Hírek

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak
5% kedvezmény minden King-könyvre!

Korábbi nyereményjátékok!

2006. február 7. Fagyos februári frissítés
Az éjszaka közepe van, mellesleg megint hetedike, kb. mínusz 1000 fok, kint hull a hó és hózik Micimackó legnagyobb örömére - és ha mindez nem lenne elég az örök boldogsághoz, a - meglepő módon 100%-ban sikeres, ám annál hosszabb - vizsgaidőszak után végre elindult a tavaszi félév! 2 egész napon vagyok túl, de már a pokolba kívánom az egészet. De hogy történjen valami relatíve jó is, úgy döntöttem, ideje frissíteni, mert annyi cucc gyűlt össze, hogy csak na! Lássuk is őket szokás szerint random sorrendben!

Nemrég, 77 évesen elhunyt Robert Sheckley, egy remek (nem csak) scifi író, valamint Michael Piller, A Holtsáv sorozat producere és egyik kiagyalója. Nyugodjanak békében!

További gyászos hírek: kb. 0% esélyt látok arra, hogy idén ismét legyen nyereményjáték. Hogy milyen nyereményjáték? Ezt kérdezi a szavazók fele, én meg csak értetlenül bámulok magam elé. A lustaság ellen nyilván nincs mit tenni, ezt tapasztalatból tudom. A nehézségen esetleg lehetne változtatni, de nem akarok lealacsonyodni a tévés-betelefonálós "Milyen színű a képen látható piros háromszög?" szintre. A "Milyen nyereményjáték?!" válaszlehetőségre adott szavazatokat viszont tényleg nem értem. Folyamatosan kint van a kezdőlapon és itt, a híreknél is legfelül, szép nagy meg színes betűkkel, hogy mindenki jól lássa és mindenképp észrevegye. Sőt, a hírlevélben is meg szoktam említeni, továbbá az Európa Kiadó fórumán és még pár egyéb helyen. Mi a francot kéne csinálnom, hogy észrevegyétek?! Asszem leginkább semmit...

Ezek után evezzünk vidámabb vizekre és hallassunk hangos RIA-RIA-FANGORIA! kiáltásokat, ugyanis a magazin magyar kiadása 10. számának DVD melléklete végre egy King-film, mégpedig A Kukorica Gyermekei!

Klasszikus szinkron, angol hang, mindenféle extrák, köztük a Fangoriás srácok audiokommentárja, és persze az újság sem elhanyagolható! Ebben a számban debütált a Stephen King Klub című rovat, amely minden alkalommal egy King-filmet fog górcső alá venni (kezdetnek a Graveyard Shiftre esett a nem túl bölcs választás :)) A következő számra ígértek valamiféle Kinges meglepetést, és remélem, lesz még King-film mellékletként előbb-utóbb. Felkerült továbbá az SKHQ a Fangoria.hu-ra, és viszont: a Partnerek közé beraktam őket. A film előzetesét felraktam a helyére, de scannelgetni lusta voltam, úgyhogy egyelőre érjétek be a "3D-s" borítóképpel (fent), valamint az újság fedőlapjával és a tartalomjegyzékkel. Reggel pedig irány az újságos!

A következő Bookstation road show ismert dátumai:
Február 15-16.: Károli Református Egyetem, Budapest
Február 22-23.: Szeged, Piac utcai Btk.
Február 27.: Nyíregyházi Főiskola
Február 28-március 1.: Debrecen, Angol-amerikai Intézet
Március 2.: ELTE Ajtósi Dürer sor, könyvtár

Az Európa Kiadó februári megjelenési listája innen tölthető le!

A bevezető levezetéseként pedig íme egy Commodore 64-es grafika, mely örök emléket állít minden idők legkönyvhűbb adaptációjának, A Fűnyíró Embernek:

(Innen nyúltam le.)


[Könyvek] Szépen sorban jelennek meg az utánnyomások (a Bilincsben régi-új borítóval, a többi maradt), a 3. negyedévben jön A Setét Torony 7., valamikor a második félévben pedig az Amerikában január 24-én megjelent Cell - magyarul A Mobiltelefon. Egyelőre amerikai és UK borítókkal szolgálhatok - és nyugodt szívvel állíthatom, hogy az eddid többnyire csodaszép UK borítók után szerencsétlenek megkapták minden idők egyik - ha nem "a" - legocsmányabb borítóját, ami mélyen alulmúlja még az Európás próbálkozásokat is. Komolyan azt hittem egy darabig, hogy fake a kép, mert ennél még én is szebbet rajzolok Paint-ben! Az amerikai (bal oldalon) egész kellemes.

