Hírek

7 ÉVES SZÜLETÉSNAPI NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak
5% kedvezmény minden King-könyvre!

2005. november 1. Édes november
Na jó, maradjunk a keserédesnél. Vagy ahogy a dolgok állnak, inkább a keserűnél... De félre a búbánattal, álljunk pozitívan a dolgok elé, és akkor jó lesz nekünk, nemde? Elvégre ebben a hónapban Dohi szülinap (bár inkább ne igyunk előre a maci bőrére, meg különben is, meg kell bosszulnia valami felsőbb hatalomnak a tavalyi jóságot - ennyit a pozitív hozzáállásról), folytatódik a Bookstation turné (ld. lejjebb), ezen a szent napon vetíti az MTV a subjectben is említett Édes November (Sweet November) című filmet, ami mindenkinek kötelező (ha még nem látta, akkor azért, ha már látta, akkor meg azért) - és végül, de nem utolsó sorban ismét sikerült összehoznom egy SKHQ frissítést (örömtüzek, pezsgő, ilyesmi).

Ja igen, még durván 1, azaz egy hónapotok van a nyereményjáték megfejtésének beküldésére finomabbnál finomabb nyeremények megnyerésének reményében. Hajrá-hajrá! A következő frissítés egyébként a nagyszabású díjkiosztóról fog jelentkezni, élőben meg minden, és talán a Mikulást is sikerül mikrofonvégre kapni. Még csak annyit, hogy ha elküldted a válaszokat és 1, azaz egy napon belül nem kapsz visszajelzést tőlem, hogy megkaptam, küldd el újra! Inkább kapjam meg kétszer, mint egyszer se, az ördög nem alszik és egyebek.

A Bookstation akciója nem aratott osztatlan sikert, bár volt, aki élt a lehetőséggel. Úgy tűnik, nem sok látogató (abból a kevésből) érdeklődik a külföldiül olvasás iránt. Talán legközelebb... A King-könyvekre persze továbbra is vonatkozik az 5% kedvezmény!

A turné további állomásai a tudomány mai állása szerint így festenek (FRISS!):
November 8-9.: Károli Református Egyetem BTK, BP., Reviczky u. 4.
November 10-11.: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba
November 14-15.: Szegedi Tudományegyetem BTK, Szeged, Egyetem utcai épület
November 23.: European Day of Languages, Debrecen, Egyetem tér 2. (Főépület aula)
November 24.: Debreceni Egyetem, Angol-Amerikai Intézet, Debrecen, Egyetem tér 2. (Főépület, folyosó balra)
November 25.: Nyíregyházi Főiskola (Főépület, fsz. büfé)
November 28-29.: ELTE BTK Angol-Amerikai Intézeti könyvtár, BP., Ajtósi Dürer sor 19-21.
November 30.-december 1.: Miskolci Egyetem, Angol-Német Tanszék, Egyetemváros (Főépület, aula mögött)
December 12-13.: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba

Ahogy az angol mondja, "Be there or be square", azaz "Légy ott, vagy légy négyzet!". (A square persze ebben az esetben nem négyzetet jelent, hanem olyan egyént, aki csöppet sem kúl, ezért lenézendő, leköpendő és belerúgandó. Meg persze jelent még sok mást is, de most inkább befejezem a nyelvészeti kiselőadást, köszönöm a figyelmet!)

Még egy apróság a bolttal kapcsolatban: ha az Amazon UK-től szeretnél rendelni könyvet (és csak azt), anyagilag jobban jársz, ha a Bookstation-ön keresztül intézed: a kezelési költséget meg egyebeket így sem úszod meg, de kevesebb lesz, mint egyébként.

Volt már egy filmajánló valamivel feljebb, de aki nem fél emberek közé menni, az esetleg kimerészkedhet az utcára, el egy moziig, aholis jobb dolga nem lévén akár a Szívem Csücskei (Pitch Fever) című limonádéra is beülhet, ha másért nem, hát egy pár másodperces Stephen King cameo miatt.

Európáék nem tétlenkednek: novemberben is számos könyvet jelentetnek meg (lista itt), illetve meghívják a tisztelt nagyérdeműt Alain de Botton könyvének bemutatójára (itt).

