Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2006. december 21. So this is Christmas...
...vagy majdnem. Mindenesetre sorry a hosszú kihagyásért. Kicsit összejöttek - vagy nem jöttek össze, mikor hogy - a dolgok ebben a félévben, és gyanítom, hogy a következő (ami elvileg az utolsó, de azért mérget nem vennék rá) sem lesz jobb. A mai nap viszont egész jól alakult (egy jó nagy beszélgetés az ember egyetlen megmaradt barátjával mindig jó), csak a végére valahogy elromlott a kedvem (a múlt felhánytorgatása nem mindig jó), meg pár órája egyik ősellenségem, a hó is elkezdett szakadni, hogy rohadna meg...

Ami a frissítést illeti, csomó dolog aktualitását veszítette időközben, de azért igyekeztem a fontosabb dolgokat nem kihagyni. Legközelebb nem tudom, mikor jut időm az oldalra, de legkorábban februárra tippelnék (januárban egyébként sem szoktam frissíteni, többek között a vizsgaidőszak miatt). Ez azonban még odébb van, előttünk - illetve előttetek, én már kívülről tudom - 4 hónap termése, lehet a karácsonyfa alatt olvasgatni, meg minden. Nézzük (véletlenszerű) sorban, ömlesztve, mik történtek! (Lett volna 2 kvázi-meglepi, de a faternál van a fényképező, úgyhogy majd legközelebb.)

Először egy kis önreklám. Illetve nem is. A lényeg, hogy van itt egy Word dokumentum, amiből, ha van kedved, nyomtathatsz párat a melóhelyen (vagy apu-anyu munkahelyén), mivel ott ingyen van jobb esetben, aztán adhatsz minden szembejövőnek néhányat. Mivel az emberek általában nem szokták elfogadni a szórólapokat, lehet, hogy egyszerűbb, ha becsempészed a járókelők táskájába, kalapjába, ilyesmi, hogy csak otthon vegye észre. Jó szórakozást hozzá! :)

A Stuff Magazine összeszedte a 30 legrémisztőbb filmet. Harmadik A Ragyogás, 19. A Kukorica Gyermekei és ennyit a Kinges vonatkozásról. Az ilyesmiket persze nyilván nem kell komolyan venni (az első helyezetten simán bealudtam anno), de 6 milliárd emberből néhány biztos egyetért ezzel is.

Találtam egy friss karikatúrát Kingről itt:

Szintén véletlenül akadtam az alábbi interjúra, melyet egyik új kedvencem, John Connolly készített Kinggel. Ide klikk!

2007-es Kinges asztali naptárt valaki?

Pár hete King akció volt a Bookline-on. Ez még nem is lenne annyira érdekes, de igencsak meglepődtem, amikor az akció leírásánál az SKHQ-s King életút köszönt rám. Egyfelől megtisztelő, másfelől meg kár, hogy basztak egy emailt dobni, hogy akkor ők ezt most lenyúlnák...

És ha már könyves dolgok: sajna az Európás kontaktom (ezúton is köszi mindent, Timi!) lelépett a kiadótól, hogy aztán az Alexandránál kössön ki, így sajnálatos módon az Európás hírek is megcsappantak, kapok viszont eleget az Alexandrától (érdekes módon nem a volt kontaktomtól). Ez is ilyesmi, szóval reklám:

Karácsonyi ajándék az Alexandra Könyváruházakban
Őszinte örömünkre szolgált, hogy tavaly karácsonykor nagyon sok embernek adhattunk egy "csésze" szeretetet, aki az ünnepen betért hozzánk.

A nagy siker tapasztalatával az idén is szeretnénk kedveskedni azon vásárlóinknak, akik úgy érzik, hogy ezen a szép ünnepen szükségük van néhány jó szóra, egy kis figyelemre.

Kérjük, fáradjanak be december 23-24-én az ország valamelyik Alexandra Könyváruházába, hogy megajándékozhassuk Önöket egy - az alkalomhoz illő - könyvvel! Ezzel is kifejezésre juttatva: az Alexandra szerint a szeretet, a békesség a legfontosabb dolog kell, hogy legyen mindenki életében.

Matyi Dezső
ügyvezető igazgató

Az Alexandra Könyváruházak karácsony előestéjén és estéjén magányos olvasóinak az Egy csésze vigasz karácsonyra című kiadványával szeretne kedveskedni - békés, boldog karácsonyt kívánva mindenkinek.
Szeretettel: Alexandra

Továbbra is Alexandra, mivel igen szívmelengető látvány fogadott a múltkor a webshopjuk főoldalán. Hát nem szép? (Gy.k.: a sok King egyben, nem a dizájn)

Jut eszembe, King megkapta a Grand Master Awardot a Mystery Writers of Americától. Klassz! Díjátadó jövő áprilisban.

Új szavazással is készültem ám! Az előző eredménye olyan papírforma, hogy csak na:

Melyik írás tetszik a legjobban A Remény Rabjaiban?
A remény rabjai (96)
Állj ki melletem! (53)
A jó tanuló (41)
Légzőgyakorlat (18)

Az új kérdés talán kevésbé kiszámítható. Meglátjuk 3 hónap múlva, addig is szavazásra fel!

A végére egy kis szájtépés. Nemrég megnéztem a nemsokára az HBO-n is bemutatásra kerülő Masters of Horror első évadát. A véleményem lesújtó: ekkora rakás szart már rég láttam! 13 epizódból 3 volt jó, a maradéknak kb. a felét végig se néztem. 2-3 rész után hagytam volna a francba, de mivel teljesen különálló történetek (a legtöbb adaptáció híres rendezők tolmácsolásában, de akad eredeti sztori is), gondoltam mindbe belenézek. Elkezdtem a második évadot, eddig egy rész ment le, de az is csak félig, mert elaludtam... De nem is ez a lényeg, hanem hogy vajon ebben miért nem vett részt King? Barker történetei például mindkét évadban szerepelnek 1-1 epizód erejéig, az egész sorozat kiagyalója (és több rész írója és/vagy rendezője) pedig az a Mick Garris, aki Kinggel kel és vele fekszik (jajj, nem úgy!). Szóval számomra érthetetlen, ugyanakkor talán nem is baj, elnézve a színvonalat.

Nos, ennyit bevezetés gyanánt. Mindenkinek kellemes ünnepeket és egy sokkal-sokkal jobb évet kívánok (de most már tényleg legyen jó, plíz!), találkozunk jövőre!


[Könyvek] Kezdjük mindjárt a legfontosabb dolgokkal: új könyv, új borítók, ÁÁÁÁÁHHHHH!!!!!

Először is A Mobil (Cell). Egész pofás a borító (a korábbiakhoz képest meg pláne!), bár élőben még nem volt hozzá szerencsém (a Jézuska hátha hozzásegít). A borítót (és nem csak ezt, hanem az utánnyomásokét meg a jövő évi cuccokat is, ld. később) Odegnál Robi követte el, akinek weboldalán sok egyéb finomság is lapul, idővel pedig talán a King borítókat is szemrevételezhetjük feliratok nélkül, teljes valójukban. A szerző nevéhez felhasznált betűtípussal kapcsolatban kisebb vita alakult ki nemrég a fórumon, mivel egy John Cure álnéven publikáló magyar fickó könyvein is ezt használják, sőt, egy harmadik kiadó is azt hitte, hogy feltalálja a spanyol viaszt a fonttal. Akit érdekel, olvasson vissza a fórumban. Lényeg, hogy kicsit kellemetlen mindenkinek, de ez van.

November 16-án egyébként volt nagyszabású könyvbemutató meg minden. Hívtak, de nem volt kivel mennem sajna, úgyhogy passzoltam. Továbbá a kiadó elég jól bereklámozta a cuccot: az mondjuk alap, hogy a saját oldalukon napokig az alábbi ablak fogadott, de hogy az Indexen is állandóan belefutottam... Nem aprózták el, na.

Íme a következő áldozat. A puhafedelű kiadás dizájnja illeszkedik A Mobilhoz, a keményfedelű pedig valamivel puritánabb, de a festmény (ami szerintem nem az igazi) ugyanaz mindkettőn, ahogy az látható is.