Ide kapcsolódik még, hogy erőteljes reklámkampánnyal próbálják minél több emberre rásózni a könyvet, és fellőttek egy site-ot is, ahol mindenféle finomságok vannak, érdemes benézni. A könyvben van továbbá egy részlet (méghozzá kézzel, King saját kezével írt) a Lisey's Story-ból.

King egyébként már írogatja a a következő regényét, és van még a tarsolyban egy könyv Floridáról, valamint a Colorado Kid után egy újabb detektívtörténet. Még hogy visszavonul...

Stephen King's The Secretary of Dreams. Hogy mi ez? Pár novella Glenn Chadbourne illusztrációival és az alábbi borítókkal. Pofás kis kiadvány. Bővebb infó, belelapozás itt: http://www.cemeterydance.com/secretary/index.html

A nyilván sokak által várt Setét Tornyos képregényeket átteteték 2007-re. Én asszem nem fogok könnyeket hullatni emiatt. King a rengeteg egyéb elfoglaltságára hivatkozott, illetve azt mondta, szeretné, ha nagyot szólna a dolog, ezért nem akarja elsietni. Kedvenc szerzőnk érdekes módon nem írja - és nyilván nem is rajzolja - a történeteket, csak felügyeli a munkálatokat.

1-2 rajzocska a Dark Forces című antológia 25 éves jubileumi kiadásából. A kötet többek között A Ködöt is tartalmazza, az illusztrációk is innen vannak természetesen:

Egy kis olvasnivaló: A Setét Torony 6. ismertető az ekultura.hu-n, ahova a héten a Tom Gordonról és a Bilincsbenről is felkerül majd egy-egy írás.

Stan Uris feltámadt halottaiból és talált pár kapcsolatot A Rémkoppantók és a Hasznos Holmik között. Köszi!


[Filmek] A Kukorica Gyermekeiről már esett szó fentebb, A Golyóról viszont nem! Január 31-én végre volt szíves megjelenni, mégpedig igen baráti áron, 3000 Ft-ért - kár, hogy az összes létező extrát lespórolták róla valami miatt. Szemetek! Borító legközelebb, mert scannelni azóta is lusta voltam, az Xpress-en meg egyéb helyeken lévő borítók meg nem a végleges verziók (mint kiderült, a Legendák Klubja DVD-k is máshogy néznek ki a valóságban, mint az akár nálam is fent lévő borítók, szóval azokat is képbeolvasom majd valamikor). És ha már Legendák Klubja: az Ezüst Pisztolygolyók kapható újságosoknál 2000 Ft-ért, illetve a Macskaszem szintén 2000 Ft az Xpress-nél és a Netpiacon is. Utóbbi film esetében gáz, hogy csak német narrátoros trailert találtak, de a "Minded jog fenntartva" felirat is jópofa a Pisztolygolyón :)

Johnathon Schaech és Richard Chizmar írtak egy Buick, valamint egy Fekete Ház forgatókönyvet. Előbbit George A. Romero rendezi, de csak majd.

Elkészült a The Mist (A Köd) forgatókönyve is, és állítólag ütős. Meglátjuk, film mikor lesz belőle...

Júniusban jön az első holland King-film, a Here There Be Tygers. James Cochrane pedig újravágja saját rövidfilmjét, ami szintén ezt a novellát dolgozta fel - ráfér, mert az a film egy rakás szar. Májusra lesz kész és le lehet majd tölteni. Mármint legálisan.

Június 11-én indul A Holtsáv 5. évadja Amerikában, és valamikor a hónap közepén elkezdik a 8 részes Nightmares & Dreamscapes című sorozatot a TNT-n (csináltam neki külön oldalt a Filmeknél). De előtte végre Desperation május 18-án!

Waces küldött egy Carrie DVD kritikával egybekötött filmismertetőt, Attila a Kedvencek Temetőjében talált pár hibát, én meg a neten barangolva pár Tűzgyújtó 2 képet - ha már nemrég volt a tévében.


