Hírek

2006. április 2. Végre itt az ősz!
IDŐJÁRÁS! Eső hegyek, napsütés alig, de összességében kellemes a hőmérséklet, szóval tőlem akár egész évben lehetne valami hasonló. Van azonban egy olyan sejtésem, hogy a májusi frissítést már verejtékezve fogom összeállítani... Addig azonban itt ez a kellemes őszi újdonsághalmaz, sok-sok finom információmorzsával. Evésre fel!

FELHÍVÁS! Az utóbbi időben megcsappantak a látogatók által küldött könyv- és filmajánlók, így felhívnám mindenki szíves figyelmét, hogy továbbra is boldogan fogadom az általatok elkövetett írásokat, akkor is, ha az adott műről már többen is értekeztek - akkor meg plána, ha nem. Billentyűzetre fel!

ÖRÖMHÍR! Az áprilisi Fangoria melléklete A Kukorica Gyermekei 2 - A Végső Áldozat lesz! Dupla audiokommentár (Fangós + rendezői), meg ami kell. Íme egy kép, hogy könnyebben be tudjátok azonosítani az újságosnál:

Természetesen az előzetes már a helyén, DVD borítót majd legközelebb cserélek, mivel csak ennek a hétnek a végén jelenik meg az újság. Bónusz insider infó: a júniusi szám melléklete A Kukorica Gyermekei 3 lesz! Nem semmi! Viszont gondolom ezzel egy ideig letudták Gabiék Kinget. Nem kell azonban aggódni, mert egyrészt ki tudja, mit hoz a jövő, másrészt pedig Ultrafilm néven új DVD kiadó létesült nemrég, akik a horror műfajba szeretnének új életet lehelni sok-sok DVD megjelentetésével, és hátha néha Kinget is kiadnak majd. Meglátjuk. Addig is újságvásárlásra fel!

TURNÉ! Így fest mindenki kedvenc Bookstation-ös roadshow-jának utolsó néhány állomása:

Április 3-4: Pécs
Április 5-6: Szeged
Április 19-20-21: Debrecen
Április 24: Veszprém
Április 25-26: Eger
Április 27-28: Nyíregyháza
Május 2: ELTE SEAS
Május 3-4: Külker

Ami még várható a tavaszi szorgalmi időszakban: Pécs, Pázmány, Veszprém, Károli. Könyvvásárlásra fel!

REKLÁM! Az Európa idén is kivonul a Könyvfesztiválra. Megjelenési lista itt, program itt. Könyvfesztiválra fel!


[Könyvek] Ez a rész elég soványra sikeredett: Az Írásról tartalomjegyzék (jobb későn...), valamint Végítélet ismertető itt: ekultura.hu.
[Filmek] A szemfülesebbek észrevehették a kezdőlapon az EKKORA betűket (bár a nyereményjáték óta tudjuk, hogy ez nem mérvadó) és/vagy a fenti tévéműsorban az előrejelzést, de ha nem, akkor most szólók: március 24-től minden pénteken Kingdom Hospital (A Félelem Kórháza) az AXN-en! A magyar cím no comment természetesen... Hatalmas matektudásommal kiszámoltam, hogy elvileg június 16-án megy majd le az utolsó epizód (az elsőhöz hasonlóan dupla hosszúságú), aztán biztos fogják majd ismételni vagy valami. Kíváncsi vagyok, mikor jut el az RTL-hez a sorozat - gondolom, az őszi idényben várható. Jövőre meg jöhetne a DVD (ja, hogyne).

Akciós DVD-k: Kedvencek Temetője és Kedvencek Temetője 2 2190-ért, valamint Ellen Rimbauer Naplója1590-ért április 30-ig. Szeretünk, Xpress!

Idén december helyett máris jövőre tolódott a nemrégiben nyilvánosságra hozott Cell film. (Köszi, Ádám!) Eli Roth (Kabinláz, Motel) előbb letudja a Motel második részét, aztán majd aztán. Még mindig jobb, mintha összecsapnák, bár erre egyébként is megvan az esély.

Film készül az 1408 című, általam igen kevéssé kedvelt novellából is. John Cusack lesz a főszereplő, Scott Alexander és Larry Karaszewski (Larry Flint, a provokátor) írják, és biztos rendező is lesz előbb-utóbb.