Na, ez már mindjárt más! Ugyanaz a felállás: puha- és keményfedelű, mindkettő illik a többihez, és ezútta a festmény is el van találva szerintem.

A borítókép itt sem az igazi, de nem is ez a lényeg. Amint látjátok, a keményfedelű kiadásból kétféle borítót is sikerült levadásznom: az egyiket az Európánál találtam többek között, a másikat pedig pl. a Librinél. Gyanítom, hogy előbbi a végleges, a másik amolyan béta verzió, mindenesetre érdekes, hogy kikerült a nyilvánosság elé. Bár annyira nem is, elvégre az összes Legendák Klubjás King DVD-nek is más a végleges borítója, mint amit a legtöbb online boltban látni...

Ha már így belejöttem a borítókba, lássuk a Hodder & Stoughton utánnyomásait! A Stand nem rossz, de a többi nem tetszik.

Szusszanjunk egy picit és lássuk az Európa jövő évi terveit! Kétféle kiadásban csak a "legsikeresebb és legismertebb" (idézet az Európa fórumáról) könyvek jelennek meg, februárban például a Christine, de jön még szintén ekkor A Talizmán, valamikor az első félévben pedig a Halálos Árnyék és végre A Setét Torony VII is. Fogadni ugyan nem mernék rá, de szerintem a Lisey's Story-t illene kihozniuk a második félévben. Vagy megint Bachmanhoz nyúlnak? Az se lenne baj...

A Lisey-ről jut eszembe... King a szülinapom környékén (ami kb. két fokkal volt csak jobb a tavalyinál, de ez nem tartozik ide) járt Angliában, sok-sok év után újra. Dedikált, olvasott, meg minden.

Rövid hírek egy bekezdésbe sűrítve: újabb Bachman-regény került elő. Blaze névre hallgat, jövőre jelenik meg elvileg, az első két fejezet pedig már itt is olvasható, a Letöltések részben. Ugyanitt A Lisey első oldala kézírással, valamint Imets Alpár fan fictionje Cujo Visszatér címmel. Ez a nem semmi! :) Készül egy másik regény is, sőt, már el is készült nagyjából. Duma Key a címe, jó vaskos (850 oldal körüli a kézirat), de túl sokat nem tudni róla. Egy Willa című novella látott napvilágot a decemberi amerikai Playboyban. És most új bekezdés, mert fogadjunk, hogy azt se tudjátok, ki kivel van!

Rövid Dark Tower hírek egy bekezdésbe sűrítve: február 7-én jön a 7 (és nem 6) füzetből álló, immár Gunslinger Born címre hallgató képregény első része, mindössze 4 dolcsiért. Alant az első két szám, valamint a sketchbook borítója. Utóbbit ingyen osztogatják Marvelék a képregényboltokban Amerikaszerte. A képregény trailere egyébként itt tekinthető meg, a hivatalos weboldal itt, King személyesen pedig a New York-i Comic Conon. Ja, a 4. borító a nemrég egy kötetben is megjelent Complete Concordance-é (minden, amit a Toronyról tudni akarsz, blabla...).

A végére 3 olvasnivaló 3 féle tálalásban! Helyben fogyasztható DarkVenom írása Az Írásról, elvitelre az Ekultura Borzalmak Városa ismertetőjét ajánlom, a külföldi ízek kedvelői pedig megkóstolhatják ezt az esszét, melynek fantázianeve: The Writing Life. Jó étvágyat!


[Filmek] Ebben a szekcióban is van egy csomó jó hír érdekes módon! Először is: februárban talán végre tényleg megjelenik nálunk a Kingdom Hospital (A Félelem Kórháza)! Hátha... Remélhetőleg közben kijavították a borítót, az árat sem emelték meg és az extrákat sem emelték le... In Warner/Forum Home We Trust!