[Rajongók] Macs véleménye, valamint Besantcapri, Nagira és Hippolyta polca. Köszi mindenkinek!
[Cikkek] Nem, egyelőre nem rakom fel a Fangoriás King-cikkeket :) A decemberi szám Golyó kritikája mondjuk jól jönne... Van viszont egy írás a tavaly december 22-i Figyelőből. Köszi, Lujza!
[Letöltések] A Cell első két fejezete angolul, illetve a Tizenkilencnek lenni (On Being Nineteen) című írás az átírt első Setét Torony regény elejéről Kellögem fordításában. Köszi!
[Utalások] 2 filmes: Bad Taste és House of Wax. 3 könyves: Buffy, Vavyan Fable és Lawrence Block. 1 sorozatos: Y-Akták. 2 zenés: Nostradameus és Hasznos Holmik. Köszi: DarkVenom, Sawyer, Ádám, Nagira, boneheaD, Teddy és Laci!
[Partnerek] Fangoria (ld. feljebb), valamint Titkos Tudás Tárháza és egy magyar George A. Romero Fan Site.

Könyvajánló

Erre nem számítottatok, mi? :) Anno próbáltam lépést tartani a magyar és amerikai/angol megjelenésekkel és összeszedni az általam kedvelt írókkal kapcsolatos érdekességeket, de mivel kezdett több időt kitenni, mint némelyik frissítés összehozása, inkább leálltam. Most viszont feltámasztom a rovatot (remélem, nem csak egyszeri alkalommal), de kicsit másképp: nem előre fogok tekinteni, hanem a két frissítés között elolvasott könyveket fogom méltatni konkrét tapasztalatok alapján, mondhatni. Szinopszisokat majd lesz szíves mindenki vadászni magának online vagy offline, részemről borítóval és 1-2 keresetlen szóval szolgálhatok. Lássuk akkor, miket olvastam eddig idén!

A hülye vizsgák miatt az egész januárom ráment erre a durván 330 oldalas könyvre. Szerintem teljesen rendben volt, némi háttérinfó is kiderült erről-arról, ami a filmbe nem került bele. Egyedül a fonetikusan írt nevek nem tetszenek továbbra sem, néha igencsak kizökkentettek, ami azt illeti...

Anno az előjáték trilógiában (Atreides-ház, Harkonnen-ház, Corrino-ház) egész kellemesen csalódtam, főleg mivel nem voltak igazán elvárásaim. Az elő-előjáték trilógiára még kevésbé készültem rá, és a csalódás itt sem maradt el - csak sajnos itt negatív irányba tért ki a mutató. A harmadik kötetből van még úgy 90 oldal, de nem hiszem, hogy sokat javítana a dolgokon. Úgy gondolom, hogy ha már mindenképp apuci műveit akarják porig alázni, legalább ne ilyen pofátlanul csinálnák. A 3 kötetnyi történést fele ennyi oldalon is ki lehetett volna hozni, akkor talán kevésbé lett volna unalmas. Ezek után meg sem lepődtem pár hónapja a bejelentésükön, miszerint a Dűne ciklust lezáró 7. kötetet, amit sajna Frank Herbert nem tudott befejezni, szintén sikerült túlírniuk, és két kötetben fog napvilágot látni. Egyszer élünk alapon abba még be fogok ruházni, de asszem pénzkidobás lesz a javából...

Nos, egyelőre ennyi lenne. Nem sok, tudom. Szerettem volna többet olvasni, de sajnos nem volt rá lehetőségem, és mivel igencsak kemény félévnek nézek elébe, nagyon gyorsan lemondtam arról, hogy az asztalomon hegyekben álló olvasatlan könyveket megtizedeljem a következő hónapokban.

Azért az első félévben mindenképp szeretném átrágni magam a Harry Potter és a Félvér Hercegen (magyarul, mert a többit is úgy olvastam, és így talán lenne végre egy egységes könyvsorozatom - hacsak az utolsó kötet kivitelét meg nem változtatja majd az Animus), a teljes Narnia sorozaton (angolul, mert úgy olcsóbb), Jeff Noon Vurt című scifijén (mert idén jön a folytatás, és addig meg kéne nézni, kell-e nekem egyáltalán) és Asimov Űrvadász történetein. Normális esetben ez úgy 1 heti adag lenne...

Ha ezekkel, illetve ezeken kívül bármi mással végzek, úgyis beszámolok róluk - feltéve, hogy nem csak egyszeri fellángolás volt részemről a rovat újraindítása.