Most pedig elérkezett a pillanat, amikor befogom a pofám és rátérek a meglepően hatalmas híradagra. Nosza!


[Könyvek] Nem is tudom, hol kezdjem, annyi nyálelválasztást megindító finom falat akadt horogra az elmúlt hetekben. Itt vannak például a 2006. első féléves könyvmegjelenések: januárban Csontkollekció, Bilincsben és Tom Gordon utánnyomások várhatók, februárban jön újra az Álomcsapda és a Végítélet, júniusban pedig végre A Sárkány Szeme. A hetedik Setét Torony ezek szerint a második félévre csúszott, ami ha nem júliust jelent, akkor rendesen megszívtam, ugyanis egyebek mellett ezt is nyáron szerettem volna kivégezni az 5-6. kötettel egyetemben. Na sebaj, legfeljebb jut időm - feltehetőleg - jobb könyvekre.

Lassan megjelenik viszont a hatodik kötet, 2100 Ft körül, durván 500 oldalon és az alábbi borítóval az elején, illetve szinopszissal a hátulján. Csak tudnám, mi a francért erőltetik a hülye fényképeiket! De legalább szép kék az alap, pedig lehetett volna malacrózsaszín vagy libafoszöld is.

Roland és harcostársai segítségével Calla Byn Sturgis lakosai elsöprő győzelmet arattak a Farkasok felett. Ám örömükre árnyék vetül: az ünneplés forgatagában Susannah eltűnt az Ajtó Barlangja irányában. Eddie kétségbeesése határtalan, hisz feleségénél minden percben megindulhat a szülés.

A ka-tet nem tétlenkedik - az asszony után erednek. Callahan atya és Jake 1999 New Yorkjába jut, ahová Susannah is került. Az asszony hasadt személyiségében most Mia vette át a vezér szerepét, mindenáron magának akarja a születendő gyermeket. "Kettejük" párharcában egyelőre egyikük sem győzedelmeskedhet, hiszen Mia tudja, hová kell menniük, ám Susannah nélkül nem boldogul ebben a számára ismeretlen világban. Vitáik során kiderül, ki az erőszakban fogant gyermek valódi apja, és Susannah-t letaglózza a felismerés.

Az atya és Jake kétségbeesetten keresik társnőjüket, aki Mia parancsára a Dixie Malac nevű kocsmába ment, hogy ott szülje meg gyermekét, mohó vámpírok karéjában.

Eközben Roland és Eddie 1977-ben, Maine államban bolyong, véres küzdelembe bonyolódva régi ellenségeikkel. Útjuk során összefutnak "teremtőjükkel", egy Stephen King nevű íróval is.

A Setét Torony, minden világok pillére pedig egyre jobban inog.

Ha valakinek kimaradt volna King - szerintem - egyik legpocsékabb novellája, a Szép Lovacskám (My Pretty Pony) (nem összetévesztendő az idióta beszélő lovas rajzfilmmel!), amely mellesleg az újrakiadásra jócskán megérett Rémálmok és Lidércekben lakozik, annak íme egy link hozzája: klikk!

És most kapcsoljuk külföldi tudósítónkat!

Előbbre hozták 1-1 hónappal mindkét új King-regényt, így a Cell január 24-én, a Lisey's Story október 24-én kerül a tengerentúli boltok polcaira. Kingnek pedig már meg is van a fejében, mihez kezd (már ami az írást illeti), ha ezek szerkesztését letudják.

Nem tudom, itt volt-e róla szó, de egy ideje keringett egy pletyka, miszerint King összehaverkodott a szuperhősöket futószalagon gyártó Marvel kiadóval. A pletyka immár nem pletyka, kiderült ugyanis, hogy szentigaz. Kedvenc írónk azonban nem érte be azzal, hogy a Pókember vagy egyéb állat/akármi-ember keverék kalandjait írja meg, inkább maradt a kaptafánál, ami Kingnél a Dark Towert jelenti.

Hiába ugyanis az ígérgetések, hogy a DT7 volt az utolsó sztori a témában, jövőre nem kevesebb, mint 6 graphic novel (képregény, csak vastagabb és elvileg mélyebb mondanivalót hordoz) jelenik majd meg a témában, majd az egészet az ünnepek közeledtével egyben, keménykötésben is be lehet szerezni. A Torony magyar gyűlölőinek nem kell azonban aggódniuk, ugyanis nulla százalék esélye sincs, hogy ilyesmi megjelenjen nálunk (aztán legfeljebb tévedek).