Június 11-én kezdődik A Holtsáv 5. évadja Amerikában, 13-án pedig jön a 4. évad DVD-n. Ha jó lesz a nézettség, lesz 6. évad, ha nem, akkor nem biztos. Szerintem ha eddig nézték, ezután is fogják, szóval nem kell aggódni. Én meg lassan elkezdhetném megnézni az eddigi 4 évadot, mert sose érek a végére...

A Nightmares & Dreamscapes bemutatását mindig megkavarják, de a tudomány mai állása szerint mind a 8 rész le fog menni júliusban, dupla adagokban (vagyis hetente két rész). Én ennek csak örülök, legalább nem húzzák sokáig, 3 hét szünet emiatt, 2 hét amiatt, és az ember már azt is elfelejti, hogy létezik egyáltalán a sorozat... Találtam sok új képet, amik alapján elég jónak tűnik a dolog. Persze egy sorozatot pár állóképből megítélni botorság, dehát egyelőre csak ez van...

Új dollar baby-k: francia Boogeyman és francia Suppr. Utóbbi Az Istenek Szövegszerkesztőjén alapszik, és mindkettő leszedhető az SKSM-ről. Készül továbbá egy I am a Doorway című adaptáció is, ami biztos remek lesz, ha már a címét se tudják normálisan leírni (I am the Doorway, ugyebár).


[Cikkek] Mivel nyakunkon az új Fango, felpakoltam az előző szám nem kevesebb, mint négy darab Kinges vonatkozású írását.
[Utalások] bone Lost-ot sasolt, Laci Method Man & Redmant hallgatott, én pedig John Sandfordot olvasgattam és South Parkot néztem.
[Partnerek] Dark Corners.

Könyvajánló

A mostani szemeszter nem kicsit zsúfolt. Persze mindegyik az, de ez különösen. Ehhez jön még néhány fordítás kedves-aranyos ismeretleneknek (azért kedves-aranyosak, mert engem bíztak meg a melóval, pedig nem is ismernek - szájhagyomány rulz), illetve a két szakdolgozatom előkészítése (a fene a fajtámat, hogy ennyit szarakodtam, mielőtt nekiálltam volna, pedig nem szokásom - na jó, nem mindig).

Ezek mellett minimális időm jut olvasásra, ezért is választottam rövid, mondhatni egyéjszakás könyveket, de sajna ezekkel is lassan haladok - illetve haladtam, mivel olyan szinten összejöttek a dolgok múlt héten, kb. másfél nap alatt, hogy beláthatatlan időre kénytelen vagyok felfüggeszteni a pleasure readinget (kivéve amíg kiválasztom, miről írom a szakdogámat angolbol), és belevetni magam az egyéb élvezetekbe. Éppen ezért nem lennék meglepve, ha egy darabig szünetelne a könyvajánló (nem sokaig bírtam, mi?), de előbb még lássuk, mik fordultak meg a kezemben a múlt hónapban! (Ja, aki esetleg olvasott valami jó - vagy rossz - könyvet, az beírhatná a Fórumba a többiek okulására. OFF ugyan, de amennyi élet van mostanság arrafelé...)

A történet Angliában játszódik, ahol drogok helyett az emberek tollakat dugnak le egymás és a maguk torkán. Vannak mindenféle színűek, mindegyik másfajta élvezetet (vagy valami egészen mást - persze kinek mi az élvezet...) nyújt. Firka egy ilyen trip során elvesztette a húgát, és most azon fáradozik, hogy visszaszerezze valahogy...

Elsőre kicsit szokatlan volt a nyelvezet, sőt a szereplők, helyszínek és minden más is, de alapvetően tetszett, úgyhogy várom a következőt. Pollen névre hallgat a sztori folytatása, és elvileg még idén megjelenik nálunk, hála az Agavének.

Szabadlábra helyeznek egy félőrült bűnözőt, aki csak nem bír megülni a seggén, a szex-megvonást meg aztán végképp nem képes elviselni, így rövid úton újra a dutyiban találná magát - ha Davenporték el tudnák kapni. Nyom az van dögivel (hulla hegyek - férfiak-nők vegyesen - megerőszakolva, megkorbácsolva és egyéb finomságok), csak épp nem áll össze a kép. Davenportnak ráadasul akad egy másik, majdnem ilyen fontos feladata is: össze kell állitania minden idők 100 legjobb dalának listáját. nem irigylem...