A másik: a Fangoria nem átallotta megjelentetni a Creepshow 2-t Rémmesék címen! A szemetek telepakolták extrákkal (két audiokommentár meg minden), és volt pofájuk a kezdeti 3000 Ft-os árat 2000-re csökkenteni. Hogy nyelné el őket a föld! :) Az első rész sajna nem várható, mivel annak a jogai a Warnernél vannak. Kár... Ja, hogy borító? Íme!

Vajh lehet-e ezen remek híreket fokozni? Hogyne! Én például nagyon örültem, hogy végre levitték a Maximális Túlhajtás árát 2000 Ft-ra. A Tűzgyújtó 2 is hegyekben áll pl. a Media Marktban kemény 800 Ft-ért, de az engem nem érint.

A Viasaton töretlenül vetítik A Holtsávot, immár csütörtökön is, nem csak vasárnap (most hétvégén mondjuk pont nem lesz, valami karácsony vagy hasonló miatt). A szinkron állítólag eltér az első évadétól és sokkal rosszabb. Szar ügy. Közben a nagy vízen túl készülget a 6. évad, jövő nyáron kerül adásba.

Egyéb filmhírek egy bekezdésbe sűrítve: A Mist (A Köd) forgatása akár már februárban megkezdődhet. A rendező még mindig Frank Darabont, a fekete-fehér verziót viszont elvetették. Mick Garris állítólag a Bag of Bones (Tóparti Kísértetek) és a Buick (Rémautó) adaptálását is magára vállalta - vagy készül magára vállalni. Craig R. Baxley sem akar lemaradni, ő Nicole Kidmant szemelte ki a Gerald's Game (Bilincsben) főszerepére. King írja/írta/írná a forgatókönyvet. És végül: a TNT 2008. nyarán készül bemutatni a hosszas szenvedés után révbe érni látszó Talisman minisorozatot. Spielberg az egyik producer, Ehren Kruger írja.

A filmrajongók étvágyát sajnos csak 2 féle módon tudom csillapítani: a hazai ízek kedvelői Henus Állj mellém! ismertetőjét élvezhetik, elvitelre pedig Creepshow és Creepshow 2 ajánlókat ajánlok a Harvester háza tájáról. Bon appetit!


[Cikkek] Humbert hívta fel a figyelmemet egy Népszabis cikkre. Köszi!
[Rajongók] Sickboy hatalmas gyűjteménye és Rhiad polcképe, valamint Tibi véleménye került fel.
[Bíbor Király Légiója] Nagy Lászlót üdvözölhetjük legújabb tagként. Üdv, Laci!
[Utalások] Piszok sok minden! Zene: Poets of the Fall és Now is Now (2x). Rajzfilmek: American Dad, Tiny Toons. Könyvek: William Goldman (thx, Vassago!), Dave Barry (thx, Rockbat!). Sorozatok: Lost (thx, Henrik és Porker!), X-Akták (thx, Murphy!), valamint Robot Chicken, Prison Break, Masters of Horror, Supernatural (2x), My Boys, Everwood (ezeket én nézegettem).
[Linkek] Újabb magyar King-oldal: http://steveking.extra.hu
[Partnerek] Ekultura - régen érett már, remek oldal! Valamint: http://www.cthulhu.atw.hu/. Köszi!

Könyvajánló

A bevezetőben már utaltam rá, és a keretes szerkezet fenntartása érdekében újfent megjegyezném: éljen a suli! A nyár utolsó napjaiban elkezdett, szaros 200 oldalas könyvet novemberre sikerült befejeznem...

Arthur C. Clarke: Against the Fall of Night

Ez volt az. Sok minden nem maradt meg belőle sajna. Egyébként A Város és a Csillagok egy változata, ami egy igen remek olvasmány.


Michael Crichton: Az Átprogramozott Ember

Nem olvasok Crichtont. Semmi bajom vele, csak egyszerűen nem érdekelnek a dolgai. Kivéve a Jurassic Parkot, az tetszett. Néhány hónappal ezelőtt viszont belefutottam ebbe a könyvbe az antikváriumban és gondoltam egy életem, egy halálom. Mint kiderült, inkább az utóbbi. Ennyire persze nem volt rossz, meg legalább ilyet is olvastam.