Áprilisban jön az első szám, aztán minden hónapban egy újabb egészen szeptemberig. Az első adag Roland, Alain és Cuthbert gyerekkorában játszódik, többnyire Hambry-ben, és kb. annyiba fog kerülni, mint a Marvel többi hasonló kiadványa. Nincs azonban vége a mókának szaros 6 számmal, de nincs ám! A Marvel számos minisorozatot és keményfedelű kiadást tervez a témában (naná, elvégre ők is pénzből élnek), és ennek gondolom maximum a pocsék eladások vethetnek véget. Ha viszont azt nézzük, hogy gyakorlatilag minden hónapra jut vagy két képregény-adaptáció a mozikban, talán egy Dark Tower film esélyei is megnőttek (aztán legfeljebb megint tévedek).

A Marvel egyébként máris elkezdte a reklámhadjáratot: kezdetnek az alant is látható könyvjelzőkön terjesztik az igét, aztán később gondolom kitalálnak valami mást is - mondjuk Rolandnak öltözött fickók járhatnák a Wal-Mart és egyéb áruházak folyosóit. Ezzel csak az a baj, hogy vagy a Marlborós fickóval kevernék össze szerencsétlent, vagy valami parfümöt osztogató fickóval (ld. Jóbarátok). Hasonló sikerre számíthat egy tolószékben ülő, szórólap osztás közben káromkodó, hasadt személyiségű nő is. Ejj, úgy tűnik, King nem gondolt a marketingre a szereplői megalkotásakor... Bár Jake-kel biztos el lehetne adni mindent (ld. az első Star Wars filmet), ha már nincs Jar-Jar-szerű idegtépő szereplő a Torony környékén.

Jajj, a képeket meg majdnem kihagytam! Egész pofásak, mi tagadás...

Januárban kiadják újra, kibővítve a Stephen King is Richard Bachman című könyvet, ami eredetileg úgy 20 éve jelent meg. A szerző Michael Collings.

Még érdekesebb az a 2006-os asztali naptár, ami nem csak a 365 (vagy jövőre szökőév lesz? mindegy...) napot tartalmazza szépen megszámozva, az áttekinthetőség kedvéért kb. harmincasával rendezve, hanem például a fentebb is említett My Pretty Pony is helyet kapott benne, meg egy Leef Peepers című esszé, továbbá részletek, idézetek innen-onnan, meg amit még sikerült összeszedniük. Sikerült képeket is vadászni belőle, máris mutatom őket:

Mostanában nem nagyon kapok ismertetőket, de ez nyilván azért lehet, mert mindenki a nyereményjátékon töri a fejét. Ugye? Azért nem maradunk cuccok nélkül, DarkVenom ugyanis talált egy kapcsolatot A Rémkoppantók és az Állattemető között, Tabuc pedig a Christine és a Hasznos Holmik között. Köszi!


[Filmek] A CD Galaxisban, a Fókusz Online-on és nyilván még sok egyéb helyen is egy darab ezer forintos bankóért magunkévá tehetjük A Holtsáv DVD-t. November 1. és 30. között ismét akciósan, két darab ezer forintos bankóért cserébe helyezhetjük a polcunkra A Titkos Ablakot, hála az Xpress-nek. Utóbbi nem nagyon fogyhat, ha kéthavonta leakciózzák (egyébként tipikus: ha nem szerzem be az első akció alkalmával, azóta is teljes áron árulnák, de így, hogy megvettem...).

FRISS: Néhány újságosnál 2000 Ft-ért kapható a Macskaszem! Köszi, Attila!

És ha már magyar DVD-k: hallott valaki valamit A Golyó (Riding the Bullet) magyar kiadásáról? Október 18-án ugyebár meg kellett volna jelennie, de úgy eltűnt mindenhonnan, hogy csak na...

Pár nappal előbbre hozták A Holtsáv ünnepi epizódját, így már csak november 27-ig kell izgulnunk, ki mit kap ajándékba Johnnyéknál. Gondolom, valahogy úgy fog elindulni nálunk is a második évad.