Az utóbbi néhány Davenport-regény - mióta Lucas nem az utcákat járja - kicsit gyengébbre sikeredett, de ezzel a történettel már-már újra a régi fényében tündököl a sorozat. Kicsit rövid ugyan (340 oldal EKKORA betűkkel), de mit lehessen tenni... A vége kicsit összecsapott lett, de ettől függetlenül tetszett.

Sandford következő regénye a Dead Watch lesz májusban, és remélhetőleg a Hajszához hasonló gyorsasággal megjelenik nálunk is, szóval valamikor ősszel. A könyv egyébként se nem Davenport, se nem Kidd, sőt még csak az Éjszakai Stábnak sem folytatása (szerencsére), hanem egy teljesen új dolog. Meglássuk, mi sül ki belőle.

Véletlenül került a kezembe ennek a számomra ismeretlen úriembernek a könyve. Nem volt kedvem teljes ismertőt írni róla, úgyhogy csak itt emlékeznék meg róla.

Nem tervezem írásra adni a fejem, így nem is a könyv témája, mint inkább az eddigi, King által elkövetett és általam olvasott non-fiction írások hangulata miatt vártam, hogy végre elolvassam ezt a könyvet. Alapvetően nem rossz darab, a gyerekkori emlékek és egyebek nagyon tetszettek, ezekből el bírtam volna még viselni néhány oldalt. Hirtelen kedvet is kaptam a The Stephen King Story című King biográfiához (pár hónapja szereztem be a Bookstation-től), még ha azt nem is saját kezűleg (érted, SK) követte el.

Az írásról szóló rész talán nem baj, hogy csak annyi lett, amennyi. Valamennyire érdekel az alkotói folyamat, ez a pár oldal viszont nem igazán volt kedvemre való. Biztos bennem van a hiba. A baleset és a következmények leírása viszont igen bátor dolog volt és ezt is érdeklődéssel olvastam.

A sztori egy olyan kutya mindennapjait követi sok-sok oldalon keresztül, aki x idővel ezelőtt még ember volt. Vannak ködös emlékei, és ez épp elég ahhoz, hogy nekivágjon új élete legnagyobb kalandjának és kiderítse, hogyan és miért változott kutyává, és mellesleg megmentse a családját a rájuk leselkedő veszélytől.

Magyarul Préda címen jelent meg a könyv, és készült belőle egy családi film is (a plakát alapján legalábbis annak nézem). Ezen először meglepődtem (Herbert horrorkönyveket ír ugyanis), de elolvasva a történetet már egész 'hihető' a dolog, mert igazából nem is horror ez.

Őszintén szólva nem voltam elájulva a könyvtől. Az átváltozás mögötti idea nem nyűgözött le, és a vége is elég érdekes lett. Igaz, ez Herbert korai regényei közé tartozik, de előtte írt már egy Patkányokat (Rats) és egy The Fog-ot (meg egy Survivort is, de azt még nem olvastam), amik igencsak magasra tették a mércét. A Fluke pedig leverte. Nem szokványos regény, az tény, de vannak Herbertnek jobb írásai is.

Rabló járja a 87-es körzet utcáit, dekoratív és kevésbé dekoratív hölgyeket fosztva meg pénzüktől. Ritkán folyamodik erőszakhoz, és illedelmesen meg is hajol az akciók után, hálájét fejezve ki az áldozatoknak. Hát nem aranyos?

Eközben Bert Klinget - aki ekkor még csupán utcai járőr - felkéri egyik régi iskolatársa, hogy beszéljen a felesége újabban igen furcsán viselkedő 17 éves hugicájával. Persze nem is Bert lenne, ha nem-hivatalos nyomozása közben nem habarodna bele egy másik leányzóba.

És akkor a 33-as körzet különös macsakrablós esetéről még nem is szóltam...

Carella pedig mindezekből kimarad, mivel épp nászúton van frissen, izé, újdonsült asszonykájával.

Ez tehát Ed McBain (aki, nem győzöm hangsúlyozni, minden idők legjobb krimiszerzője) második, 87-es körzetben játszódó története, a minőség pedig szokás szerint kiváló: élvezetes, olykor igen költői leírások (rögtön az első oldalon), frappáns párbeszédek, nagyon jó nyelvezet, több mellékszal, humor, és még sorolhatnám. 'Dohi thanks you, Mr. McBain, for this great book!'

Ez amolyan bónusz olvasmány volt, mivel kötelező az egyik irodalom szemináriumra. Ettől függetlenül lehetett volna jó is, de sajnos mégis a broáf kategóriát gazdagítja. Soha többet!