Jeff Lindsay: Darkly Dreaming Dexter

Egy ideje már érdekelt a könyv, aztán mikor láttam, hogy mindössze 4 fontba kerül valami miatt, egybő rendeltem egyet a Bookstationön keresztül. Nem mellesleg ősszel indult az első könyv (merthogy jövőre már a 3. jelenik meg) alapján készült sorozat, ami állítólag ilyen meg olyan jó, de én előbb mindenképp a könyvet akartam csekkolni. És jó lett volna még azelőtt, hogy az egész internet elkezdi hype-olni a sorozatot, mert így a könyv sem ütött akkorát (nem mintha bármit is tudtam volna róla olvasás előtt). Meg persze épp igen szar passzban voltam (mint általában, de akkor különösen), szóval a körülmények sem voltak ideálisak. Azért rulz meg minden (a teli szájjal dumálós részen pl. kifekudtem), de jobb lett volna, ha még jobb. A karakter viszont remek (és nem azért, mert sok a közös bennünk - mínusz a gyilkolászás persze :)), szóval jöhetne a 2. kötet is akár azonnal, csak az már drágább sajna... A sorozatot is csekkolom a közeljövőben, és még az is lehet, hogy jobban fog tetszeni, mint a könyv (blaszfémia, tudom). Meglátjuk.

Ja, hogy a sztoriról is mondjak valamit... Dexter nappal a rendőrségen dolgozik, éjszakánként meg sorozatgyilkol, de amolyan Robin Hood stílusban, szóval elveszi a gonosztól, ami nem illeti meg (vagyis az életét). Más kérdés, hogy nincs kinek odaadni. Na mindegy. A hős tehát antihős, alapesetben utálandó, megvetendő, leköpendő (vö.: Keller, a bérgyilkos (Block)), mégis ő a "jó" ebben a történetben. Annak ellenére, hogy szociopata, érzéketlen, ésatöbbi (mondom, hogy kiköpött én). Jó, mi?


Ruth Rendell: Keresztrejtvény

Újabb frissen kiszemelt áldozat, ismét a női nemből. Van neki egy nyomozós sorozata (Wexford felügyelő), abbol is beszereztem időközben a 2. kötetet (minél közelebb akartam kezdeni az elejéhez, így sikerült), de inkább egy különálló regénnyel kezdtem az ismerkedést (magyarul egyébként asszem 3 könyv jelent meg a sorozatból, úgy 4-5 mezei regény és 1 novelláskötet).

A történet nincs túlbonyolítva: van egy házaspár, a férj (Stanley) nem viszi túlzásba a melót, a nő (Vera) kicsit jobban töri magát. Velük lakik a nő anyja, aki utálja Stant, viszont igen gazdag. Persze amíg Vera a férjével marad, a vén szipirtyó nem akar sokat felszabadítani a pénzéből, mivel úgyis Stan költené el ugyebár. Egy szép napon elárulja leányának, hogy 20 ezer font lapul a számláján, majd, mivel nem bízik a vejében, egy ügyvéddel elintézteti, hogy csak akkor kapja meg a lánya a pénzt, ha ő szívrohamban hal meg - baleset, etc. kizárva, különben öreg barátnője, Ethel kapja a lóvét.

Stan ezek után agyalni kezd, és mikor Ethel vendégségbe érkezik hozzájuk, majd pár perccel később meghal szívrohamban, a férfiban körvonalazódni kezd egy terv...

Jó kis könyv volt, nem is hosszú, 1-2 délután alatt kivégezhető. Fordítási szempontból pedig szintén érdekes lehetett, mivel csomó szójáték van benne. Megvan angolul is (illetve magyarul csak véletlenül lett meg - hosszú történet), úgyhogy végeztem némi összehasonlítást. Tényleg érdekes :)


Ruth Rendell: A Festett Ördög

Gondoltam, hirtelen felindulásból elolvasok még egy Rendell-könyvet, hátha. Mit mondjak, ég és föld a kettő. Ez se volt rossz, de itt sokkal több a szereplő, valahogy visszafogottabb, nyugisabb a cselekmény, a harmadáig szinte alig történik valami és egészen más a hangulata az egésznek.