Újabb dollar baby-ről van szerencsém hírt adni, mégpedig boldogan, mivel 1, nem egy huszonhatszor feldolgozott novellát választottak a készítők és 2, animált a drága, és rohadtul ígéretesnek tűnik, annak ellenére, hogy ez a novella (magyarul Otthoni Szülés, szintén a Rémálmok és Lidércekből) sem lopta be magát a szívembe, mikor olvastam. Van sok-sok kép belőle, meg előzetes, meg minden. A hivatalos site-hoz erre tessék! Ja, és ebben is feltűnik King.

Zombie kollégának hála felkerült egy vicces Ragyogás előzetes, mely Jack-et gyakorlatilag mintaapának állítja be, a filmet meg egy könnyed délutáni kikapcsolódásnak. Vessétek reá pillantásotokat, hátha feldobja a napotokat!

Annyi szó esett már a Rémálmok és Lidércekről, lássunk akkor egy újabb hírt a novellagyűjteménnyel kapcsolatban! Újabb két epizód tartalmára derült fény: eddig volt ugye a Battleground (Csatatér), illetve az Umney's Last Case (Umney Utolsó Esete), és lesz még Home Delivery (Otthoni Szülés) (csak nem...), továbbá You Know They Have a Hell of a Band (Haver, Baromi Jó Zenekaruk Van) - utóbbit imádom és kíváncsian várom, melyek lesznek a hiányzó epizódok. (Ha lehet kívánni, akkor A Tízórai Embereket és A Maple Street-i Házat lesznek szívesek belevenni a műsorba!)

A Tom Gordon filmverziója hál' istennek jó időre jegelve lett, mivel Hollywoodban úgy gondolták, nem elég erőteljes a történet (tényleg nem), meg tök gáz az a név ott a címben (hatalmas probléma). Azért kíváncsi lettem volna, Dakota Fanning mit tud kihozni a szerepből - az is lehet, hogy született volna egy "jobb, mint a könyv" adaptáció.

Az 1408 adaptációjáról rég hallottunk utoljára, most viszont feléledni látszik a project, igaz, új forgatókönyvet és új rendezőt talált a kiadó. Scott Alexander és Larry Karaszewski (ők követték el a Larry Flint, a provokátor és az Ed Wood című filmeket) írja újra Matt Greenberg forgatókönyvét és Mikael Hafstrom rendezi. Ez megint egy olyan novella, amit nem szeretek, úgyhogy nem fogom megsiratni, ha elszarják (amire jó esély van).

Warnerék úgy döntöttek, leporolják a Creepshow-t. Úgy akarják újragondolni a dolgokat, hogy a történetekben legyenek közös szereplők, meg úgy általában kapcsolat a történésekben. Írójuk még nincs, de úgy gondolják, ha ez bejön, később esetleg folytatják a sorozatot.


[Rajongók] Piskóta és Tamás gondolatai, valamint ribizlimag és Attila (klassz a mailcímed! :)) polca. Köszi!
[Bíbor Király Légiója] A Király (nem Elvis, a másik) ezúttal két új tagot szólított magához, és az emberáldozatok bemutatása után immár körünkben üdvözölhetjük Virginiát és Alvarezt.
[Utalások] bone South Parkot nézett, sabeejosh Jack és Bobbyt, én pedig Tripping the Riftet, illetve üres perceimben egy remek Ed McBain regényt (Nocturne) olvastam (többek között, de csak ebben volt Kinges utalás).
[Cikkek] 'Rpee és crimsonking is szólt, hogy egy nem túl régi Népszabiban megjelent egy írás Az írásról, Köhler a Hihetetlen című magazinból küldött egy cikket, én pedig a Nők Lapjából scanneltem egyet (köszi, nagyi!).
[Partnerek] sabee és bandája üzemelteti az On Writers nevű amatőr (nem pejoratív értelemben) írók gyülekezetének otthont adó weboldalt. Friss, meleg a cucc, ugyanis frissítés előtt nem sokkal lett feltöltve tartalommal. Aztán: ribizlimag is webmasternek, illetve webmistress-nek állt, az ő oldala a Karkötőcsomózás nevet kapta kereszteléskor.