egyáltalán valakit.

Ami viszont sokkal érdekesebb: A Sötét Torony hangjáték szövege, illetve egy Setét Torony - Gyűrűk Ura összehasonlítás. Mindkettő 'Rpee műve (ok, a hangjátékot csak begépelte :P), köszi szépen!

Felkerült továbbá két esszé (Cone Head és 'Ever Et Raw Meat?' and Other Weird Questions), valamint a The Killer című rövid novella, amiket én fordítottam, így olyanok, amilyenek.


[Rajongók] rrróka polca és emlékei, Peti és Lordka véleménye, valamint Kellögem polca. Köszi!
[Utalások] 1 új filmes, 3 zenés, 2 könyves és 2 sorozatos. Köszönet: Baga, bone, Kellögem, Noj és 'Rpee.
[Játékok] Antares barátom még tavaly elküldte remek Running Man ismertetőjének angol fordítását (eredetileg spanyol volt), de eleddig nem jutott időm lefordítani. Most viszont... Thanks, pal!
[Cikkek] 'Rpee küldött egy cikket a Figyelő 2000/30. számából. Köszi!
[Hirdetések] Újabb adag, meg a régiek nagy része.
[Linkek] Dead Zone site-ok és egy újabb antikvárium.
[Gumiszoba] Szenzáció! King ölte meg John Lennont! Bizonyítékok és minden itt! Eh... Köszi, jatfield!

1500 példány készült az alábbi "buborékfejből", és augusztus 13-án osztogatták az első 1500 baseballrajongónak, aki a Massachusetts-i Lowell stadionjába betette a lábát.

Laci unatkozott: