Hírek

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2006. május 2. Közeleg a vég...
Mármint a szorgalmi időszak vége. Ez alapvetően jó lenne, egy gonddal kevesebb ugyanis, de kapunk helyette vizsgaidőszakot (a nagyim ezeket szünetnek hívja, pedig ha tudná... - illetve az a röhej, hogy tudja, és mégis így hívja), ami semmivel nem jobb. Pláne hogy a nyár már itt jár a kertek alatt, 40 fokban meg élni sincs kedve az embernek, nemhogy tanulni meg vizsgázni. Egyelőre azonban kellemes tavaszi idő van, borús az ég, esik is néha, hűvös van... szóval nekem való időjárás, bár valószínűleg holnap (SKHQ frissítés másnapja lévén) hagyományszerűen hét ágra fog sütni a nap. Sebaj, majdcsak túlélem.

És most egy kis "programajánló", mert épp ilyenem van, és különben is alig történt valami King-ügyben az elmúlt hónapban.

Régóta egyik legnagyobb kedvencem a Machinae Supremacy nevű svéd banda. Rockzenét játszanak kevés alter beütéssel, és ami - legalábbis egyelőre - igen egyedivé teszi őket, az a Sidstation nevű hangszer erőteljes használata. Akinek volt C64-e, az tudja, hogy milyen remek dallamokat lehet kicsiholni a masinából (akinek meg nem, az csak idióta prüntyögésnek véli - öreg hiba!). Namost ez elegyítve gitárral, dobbal, olykor billentyűvel és nagyritkán női vokállal (az énekes férfi ugyanis), hát az valami leírhatatlan... A weboldalukon rengeteg ingyen letölthető nóta található, köztük egy játékhoz írt teljes soundtrack, valamint megrendelhető mindkét albumuk. Mióta durván egy hónapja meghozta a postás bácsi a Redeemer-t (ez a második album címe), mást se hallgatok, ez szól éjjel-nappal (most is). Szóval ha nem idegenkedsz a rockzenétől és nem rettent el, ha a szokásos hangszerek mellett egy kis egyebet is találsz a dalokban, akkor tégy egy próbát, hátha nem bánod meg!

És most valami egészen más. Bookstation turnédátumok. Ismét jártak a környékünkön egyébként, és megint jó buli volt, bár az érdeklődés így a félév és a hónap (fizetés és ösztöntíj sehol) végén kicsit alább hagyott. Szóval:

Május 2: ELTE, Budapest Ajtósi Dürer sor
Május 3-4: Külker Főiskola, Budapest
Május 8-9: Szombathely, Berzsenyi Dániel Főiskola
Május 10-11: Eger, Eszterházy Károly Főiskola
Május 12 és 15: Pázmány Péter Egyetem, Ambrosianum

Ennyit a bevezetőről. Mikor legközelebb találkozunk, már javában 600 fokban fogunk izzadni két (utó)vizsga között. Addig is jó pihizést mindenkinek!


[Könyvek] Ha már szóba került: A Bookstationnél olcsoér kapható a Kingdom Hospital "kiegészítője", a The Journals of Eleanor Druse, mely a hölgy szemén keresztül mutatja be a kórház életét, olyasformán, ahogy Ellen Rimbauer tette ezt anno A Rózsa Vérével kapcsolatban. Ezt sem King írta persze, de azért a polcon elfér. Pláne most, hogy... na de erről bővebben a filmes híreknél valamivel lejjebb. Bővebben is tervezek értekezni a könyvről, amint elolvastam (az se idén lesz szerintem...).

Lisey's Story borítók. Az angol megint szebb lenne (az amerikai is színes lesz természetesen), ha nem azt a rohadt ocsmány betűtípust használnák...

Október 31-én egyben is megjelenik Robin Furth Setét Tornyos könyve, ami eredetileg két kötetben látott napvilágot. Íme a fekete-fehér borító:


[Filmek] És akkor a nagy hír: KINGDOM HOSPITAL DVD JÚNIUS 27-ÉN! Úgy biza! Pár nappal azután, hogy véget ér a sorozat az AXN-en, máris beszerezhetjük DVD-n. Remélhetőleg, mivel rövidebb (és kevéssé népszerű) sorozatról van szó, nem a 8,000 Ft-os kategóriába teszik, hanem megkapjuk mondjuk 6.5-ért, mint néhány másik sorozatot. Extrákról, egyebekről nincs hír egyelőre, de nem hiszem, hogy nehéz lenne rápakolni az AXN-es szinkront (nem mintha nekem annyira hiányozna), az extrákról nem is beszélve.

A másik remek hír, hogy a nálunk igen balszerencsésnek bizonyuló Holtsáv ismét képernyőre kerül. Kezdte ugyebár az AXN (nulla levetített epizóddal), aztán az MTV lenyomta az első évadot, majd parkolópályára tette, egészen addig, amíg a Viasat meg nem vette a sugárzás jogát (vagy mittudomén, hogy megy ez), így május 14-től lehet a képernyőkre tapadni, mégpedig vasárnap esténként, 10 óra tájban. Gondolom, ezúttal nem állnak meg az első évad végén és megkapjuk a másodikat is, ha már anno az MTV leperkálta érte a pénzt. Aztán ki tudja, talán a Viasat folytatja még tovább. Persze úgyse, de reménykedni azért lehet. Ja, a negyedik évad DVD-borítója:

És még egy örömteli hír: az októberi vagy decemberi Fangoria melléklete megint valami olyasmi lesz, amiben benne van King bácsi keze. Idézném Böjtös Gabit a fórumról: "Lesz majd még valami októberben, vagy decemberben, amihez köze volt, de nem kifejezetten a "regénye" alapján készült. D ez még titok.:)"

Ez persze akármi lehet, bár egy csomó minden eleve kiesik. Nincs mese, erre is várnunk kell még egy darabig...

Ha a Tescóban jártok, jó eséllyel találhattok Titkos ablak, Kárhozottak, Atlantisz gyermekei és Álomcsapda DVD-ket olcsón, meg talán egyebeket is. Köszi, Mauro!

A Desperation bemutatóját eltolták egy héttel, május 23-ra, augusztus 29-én pedig jön a DVD. Hivatalos oldal itt.

Találtam egy Nightmares & Dreamscapes trailert (a film oldalán találod a Filmek részben), ami alapján egészen jónak tűnik a dolog. Jöhetne már a július!

És ha már előzetes: I am the Doorway (kijavították a címet!). Ugyanaz a 14 éves(!) srác az elkövető, mint a francia Boogeyman esetében.

Lesz újabb All That You Love... rövidfilm (mintha King nem írt volna mást), valamint a Gunslingerből is újabb verziót forgatnak.

Samuel L. Jackson szerepet kapott az 1408-ban.

A Kukorica Gyermekei DVD ismertető a dvdmelleklet.hu-n, valamint Ádám küldött pár sort az Atlantisz Gyermekeiről. Köszi!


[Utalások] Találtam egyet az egyik Lawrence Block novellában, valamint a Veronica Mars egyik epizódjában.

Könyvajánló

Sajna egész hónapban csak pár novellát sikerült elolvasnom Lawrence Blocktól - nomeg beszereztem még egy tucat könyvet, így már nem csak a könyvespolcomra, de az íroasztalomon lévő olvasatlan könyvek mellé is kitettem az omlásveszély táblát (utóbbi azért is kellemetlen, mert az ágyam mellette van). Rákattantam viszont egy csomó remek sorozatra, hogy még véletlenül se tanulással kelljen töltenem üres napjaimat. De jó nekem.

Délután áramszünet volt, így elkezdtem Ed McBain: The Pusher című könyvét, ami már az első fejezet alatt magával ragadott... aztán visszajött az áram, és leültem SKHQ-t frissíteni. Azért ha végzek a könyvvel valamikor, majd beszámolok.

Még valami: nem kívánok rendszert csinálni a könyvmegjelenések taglalásából, de múltkor szó esett James Herbertről, és a minap megjelent magyarul a Nobody True című könyve (amiről pár éve, az angol megjelenéskor már írtam). Senki sem hű hozzád, így hangzik a magyar változat, ami ugyan kicsit hosszú cím, de legalább kevésbé hatásvadász. Én pár hónapja beszereztem angolul, és persze majd beszámolok erről is, ha sikerül valamikor elolvasnom.